Do czego pasuje sos sojowy?
Skąd się bierze jego fenomen i do czego użyć sosu sojowego, aby wydobyć pełnię jego smaku i aromatu? Sfermentowana pasta sojowa, prażone ziarna soi i pszenicy, woda, sól oraz kilka rodzajów pleśni - to główne jego składniki. Naturalnie warzony japoński sos jest jedną z najbardziej znanych, rozpoznawanych i szeroko stosowanych przypraw świata.
Historia sosu sojowego sięga czasów, kiedy ludzie do konserwowania potraw potrzebowali soli. Zamarynowane w ten sposób mięso czy ryby wytwarzały ciecz, którą potem wykorzystywano do bulionu i przypraw. Przez lata jego receptury były dopracowywane i zmieniane tak, aby uzyskać sos idealny.
Rodzaje sosu sojowego
To niezwykle wszechstronny składnik, który wydobywa naturalny aromat z ryb, mięs i warzyw, jednocześnie go nie zmieniając. Można go używać na dwa sposoby. Dodać gotowy do przygotowanej wcześniej potrawy lub użyć go podczas gotowania dania, aby było ono wyraziste i pełne umami.
Rodzaje sosu zależą od regionu jego pochodzenia. W Japonii wyróżnia się aż 5 odmian klasycznego sosu sojowego:
- koikuchi,
- usukuchi,
- tamari,
- saishikomi,
- shiro.
Różni je przede wszystkim zawartość ziaren soi, pszenicy, soli oraz często długość warzenia. W Ameryce oraz krajach europejskich popularność sosu wzrasta z roku na rok. Na naszych sklepowych półkach najczęściej spotkamy dwa rodzaje: jasny oraz ciemny.
Przeczytaj także: Jasny czy ciemny sos sojowy? Dobierz idealny sos do potrawy!
Zastosowanie sosu sojowego jasnego
Sos sojowy jasny jest rzadziej stosowaną, a co za tym idzie trudniej dostępną odmianą sosu. Ma piękny złoto-brązowy kolor i lekką konsystencję. Dodaje potrawie słonego smaku, nie zabarwia jej ani nie nadaje typowego mocnego, sojowego aromatu. Jeśli więc zależy nam na naturalnym wyglądzie, powinniśmy użyć właśnie tej odmiany.
Do czego więc użyć sosu sojowego jasnego? Przede wszystkim doskonale sprawdzi się jako marynata. Użyj sosu do zamarynowania lekkiego mięsa czy ryby, aby wydobyć i podkreślić ich naturalne aromaty. Spośród ryb doskonale sprawdzą się łosoś, dorsz czy sandacz oraz wszelkie owoce morza. Z mięs idealnym wyborem będzie delikatne mięso kurczaka, królika czy cielęcina. Nie należy także zapominać o fenomenie sosu sojowego jasnego w bulionach i zupach. Ma on również zastosowanie jako idealny dressing do sałatek.
Do czego użyć sosu sojowego ciemnego?
Często określany jest również mianem gęstego lub słodkiego. Wszystko to za przyczyną jego konsystencji i smaku. Jego aromat jest bardzo wyrazisty, słony ze słodkim finiszem. Warto go użyć do cięższych mięs: wieprzowiny czy wołowiny - czy to w postaci marynaty, czy też jako sosu podanego bezpośrednio do potrawy. Idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym - dodany do boczku czy karkówki, wzbogacony szczyptą chilli, stworzy idealną marynatę do grillowanych mięs. Warto również podrzucić go babci - pieczona szynka czy indyk nabiorą złocisto-brązowej barwy i zyskają niepowtarzalny aromat.
Do czego jeszcze można dodać ciemny sos sojowy?
Aby zmienić kolor i uzyskać głęboki słodko - słony smak Azjaci chętnie dodają go do ryżu i makaronu oraz pierożków, marynują nim tofu. Amerykanie przygotowują z niego bazę do sosu do hamburgerów i frytek, a w kuchni europejskiej ciemny sos sojowy ma również zastosowanie w gulaszach i długo duszonych mięsach.
Warto pamiętać, że sos sojowy ciemny należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, gdyż zawartość melasy, karmelu i cukru sprawia, iż potrawa może łatwo się przypalić.
Zarówno jasny, jak i ciemny produkt jest również doskonały dla wegetarian i wegan. Możemy użyć go do wszelkich dań, których głównymi składnikami są warzywa oraz grzyby. A jeśli chcemy przekonać kogoś do niejedzenia mięsa, podajmy mu kotlet z soczewicy, przyprawiony słodkim sosem oraz wędzoną papryką - wrażenia smakowe takiej kuchni roślinnej będą imponujące.
Zastosowanie sosów sojowych jest bardzo szerokie. Jak je wykorzystamy, zależy jedynie od naszej kreatywności i wyobraźni.