Sok z imbiru – właściwości, stosowanie i przepis na domową mieszankę
Dlaczego warto pić sok z imbiru? To roślina uznawana za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Oryginalnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale cieszy się równie dużą popularnością także w Europie. Chociaż powszechnie używany jest jako przyprawa, coraz częściej można spotkać go także w formie świeżej czy suszonej, a także jako pyszny sok.
Właściwości lecznicze i działanie imbiru
Czy imbir jest zdrowy? Tak, a to za sprawą zawartych w nim wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Należy do nich przede wszystkim gingerol będący substancją o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Badania pokazują, że gingerol przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, dzięki czemu obniża się ilość wolnych rodników w organizmie. W postaci soku stosowany jest także do wspomagania trawienia i zmniejszania nudności (w tym także tych pozabiegowych). Na co jeszcze pomaga?
Sok z imbiru na przeziębienie
Czy imbir może pomóc w walce z przeziębieniem? Tak, ponieważ zawarte w nim substancje pomagają w walce z bakteriami i wirusami, dzięki czemu znacząco zmniejsza się ryzyko infekcji. Za działanie wzmacniające jest odpowiedzialny przede wszystkim wspomniany wcześniej gingerol. Jest on skutecznym pomocnikiem w walce z przeziębieniem czy grypą. Jest on również korzystny w walce z innymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Jest pełen składników odżywczych i związków bioaktywnych, które mają potężne korzyści dla całego organizmu.
Na co jeszcze pomaga?
Na odchudzanie – badania wykazały, że już jego mała dawka może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała i obniżenia wysokiego poziomu insuliny, który jest bezpośrednio połączony z nadwagą
- Na stawy – badania pokazują, że niewielka ilość może pomóc w walce bólem towarzyszącym wielu chorobom stawów
- Na obniżenie poziomu cukru we krwi – znacząco wpływa na zmniejszenie poziomu cukru i poprawia pracę serca
- Na niestrawność – zaledwie kilka łyków soku imbirowego może znacząco polepszyć komfort po jedzeniu i zmniejszyć dolegliwości gastryczne.
- Na obniżenie poziomu cholesterolu – regularnie spożywanie może przyczynić się do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Sok z imbiru – jak stosować?
Roślinę można spożywać w różnych formach – od startego lub sproszkowanego korzenia, aż po pyszny sok. Niezależnie od tego jaką formę preferujemy, należy zawsze wybierać produkty ze sprawdzonych i pewnych źródeł. Dzienna dawka dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 4 - 5 gramów na dobę. Dawka ta równa jest:
- 2 kroplom płynnego ekstraktu
- 2 łyżeczkom syropu
- 4 szklankom naparu z imbiru
W przypadku dzieci należy podawać dawki o połowę mniejsze. Na roślinę powinny także uważać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz refluksem żołądkowym.
Sok z imbiru i cytryny
Połączenie soku z imbiru z dodatkiem cytryny to kombinacja tradycyjnie stosowana w celu usprawnienia pracy układu pokarmowego i łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Napój ten jest szczególnie cenionym w miesiącach zimowych – jego rozgrzewające właściwości idealnie sprawdzają się niskich temperaturach. Sok z imbiru z dodatkiem cytryny wpływa korzystnie także na metabolizm, odporność i pracę wątroby. Jak jeszcze można go wykorzystać?
Napój z kurkumy i imbiru
Kolejny pysznym sposobem na spożywanie soku z imbiru jest dodanie do niego kurkumy. Połączenie to może pomóc zmniejszyć stany zapalne, złagodzić przewlekły ból i poprawić odporność.
Woda z imbirem na noc
Sok można także rozcieńczać z wodą i pić na noc lub na czczo z rana. Działa to korzystnie na układ trawienny oraz łagodzi wzdęcia i uczucie pełności. Woda z imbirem świetnie wspomaga także metabolizm i przyspiesza przemianę materii.
Gdzie kupić zdrowy sok z imbiru?
Nie ma wątpliwości, że sok z imbiru jest zdrowy i może pomóc przy wielu dolegliwościach. Jego prozdrowotne właściwości wzmacniają organizm i wspierają odporność. Aby jednak czerpać pełnię jego zdrowotnych benefitów, należy zawsze zwracać uwagę na jego pochodzenie. Sok nie powinien zawierać także aromatów, substancji słodzących czy konserwantów. Najwyższą jakość produktu gwarantują sprawdzeni producenci i sklepy ze zdrową, ekologiczną żywnością.