Sok z kiszonych buraków - Właściwości i przeciwwskazania
Kto powinien koniecznie sięgnąć po sok z kiszonych buraków? Sprawdź, czy to specjał dla Ciebie!
Buraki ćwikłowe (czerwone) wyglądają niepozornie, ale wystarczy obrać skórkę, aby przekonać się, jak są smaczne i jaki mają piękny kolor. Wracają do łask dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i modzie na zdrowe jedzenie. Ludzie przekonują się, że buraki nadają się nie tylko do barszczu wigilijnego, a płynne przetwory z nich to nie tylko zakwas. Można przygotować z nich wiele potraw, ale najzdrowsze jest jedzenie ich na surowo lub picie soku.
Właściwości soku z buraków
Co zawiera?
Sok z buraków to samo zdrowie. Warzywo jest źródłem białka, cukru i ważnych dla organizmu składników odżywczych. Znajdują się w nich substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Dodatkowe witaminy i składniki mineralne to: witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden. Sok ma w sobie polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenną betaninę. To również źródło błonnika.
Jak działa?
Wśród właściwości leczniczych soku z buraka są: zapobieganie anemii i tworzenie czerwonych krwinek, obniżanie ciśnienia krwi. Pozytywne działanie objawia się także korzystnym wpływem na poziom cholesterolu. Poszerza naczynia krwionośne, co sprzyja profilaktyce zmian miażdżycowych.
Picie soku z kiszonego buraka redukuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału.
Napój ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne dzięki obecności betaniny. Z tego względu polecany jest przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych i stanach zapalnych oraz na kaszel suchy i mokry. Spowalnia procesy starzenia się organizmu i poprawia kondycję skóry.
Przeciwwskazania do picia soku z buraków
Sok z buraka jest bardzo zdrowy, ale nie może być spożywany przez wszystkich smakoszy tego warzywa bez wyjątku. Przeciwwskazaniem do jego picia jest kilka schorzeń:
- reumatyzm,
- kamica nerkowa,
- dna moczanowa.
Buraki zawierają szczawiany, które mogą spotęgować objawy powyższych chorób. Nie powinny go także spożywać osoby z niskim ciśnieniem, gdyż po dłuższym czasie może to doprowadzić do niedociśnienia.
U osób, które nie mają powyższych schorzeń, nie ma przeciwwskazań dotyczących ilości soku, którą można wypić w ciągu dnia. Najważniejsze, aby nie było w nim konserwantów.
Produkty z Burakiem wybrane dla ciebie:
Kto powinien go pić?
Po sok z buraków warto też sięgać podczas zrzucania zbędnych kilogramów, ponieważ pomaga oczyszczać organizm toksyn i innych szkodliwych produktów powstających podczas procesów metabolicznych. Napój polecany jest kobietom planującym ciążę, ponieważ zawiera kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Sok z kiszonych buraków dla cukrzyka
Osoby chorujące na cukrzycę powinny szczególnie dbać o dietę. Dobra wiadomość jest taka, że diabetycy mogą sięgać śmiało po ten specyfik. W procesie fermentacji maleje zawartość węglowodanów prostych w produkcie wyjściowym.
Sok z kiszonych buraków dla cukrzyka jest wręcz wskazany, bo przywraca zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz chroni wątrobę przed toksynami.
Sok z kiszonych buraków w ciąży
To dobrodziejstwo dla kobiet w ciąży. Zawiera kwas foliowy, więc chroni płód przed wady cewy nerwowej. Przynosi ulgę paniom, które w tym wyjątkowym okresie cierpią na zaparcia, zgagi lub z niedokrwistością. To smaczny element zdrowej diety, która jest niezbędna dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju maluszka.
Sok z kiszonych buraków dla dzieci
Sok powinien być stałym elementem diety pociechy w okresie jesienno-zimowym, osłabienia organizmu lub antybiotykoterapii.
Podawanie zakwasu buraczanego dzieciom należy zacząć od niewielkich ilości płynu, aby oswoiły się ze smakiem Zaczynamy od podawania go łyżeczką, stopniowo zwiększając porcję. Można dodać go do zupy, kaszy lub sosu, ale wtedy tej potrawy nie wolno już podgrzewać, tak aby w pełni korzystać z właściwości tego naturalnego probiotyku.
Dla wszystkich domowników
Przygotowując napój, warto korzystać ze sprawdzonych upraw. Kupiony w sklepie ekologiczny sok z buraków kiszonych jest znakomitym wyborem, ponieważ otrzymujemy produkt najwyższej jakości, który cechuje się doskonałym smakiem.
Dawkowanie, jeśli nie ma przeciwwskazań, powinno wynosić 0,5 do 1 szklanki dziennie. Można urozmaicić go dodatkiem marchwi, jabłek, pomarańczy, grejpfruta, soku z cytryny, mięty lub miodu. Każdy dodatek sprawia, że końcowy napój ma inny smak i na pewno nie znudzi się domownikom.