Czy warto pić mleko bez laktozy? Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?
Jak wiadomo, od najmłodszych lat mleko dostarcza organizmowi duże ilości wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości. Okazuje się jednak, że nie każdy organizm może przyswajać dwucukier – laktozę. Jesteśmy ssakami, a dorosłe osobniki tego gatunku nie piją mleka w dużych ilościach. Natura założyła, że ten składnik jest niezbędny tylko w okresie dorastania.
Coraz częściej słyszymy, że laktoza nie sprzyja naszemu organizmowi. Dlatego mleko bez laktozy będzie zbawienne dla osób, które borykają się z nietolerancją tego składnika.
Jak powstaje mleko bez laktozy?
Laktoza to cukier składający się z dwóch cząsteczek (połączenie glukozy i galaktozy). Aby składnik mógł zostać wchłonięty przez ściany jelitowe, musi najpierw zostać rozłożony. Mleko bez laktozy powstaje w procesie, w którym to do standardowego mleka dodawany jest enzym laktaza. Problem nietolerancji wynika właśnie ze zmniejszonego stężenia tego enzymu w jelitach. Dodanie go do mleka powoduje rozkład cukrów złożonych na cukry proste, które są łatwiej trawione przez osoby dorosłe.
Mleko pozbawione laktozy nie różni się od zwykłego mleka kalorycznością. Zależy ona tylko od zawartości tłuszczu, a więc kaloryczność i wartości odżywcze pozostają takie same.
Dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze?
Pomimo tego, że nie różni się zawartością cukru od zwykłego mleka, to bez laktozy jest dużo słodsze. Wynika to z procesu rozkładu cukrów. Galaktoza i glukoza osobno mają słodszy smak niż cząsteczka złożona (laktoza). Takie mleko będzie więc idealne nie tylko dla osób z nietolerancją, ale i dla fanów słodyczy.
Mleczne produkty bez laktozy
W każdym markecie lub sklepie internetowym można łatwo dostać produkty mleczne, które zostały poddane procesowi rozkładania laktozy. Są to między innymi serki, jogurty, masło, mleka i produkty pochodne.
Ser żółty
Proces wytwarzania żółtego sera wymaga fermentacji. Podczas tego zjawiska laktoza naturalnie jest przekształcana w kwas mlekowy. W gotowym produkcie zawartość laktozy jest tak niewielka, że nie będzie szkodliwa dla osób borykających się z nietolerancją.
Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?
Skąd masz wiedzieć, że jesteś osobą mającą problem z prawidłowym tolerowaniem laktozy?
Będzie tak najpewniej, jeśli po zażyciu produktów mlecznych odczuwasz następujące objawy:
- biegunka,
- bóle żołądka,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- nadmierne wytwarzanie gazów.
Okazuje się, że nietolerancja laktozy może być nabyta. Po długim czasie bez spożywania mleka krowiego organizm odzwyczaja się, a tym samym obniża ilość wytwarzanego enzymu laktazy. Aby się przekonać, czy również mamy problem z tym składnikiem, można poprosić lekarza o skierowanie na specjalistyczne badania. Pomogą one rozwiać wszelkie wątpliwości i ewentualnie wprowadzić zmiany w diecie.
Właściwości mleka bez laktozy – czy warto je pić?
Mleko bez laktozy jest tak samo zdrowe, jak klasyczne mleko krowie. Zawiera ono dużo wapnia, białka oraz całą gamę minerałów i witamin niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowym plusem jest fakt, że po wypiciu takiego mleka osoby cierpiące na nietolerancję nie odczują więcej problemów żołądkowych.
Aby produkty mleczne oddziaływały lepiej na nasze zdrowie, wystarczy wybierać te, które mają niską zawartość tłuszczu. Badania wykazały, że dieta niskotłuszczowa wpływa korzystnie na ciśnienie krwi i może zapobiegać licznym chorobom.
Mleko bez laktozy w diecie cukrzyka
Rozpad laktozy na pojedyncze cząsteczki glukozy i galaktozy wiąże się z podwyższeniem indeksu glikemicznego danego produktu. Nie jest to więc korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Osoby z takimi schorzeniami powinny unikać nabiału lub spożywać go w bardzo małych ilościach.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o szybkości wzrastania poziomu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu spożywczego.
Dzielimy go na trzy grupy:
- <55 – niski indeks glikemiczny. Są to produkty, które można spożywać codziennie przy umiarkowanej diecie;
- 55-70 – średni indeks glikemiczny. Produkty, które można spożywać od czasu do czasu;
- więcej niż 70 – wysoki indeks glikemiczny. Produkty, których powinno się unikać lub spożywać je sporadycznie.
Produkty mleczne o obniżonej zawartości laktozy dla dzieci
Laktozę znajdziemy w mleku wszystkich ssaków, w tym w mleku kobiety. Mleko matki jest bardzo ważne w prawidłowym rozwoju dzieci i niemowląt. Największą akceptację na ten składnik mają dzieci do 5. roku życia, choć zdarza się, że nietolerancja tego dwucukru występuje także u najmłodszych.
Na rynku możemy spotkać już wiele produktów dla dzieci pozbawionych laktozy. Dla noworodków z pomocą przychodzą mleka modyfikowane bez laktozy, które pomagają zastąpić mleko matki i dostarczyć potrzebnych składników.
Jak rozpoznać nietolerancję laktozy u niemowląt?
Wiele osób postawi sobie teraz pytanie, skąd to wiedzieć. Maluch przecież nie powie, że coś go boli. Objawy są jednak podobne do tych występujących u dorosłych. Po karmieniu dziecka należy zwrócić uwagę, jak na nie reaguje. Mogą pojawić się wzdęcia, nadmierne zwracanie pokarmu i kolki. Maluszek może stać się przez to niespokojny i reagować płaczem.
Czy kot może pić mleko bez laktozy?
Wiemy już, czy można podawać produkty pozbawione laktozy dzieciom. Pozostaje jednak pytanie, co z naszymi futrzakami? Od najmłodszych lat przedstawiany jest nam obraz kotka, który pije mleko. Czy rzeczywiście jest ono mu potrzebne?
Kocięta, tak jak niemowlęta, potrzebują mleka matki do prawidłowego rozwoju. Szacuje się, że powinny je spożywać do 8. tygodnia życia. Wraz z wiekiem, podobnie jak ludzie, tracą tolerancję na laktozę. Stały pokarm zapewnia im wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a więc nie należy podawać zwierzętom mleka krowiego.
Podawanie mleka bez laktozy również nie jest najlepszym pomysłem, choć w małych ilościach nie powinno zaszkodzić. Zawiera ono jednak kazeinę, która może powodować problemy pokarmowe u naszych pupilów. Zwierzęta powinny przyjmować mleko, które jest do nich przystosowane. Takie można zakupić w sklepach zoologicznych lub bezpośrednio u weterynarza. Nie jest to jednak niezbędny składnik ich diety.
Nabiał a trądzik
Jak wiemy, dieta ma ogromny wpływ na stan naszej cery. Produkty mleczne zawierają wcześniej wspomnianą kazeinę i białko serwatkowe, które wpływają na rozwój trądziku. Spożywanie tych produktów w nadmiarze może prowadzić do wzrostu produkcji sebum, a tym samym zaostrzyć problemy z cerą.
Aby się ich pozbyć, należy zmienić dietę oraz ograniczyć produkty mleczne. Warto też udać się do dermatologa, który określi, w czym jest problem i pomoże dobrać odpowiednią kurację.
Mleko z laktozą a problemy skórne
Niestety mleko pozbawione laktozy oddziałuje na skórę tak samo, jak mleko krowie. To nie cukry są powodem problemów, a pozostałe składniki, które w obu tych produktach pozostają takie same. Warto jednak pamiętać, że nie każdy spotka się z taką reakcją organizmu.
Czy warto więc spożywać mleko bez laktozy?
Jeżeli nie chorujesz na cukrzycę i nie masz innych przeciwwskazań zdrowotnych, spożywanie mleka bez laktozy może okazać się dla Ciebie lepszym wyjściem. Będziesz dostarczać organizmowi wystarczająco dobre składniki odżywcze, a możesz uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Duży wybór produktów, który został poddany rozkładowi cukrów i niewielka różnica w cenie daje możliwość całkowitej rezygnacji ze spożywania laktozy.