Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Ryby i owoce morza

( ilość produktów: 7 )

Poznaj ryby i owoce morza ze zrównoważonych połowów: tańczyk, sardynki, anchois, małże, makrela, łosoś i wiele więcej!

Wszystkie te produkty powinny gościć na twoim talerzu jak najczęściej. Są źródłem białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dostęp do świeżych produktów nie jest łatwy, dlatego wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów i oferujemy bogaty wybór wyrobów morskich ze zrównoważonych połowów. Znajdziesz tu wiele gatunków, między innymi tuńczyka, sardynki, anchois czy małże. Wszystkie kompozycje powstały przy wykorzystaniu certyfikowanych składników ekologicznych.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Ryby i owoce morza

Nasza oferta

Oferujemy szeroki wybór ryb i owoców morza w wersjach marynowanych, smażonych, w różnorodnych sosach, w oleju czy w postaci past bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku i konserwantów. W naszym sklepie internetowym kupisz między innymi:

  • makrelę,
  • sardynki,
  • tuńczyka,
  • łososia,
  • śledzie,
  • anchois,
  • kałamarnicę,
  • małże.

Zdrowie prosto z morza

Tłuste ryby i owoce morza to najzdrowsze mięso, nie bez powodu stanowiące ważną część diety śródziemnomorskiej, która uznawana jest za najkorzystniejszą dla naszego zdrowia. Dostarczają pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli popularnych kwasów omega-3 i omega-6.

To także bogate źródło niezbędnej organizmowi witaminy D, a wybór wśród takich produktów jest mały. Ponadto dostarczają także witaminę A, E, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, jod, żelazo, potas, selen, miedź i mangan.

Korzyści prozdrowotne

Regularne spożywanie dobrych jakościowo ryb i owoców morza (zaleca się, aby były to co najmniej dwie porcje tygodniowo), niesie wiele korzyści zdrowotnych. Najważniejsze z nich to:

  • profilaktyka chorób serca, choroby Alzheimera, miażdżycy, cukrzycy typu II, otyłości;
  • obniżenie stężenia cholesterolu LDL we krwi, a podwyższenie HDL;
  • prawidłowy rozwój układu nerwowego i wzrokowego u dzieci;
  • wzmocnienie układu odpornościowego.

Czy można jeść produkty morskie w ciąży?

Kwasy EPA i DHA zawarte w rybach morskich i owocach morza są wysoce istotne dla rozwoju mózgu oraz wzroku dziecka, dlatego zaleca się spożywanie tych produktów w ciąży, w ilości ok. 100 g 1-2 razy w tygodniu. Pamiętaj jednak, że w okresie tym szczególnie ważne jest dobranie odpowiedniego gatunku ryb, aby unikać tych zanieczyszczonych, np. toksyczną rtęcią.

  • Kobiety w ciąży nie powinny spożywać: tuńczyka, ryby maślanej, węgorza, miecznika, rekina. Niewskazane są również wszystkie produkty w postaci surowej, gdyż dodatkowo mogą stanowić źródło groźnych bakterii i pasożytów.
  • Wskazane zaś będą przede wszystkim: śledzie, mintaj i łosoś pacyficzny, a także słodkowodny pstrąg i karp.

Wybieraj certyfikowanych dostawców określających miejsca połowów, takich znajdziesz w naszym sklepie.

Przepis na owoce morza

Owoce morza to produkt niewymagający długiej obróbki termicznej (wystarczy nawet kilka minut na patelni), który można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Najpopularniejszymi z nich są: sałatki, spaghetti lub inne pasty, warzywne risotto oraz orientalne zupy.

pixel