Podpiwek a kwas chlebowy - czym się różnią i co trzeba o nich wiedzieć?
Co to jest podpiwek? Jak go zrobić, gdzie kupić, jakie ma właściwości? Dowiedz się więcej!
Siła polskiej kuchni tkwi w tradycji. Wciąż powracają tradycyjne smaki, choć wiele w „odchudzonej” wersji. Polska kuchnia jest zróżnicowana regionalnie i czerpie w tym z tradycji wielu państw, co wynika z zaszłości historycznych. Kwas chlebowy i podpiwek to dwa napoje, które były już znane naszym słowiańskim przodkom. Były znane już 900 lat temu i uznawane za bardzo wartościowe, chłodzące napoje. Z pewnością warto spróbować specjałów, którymi zachwycali się już nasi przodkowie - odkryć na nowo pradawne smaki.
Dwa różne napoje
Wbrew powszechnej opinii omawiamy tutaj dwa różne napoje. Mają dość podobne smaki, jednak różnią się sposobem wytwarzania. Kwas chlebowy jest zrobiony z chleba razowego a podpiwek z mąki. Są to napoje bezalkoholowe, choć mają w składzie jęczmień i chmiel, więc kojarzą się z piwem.
Coraz więcej osób pyta, gdzie kupić podpiwek. Sprzedają go hipermarkety, piekarnie, a nawet osiedlowe sklepy. Warto czytać etykiety i kupować napoje, które mają, jak najmniej sztucznych składników. W Arkanach Smaku robimy to za ciebie, selekcjonując najlepsze produkty.
Dla odkrywców smaków
Oba napoje przeznaczone dla osób, które chcą odkrywać pradawne gusta kulinarne, poszukują napojów wyrazistych smaków, chcąc spożywać je nie tylko w celu orzeźwienia się i zaspokojenia pragnienia, ale również dla relaksu i samej przyjemności czerpanej z niepowtarzalnych doznań dla podniebienia.
Doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Wyrazisty smak napoju to coś, co wyróżnia je na tle innych popularnych produktów orzeźwiających. Ciekawość konsumenta wzbudzają już nazwy tych produktów. Nie jest to piwo, energetyk czy sok. Kolorem przypominają piwo, więc stanowią przerywnik w ciągu dnia – odprężają i poprawiają nastrój. Można je pić na pikniku, w pracy, przed telewizorem, w kinie, po treningu, a nawet w parku i to bez obawy o mandat. Upojenie alkoholowe nie grozi osobie, która pije podpiwek lub kwas chlebowy.
Przeczytaj także: Jak zrobić kwas chlebowy - oryginalny przepis
Skład podpiwka
W standardowym, sklepowym podpiwku znajdują się następujące składniki: woda, mąka żytnia, słody (4%) żytni i jęczmienny, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości - kwas mlekowy, ekstrakt chmielowy, dwutlenek węgla. Wielu amatorów tego napoju uważa, że jest to po prostu ciemne, bezalkoholowe piwo, o odrobinę innym smaku.
Jak zrobić podpiwek w domu?
To uboższy krewny piwa, ponieważ nie zawiera alkoholu. Osoby, które robią go samodzielnie w domu, czasem dodają niewielką ilość procentów, ale zazwyczaj nie jest to więcej niż 2%. Jego produkcja w domu jest łatwiejsza niż piwa, a smak o wiele lepszy. Robi się go najczęściej latem. Do zrobienia podpiwka potrzeba następujących składników:
- kawa zbożowa ze słodem jęczmiennym (do tego celu nie nadaje się kawa zbożowa w wersji ekspresowej);
- szyszki chmielowe, które dostępne są w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie zielarskim;
- drożdże;
- cukier biały lub brązowy.
Podpiwek ma ciemny miodowy kolor i słodki smak z nutą goryczki (zapewniają ją szyszki chmielu) i jest lekko gazowany. Powinien dojrzewać w chłodzie około tygodnia. Powstaje na wskutek fermentacji, co jest kolejnym podobieństwem do piwa. Najlepszy jest lekko schłodzony. Podaje się go w wysokich szklankach, takich jak do piwa. Jest okraszony pianką. Po otwarciu butelek należy wypić go jak najszybciej, bo traci smak. Najlepiej rozlewać go do niewielkich butelek, maksymalnie litrowych.
Właściwości podpiwka
To zdrowy napój, bowiem zawiera witaminy z grupy B odpowiedzialne za stan włosów i paznokci oraz przeciwutleniacze, kwasy: fitynowy, pantotenowy i foliowy (wskazany dla młodych dziewcząt i kobiet w wieku rozrodczym). Jest bogaty także w minerały takie jak: chrom, cynk i selen. Jest też uznanym probiotykiem.
Słowiańscy przodkowie doskonale wiedzieli, co jest dobre w smaku i zdrowe. Bez wątpienia warto czerpać z ich tradycji kulinarnej i poznawać orzeźwiające i pyszne napoje, które są skarbnicą zdrowych składników.