Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Jak zrobić kwas chlebowy - oryginalny przepis

2021-09-01

Przepisy na domowy kwas chlebowy na fali zdrowego odżywiania ponownie powracają do łask osób dbających o zdrowie. To bardzo naturalny napój, choć przez pewien czas odrobinę zapomniany. Powstaje wyłącznie z naturalnych składników i korzystnie wpływa na organizm. Warto zastąpić nim colę lub inny niezdrowy napój gazowany.

Wybrane dla Ciebie:

Właściwości kwasu chlebowego

Kwas chlebowy od pokoleń  jest znany ze swojego cennego wpływu na zdrowie. Wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu. Szybko gasi pragnienie i orzeźwia. To idealny napój na upały. Jest narodowym napojem w Rosji i na Ukrainie. 

W Polsce jest powszechnie używany już od czasów Władysława Jagiełły. Wyrabiano wtedy dwa rodzaje tego napoju – słabszy, który gasił pragnienie i mocniejszy, który wprowadzał ogólną wesołość wśród zebranego towarzystwa. Wśród jego właściwości wymienia się leczenie nadkwasoty i innych dolegliwości żołądkowych po sytej uczcie. Jako takie lekarstwo stosowała ten napój polska szlachta.

Jest on probiotykiem, tzn. zawiera bakterie kwasu mlekowego. Wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, poprawia trawienie oraz przemianę materii. Dietetycy polecają go diety odchudzającej. Zawiera cynk i selen. Wzmacnia odporność. Smakosze tego napoju są przekonani, że picie kwasu chlebowego zmniejsza 3-krotnie ryzyko zachowania na grypę. 

Sklepowy kwas chlebowy

Kwas chlebowy sklepowy to często produkt oszukany – jedynie barwiona woda z cukrem. Przed zakupem produktu najlepiej przeczytać skład. Nie może zawierać żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. W składzie powinien się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest domowy wyrób lub produkt ekologiczny.

Gdzie go kupić? 

Zakupu tego produktu można dokonać w  dobrych internetowych sklepach ze zdrową żywnością, w piekarni, w gospodarstwach ekologicznych specjalizujących się w kuchni kresowej oraz w sklepach internetowych ze specjałami kulinarnymi z Ukrainy, Litwy lub Białorusi. Warto spróbować samodzielnie wykonać kwas. Jest to przepis prosty, którego w zasadzie nie można zepsuć. Składniki są ogólnie dostępne.

Przepis na domowy kwas chlebowy

Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny. Im ciemniejszy chleb, tym ciemniejszy będzie napój. Można też wprowadzać smaki i goryczkę palonego chleba, jeżeli przed produkcją chleb na ruszcie lub w piekarniku opieczemy. Podstawowy przepis na kwas chlebowy zawiera następujące składniki: 

  • 1,5 kg chleba razowego, 
  • 5 litrów wody, 
  • drożdże, 
  • kilka łyżek cukru,
  • rodzynki do smaku. 

Przygotowanie:

  1. Chleb należy pokroić w kostkę i opiec w piekarniku. 
  2. Następnie trzeba je pokruszyć, zalać 5 litrami ciepłej przegotowanej wody.
  3. Dodać drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier. 
  4. Ciemnobrązowy kolor można uzyskać po dodaniu słodu piwowarskiego w ilości 3-5 łyżek stołowych. 
  5. Tak przygotowany zakwas należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na trzy dni. 
  6. Po tym czasie należy go przecedzić, dodać rodzynek, można także cytryny i przelać do butelek. 
  7. Napój należy spożyć w ciągu tygodnia i musi być przechowywany w lodówce.  

Specjał litewski i ukraiński 

Litewski kwas chlebowy polecany jest dla osób pracujących fizycznie i sportowców.  Przygotowywany w domu jest napojem, który może być spożywany przez wegetarian i wegan, ponieważ nie ma w nim ani jednego składnika odzwierzęcego. To napój znany głównie we wschodniej Polsce, gdzie wpływy kuchni litewskiej i ukraińskiej są bardzo duże. 

Kwas chlebowy ukraiński ma w swoim składzie dodatkowo miętę, która nadaje mu oryginalnego posmaku. Na Ukrainie, Litwie i Białorusi napój sprzedawany jest na ulicy z beczki. Smak takiego kwasu z beczki bez wątpienia różni się od produktu z hipermarketu.

Kwas chlebowy zdobywa popularność jako zdrowy zamiennik napojów słodzonych. Jego zaletą jest ciekawy, niespotykany w innych napojach smak, występowanie witaminy E i B, właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Produkty naturalne znów wracają do łask!

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Kwas chlebowy bio 330 ml

Kwas chlebowy bio 330 ml

8,30 zł brutto/1szt.166 pkt.(0,03 zł / ml brutto)
Kwas chlebowy z sokiem malinowym bio 330 ml

Kwas chlebowy z sokiem malinowym bio 330 ml

8,30 zł brutto/1szt.(0,03 zł / ml brutto)
Kwas chlebowy bohatyrski 1 l

Kwas chlebowy bohatyrski 1 l

7,10 zł brutto/1szt.142 pkt.
Kwas chlebowy wileński 500 ml

Kwas chlebowy wileński 500 ml

6,20 zł brutto/1szt.124 pkt.(0,01 zł / ml brutto)
pixel