Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

2021-04-09
Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

Właściwości oleju ryżowego wpływają nie tylko na wewnętrzny stan organizmu, ale także na aspekt wizualny skóry, włosów czy paznokci. 

W trosce o zdrowie, a także dobre odżywianie chętnie sięgamy po różnego rodzaju oleje. Dobroczynne właściwości tych substancji znane są od wieków. Coraz częściej w naszych domach można spotkać olej z ryżu, choć wciąż największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Dowiedz się, jakie jest zastosowanie oleju w kosmetyce, jakie dobroczynne działanie go charakteryzuje oraz czym wyróżnia się jego skład.

Jak powstaje?

Olej ryżowy jest pozyskiwany z otrąb ryżu, które są pozostałościami po jego wyłuskiwaniu. Otręby zostają poddane tłoczeniu lub ekstrakcji, co prowadzi do wydzielenia się oleistej substancji. Charakteryzuje ją żółty kolor, który posiada przyjemny, lekko orzechowy smak. Dzięki naturalnemu procesowi produkcji, do oleju przenikają najcenniejsze składniki, takie jak kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Wartość odżywcza oleju ryżowego

Olej pozyskiwany z ryżu ma bardzo wartościowy skład. W większości tworzą go tłuszcze, a dodatkowo witaminy, minerały, kwasy organiczne, tokoferole oraz lecytyna. Najcenniejszymi składnikami produktu są:

  • kwas mirystynowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas oleinowy (grupa omega-9),
  • kwas linolowy (grupa omega-6),
  • kwas alfa-linolenowy (grupa omega-3),
  • kwas stearynowy.

Wartość odżywcza, a także właściwości oleju ryżowego w dużej mierze zależą od sposobu jego pozyskiwania. Do spożycia na surowo polecany jest produkt nierafinowany, który dzięki tłoczeniu na zimno jest bogaty w cenne składniki. Natomiast do smażenia warto wybierać olej rafinowany. Po odpowiednim jego oczyszczeniu zwiększa swoją temperaturę dymienia i przy kontakcie z wysoką temperaturą nie rozpoczyna przemian, które prowadzą do wydzielania niebezpiecznych, często rakotwórczych związków. 

Olej ryżowy - poznaj jego właściwości zdrowotne

Olej tłoczony z ryżu posiada prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Jego codzienna suplementacja pozwalana mu efektywnie działać i wpływać holistycznie na ciało i umysł. Główne właściwości umożliwia mu spore stężenie witaminy E oraz jej pochodnych, jak tokoferole czy tokotrienoli. Substancje wyróżnia silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwutleniające. 

W kilku punktach zebraliśmy, jaki wpływ ma olej ryżowy na nasz organizm - to jego najważniejsze właściwości: 

1. Spowolnienie procesów starzenia

Duże stężenie witaminy młodości oraz jej łatwe przyswajanie wpływają ochronnie na każdą komórkę oraz chronią je przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega to starzeniu się tkanek, z których składają się organy wewnętrzne, ale też skóry.

2. Obniżenie poziomu cholesterolu

Dobre tłuszcze nienasycone, a przede wszystkim sterole roślinne korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Jego wysoki czynnik może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu lub zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo olej znacząco obniża jego wchłanianie z pożywienia, co sprawia, że może być alternatywą dla tłuszczy gorszej jakości.

3. Ochrona przez zachorowaniem na nowotwór

Dzięki zawartości witaminy E oraz jej prekursorów, olej ryżowy stanowi doskonałą ochronę dla komórek organizmu. Pozwala chronić ich DNA oraz białka przez brakiem stabilizacji oraz uszkodzeniem, które mogą prowadzić do mutacji, a w konsekwencji do wykształcenia się zalążków komórek nowotworowych. Bardzo istotne jest jego regularne przyjmowanie, aby poziom dobroczynnych substancji był stały.

4. Niwelowanie skutków menopauzy

Menopauza przynosi wiele nieprzyjemnych objawów, jak uderzenia gorąca, zaczerwienienie na twarzy lub ogólne złe samopoczucie. Główną rolę w łagodzeniu jej objawów dzięki olejowi ryżowemu posiada składnik o nazwie gamma-oryzanol. Przykre dolegliwości nie ustąpią całkowicie, ale ich natężenie będzie o wiele mniejsze. 

Olej ryżowy - właściwości w kosmetyce

Olej ryżowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz jej pochodnych doskonale sprawdza się jako składnik wielu kosmetyków. Z jego pomocą można wykonywać demakijaż, nakładać na ciało czy stosować jako serum. Wykazuje działanie nawilżające, odmładzające oraz odżywiające. Efektem jego stosowania jest miękka, gładka skóra, która posiada wyraźnie spłycone zmarszczki.

W jakich kosmetykach można znaleźć olej ryżowy?

  • kremach i serum do twarzy,
  • tonikach i płynach micelarnych,
  • olejkach do demakijażu,
  • balsamach do ciała,
  • peelingach do twarzy i ciała,
  • maseczkach do twarzy i włosów.

Cenne substancje aktywne olejku korzystnie wpływają na stan skóry. Regulują barierę hydro-lipidową naskórka, regenerują włókna kolagenowe oraz przywracają twarzy zdrowy wygląd.  Olej ryżowy posiada wiele cennych właściwości. Można go stosować w kuchni, jako suplement diety oraz w pielęgnacji. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnie używanych, niekoniecznie zdrowych produktów olejowych.  

 

Bibliografia:

  • "Moc życia żywych olejów" Sergey Batechko, Zbigniew Bańkowski
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Zaufane Opinie IdoSell
4.75 / 5.00 434 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-18
Super
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel