10 prostych przepisów z tofu
Poznaj najprostsze przepisy z tofu! Pokochaj jego właściwości, wypróbuj najlepsze smaki i odkryj potencjał swojej wegańskiej kuchni.
Niektórzy mówią, że tofu nie ma swojego smaku. To od kucharza i jego weny zależy, jakiego aromatu nabierze. Należy jednak pamiętać, że każdy rodzaj jest nieco inny i sprawdzi się też w innych potrawach. Przedstawiamy kilka najprostszych przepisów dopasowanych do konkretnych sojowych wyrobów.
Spis treści
- Jak smakuje tofu — rodzaje wraz z najlepszymi przepisami
- Tofu naturalne
- Przepis na pikantne tofu panierowane
- Tofucznica - Podstawowy przepis na legendarną jajecznicę z tofu
- Silken tofu
- Przepis na sernik z tofu
- Przepis na pastę z tofu i suszonych pomidorów
- Tofu wędzone
- Przepis na szaszłyki z tofu na wege grilla
- Przepis na tofu w pięciu smakach
- Tofu w marynacie
- Przepis na marynowane tofu w tempurze
- Przepis na tofu grillowane
- Tofu smażone w głębokim oleju
Jak smakuje tofu — rodzaje wraz z najlepszymi przepisami
Istnieją dwa podstawowe rodzaje tego przysmaku różne pod względem swojej twardości: tofu naturalne i silken tofu. Różnią się one strukturą i sposobem przechowywania.
Tofu naturalne
Jest ono częściej spotykane. Ma bardziej zwartą konsystencję, nadaje się do wielu potraw w formie kostek, plastrów, a nawet w całości. To ono najłatwiej przejmie smak, który chcemy mu nadać. Pokropione sokiem z cytryny nada się również do przygotowywania dań na słodko, idealnie zastępując zwierzęcy twarożek. Do wytrawnej wersji potrzebujemy odpowiedniej marynaty. Przygotujemy z niego wegański kotlety, sos bolognese, kanapki, ryż czy makaron z tofu a nawet wegańskie desery. Poniżej prezentujemy przepis na danie w panierce oraz wegańską jajecznicę.
Przepis na pikantne tofu panierowane
Składniki:
- 1 opakowanie naturalnego tofu
- sól
- czosnek granulowany
- kminek
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- łyżka mąki z ciecierzycy
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Odsącz tofu przy pomocy ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, wygodne do panierowania i smażenia.
- Włóż kawałki do woreczka, słoika lub innego zamykanego pojemnika. Obsyp przyprawami i potrząsaj, by kawałki były dokładnie nimi pokryte. Tak przygotowane pozostaw na około 2 godziny.
- Mąkę wymieszaj z wodą do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Maczaj przygotowane tofu najpierw w mące, następnie w bułce tartej. Kawałki smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia się każdej ze stron.
- Odsącz gotowe danie na ręcznikach papierowych.
Tofucznica - Podstawowy przepis na legendarną jajecznicę z tofu
Składniki:
- 1/2 kostki tofu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- szczypta kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
- nieco oleju roślinnego do smażenia
Wykonanie:
- Odsączone tofu rozdrób palcami lub widelcem. Dodaj sól, pieprz, płatki drożdżowe i kurkumę.
- Podsmaż mieszankę na rozgrzanym oleju.
- Gdy lekko się zarumieni, dodaj wodę/mleko roślinne. Mieszaj aż do odparowania płynu.
- Tofucznicę możesz jeść z ulubionymi dodatkami, takimi jak zeszklona wpierw cebulka, szczypiorek czy pomidory.
Silken tofu
Ten rodzaj jest o wiele delikatniejszy, szybko się kruszy. Swoje zastosowanie znajduje w takich potrawach jak desery, sosy, zupy czy pasty. Takie też dwa przepisy prezentujemy poniżej.
Przepis na sernik z tofu
Składniki ciasta:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka surowych migdałów
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (stopionego)
Nadzienie:
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
- 1 kostka jedwabistego tofu
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki skórki cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę.
- Tortownicę możesz wyłożyć dodatkowo folią, by uniknąć ucieczki ciasta.
- Włóż płatki owsiane, migdały, cukier kokosowy i sól morską do robota kuchennego lub blendera wysokoobrotowego, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mieszankę połącz ze stopionym olejem kokosowym.
- Wyłóż ciasto do tortownicy, zostawiając ok 2 - 3 cm rantu. Piecz 15 min. w 180 stopniach. Potem studź przez ok. 15 min.
- Umieść w blenderze lub robocie kuchennym odcedzone orzechy nerkowca, tofu, mleko kokosowe, cukier kokosowy, skrobię kukurydzianą, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól. Blenduj do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
- Piecz w 180 stopniach około 50 min. tak, by brzegi ciasta były zarumienione, ale konsystencja pozostawała lekko miękka. Studź ok. 1 godz. Odstaw do lodówki na noc.
- Możesz udekorować gotowy sernik bitą śmietaną wykonaną z pozostałej części mleka kokosowego, truskawkami czy startą czekoladą wegańską.
Przepis na pastę z tofu i suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Lekko odsącz pomidory tak, by zachowały w sobie nieco oleju do pasty. Zblenduj je.
- Dodaj pokruszone tofu, przyprawy i zblenduj składniki razem.
- Jeśli pasta jest zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek.
Inne produkty dla miłośników soi
Poza tym podstawowym podziałem w sklepach znajdziemy także specyficzne produkty sojowe o różnym smaku i aromacie:
- tofu wędzone
- tofu w marynacie
- tofu z dodatkami
Przeczytaj także: Tempeh a tofu - najważniejsze podobieństwa i różnice
Tofu wędzone
Tofu wędzone cechuje się intensywniejszym smakiem od naturalnej. Świetnie sprawdzi się jako gotowy dodatek do kanapek, przekąsek, zapiekanek czy sałatek z tofu. Doskonale smakuje przy zasmażaniu lub po smażeniu. Dzięki swojej zwartej konsystencji nie rozpływa się przy obróbce termicznej, a raczej zachowuje jak oscypek. Wegetarianom, którzy tęsknią za smakiem mięsa, ten rodzaj sojowego sera najbardziej przypadnie do gustu.
Przepis na szaszłyki z tofu na wege grilla
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu
- 1 cukinia
- 6 - 8 pieczarek
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 opakowanie / kiść pomidorków koktajlowych
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
- 1 - 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Dzień wcześniej umieść pokrojone w kostkę tofu w ulubionej marynacie (przepis na marynatę znajdziesz poniżej). Zostaw na noc w lodówce w szczelnym opakowaniu.
- Cukinię pokrój w plasterki, pieczarki i pomidorki na połówki, a paprykę i cebulę w miarę możliwości na niewielkie kwadraty.
- Wszystkie warzywa umieść w misce, posyp przyprawami wg uznania, dodaj olej i wymieszaj.
- Tak przygotowane składniki są gotowe do skomponowania z nich szaszłyków. Grilluj je z obu stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
Przepis na tofu w pięciu smakach
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu
- 1 cebula
- ciemny sos sojowy
- koper włoski
- pieprz czarny
- cynamon
- goździki
- sól
- kmin rzymski
- papryka ostra
- olej do smażenia
- pietruszka lub kolendra do posypania
- makaron ryżowy do podania
Wykonanie:
- Podsmaż posiekaną cebulkę na patelni.
- Dodaj pokrojone w kostkę tofu oraz wszystkie przyprawy.
- Wlej na patelnię nieco wody i duś wszystko pod przykryciem ok. 5 minut.
- Podawaj z makaronem ryżowym i pietruszką / kolendrą.
Tofu w marynacie
Gotowe tofu w marynacie to sposób na zaoszczędzenie czasu w samodzielne marynowanie produkty. Pamiętajmy jednak, że warto czasem ulepszyć sklepową marynatę, gdyż może się ona składać głównie z sosu sojowego. Możemy również przygotować taką marynatę od podstaw.
Przepis na marynatę do tofu
Podstawowe składniki:
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
Dobierzmy coś z ulubionych składników:
- ząbek czosnku
- starty imbir (można także dodać sok z imbiru)
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- papryczka chilli
- słodka papryka
- oregano
- kolorowy pieprz
- syrop z agawy
- miód
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę lub paski.
- Wymieszaj składniki swojej marynaty.
- Dodaj tofu i dokładnie mieszaj.
- Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepis na marynowane tofu w tempurze
Składniki:
- marynowane tofu pokrojone w kostki
- 150 g mąki sojowej lub mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej
- 500 ml schłodzonej wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wymieszaj mąki z wodą. Mogą pozostać niewielkie grudki, które ulegną wysmażeniu.
- Dodaj tofu i delikatnie obtocz je przygotowaną mieszanką.
- Smaż na rozgrzanym głębokim oleju aż do zarumienienia się z każdej strony.
Przepis na tofu grillowane
Składniki:
- marynowane tofu pokrojone w paski
Wykonanie:
- Przygotuj grill, patelnię grillową lub piekarnik.
- Grilluj tofu, aż stanie się rumiane.
Przepis na tofu smażone w głębokim oleju
Składniki:
- marynowane tofu pokrojone w kostkę lub paski
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni tak, by tofu było w całości zanurzone.
- Stopniowo dodawaj tofu i smaż do uzyskania złocistego koloru.
Sojowy ser z dodatkami
Ten ser wegański znajdziemy w sklepie również z różnymi dodatkami. Są to oliwki, suszone pomidory, chilli i różnorodne zioła. Warto skosztować również takiego gotowego tofu przed eksperymentowaniem z różnymi smakami w domu.
Dania gotowe
A kto powinien skosztować gotowych dań z tofu? Na pewno zabiegani, ale rozsmakowani w tym produkcie. Nasz sklep wegański to kopalnia gotowych pomysłów. Do wyboru mamy kotleciki lub medaliony z tofu, wegańskie pierogi, pesto z tofu, tofu curry i wiele więcej! Dzięki jego rosnącej popularności możemy wybierać i przebierać w gotowych produktach oraz półproduktach do samodzielnego przygotowania, nie tracąc ich cennych właściwości.