Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Oleje

( ilość produktów: 131 )

Oleje BIO to najlepszy wybór do twojej kuchni! Nie tylko nadadzą wyjątkowego smaku, ale i zapewnią zdrowie.

Oleje roślinne to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, przeciwutleniaczy i wielu innych, korzystnych dla zdrowia, substancji. Oferujemy niezwykle szeroki wybór wśród bio olejów roślinnych, w tym także tłoczonych na zimno i nierafinowanych, na przykład rzepakowy, kokosowy, lniany, z czarnuszki czy z awokado. Wszystkie produkty wyprodukowano z certyfikowanych ekologicznie surowców. Znajdziesz tu najlepszy tłuszcz do obróbki termicznej oraz te najzdrowsze, idealne do sałatek.

Ekologiczne oleje na co dzień

Nieprzeciętny asortyment

W naszym sklepie możesz dokonać wyboru spośród ponad dwudziestu różnych olejów roślinnych, w tym tych najzdrowszych - tłoczonych na zimno. Prezentujemy ekologiczne produkty uznanych producentów.

Oferujemy olej:

  • rzepakowy,
  • słonecznikowy,
  • kokosowy,
  • lniany,
  • ryżowy,
  • z pestek dyni,
  • z czarnuszki,
  • sezamowy,
  • arganowy,
  • kakaowy,
  • konopny,
  • sojowy,
  • z orzechów włoskich,
  • z nasion ostropestu plamistego,
  • z awokado,
  • z orzeszków ziemnych,
  • migdałowy,
  • z nasion marchwi,
  • z Acai,
  • z pestek moreli,
  • z pokrzywy,
  • z krokoszu
  • i inne.

Olej lniany - czy to ten najzdrowszy?

Tłoczony na zimno olej lniany, nie bez powodu, zyskał przydomek jednego z najzdrowszych olejów. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetologii.</>

Przede wszystkim jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Co więcej, udowodnione zostało działanie wspomagające trawienie oraz przyspieszające gojenie ran.

Zalecana porcja spożycia to około 1 łyżki dziennie. Olej ten charakteryzuje się dość specyficznym smakiem. Najłatwiejszy sposób spożycia to dodanie go do sałatki, twarożku czy polanie kanapki.

Wspaniały olej z czarnuszki i jego właściwości

Wiele dobrego mówi się także o oleju z czarnuszki - wspomaganiu odporności organizmu i działaniu przeciwzapalnym, leczeniu alergii (w tym przewlekłych nieżytów nosa i zatok), problemów żołądkowo-jelitowych czy przynoszeniu ulgi w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Zwany jest także “naturalnym antybiotykiem”, dlatego może stanowić świetne uzupełnienie podstawowego leczenia infekcji. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem i intensywnym zapachem.

Jaki wybrać najlepszy olej BIO?

Na zimno

Oleje tłoczone na zimno są otrzymane wyłącznie metodami mechanicznymi, przy zachowaniu temperatury, która nie wprowadzi zmian w ich właściwościach. Produkty te cechuje intensywne zabarwienie i smak oraz typowy zapach. Zachowane zostają wszystkie cenne zdrowotnie składniki, jak tokoferole, sterole, fosfolipidy, karotenoidy czy polifenole.

Do smażenia

Najlepszy olej do smażenia to taki, który jest stabilny i zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają niekorzystnym przemianom. Będą to, przede wszystkim oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin), olej rzepakowy, a także olej z awokado; użyteczny będzie również tłuszcz kokosowy i olej ryżowy.

Na surowo

Najlepszym sposobem na przyswojenie drogocennych składników zawartych w ekologicznych olejach roślinnych będzie spożywanie ich na zimno. Wiele z odmian jest niestabilnych przy wysokiej temperaturze i w trakcie obróbki termicznej mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości, używaj ich jako dodatek do gotowych dań. Wybór wśród produktów jest tak bardzo zróżnicowany, że znajdziesz odpowiedni smak do każdej potrawy!

Zaufane Opinie IdoSell
4.72 / 5.00 159 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-18
Super
2021-08-28
Super!!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel