Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

2021-04-09
Olej ryżowy - właściwości i zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

Właściwości oleju ryżowego wpływają nie tylko na wewnętrzny stan organizmu, ale także na aspekt wizualny skóry, włosów czy paznokci. 

W trosce o zdrowie, a także dobre odżywianie chętnie sięgamy po różnego rodzaju oleje. Dobroczynne właściwości tych substancji znane są od wieków. Coraz częściej w naszych domach można spotkać olej z ryżu, choć wciąż największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Dowiedz się, jakie jest zastosowanie oleju w kosmetyce, jakie dobroczynne działanie go charakteryzuje oraz czym wyróżnia się jego skład.

Jak powstaje olej ryżowy?

Olej ryżowy jest pozyskiwany z otrąb ryżu, które są pozostałościami po wyłuskiwaniu ziaren tego zboża. Otręby zostają poddane tłoczeniu lub ekstrakcji, co prowadzi do wydzielenia się oleistej substancji. Charakteryzuje ją żółty kolor i przyjemny, lekko orzechowy smak. Dzięki naturalnemu procesowi produkcji do produktu przenikają najcenniejsze składniki, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Wartość odżywcza oleju ryżowego

Olej pozyskiwany z ryżu ma bardzo wartościowy skład. W większości tworzą go tzw. zdrowe tłuszcze, a dodatkowo witaminy, minerały, kwasy organiczne, tokoferole oraz lecytyna. Najcenniejszymi składnikami produktu są:

  • kwas mirystynowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas oleinowy (grupa omega-9),
  • kwas linolowy (grupa omega-6),
  • kwas alfa-linolenowy (grupa omega-3),
  • kwas stearynowy.

Czy można smażyć na oleju ryżowym nierafinowanym?

Wartość odżywcza, a także inne właściwości oleju ryżowego w dużej mierze zależą od sposobu jego pozyskiwania. Do spożycia na surowo polecany jest produkt nierafinowany, który dzięki tłoczeniu na zimno jest najbardziej bogaty w cenne składniki. Natomiast do smażenia lepiej wybierać olej rafinowany. Po odpowiednim oczyszczeniu - rafinacji - zyskuje on wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że w wysokiej temperaturze nie rozpoczyna przemian, które prowadzą do wydzielania niebezpiecznych, często rakotwórczych związków. 

Olej ryżowy – poznaj jego właściwości zdrowotne

Spożywanie oleju tłoczonego z ryżu wykazuje prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Jego codzienna suplementacja pozwalana mu efektywnie działać i wpływać holistycznie na ciało i umysł. Zawdzięcza to głównie sporym stężeniom witaminy E oraz jej pochodnych jak tokoferol. Substancje te wyróżnia silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwstarzeniowe. 

W kilku punktach podsumowaliśmy, jaki wpływ ma olej ryżowy na nasz organizm – to jego najważniejsze właściwości: 

1. Spowolnienie procesów starzenia

Duże stężenie witaminy E (zwanej witaminą młodości) oraz jej łatwe przyswajanie wpływają ochronnie na każdą komórkę i chronią ją przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega to starzeniu się tkanek, z których składają się zarówno organy wewnętrzne, jak i zewnętrzne, w tym skóra. 

2. Obniżenie poziomu cholesterolu

Dobre tłuszcze oraz sterole roślinne korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jego wysoki czynnik sprzyja powstawaniu zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy. Dodatkowo olej z otrąb ryżowych hamuje jego wchłanianie z pożywienia, co sprawia, że może być alternatywą dla tłuszczów gorszej jakości.

3. Ochrona przed zachorowaniem na nowotwór

Dzięki zawartości witaminy E i jej prekursorów, olej ryżowy stanowi doskonałą ochronę dla komórek organizmu. Pozwala chronić ich DNA oraz białka przed brakiem stabilizacji i uszkodzeniami, które z kolei mogą prowadzić do mutacji, a w konsekwencji do wykształcenia się komórek nowotworowych. Bardzo istotne jest regularne przyjmowanie oleju ryżowego, aby poziom dobroczynnych substancji był stały.

4. Niwelowanie skutków menopauzy

Menopauza przynosi wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak uderzenia gorąca, zaczerwienienie na twarzy lub ogólne złe samopoczucie. Składnik oleju ryżowego o nazwie gamma-oryzanol wykazuje właściwości łagodzące wymienione symptomy. Choć przykre dolegliwości nie ustąpią całkowicie, to ich natężenie będzie znacznie mniejsze. 

Zastosowanie oleju ryżowego w kosmetyce

Olej ryżowy, dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz jej pochodnych doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków. Z jego pomocą można wykonywać demakijaż, nakładać go na ciało czy aplikować jako serum. Ponieważ wykazuje działanie nawilżające, odmładzające oraz odżywiające, efektem regularnego stosowania jest miękka, gładka skóra, a także wyraźnie spłycone zmarszczki.

W jakich kosmetykach znajdziemy olej ryżowy?

  • kremach i serum do twarzy,
  • tonikach i płynach micelarnych,
  • olejkach do demakijażu,
  • balsamach do ciała,
  • peelingach do twarzy i ciała,
  • maseczkach do twarzy i włosów.

Cenne substancje aktywne obecne w olejku korzystnie wpływają na stan skóry. Regulują barierę hydrolipidową naskórka, regenerują włókna kolagenowe oraz przywracają zdrowy wygląd. 

Olej ryżowy oferuje wiele cennych właściwości. Można go stosować w kuchni jako suplement diety oraz w pielęgnacji skóry. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnie używanych, lecz niekoniecznie zdrowych produktów olejowych.

Bibliografia:

Moc życia żywych olejów" Sergey Batechko, Zbigniew Bańkowski

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2291 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-08-08
Bez problemów.
2022-08-08
obsługa bardzo dobra,przesyłka exspresowa .j
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel