Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić idealną tempurę? - odpowiednie warzywa i podanie

2021-08-26
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić idealną tempurę? - odpowiednie warzywa i podanie

Jak zrobić idealną tempurę? Z jakimi warzywami? Jak ją podać? Sprawdźcie sami!

Wszystkim, którym znudziły się tradycyjnie przygotowywane warzywa, owoce morza lub grzyby i chcieliby ich spróbować w wersji chrupiącej, można polecić tempurę -  to znaczy wymienione powyżej produkty w delikatnym chrupiącym cieście. To przysmak Japończyków, którzy są znani z zamiłowania do zdrowej kuchni i ciekawych potraw. Odkrywanie nowych smaków, może być prawdziwą przyjemnością i udaniem się w kulinarną podróż.

Z Portugalii do Japonii

Jej obecność w Japonii trwa już kilka wieków i jest efektem przybycia do tego kraju  marynarzy portugalskich w XVI wieku. Japończycy będący w trakcie wojny domowej zaczęli handlować z Portugalczykami, co z czasem doprowadziło do przenikania tradycji kulinarnych. Portugalczycy przybywający do Japonii, spopularyzowali tam potrawę peixinhos da horta, czyli  fasolkę szparagową w panierce smażoną w głębokim tłuszczu. To danie zapoczątkowało japońską tempurę, czyli kawałki owoców morza, ryb, warzyw oraz grzybów otaczane w panierce z lekkiego ciasta z mąki pszennej i smażone w głębokim tłuszczu.  

Jak zrobić tempurę zgodnie z tradycją?

Tempura to po pierwsze sposób przygotowywania potraw – smażenie ich głębokim tłuszczu i w cieście. Danie tak wrosło w mentalność Japończyków, że większość z  nich nie wie, że ich przysmak nie pochodzi z Japonii. Potrawa ta była popularna wśród marynarzy żeglujących w odległe strony, ponieważ pozwalała przedłużyć trwałość warzyw. Smażenie stanowiło formę konserwowania żywności. 

Panierka powstaje z mąki pszennej, ma konsystencję ciasta naleśnikowego i może, a nawet powinna zawierać grudki. Bardzo ważna jest temperatura ciasta. Musi być ono lodowate, a temperatura oleju powinna wynosić około 170 st. C. 

Oleje używane do smażenia tempury to: olej sezamowy, olej rzepakowy i olej ryżowy, które dają pewność, że powstałe danie będzie chrupiące, lekkie, pełne smaku i aromatu. 

Z jakich składników zrobić idealną tempurę w domu?

Przyrządza się ją z krewetek, kałamarnic oraz warzyw lub świeżych grzybów. W składzie mogą być takie warzywa jak:

  • brokuły
  • papryka
  • cukinia
  • bakłażany
  • fasolka szparagowa
  • dynia
  • szparagi
  • grzyby
  • kinoko

Kawałki muszą mieć podobne rozmiary i dokładnie obtoczone w cieście. Muszą być wysmażone. Precyzja przygotowania tempury nie dopuszcza, aby kawałki były niedogotowane lub przegotowane. Jak zatem zrobić idealną tempurę? Japończycy mówią, że z jak największą dokładnością.

Jak zrobić panierkę?

Kluczowym składnikiem jest panierka, która w zasadzie decyduje o całym smaku dania. Jej sekretem są grudki mąki, które nadają jej chrupkości. W niej zanurza się kawałki przed smażeniem. Ma ona konsystencję ciasta naleśnikowego. Podstawowy przepis na panierkę  do tempury składa się z:

  • lodowatej wody
  • mąki pszennej (można użyć także mąkę sojową)
  • żółtka jaja

 Można go jednak zmieniać, zależnie od swojego smaku, dodając:

  • wodę gazowaną
  • sodę oczyszczoną 
  • skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną

Panierka musi być świeża i bardzo zimna, ponieważ niska temperatura i krótki czas kontaktu z wodą uniemożliwiają aktywację glutenu w mące pszennej. Ciasto do tempury powinno być także dobrze napowietrzone i zawierać sporą ilość pęcherzyków powietrza. Ważne jest to, aby ciasto nie osiadało w naczyniu i nie było płaskie. Źle przygotowanego ciasta nie można wykorzystać i trzeba ten główny składnik sporządzić po raz kolejny.

Ważne porady

Najlepsza  do przygotowania tego hitu japońskiej kuchni będzie mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej lub z tapioki, w stosunku 3:1Danie jest gotowe, kiedy jest ładnie zarumienione. Krótko smaży się warzywa, dłużej mięso. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz i dzięki temu uzyskać idealną chrupkość.

Jak podać tempurę z sosem

Może stanowić pełny posiłek, jeżeli podawana jest z sosem na bazie bulionu dashi i sosu sojowego. W regionie Kansai najpopularniejsze są warzywa w tempurze smażone w oleju o neutralnym smaku i podawane z wodorostami nori

Ta japońska specjalność jest także jedzona z cytrusowym sosem sojowym oraz tartą białą rzodkwią. Podaje się ją także z ryżem, makaronem gryczanym lub makaronem z mąki udon. 

Japończycy przykładają wagę do estetyki potraw, dlatego potrawa musi być odpowiednio ułożona na talerzu – ryż  układa się na środku, a na nim podaje świeżo usmażoną tempurę. Makaron może być serwowany w misce na gorąco, w bulionie lub na zimno w bambusowym koszyku.

Danie dla wszystkich

To wręcz danie narodowe w Japonii – podaje się ją  zarówno w eleganckich restauracjach, jak i w ulicznych budkach. Restauracje specjalizujące się w tym produkcie noszą nazwę „tempura-ya”. Jednak można jej skosztować w praktycznie każdym japońskim lokalu gastronomicznym. Jest to zarówno danie wykwintne, jak i jedna z najpopularniejszych japońskich przekąsek street food.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Sos sojowy shoyu łagodny bio 145 ml

Sos sojowy shoyu łagodny bio 145 ml

12,30 zł brutto/1szt.246 pkt.
Algi morskie suszone - nori płatki bio 25 g

Algi morskie suszone - nori płatki bio 25 g

12,20 zł brutto/1szt.244 pkt.
Algi morskie nori prażone do sushi bio 15 g

Algi morskie nori prażone do sushi bio 15 g

13,60 zł brutto/1szt.272 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4004 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-30
Wszystko odbyło się w jak najlepszym porządku.
2024-09-29
Bez zastrzezen, solidna firma...jestem zadowolona, polecam i skorzystam ponownie...Teresa Czerska
pixel