Co zrobić z buraków po zakwasie? Pyszne dodatki z kiszonych buraków
Co zrobić z buraków po zakwasie? Sprawdź nasze inspiracje!
Warzywa kiszone stały się w Polsce bardzo popularne, co widać po wzroście tego asortymentu na sklepowych półkach. Kisimy już nie tylko kapustę i ogórki, ale także buraki, czosnek, rzodkiewkę, pomidory, marchew i paprykę. Kiszonki są zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo drogocennych dla organizmu probiotyków. To prawdziwa bomba witaminowa. W okresie jesienno-zimowym mogą być podstawową zdrowej diety.
Wpływ kiszonych buraków na zdrowie
Buraki kiszone to świetne uzupełnienie diety odchudzających się i dbających o linię. Konsumenci, którzy lubią kiszone warzywa, chętnie próbują nowych smakołyków. Świetnie nadadzą się dla osób na diecie i dbających o linię, ale też dla tych, którzy jedzą, bo lubią.
Buraki są bogate w żelazo i dzięki temu pomagają w walce z anemią. Mają dobry wpływ na cały układ krwionośny, ponieważ zwiększają wchłanianie tlenu do komórek. Istnieją dowody naukowe, że buraki mogą być pomocne w walce z białaczką.
Pewne jest, że kiszone buraki obniżają ciśnienie krwi, a do tego zawierają kwas foliowy, który wspomaga profilaktykę chorób serca. Jedzenie buraków czy picie soków na ich bazie skutecznie może obniżyć poziom złego cholesterolu oraz oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę nerek, wątroby i jelit.
Na menopauzę
Są one polecane dla pań wchodzących w okres menopauzy, gdyż składniki zawarte w tych warzywach, dotleniają serce, wyrównają jego pracę, obniżają ciśnienie krwi, co zapobiega dokuczliwym uderzeniom gorąca.
Lepsze od świeżych?
Sfermentowana wersja ma przewagę nad tym świeżymi. Kiszone buraki posiadają szczepy bakterii kwasu mlekowego, powstałe w procesie fermentacji, zapewniające organizmowi ochronę przed grzybami, bakteriami i wirusami. Dietetycy nazywają w ten sposób przygotowane buraki „prawdziwy antybiotykiem w słoiku” i naturalnym probiotykiem.
Powinny po nie sięgać osoby zmagające się z przewlekłym kaszlem. Kiszone buraki mają działanie wykrztuśne. To skuteczny oręż w walce z najcięższym przeziębieniem i wzmacniacz odporności. Wzmacniają również odporność organizmu i ułatwiają budowanie prawidłowej flory jelit. Szczepy bakterii, które powstały w trakcie fermentacji pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Najlepszy sposób zabezpieczenia żywności
Kiszenie to jedna z najstarszych metod zabezpieczenia żywności przed psuciem się i marnotrawieniem darów natury. Badania naukowe pokazały, że kiszonki bywają zdrowsze od świeżych odpowiedników. Kiszenie buraków zachowuje cenne właściwości tego warzywa. Burak w wersji kiszonej jest lekarstwem na kaca, opóźnia procesy nowotworowe i miażdżycowe. Z niektórych badań wynika, że sok może zniszczyć komórki nabłonkowe raka żołądka. Buraki pomagają w walce z anemią, wspomagają odchudzanie, odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn. Sok z buraków kiszonych zwiększa wytrzymałość, jest to świetny napój energetyczny, który poprawia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.
Kiszonki wybrane dla Ciebie:
Jak zrobić i wykorzystać buraki po kiszeniu?
Przepis na kiszone buraki jest niezwykle tani i prosty; do wykonania potrzebujemy:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżkę soli
- Buraki należy dokładnie obrać, pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika. Dodać przyprawy i czarny czosnek.
- Zalać naczynie wodą z solą, zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, do czasu fermentacji.
- Później należy przenieść nasze dzieło do chłodnego miejsca. Buraki dochodzą do pełnego smaku przez 3 tygodnie.
Najczęściej używa się ich do przygotowania surówek i barszczu czerwonego. Zakwas buraczany dodaje się do barszczu pod koniec gotowania, dzięki czemu zachowa swoje cenne właściwości.
Co zrobić z burakami po zrobieniu zakwasu - przepisy
Zakwas buraczany można wykonać samodzielnie zamiast kupować. Oprócz zdrowego napoju bez zbędnych dodatków, mamy jeszcze kiszone buraki, a to kopalnia witamin, smaku i aromatu. Zakwas wykorzystuje się do picia lub do barszczu czerwonego wigilijnego. Pozostaje pytanie, co zrobić z burakami po zrobieniu zakwasu?
Chipsy z kiszonych buraków
Dzieci i dorośli uwielbiają chipsy. Jednak sklepowe przekąski tego typu mają w sobie sporo chemii, są tuczące i bardzo niezdrowe. Nie trzeba rezygnować z chipsów. Wystarczy zrobić je w domu ze świeżych i pewnych produktów.
Jeżeli ktoś nie bardzo wie, co zrobić z burakami z zakwasu, to może spróbuje oryginalnego smaku chipsów z buraka kiszonego:
- Wystarczy pokroić w pasterki kiszone buraki, osuszyć i położyć na papierze do pieczenia.
- Bez przyprawiania czymkolwiek chipsy pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni (góra-dół) przez około 15 minut.
- Warto co jakiś czas spojrzeć do piekarnika i sprawdzić, jak mają się chipsy. Idealne zdrowe chipsy to takie, które zbrązowieją i będą suche oraz chrupiące. W smaku są słone i lekko pikantne. Plasterki muszą być dobrze wysuszone. Inaczej nie są tak pyszne.
Ćwikła z kiszonych buraków
Ćwikła podkreśla smak jajek, wędlin, pieczywa i pieczonego mięsa. Domowa ćwikła z kiszonych buraków to ciekawe wykorzystanie przepisu na buraki z zakwasu. Do przygotowania potrzebujemy:
- 0,5 L kiszonych buraków
- 1/2 słoiczka chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- cukier, sól i pieprz do smaku
½ kg kiszonych buraków należy zetrzeć na drobnej tarce albo zmiksować na „wiór”, następnie dodać ½ słoiczka chrzanu (najlepiej własnej produkcji), sok z połowy cytryny, doprawić solą i cukrem. Ćwikła z kiszonych buraków przepysznie smakuje z ziemniaczanymi kotletami.
Napój z kiszonych buraków
Sok z buraków jest dostępny w zasadzie w każdym sklepie. Jednak zrobiony w domu ma niepowtarzalny smak i nie zawiera konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku. Nie wymaga drogich składników i jest prosty w przygotowaniu. Jak przygotować napój z kiszonych buraków?
- Kilogram buraków należy obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie ułożyć w dużym, szklanym naczyniu, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi, kulkami ziela angielskiego.
- Następnie buraki trzeba zalać 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem 2 łyżek soli kamiennej. Woda musi przykryć całość.
- Na wierzchu kładziemy kromkę chleba razowego, odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Po tygodniu sok jest gotowy. Należy go przechowywać w lodówce.
Soki z kiszonych buraków w naszym sklepie:
Potrawy z buraków po zakwasie
Kiszone buraki różnią się w smaku od świeżych i dlatego warto je wypróbować w różnych daniach. Sprawdzają się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i wegetariańskiej.
Zupa-krem z kiszonych buraków
Krem z kiszonych buraków jest nie tylko smaczny, ale także wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniem. Do przyrządzenia kremu z kiszonych buraków potrzebujemy:
- 1 L ukiszonych buraków
- 1 kawałek korzenia chrzanu z kiszenia – opcjonalnie
- 2 ząbki czosnku – świeżego lub ukiszonego z buraków
- 1/2 szklanki zakwasu buraczanego
- 5 ziemniaków
- 1 marchew
- opakowanie śmietanki roślinnej
- 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z połowy limonki lub cytryny
- pieprz i sól
- Wykonanie zupy rozpoczynamy od obrania ziemniaków i marchewki. Następnie kroimy kiszone buraki w ćwiartki. Dodajemy czosnek, marchew i korzeń chrzanu, zalewamy ½ L warzącej wody.
- Na drugim palniku, w tym samym czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki dodajemy do buraków i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- W dobrze zakręconym słoju należy wymieszać opakowanie śmietanki roślinnej (200g) z sokiem z połowy limonki i chrzanem. Ilość chrzanu dostosowujemy do swoich upodobań kulinarnych.
- Ugotowane warzywa razem z wywarem trzeba ostudzić i zmiksować. Do tak przygotowanego kremu dodajemy ½ szklanki zakwasu buraczanego, łyżkę sosu sojowego i gotowy sos śmietanowo-chrzanowy. Można dodać soli i pieprzu.
- Krem podaje się ciepły, ale nie gorący. Dekoracją potrawy może być kleks ze śmietany.
Bigos z kiszonych buraków
Panuje przekonanie, że bigos musi być z kapusty. Jeżeli ktoś poszukuje inspiracji kulinarnych i lubi łamać przepisy, to bigos z buraków kiszonych jest ciekawą propozycją na przyjęcie. Potrawa może być przygotowana w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Do przyrządzenia bigosu z buraków kiszonych potrzebujemy:
- 1,5 kg kiszonych buraków startych na dużych oczkach tarki
- około 2 szklanek płynu – lekkiego bulionu warzywnego, białego lub czerwonego wina, cydru lub wody, a najlepiej mieszanki składni
- opcjonalnie ok. 250 g pieczarek
- garść suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych)
- garść wędzonych (ewentualnie suszonych) śliwek
- dużą cebulę
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- kostka wędzonego tofu
- resztki wędlin, mogą być wegańskie lub tradycyjne
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia, nie za mało, przynajmniej szklanka (można więcej)
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, pieprz i sól do smaku
- wybrane zioła: cząber, majeranek, macierzanka i co kto lubi
- Przygotowanie dania zaczynamy od umieszczenia buraków w dużym garnku. Dodajemy przyprawy i wędzone śliwki. Zalewamy wybranym płynem.
- Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości, około 45-60 minut.
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy cebulę oraz pokrojone pieczarki.
- Przyprawiamy pieprzem i delikatnie solą, po czym dodajemy zawartość garnka z burakami.
- Kolejny krok to podsmażenie na patelni tofu i resztek wędlin.
- Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy do garnka z burakami.
- Dodajemy resztę składników – koncentrat pomidorowy bezglutenowy, ewentualnie wybrane zioła. Dusimy całość do całkowitej miękkości. Jako dodatek do bigosu znakomicie sprawdza się olej pozostały w słoiku po suszonych pomidorach - zawiera mnóstwo aromatu. Najlepiej smakuje odgrzany następnego dnia, gdy składniki oddadzą wszystkie smaki.
Sałatki i surówki z kiszonych buraków
Sałatki to lekki posiłek. Mogą być samodzielnym daniem obiadowym, jedną z potraw na przyjęcie lub romantyczną kolacją. Mają w sobie mnóstwo witamin i cennych składników.
Surówka z buraków
Posmakuje każdemu miłośnikowi kiszonek. Kiszone buraki są słodko-kwaśne. Do wykonania potrzebujemy:
- 5 średnich kiszonych buraków,
- 1 duże jabłko,
- 1 dużą cebulę
- 1 łyżka oleju,
- ½ łyżeczki świeżej pietruszki
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
Surówka jest naprawdę błyskawiczna. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłko obieramy i też ścieramy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki i przyprawiamy.
Sycąca sałatka z buraków do pracy
Kiedy w pracy mamy dość kanapek, ale mało czasu rano na przygotowanie zdrowego śniadania, to dobrym pomysłem jest zrobienie sycącej sałatki z kiszonych buraków. Do przygotowania szybkiej sałatki potrzebujemy:
- 2 kiszone buraki,
- 4 jajka,
- 2 ogórki kiszone
- biała część pora
- ½ jabłka,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Jajka można ugotować wieczorem lub rano. Buraki kiszone kroimy w półplasterki, a ogórki w plasterki. Obieramy jabłko, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odrobinę majonezu, przyprawiamy i mieszamy.
Kiszone buraki mają silniejsze działanie antyanemiczne i antybakteryjne niż surowe warzywo. Wspomagają odchudzanie i regulują przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają pracę wątroby. Są niezbędnym składnikiem diety wegan i wegetarian, ponieważ są dobrym źródłem żelaza. Polecamy je każdemu!