Jak zrobić kwas chlebowy - oryginalny przepis

Przepisy na domowy kwas chlebowy na fali zdrowego odżywiania ponownie powracają do łask osób dbających o zdrowie. To bardzo naturalny napój, choć przez pewien czas odrobinę zapomniany. Powstaje wyłącznie z naturalnych składników i korzystnie wpływa na organizm. Warto zastąpić nim colę lub inny niezdrowy napój gazowany.
Właściwości kwasu chlebowego
Kwas chlebowy od pokoleń jest znany ze swojego cennego wpływu na zdrowie. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu. Szybko gasi pragnienie i orzeźwia. To idealny napój na upały. Jest narodowym napojem w Rosji i na Ukrainie.
W Polsce jest powszechnie używany już od czasów Władysława Jagiełły. Wyrabiano wtedy dwa rodzaje tego napoju – słabszy, który gasił pragnienie i mocniejszy, który wprowadzał ogólną wesołość wśród zebranego towarzystwa. Wśród jego właściwości wymienia się leczenie nadkwasoty i innych dolegliwości żołądkowych po sytej uczcie. Jako takie lekarstwo stosowała ten napój polska szlachta.
Jest on probiotykiem, tzn. zawiera bakterie kwasu mlekowego. Wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, poprawia trawienie oraz przemianę materii. Dietetycy polecają go diety odchudzającej. Zawiera cynk i selen. Wzmacnia odporność. Smakosze tego napoju są przekonani, że picie kwasu chlebowego zmniejsza 3-krotnie ryzyko zachowania na grypę.
Sklepowy kwas chlebowy
Kwas chlebowy sklepowy to często produkt oszukany – jedynie barwiona woda z cukrem. Przed zakupem produktu najlepiej przeczytać skład. Nie może zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. W składzie powinien się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest domowy wyrób lub produkt ekologiczny.
Gdzie go kupić?
Zakupu tego produktu można dokonać w dobrych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, w piekarni, w gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w kuchni kresowej oraz w sklepach internetowych ze specjałami kulinarnymi z Ukrainy, Litwy lub Białorusi. Warto spróbować samodzielnie wykonać kwas. Jest to przepis prosty, którego w zasadzie nie można zepsuć. Składniki są ogólnie dostępne.
Przepis na domowy kwas chlebowy
Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny. Im ciemniejszy chleb, tym ciemniejszy będzie napój. Można też wprowadzać smaki i goryczkę palonego chleba, jeżeli przed produkcją chleb na ruszcie lub w piekarniku opieczemy. Podstawowy przepis na kwas chlebowy zawiera następujące składniki:
- 1,5 kg chleba razowego,
- 5 litrów wody,
- drożdże,
- kilka łyżek cukru,
- rodzynki do smaku.
Przygotowanie:
- Chleb należy pokroić w kostkę i opiec w piekarniku.
- Następnie trzeba je pokruszyć, zalać 5 litrami ciepłej przegotowanej wody.
- Dodać drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.
- Ciemnobrązowy kolor można uzyskać po dodaniu słodu piwowarskiego w ilości 3-5 łyżek stołowych.
- Tak przygotowany zakwas należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni.
- Po tym czasie należy go przecedzić, dodać rodzynek, można także cytryny i przelać do butelek.
- Napój należy spożyć w ciągu tygodnia i musi być przechowywany w lodówce.
Specjał litewski i ukraiński
Litewski kwas chlebowy polecany jest dla osób pracujących fizycznie i sportowców. Przygotowywany w domu jest napojem, który może być spożywany przez wegetarian i wegan, ponieważ nie ma w nim ani jednego składnika odzwierzęcego. To napój znany głównie we wschodniej Polsce, gdzie wpływy kuchni litewskiej i ukraińskiej są bardzo duże.
Kwas chlebowy ukraiński ma w swoim składzie dodatkowo miętę, która nadaje mu oryginalnego posmaku. Na Ukrainie, Litwie i Białorusi napój sprzedawany jest na ulicy z beczki. Smak takiego kwasu z beczki bez wątpienia różni się od produktu z hipermarketu.
Kwas chlebowy zdobywa popularność jako zdrowy zamiennik napojów słodzonych. Jego zaletą jest ciekawy, niespotykany w innych napojach smak, występowanie witaminy E i B, właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Produkty naturalne znów wracają do łask!