Jak zrobić kwas chlebowy - oryginalny przepis
Przepisy na domowy kwas chlebowy na fali zdrowego odżywiania ponownie powracają do łask osób dbających o zdrowie. To bardzo naturalny napój, choć przez pewien czas odrobinę zapomniany. Powstaje wyłącznie z naturalnych składników i korzystnie wpływa na organizm. Warto zastąpić nim colę lub inny niezdrowy napój gazowany.
Wybrane dla Ciebie:
Właściwości kwasu chlebowego
Kwas chlebowy od pokoleń jest znany ze swojego cennego wpływu na zdrowie. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu. Szybko gasi pragnienie i orzeźwia. To idealny napój na upały. Jest narodowym napojem w Rosji i na Ukrainie.
W Polsce jest powszechnie używany już od czasów Władysława Jagiełły. Wyrabiano wtedy dwa rodzaje tego napoju – słabszy, który gasił pragnienie i mocniejszy, który wprowadzał ogólną wesołość wśród zebranego towarzystwa. Wśród jego właściwości wymienia się leczenie nadkwasoty i innych dolegliwości żołądkowych po sytej uczcie. Jako takie lekarstwo stosowała ten napój polska szlachta.
Jest on probiotykiem, tzn. zawiera bakterie kwasu mlekowego. Wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, poprawia trawienie oraz przemianę materii. Dietetycy polecają go diety odchudzającej. Zawiera cynk i selen. Wzmacnia odporność. Smakosze tego napoju są przekonani, że picie kwasu chlebowego zmniejsza 3-krotnie ryzyko zachowania na grypę.
Sklepowy kwas chlebowy
Kwas chlebowy sklepowy to często produkt oszukany – jedynie barwiona woda z cukrem. Przed zakupem produktu najlepiej przeczytać skład. Nie może zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. W składzie powinien się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest domowy wyrób lub produkt ekologiczny.
Gdzie go kupić?
Zakupu tego produktu można dokonać w dobrych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, w piekarni, w gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w kuchni kresowej oraz w sklepach internetowych ze specjałami kulinarnymi z Ukrainy, Litwy lub Białorusi. Warto spróbować samodzielnie wykonać kwas. Jest to przepis prosty, którego w zasadzie nie można zepsuć. Składniki są ogólnie dostępne.
Przepis na domowy kwas chlebowy
Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny. Im ciemniejszy chleb, tym ciemniejszy będzie napój. Można też wprowadzać smaki i goryczkę palonego chleba, jeżeli przed produkcją chleb na ruszcie lub w piekarniku opieczemy. Podstawowy przepis na kwas chlebowy zawiera następujące składniki:
- 1,5 kg chleba razowego,
- 5 litrów wody,
- drożdże,
- kilka łyżek cukru,
- rodzynki do smaku.
Przygotowanie:
- Chleb należy pokroić w kostkę i opiec w piekarniku.
- Następnie trzeba je pokruszyć, zalać 5 litrami ciepłej przegotowanej wody.
- Dodać drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.
- Ciemnobrązowy kolor można uzyskać po dodaniu słodu piwowarskiego w ilości 3-5 łyżek stołowych.
- Tak przygotowany zakwas należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni.
- Po tym czasie należy go przecedzić, dodać rodzynek, można także cytryny i przelać do butelek.
- Napój należy spożyć w ciągu tygodnia i musi być przechowywany w lodówce.
Specjał litewski i ukraiński
Litewski kwas chlebowy polecany jest dla osób pracujących fizycznie i sportowców. Przygotowywany w domu jest napojem, który może być spożywany przez wegetarian i wegan, ponieważ nie ma w nim ani jednego składnika odzwierzęcego. To napój znany głównie we wschodniej Polsce, gdzie wpływy kuchni litewskiej i ukraińskiej są bardzo duże.
Kwas chlebowy ukraiński ma w swoim składzie dodatkowo miętę, która nadaje mu oryginalnego posmaku. Na Ukrainie, Litwie i Białorusi napój sprzedawany jest na ulicy z beczki. Smak takiego kwasu z beczki bez wątpienia różni się od produktu z hipermarketu.
Kwas chlebowy zdobywa popularność jako zdrowy zamiennik napojów słodzonych. Jego zaletą jest ciekawy, niespotykany w innych napojach smak, występowanie witaminy E i B, właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Produkty naturalne znów wracają do łask!