Ekstrakt waniliowy to jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najdroższych dodatków do słodkich wypieków. Już w starożytności uchodził za afrodyzjak, a z uwagi na bogaty skład i niebywały aromat znajduje też zastosowanie w kosmetyce i aromaterapii. Do czego służy ekstrakt waniliowy i co warto o nim wiedzieć?
Właściwości buraka i jego wartości odżywcze są doceniane przez dietetyków oraz specjalistów z zakresu odżywienia na całym świecie. Kulisty, intensywnie czerwony korzeń zwykle wykorzystuje się do przygotowywania sałatek i surówek obiadowych, ale również pysznych, pożywnych zup, past kanapkowych czy też wyciskania zdrowego soku!
Guma guar to często stosowany dodatek do żywności znany też pod nazwą E412. Czy wpływa negatywnie na zdrowie? Co właściwie kryje się pod tajemniczym skrótem? Sprawdźmy!
Mak niebieski jest składnikiem znanym w polskiej kuchni od wieków. Najczęściej gości na naszych stołach w okresie świątecznym. Cenimy go za wyjątkowy smak i niską cenę, choć to nie wszystko, co ma on nam do zaoferowania!