Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić zdrowe kimchi po polsku? 

2021-08-28
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić zdrowe kimchi po polsku? 

Kimchi – klasyka kuchni koreańskiej - jak je zrobić po polsku?

Jak wiadomo, Koreańczycy z Południa są znani z zamiłowania do zdrowej i prostej żywności. Przecięty mieszkaniec tego regionu zjada 22 kg tego dania rocznie. Zostało ono uznane za jedno z najzdrowszych dań świata. Serwowane jest od ponad 1000 lat, a tradycja jego przygotowania została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa. Zaletą tego dania jest to, że powstaje z prostych składników, które są dostępne także w Polsce. Jest to danie bezmięsne, więc mogą się nim raczyć także weganie.

Dobrodziejstwo natury w kulinarnej tradycji

Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić kimchi, pochylmy się krótko nad jego właściwościami. Kimchi to dobrodziejstwo natury - zawiera liczne witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz błonnik. Ma w swoim składzie pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wspomniane powyższej bakterie wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych, zwiększa odporność na infekcję i wzmacnia organizm. Jest to potrawa niskokaloryczna i pozytywnie wpływa na pracę serca oraz obniża poziom cholesterolu.

Koreański specjał, jak większość dań kuchni azjatyckiej, składa się z ostrych przypraw, np.: ostrej papryki gochugaru, chili i imbiru i dlatego nie powinny jej jeść osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks, zespół jelita wrażliwego i matki karmiące. Kimchi ma w sobie dużo soli, więc przeciwwskazane dla osób leczących nadciśnienie.

Podaje się je jako przystawkę, dodatek do dania głównego, a nawet składnik zup. W każdej części Korei przygotowuje się je trochę inaczej. Opisano ponad 300 rodzajów tej potrawy, a i tak każda rodzina ma swoją recepturę. Robienie go w domu to element koreańskiej kultury kulinarnej. Tuż przed zimą każde domostwo zaopatruje się w składniki i rozpoczyna się wielkie przyrządzanie dania, którym zajadają się Koreańczycy przez całą zimę. 

Kimchi ma nawet swoje muzeum. Świadczy o tym, jak bardzo jest to ważne danie dla tradycji kulinarnej i więzi społecznych w Korei. Samodzielne przygotowanie jest prostsze niż kiszenie ogórków. Specjał zdobywa podniebienia smakoszy także poza Koreą.

Czym jest kimchi?

To inaczej kiszona kapusta pekińska po koreańsku z ostrym sosem paprykowym. Oryginalne danie jest bardzo pikantne. Jedząc je regularnie jesienią i zimą, dostarczamy organizmowi wiele cennych witamin i naturalne probiotyki, co skutkuje wzmocnieniem odporności. Domowe lub ekologiczne kimchi jest najzdrowsze, bo nie zawiera żadnych polepszaczy smaku.

Jak zrobić kimchi - oryginalny przepis

Zaletą tego dania są nie tylko właściwości zdrowotne, ale także dostępność składników. Są to pospolite warzywa, kilka rodzajów papryki, sos rybny i kleik. Trzeba przyznać, że podniebienie Europejczyka może ono szokować ostrością. Zadowolone będą osoby, które lubią ostre dania i poszukują przepisów na takie potrawy. Podstawowe składniki, jak zrobić kimchi z oryginalnego prostego przepisu, to:

  • 2 - 3 kapusty pekińskie [3,5 kg] 
  • 1 biała rzodkiew 
  • 1 marchew 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 średni por 
  • pęczek cebulek dymek lub grubego szczypioru 
  • 3 łyżki posiekanego świeżego imbiru (można także użyć sok z imbiru)
  • 1 cebula 
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej lub mąki z ryżu kleistego 
  • 3/4 szklanki gochugaru (płatków chili) 
  • 3/4 szklanki sosu rybnego 
  • 3/4 szklanki soli morskiej 
  • 3 szklanki wody 
  • 1/4 szklanki cukru 
  1. Jeżeli ktoś nie lubi białej rzodkwi, to może ją zamienić na kalarepę. Kapustę trzeba pokroić, opukać, włożyć do miski i zasypać solą. Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy. Znowu czekamy 30 minut, następnie przewracamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. W sumie 90 minut solenia.
  2. W międzyczasie możemy przygotować pastę – większe warzywa kroimy w dowolne kształt, a szczypiór, imbir, por i czosnek siekamy jak najdrobniej.
  3. Kolejnym etapem przygotowania kimchi w domu jest ugotowanie kleiku ryżowego. Do garnka, najlepiej z grubym dnem lub nieprzywierającego, wlewamy 3 szklanki zimnej wody i dodajemy mąkę ryżową – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotujemy cały czas na małym gazie, pamiętając o mieszaniu, aż kleik zacznie gęstnieć. Gdy jest już zawiesisty, dodajemy cukier, gotujemy na malutkim ogniu, jeszcze kilka minut mieszając i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Do wystudzonego kleiku dodajemy płatki chili i sos rybny (można go zastąpić sosem sojowym). Kiedy czas solenia kapusty dobiegnie do końca, wrzucamy kapustę na sito i płuczemy kilka razy. Następnie mieszamy kapustę z pastą paprykową. Trzeba to robić w gumowych rękawicach, aby uniknąć kontaktu skóry z chili i solą.
  5. Gotowe danie wkłada się do słoika. Nie napełnia się słoików do końca, wskazane jest zostawienie 1,5 cm od góry. Potrawa może stać w lodówce przed kilka tygodni lub w beczkach w piwnicy. Do bezpośredniego zużycia przechowuje się je w słoiku.

Przeczytaj także: Dania z kimchi w Twojej kuchni! Poznaj najlepsze przepisy!

Sałatka kimchi - jak zrobić pyszny dodatek

Domowe kiszonki możemy jeść jako sałatkę lub przystawkę. Znakomicie komponuje się z kaszami i ryżem oraz z pikantną wołowiną z tofu. Do podstawowego przepisu można dołożyć rzepę, kalarepę i inne warzywa korzenne. Kiszonki najlepiej przygotowywać w kamionkowych naczyniach. Domowe kimchi po polsku różni się jedynie rodzajem używanej papryki. Podstawą prawdziwej wersji jest gochugaru, czyli tajemnicza lokalna mieszanka suszonego chili. W Polsce trzeba używać zwykłego chili i wędzonej papryki.

Ciekawostki 

Smak nie zależy tylko od kiszonej kapusty pekińskiej, lecz procesu fermentacji, któremu można poddać dowolne sezonowe warzywa. Do przepisu można wykorzystać także kapustę białą albo włoską. Bardzo popularne jest też kimchi tylko z białej rzodkwi. Koreańczycy jedzą je nawet jako dodatek do kanapek i potraw z makaronu. Można do niego dodać także solone krewetki, rzeżuchę, owoce morza i musztardę. Czasami do zalewy dodaje się sos sojowy i sezam. Jak widać - zakres dodatków jest bardzo duży – każdy znajdzie wersję dania, która mu posmakuje. 

Co łączy Polaków z Koreańczykami? Zamiłowanie do kiszonych potraw. Tak samo lubimy kiszoną kapustę, ogórki, chętnie kisimy także inne warzywa, np.: buraki, paprykę i pomidory. Kimchi to idealna propozycja dla miłośników kiszonych warzyw.

 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Kimchi bbq BIO 300 g

Kimchi bbq BIO 300 g

23,90 zł brutto/1szt.
Kimchi włoskie bio 500 ml

Kimchi włoskie bio 500 ml

18,90 zł brutto/1szt.
Kimchi Classic spicy 300 g

Kimchi Classic spicy 300 g

19,00 zł brutto/1szt.
Kimchi Classic spicy 900 g

Kimchi Classic spicy 900 g

37,70 zł brutto/1szt.
Kimchi Vegan Spicy 300 g

Kimchi Vegan Spicy 300 g

19,00 zł brutto/1szt.
Kimchi Classic Mild 900 g

Kimchi Classic Mild 900 g

37,70 zł brutto/1szt.
pixel