Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mleko a mleczko kokosowe - czym się różnią i do czego ich używać?

2021-04-29
Mleko a mleczko kokosowe - czym się różnią i do czego ich używać?

Mleczko kokosowe - co to takiego? Czym różni się od mleka lub śmietanki? Poznaj jego zastosowanie w kuchni, skład i właściwości.

Produkty z kokosa zyskują w Polsce bardzo dużą popularność. Wiórki kokosowe, olej kokosowy i mleko to wręcz flagowe produkty, który zdobyły uznanie polskich konsumentów. Szczególne znaczenie mają w diecie wegetarian i wegan – napój kokosowy, podobnie jak wiele innych rodzajów mleka roślinnego, zastępuje mleko odzwierzęce. Przy jego produkcji nie cierpi żadne zwierzę, ponieważ jest to płyn otrzymywany z drobno startego świeżego miąższu kokosa. Jest to również produkt smaczny, który można wykorzystać do wielu potraw.

Skład mleczka kokosowego

W skład mleczka nie powinno wchodzić nic poza kokosem i wodą. Jeżeli w składzie jest więcej miąższu kokosa, to produkt ma bardziej zwartą konsystencję, jest bardziej tłusty i potocznie nazywa się go śmietaną kokosową. 

Światowe normy za mleko kokosowe uznają produkty o zawartości tłuszczu od 10 do 20% wagowych tłuszczu. Poniżej 10% tłuszczu to wersja light, powyżej 20% - śmietana (cream)

W Polsce dość dużo jest produktów o minimalnej (zgodnej z normą) zawartości tłuszczu np. 10 - 12%. Cena takiego mleczka bywa za wysoka w stosunku do jego jakości - czasem kosztuje ono tyle samo, co pełnowartościowe mleko kokosowe o 16 - 20% tłuszczu.

Różnica między mleczkiem a mlekiem kokosowym

W praktyce handlowej obie nazwy często stosowane są zamiennie jako synonimy. Podobnie myślą klienci, którzy uważają, że „mleczko” to zdrobnienie od mleka. Pod względem językoznawczym rzeczywiście to forma zdrobniała. W przypadku produktów z kokosa mleczko i mleko to nie to nie do końca samo. Różnica polega na gęstości i zawartości tłuszczu – mleczko jest gęstsze i bardziej tłuste, dodaje się je sosów, curry, ciast i kremów. Mleko jest rzadsze i nadaje się do różnego rodzaju koktajli, smoothie i puddingów. Mleczko można rozrzedzić do konsystencji mleka. 

Jak powstają?

Warto wiedzieć, że mleko kokosowe jest przetworzonym produktem ubocznym kokosa. Powstaje przez ucieranie miąższu dojrzałych, brązowych orzechów kokosowych i powolne gotowanie w gorącej wodzie. Następnie mieszaninę przecedza się, aby otrzymać gładki płyn. O konsystencji mleka decyduje ilość wody użytej do jego przygotowanie. Płynne mleko kokosowe ma podobne zastosowanie, co mleko krowie. Mleczko to dodatek do słodkości i sosów w kuchni azjatyckiej.

Bogactwo witamin i smaku

Napoje kokosowe to produkty zdrowe i niezwykle bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Zawierają: witaminę A, E, C i witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, miedź, selen. W składzie tego mleka nie ma laktozy. Należy wybierać jedynie produkty bez środków konserwujących.

Mleko kokosowe najczęściej sprzedawane jest w kartonach, a mleczko w puszkach. Tego drugiego używa się jako bazy do lodów wegańskich. Oba produkty są chętnie spożywane przez sportowców i osoby, które postanowiły zrzucić zbędne kilogramy. Cechują się znakomitym smakiem i stanowią wartościowy składnik diety. Wyczuwalna jest w nich nutka kokosa. 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 391 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-18
Super
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel