Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

5 ciekawych przepisów z wiórkami kokosowymi

2021-04-08
kategoriaPrzepisy
5 ciekawych przepisów z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe to popularny przysmak, posypka lub dodatek do deserów. Produkuje się je z miąższu kokosa, który najpierw poddaje się suszeniu, a dopiero później ściera się i rozdrabnia jego miąższ. 

Ciekawostką jest fakt, że w najbiedniejszych krajach świata jest to jeden z głównych produktów spożywczych. Dojrzały orzech kokosowy waży od 2 do 4 kg, ma od 20 do 35 cm długości i od 15 do 20 cm średnicy. Są bardzo pożywne ze względu na wysoką kaloryczność. Cenioną przez dietetyków zaletą kokosów jest wyjątkowej jakości białka, które może zastąpić białko zwierzęce. Dlatego kokos uważa się za bardzo ważny składnik w diecie bezmięsnej. 

Przepisy na dania z wiórkami kokosowymi z pewnością zainteresują nie tylko wegetarian, ale także wszystkich, którzy lubią słodkości.

Właściwości kokosu

Kokos jest nie tylko smaczny. Smakosze lubią go nie tylko dlatego, że kojarzy się z wakacjami na egzotycznej wyspie. Najważniejszy powód, dla którego warto włączyć go do diety, to bogactwo witamin. Kokos i wiórki kokosowe zawierają: witamy C, E i te z grupy B. Wymienione składniki doskonale pływają na naszą odporność i poprawiają stan skóry, sprawiając, że ma ona zdrowy wygląd. Ponadto przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. 

Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Dzięki wprowadzeniu do diety wiórek kokosowych można dostarczyć organizmowi takie minerały, jak.: wapń, cynk, fosfor i sód. Kokos to apetyczny i prosty sposób na uzupełnienie niedoboru tych pierwiastków. Zyskujemy w pakiecie mocne zęby i kości. 

Wiórki kokosowe mogą spożywać osoby odchudzające się, ponieważ pęcznieją one w żołądku, co daje uczucie nasycenia i sprawia, że człowiek jej zdecydowanie mniej, co przyczynia się do utraty wagi. Ze względu na wysoką zawartość potasu miąższ orzecha kokosowego powoduje usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co powoduje utratę zbędnych kilogramów i zniweluje uczucie opuchnięcia i redukuje cellulit.  Kwasy tłuszczowe MCT, które są zawarte w kokosach, przyspieszają nasz metabolizm, a wyniki badań sugerują, że tłuszcz kokosowy pomaga w walce z otyłością brzuszną. 

Jak widać, warto włączyć ten produkt do codziennej diety. Przejdźmy zatem do przepisów!

Domowe mleko kokosowe

Wiele osób nie chce kupować mleka kokosowego w sklepie, ponieważ obawia się dodawania cukru i innych zbędnych dodatków. Chcą korzystać z mleka kokosowego o naturalnym smaku. Mleko kokosowe jest produktem multi funkcyjnym, zastępuje często śmietanę, mleko krowie, a nawet masło

Na forach dotyczących zdrowego żywienia dość często pojawia się pytanie – jak zrobić mleko kokosowe w domu? Samodzielnie wykonane domowe mleko kokosowe kosztuje znacznie mniej niż gotowe w puszce lub w kartonie. Świetne do owsianki, koktajli, deserów, ciast i do dań kuchni azjatyckiej i najlepsze domowe mleko roślinne do kawy. 

Przygotowanie domowego mleka kokosowego jest stosunkowo proste: 

  1. Wiórki wsypujemy do garnka i zalewam wodą na noc. 
  2. Rano podgrzewamy wiórki z wodą przez kilka minut, ale nie zagotowujemy. 
  3. Blendujemy masę, po czym przelewamy przez sitko wyłożone gazą albo odciskamy przez ściereczkę. 
  4. Dodajemy sól i lekko dosładzamy. 
  5. Mleko przelewamy do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni. 
  6. Odciśniętych wiórków nie trzeba wyrzucać – można je wykorzystać do deserów, ciast, placków. 

Proste ciasto kokosowe

Idealny wypiek powinien być puszysty, pyszny i pachnieć kokosem. Oczywiście powinno to być proste i szybkie w przygotowaniu. Proste ciasto kokosowe raz dwa uciera się, więc jest idealne, kiedy mają przyjść goście. Do jego wykonania potrzebne są: 

  • wiórki kokosowe (w zupełności wystarczy 200 gramowe opakowanie),
  • mąka 250 g, 
  • masło 100 g,
  • mleko 150 g (może być roślinne), 
  • cukier 100 g, 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki, 
  • jajko 2 sztuki. 

Wykonanie:

  1. Przygotowanie ciasta z wiórków kokosowych rozpoczynamy od ucierania masła z cukrem, a następnie dodajemy świeże jajka, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  2. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, mieszamy.
  3. Na końcu wysypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto z wiórkami ma być dość rzadkie. 
  4. Keksówkę należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 40 min w temp 180 C. 

Sernik z wiórkami kokosowymi 

To propozycja dla miłośników sernika z wiórków kokosowych. Ciasto rozpływa się w ustach i na pewno zadowoli miłośników wyrafinowanych słodkości. Do jego wykonania potrzebujemy składników na spód i na masę serową.  Do wykonania spodu będą potrzebne:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru, 
  • 2 żółtko,
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki,
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao. 

Do wykonania masy serowej potrzebujemy:

  • 100 g masła rozpuszczonego,
  • 4 jajka, 
  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego, 
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 150 g cukru,
  • 1 budyń waniliowy. 

Jeżeli ktoś ma ochotę poczuć naprawdę intensywny smak wiórek kokosowych, może jeszcze zrobić polewę z 350 g gęstej śmietany 18, dwóch łyżeczek cukru, soku z połowy cytryny, 50 g wiórków.  Wykonanie:

  1. Przygotowanie sernika z kokosem rozpoczynamy od wyłożenia dna formy papierem do pieczenia i posmarowania boków masłem. 
  2. Składniki na spód należy szybko zagnieść do uzyskania plastycznego ciasta i wstawić do lodówki na około 30 minut. 
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Schłodzone ciasto wkładamy na spód formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. 
  4. Pieczemy przez ok. 15 - 20 minut, do momentu zrumienienia się ciasta.
  5. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpoczynamy przygotowanie masy serowej. 
  6. Rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy. 
  7. Białka oddzielamy od żółtek.
  8. Żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe i budyń mieszamy aż do powstania jednolitej konsystencji. 
  9. Białka należy ubić na sztywno. Następnie pianę przekładamy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  10. Wykładamy masę na upieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 70 - 80 minut. 
  11. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  12. Jeżeli ktoś lubi, to w tym momencie przygotowania sernika z wiórkami może wykonać polewę. Wystarczy śmietanę, cukier puder i sok z cytryny zmiksować do połączenia się składników i wlać na wystudzony sernik. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną

Wiórki kokosowe, płatki migdałów, białą czekoladę i cukier łączy jedno – biały kolor, niczym śnieg i zima. Ciasto wygląda, jak przyprószone śniegiem, jest puszyste i …. bardzo kaloryczne. W sam raz na zimowe wieczory, kiedy przygnębieni brakiem słońca i mrozem potrzebujemy czegoś, co poprawi nastrój i jest słodkie. 

Przepis na ciasto z wiórkami kokosowymi i śmietaną warto wypróbować w zasadzie o każdej porze roku. Do jego przygotowania potrzebne będą składniki na ciasto, masę i wierzch. Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 9 łyżek posiekanego zimnego masła,
  • 1 żółtko

Masę wykonujemy z następujących składników:

  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • 1/2 l mleka,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3,5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych.

Wierzch składa się z:

  • 1 szklanki bardzo zimnej śmietanki kremówki,
  • 3 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczki rumu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • grubych wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Przygotowanie ciasta z wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną rozpoczynamy od wykonania spodu. 
  2. Mąkę, sól i cukier miksujemy z masłem. 
  3. Dodajemy żółtko, miksujemy, aż składniki zaczną się kleić. 
  4. Ciastem wylepiamy wyściełaną papierem do pieczenia formę na tartę. Schładzamy.
  5. Pieczemy 30 minut w 190°C, a następnie studzimy. 

Następnie robimy masę: 

  1. Ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. 
  2. Wlewamy gorące mleko, nie przerywając ucierania. 
  3. Stawiamy na ogniu i mieszamy około 2 minuty od zagotowania. 
  4. Gęstą masę odstawiamy. 
  5. Dodajemy rum i ekstrakt waniliowy, a po chwili dokładamy kawałki zimnego masła i wiórki kokosowe. 
  6. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki. Po wyjęciu z lodówki miksujemy całość i wykładamy na kruchy spód.
  7. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Jeżeli konsumentami ciasta mają być dzieci, rumu nie trzeba używać.

Placek z wiórkami kokosowymi

Połączenie czekolady i wiórek kokosowych to raj dla łasucha. Jeżeli do tego placek z wiórkami kokosowymi jest prosty do wykonania, to miłośnikom słodkości nie potrzeba więcej do szczęścia. Białą kokosową masę może ozdobić żurawina czy rodzynki. Brąz czekolady i kakaowy spód tworzą fantastyczny kontrast z bielą. Do wykonania ciasta będą potrzebne:

  • dwie szklanki mąki,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki stopionego masła lub oleju,
  • szklanka mleka,
  • 3 jajka.

Białą masę kokosową przyrządzimy z:

  • 3 szklanek mleka 3,2 %,
  • 7 łyżek kaszy manny,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • nieco więcej niż pół szklanki cukru (dla słodyczolubów – szklanka cukru, ok. 190 g),
  • kilka garści siekanej żurawiny lub innych ulubionych bakalii.

Na polewę potrzeba:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 50%),
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka masła,
  • dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody.

Wykonanie:

  1. Przygotowanie kokosowo-czekoladowego smakołyku rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na 170 st.; wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. 
  2. Suche składniki ciasta należy wymieszać w jednej misce, mokre zmieszać w osobnym naczyniu. Następnie łączymy mokre i suche składniki i mieszamy. Używanie miksera do tego ciasta nie jest za dobrym pomysłem, ponieważ można za bardzo napowietrzyć ciasto.
  3. Wlewamy ¾ czekoladowej masy do blaszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy masę kokosową. Do zimnego mleka wsypujemy kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotujemy mieszając, aż do zgęstnienia masy.
  5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wlewamy ugotowany, gorący krem i pozostałe, ciemne ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
  6. Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy odrobinę wody i mieszamy aż masa będzie jednolita. Gęstość możemy dopasować do swoich potrzeb. Na koniec polewamy ciasto pyszną polewą. 

Delikaty kokos kojarzy się z rajem i słodkościami. Dzięki zastosowaniu wiórek kokosowych desery będą zdrowsze. Kokos można podawać dzieciom i bez większych wyrzutów sumienia mogą po niego sięgać osoby stosujące dietę odchudzającą. Stał się uniwersalnym dodatkiem do ciast. Promotorzy zdrowej żywności polecają także mleko kokosowe. Wiórki najlepiej smakują w domowych wypiekach. 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 500 g

Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 500 g

17,10 zł brutto/1szt.513 pkt.
Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 200 g

Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 200 g

7,90 zł brutto/1szt.237 pkt.
Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 2 kg

Wiórki kokosowe bezglutenowe bio 2 kg

41,90 zł brutto/1szt.1257 pkt.
Wiórki kokosowe bio 200 g

Wiórki kokosowe bio 200 g

7,60 zł brutto/1szt.228 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4126 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-11
Od pakowania po dostawę, wszystko było świetnie.
2024-11-10
,...,.......
pixel