Nasiona chia - proste przepisy na zdrowe słodkości
Przepisy na wykorzystanie nasion chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to niekwestionowany hit ostatnich lat. W swoim składzie zawierają one wiele cennych składników, które są bardzo dobrym urozmaiceniem diety. Z pewnością warto po nie sięgnąć i włączyć je do swojego jadłospisu. Można z nich przygotować naprawdę pyszne i ciekawe słodkości.
Nasiona chia - przepisy na deser
Aby przygotować ten pyszny deser, należy zaopatrzyć się w:
- 200 ml mleka,
- kilka łyżek nasion chia,
- 2 łyżki miodu,
- 150 g jogurtu greckiego,
- mango,
- 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego.
Najpierw należy zalać nasiona mlekiem i jogurtem i do smaku posłodzić cukrem lub miodem według uznania. Całość trzeba dokładnie zmieszać i odstawić na około dwie godziny do lodówki.
Po upływie wyznaczonego czasu należy nałożyć do szklanek po równo masę z nasionami chia i wierzch udekorować pokrojonym mango i dżemem. Takie desery zachwycą małych i dużych łasuchów!
Pudding chia
Kolejną propozycją jest przepyszny i dietetyczny pudding. Aby go przygotować, potrzebne będą następujące składniki:
- 3 łyżki nasion chia,
- 250 ml mleka kokosowe,
- 2 łyżki cukru,
- mango, maliny, truskawki i borówki.
Nasiona chia trzeba zalać lekko podgrzanym mlekiem, dodać cukru i dokładnie wymieszać, aż znikną grudki. Gotowy pudding należy wstawić do lodówki na około 2 godziny. Dobrym rozwiązaniem jest także zostawienie go w lodówce na całą noc. Warto od czasu do czasu sprawdzać jego konsystencję i delikatnie przemieszać. Im nasiona będą dłużej namakać, tym bardziej całość spęcznieje.
Pudding chia z mlekiem kokosowym należy przełożyć do dwóch pucharków i podawać wraz ze świeżymi owocami.
Przepisy na orzeźwiające napoje z nasionami chia
Jedną z najprostszych i najbardziej efektywnych propozycji jest napój chia. Potrzebne będą:
- 2 łyżki soku limonkowego,
- 2 łyżki nasion chia,
- 300 ml wody kokosowej lub mineralnej,
- syrop z agawy.
Do szklanki lub innego pojemnika należy wsypać nasiona i wlać sok z limonki. Wszystko wymieszać i zalać wodą. Nadal mieszać. Po kilku minutach można wypić napój.
Z pewnością jest to bardzo pyszne i zdrowe rozwiązanie. W lecie, aby osiągnąć jeszcze większe orzeźwienie, można dodać kilka listków mięty, a także wybrane świeże owoce.
Miodowo-mleczny mix
Jest to dość niestandardowa, ale bardzo pyszne rozwiązanie. Deser jest bardzo lekki, a wykorzystane smaki tworzą zachwycający duet! Należy przygotować:
- nasiona chia,
- mleko (ok 400 ml),
- odrobina miodu,
- szklanka jagód,
- szklanka jeżyn,
- banan,
- garść borówek,
- skórka starta z limonki.
Należy przygotować trzy miseczki i do każdej z nich wsypać 4 łyżeczki nasion chia. W rondelku trzeba zagotować mleko i dodać łyżkę miodu oraz jagody. Otrzymaną mieszankę dokładnie zblendować i przelać do pierwszej miseczki. Dokładnie wymieszać. Ponownie nalać do rondelka ok 150 ml mleka, łyżkę miodu oraz jeżyny i blendować. Gotową masę wlać do kolejnej miseczki i wymieszać. Resztę mleka należy zagotować z miodem i bananem i wlać do ostatniej miseczki. Wymieszać.
Kiedy wszystkie warstwy są gotowe, należy połączyć budyń chia w jedną całość. W tym celu do wcześniej przygotowanych szklanek najpierw należy przełożyć warstwę jeżyn, następnie banana, a na koniec jagód. Całość odstawić na 30 minut. Deser można podać ze świeżymi owocami i skórką z limonki. Deser można przechowywać w lodówce.
Koktajl chia
Ciekawą propozycją jest też przepis na koktajl z nasionami chia. Jest on doskonały w smaku i zdrowi, a do tego bardzo szybki do przygotowania. Potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka mleka roślinnego,
- 2 łyżki nasion chia,
- banan,
- łyżeczka miodu,
- szczypta kardamonu,
- kilka listków świeżej mięty, jagody, truskawki
Owoce trzeba obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki. Następnie wrzucić je do blendera i zalać mlekiem. Dodać łyżeczkę miodu i kardamon. Całość dokładnie zmiksować, aż do powstania jednolitego napoju. Odstawić na kilka minut, żeby nasiona delikatnie spęczniały. Gotowy koktajl można serwować z jagodami i truskawkami, a także listkami mięty.
Przeczytaj także: