Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Jak zrobić zakwas z buraków czerwonych? Zdrowo i smacznie

2021-04-23
Jak zrobić zakwas z buraków czerwonych? Zdrowo i smacznie

Nie tylko doskonale smakuje, ale też posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przeczytaj, jak zrobić domowy zakwas z buraków czerwonych i kiedy warto go pić!

Czym dokładnie jest zakwas z buraków?

Warzywne kiszonki są w tradycyjnej polskiej kuchni obecne już od wieków. Powstają poprzez naturalną fermentację i są źródłem prawdziwego bogactwa witamin. Do warzyw często wykorzystywanych w ich przygotowaniu należą także buraki.  

Zakwas z buraków czerwonych na barszcz 

Buraczany rozczyn to nieodłączna część tradycyjnego polskiego barszczu czerwonego. Przygotowywana na jego bazie zupa zyskuje wspaniały smak i wyjątkową ciemnoczerwoną barwą. Szczególnie dobrze przygotowany na naturalnym zakwasie barszcz sprawdza się na bożonarodzeniowym stole – wiele osób nie wyobraża sobie bez niego wigilijnej wieczerzy!

Zakwas buraczany do picia 

Buraczany wytwór doskonale nadaje się również do picia. Oprócz intensywnego smaku i aromatu, jego główną zaletą są liczne właściwości odżywcze. Regularne picie tego specjału przyczynia się do wzmocnienia organizmu i przeciwdziałania wielu dolegliwościom, szczególnie w okresie jesienno-zimowym

Właściwości lecznicze - na co pomaga zakwas z buraków?

Zdrowotne walory tego specyfiku są powszechnie znane. Na co pomaga?

  • Na przeziębienie – zakwas buraczany posiada długą listę witamin i odżywczych substancji, które wzmacniają organizm, chroniąc przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi 
  • Na krew – oczyszcza ją, zwiększa ilość czerwonych krwinek, a dzięki wysokiej zawartości żelaza przeciwdziała anemii
  • Na odchudzanie i przemianę materii – reguluje przemianę materii, usprawniają wydalanie kwasu moczowego z organizmu, redukują poziom złego cholesterolu 
  • Na rekonwalescencję – dodaje sił osłabionemu chorobą organizmowi, doskonale sprawdza się także w roli probiotyku w czasie kuracji antybiotykowej  

To tylko niektóre z jego właściwości leczniczych, dlatego warto pić go i dodawać do potraw regularnie!

Jak zrobić zakwas z buraków? Najprostszy przepis 

Samodzielne przygotowanie naturalnego zakwasu jest bardzo proste. Podstawowymi składnikami, jakich będziesz potrzebować, są: 

  • Woda – około 500 ml (2 szklanki)
  • Buraki – 500 g, najlepiej małe lub średnie
  • Czosnek – kilka ząbków
  • Sól – pół łyżki
  • Pieprz – kilka ziaren
  • Liść laurowy – 2-3 listki
  • Ziele angielskie – 2-3 ziarna

Do zalewy możesz również dodać przyprawy, takie jak: korzeń chrzanu czy imbiru lub pół łyżki kminku, kopru lub kolendry.  

O czym nie można zapomnieć? 

Zarówno w Internecie, jak i tradycyjnych książkach kucharskich znajdziemy wiele podpowiedzi, jak zrobić zakwas z buraków czerwonych. Niektóre z nich różnią się nieco między sobą – dotyczy to na przykład proporcji składników i przypraw lub odpowiedniego czasu fermentacji. Bez względu na to, według jakiego przepisu będziesz sporządzać buraczany zaczyn, podstawowe wskazówki jego przygotowania są następujące:

  1. Obierz lub mocno wyszoruj buraki i pokrój je w grubą kostkę, obierz czosnek
  2. Przygotuj solankę – wlaną do garnka letnią, przegotowaną wodę, przypraw ją solą i zamieszaj aż do rozpuszczenia
  3. Do dużego, wyparzonego słoika wsyp wszystkie przyprawy, umieść w nim buraki, a następnie do pełna zalej wodą 
  4. Słoik lekko zakręć przykrywką. 
  5. Teraz wystarczy odstawić go w ciepłe miejsce na czas od 3 do 7 dni, w zależności od tego, jaki poziom fermentacji preferujesz.

Jak długo można go przechowywać? Bardzo długo: tygodnie, a nawet miesiące, jednak pamiętaj, żeby po otwarciu trzymać go w chłodnym miejscu. 

Jak uniknąć pleśni na zaczynie?

Czasem zdarza się, że w zakwasie tworzy się pleśń, co sprawia, że nie nadaje się on do spożycia. Zazwyczaj jest to spowodowane dodaniem do niego kawałka chleba, który ma przyspieszyć fermentację (proponuje to część przepisów, jednak nie jest to konieczne!). Innymi przyczynami pojawienia się pleśni mogą być zbyt małe wypełnienie słoju wodą lub jego niedokładne wyparzenie. Aby skutecznie poradzić sobie z pleśnią, wystarczy zazwyczaj raz dziennie zbierać pianę z powierzchni przetworu i w razie potrzeby dolewać nieco wody. Dobrym pomysłem jest także dodanie większej ilości ząbków czosnku, który zmniejsza ryzyko pleśnienia.

Gdzie kupić gotowy produkt? 

Zakwas bez problemu nabyć można również w sklepie. Przy zakupie warto jednak zwrócić uwagę na jego jakość i odpowiednie certyfikaty BIO. Gwarantują one naturalny sposób przyrządzenia i prawdziwie domowy smak. Najlepsze produkty dostaniesz w wyspecjalizowanych sklepach z artykułami ekologicznymi i zdrową żywnością.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zakwas z buraków tradycyjny bezglutenowy BIO 700 ml

Zakwas z buraków tradycyjny bezglutenowy BIO 700 ml

29,00 zł brutto/1szt.(41,43 zł / l brutto)
Zakwas buraczany BIO 475 ml

Zakwas buraczany BIO 475 ml

16,40 zł brutto/1szt.
Zakwas żytni do chleba bio 30 g

Zakwas żytni do chleba bio 30 g

5,60 zł brutto/1szt.112 pkt.
Żurek tradycyjny zakwas 450 g

Żurek tradycyjny zakwas 450 g

9,20 zł brutto/1szt.
Żurek tradycyjny zakwas 500 ml

Żurek tradycyjny zakwas 500 ml

7,20 zł brutto/1szt.(0,01 zł / ml brutto)
pixel