Jak zrobić mleko kokosowe - przepisy i wskazówki

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? To produkt zyskujący coraz większą popularność w polskiej kuchni! Szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród wegan i miłośników azjatyckich potraw. Jednak mleczko powinien docenić każdy, kto chce wzbogacić swoją dietę w zdrowe produkty.
Wspaniałe właściwości
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jakie cenne właściwości odżywcze posiada ten produkt. Znajdziemy w nim wysoką zawartość witaminy C, witamin z grupy B, aminokwasy, białko, a także takie związki mineralne, jak mangan, fosfor, magnez, żelazo, selen oraz miedź.
Obecnie mleczko można zakupić niemalże w każdym sklepie. Często jednak sam skład produktu nie zachęca do jego spożywania. Dlatego też podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić domowe mleko kokosowe.
Domowe mleko kokosowe – proste przepisy
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić z mleka kokosowego. Znajduje ono bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdza się jako zamiennik krowiego mleka, ale również doskonale posłuży jako podstawowy produkt do przeróżnych deserów. Ponadto można nim zagęścić wszelkie zupy i sosy, a jego doskonały smak złagodzi nawet najostrzejsze potrawy.
Mleko kokosowe uzyskuje się z miąższu orzecha kokosowego, a dokładniej mówiąc, poprzez połączenie stałego miąższu z wodą we właściwych proporcjach. Domowe mleczko można przyrządzić z łatwością na wiele sposobów i co najważniejsze, nie wymaga to użycia wielu trudno dostępnych składników.
Mleczko z orzecha kokosowego i 0,5 litra wody
- W pierwszej kolejności należy otworzyć kokos, wyjąć z niego miąższ i zalać go wrzątkiem.
- Następnie należy zmiksować to na gładką masę.
- Tak otrzymane puree najlepiej odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie należy przykryć ściereczką miskę i wyłożyć na nią masę.
- Następnie należy wycisnąć mleko do miski, ściskając mocno ściereczkę.
- Warto pamiętać, że tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Jak zrobić domowe mleko kokosowe z wirórków?
- Wystarczy jedynie zalać wiórki kokosowe wodą.
- Kiedy ją wchłoną, należy podgrzać wszystko w garnku do temperatury 60 stopni Celsjusza.
- Ostatnim krokiem jest zblendowanie masy i przecedzenie jej przez sitko.
- Mleko kokosowe z wiórków może postać w lodówce nawet kilka dni.
Jak jeszcze możemy zrobić mleko kokosowe? Warto wspomnieć, że bez problemu przygotujemy je w wyciskarce wolnoobrotowej. Miłośników urządzeń wielofunkcyjnych ucieszy fakt, iż można zrobić jr również w termomiksie. Co ciekawe, pozostałości po domowej produkcji, można z łatwością wykorzystać ponownie. Niezużyte wiórki świetnie sprawdzą się do zrobienia mąki kokosowej. Wystarczy odcisnąć je z wody, a następnie umieścić w piekarniku i suszyć przez około 1 h – 1,5 h w temperaturze 100 stopni Celsjusza. W dalszej kolejności wysuszone wiórki należy umieścić w blenderze i zmiksować na sypką masę. Z mąki kokosowej możemy zrobić nie tylko znakomite ciasta, ale również domowy chlebek.
Przeczytaj także: Mleko a mleczko kokosowe - czym się różnią i do czego ich używać?
Zastosowanie nie tylko w kuchni
Mimo iż mleko kokosowe w Polsce nie jest aż tak bardzo popularne, to w kuchni azjatyckiej i tajskiej jest już od dawna jednym z podstawowych składników takich potraw, jak zupy, sosy czy dania z ryżem. Polacy doceniają je ze względu na cenne wartości odżywcze. Napój ten idealnie sprawdza się w leczeniu niektórych chorób układu pokarmowego, na przykład celiakii, chorób wątroby lub biegunek. To z pewnością dobre źródło energii, dlatego też bardzo często stosowane jest w diecie sportowców.
Ze względu na silne działania antyoksydacyjne, kokos znalazł także zastosowanie w kosmetyce. Mleko kokosowe zawiera wysoką zawartość tłuszczu, zatem świetnie nawilży naszą skórę i włosy. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby dodać odrobinę mleka do przygotowanej kąpieli. Jest ono również pomocne w walce z trądzikiem, zatem można dodać je do maseczki na twarz. To naturalny produkt o wielu pozytywnych właściwościach.
Jednak należy pamiętać, że mleko kokosowe zawiera wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, a co za tym idzie, jest bardzo kaloryczne. Dlatego też powinno być spożywane z umiarem. Dobrze wykorzystane odgrywa dużą rolę w procesie odchudzania, ponieważ spowalnia perystaltykę jelit, co sprawia, że dłużej odczuwamy sytość. Warto wypróbować je w swojej kuchni i nie tylko!