Sosy sojowe
( ilość produktów: 24 )Dodaj orientalnego charakteru swoim daniom z pomocą naturalnego, ekologicznego sosu sojowego!
Jego intensywny smak to podstawa wielu azjatyckich potraw, zarówno mięsnych, rybnych, jak i warzywnych. Z powodzeniem może zastąpić sól w twojej kuchni. W naszej ofercie znajdziesz bio sos sojowy shoyu i tamari, także w wersji bezglutenowej oraz o obniżonej zawartości soli. Postaw na naturalne i ekologiczne produkty.

Sos sojowy shoyu łagodny bio 250 ml

Sos sojowy łagodny tamari bezglutenowy bio 250 ml

Sos sojowy tamari single bio 150 ml

Sos sojowy shoyu bio 150 ml

Sos sojowy shoyu z dozownikiem bio 150 ml - TERRASANA

Sos sojowy shoyu łagodny bio 145 ml

Sos sojowy tamari mocny bezglutenowy bio 145 ml

Sos sojowy shoyu łagodny bio 500 ml

Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml

Sos sojowy tamari 25% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml

Sos sojowy tamari mocny bezglutenowy bio 250 ml

Sos sojowy tamari mocny bezglutenowy bio 500 ml

Sos sojowy shoyu mniej soli BIO 250 ml

Sos sojowy słodki teriyaki bezglutenowy bio 250 ml

Sos sojowy łagodny shoyu BIO 250 ml

Sos sojowy mocny tamari bezglutenowy bio 250 ml

SOS SOJOWY SHOYU BIO 5 L - HORECA

SOS SOJOWY TAMARI BIO 5 L - HORECA

Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 250 ml

Sos sojowy tamari 50% mniej soli bezglutenowy bio 500 ml

Sos sojowy shoyu bio 500 ml

Sos sojowy tamari double bio 150 ml

Sos sojowy tamari bezglutenowy bio 500 ml

Sos sojowy tamari 25 % mniej soli bezglutenowy bio 250 ml - Terrasana
Prawdziwy sos sojowy
Jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, szczególnie japońskiej. Swój intensywny zapach i smak uzyskuje w wyniku fermentacji zbóż, z udziałem grzybów Aspergillus oryzae. Rozróżnia się dwa typy:
- shoyu, który powstaje z soi i pszenicy;
- tamari, do którego produkcji wykorzystuje się tylko soję.
Słony, ciemny i klarowny sos sojowy cechuje się posiadaniem zdolności do wydobywania naturalnego smaku potraw i podkreślania go, a nie przyćmiewania. Właśnie dlatego tak doskonale sprawdza się jako dodatek do sushi, marynat, dressingów, dań z ryżu, mięsa i ryb.
Oszukany skład
Dokonując zakupu sosu sojowego, warto zwrócić uwagę na jego skład. Niestety, producenci nierzadko oferują sosy powstałe nie w wyniku naturalnej fermentacji, ale procesów chemicznych sojowego ekstraktu. Dla polepszenia jego smaku i zapachu stosowany jest syrop glukozowy i kukurydziany, melasa i sztuczne barwniki. W wyniku tych działań jego ogólny aromat różni się od oryginału, staje się dominujący i może zepsuć smak całej potrawy.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz produkty, które powstały według oryginalnej receptury na bazie sfermentowanych nasion zbóż, bez dodatku sztucznych aromatów, barwników, konserwantów i substancji słodzących. Są ekologiczne i naturalne, a ich skład to zaledwie kilka składników.
Porównanie składów przykładowych sosów bio i zwykłych
| Sos sojowy BIO | woda, soja*, sól morska, alkohol, Aspergillus oryzae (*certyfikowany składnik ekologiczny) |
| Sos sojowy 2 | melasa, woda, sos sojowy (woda, 1,2% soi, pszenica, sól), sól, barwniki (karmel), kwas spożywczy (kwas cytrynowy) |
| Sos sojowy 3 | woda, soja 34%, sól, mąka pszenna, cukier |
Sos japoński czy chiński?
W samej Japonii, ojczyźnie sosu sojowego, rozróżnia się aż sześć jego typów, a różnice wynikają z proporcji stosowanych składników, co przenosi się na ostateczny smak, zapach i konsystencję. Najpopularniejszy z nich, tamari, nie zawiera w swoim składzie pszenicy i dzięki temu jest bezglutenowy, a jego barwa jest o wiele ciemniejsza.
Klasyczny podział na sos jasny i ciemny wywodzi się zaś z Chin. Tam popularne są trzy rodzaje, do wspomnianych dwóch dolicza się również sos sojowo-grzybowy.
Jasny i ciemny sos sojowy
Popularniejszy, ciemny i gęsty, jest bardzo uniwersalny. Jego intensywny smak i aromat podkręci smak każdej potrawy. Będzie fantastycznym dodatkiem do marynat mięs i ryb.
Trudniej dostępny, jasny, wyróżnia się bursztynową barwą, rzadszą konsystencją i bardziej słonym smakiem. Sprawdzi się zatem jako zastępstwo standardowej soli i będzie idealny do przyprawiania gotowych dań.