Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Blog

Nasiona chia - proste przepisy na zdrowe słodkości

Nasiona chia - proste przepisy na zdrowe słodkości

Przepisy na wykorzystanie nasion chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to niekwestionowany hit ostatnich lat. W swoim składzie zawierają one wiele cennych składników, które są bardzo dobrym urozmaiceniem diety. Z pewnością warto po nie sięgnąć i włączyć je do swojego jadłospisu. Można z nich przygotować naprawdę pyszne i ciekawe słodkości. 

Czytaj więcej
Quinoa, czyli komosa ryżowa – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Quinoa, czyli komosa ryżowa – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Komosa ryżowa (quinoa) zyskuje wśród wegetarian, wegan i osób zainteresowanych zdrową żywnością coraz większą popularność. Nic dziwnego, jest ona bowiem smaczna, zdrowa, dostarcza dużo energii, doskonale sprawdzając się jako dodatek zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Co należy wiedzieć o tej niezwykłej roślinie?

Czytaj więcej
Samopsza - uprawa, właściwości i zastosowanie

Samopsza - uprawa, właściwości i zastosowanie

Zdrowa żywność zdobywa zwolenników, pozwala urozmaicić codzienne menu. Odkrywa się na nowo prastare składniki, które okazują się bardzo zdrowe i otwierają inspirujący świat nieznanych wcześniej smaków. Za odmiany pradawne uznaje się zboża, które przez ostatnich kilkaset ostatnich lat nie zostały poddane żadnym ulepszeniom i modyfikacjom. Takim gatunkiem jest samopsza. Innymi prastarymi zbożami są: okrisz, pszenica khorasan, czyli kamut, freekeh (zielona pszenica), bulgur samopsza (einkorn) i płaskurka (farro, emmer), proso, jęczmień, owies, sorgo.
Czytaj więcej
pixel