Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

10 prostych przepisów z tofu

2021-03-18
kategoriaPrzepisy
10 prostych przepisów z tofu

Poznaj najprostsze przepisy z tofu! Pokochaj jego właściwości, wypróbuj najlepsze smaki i odkryj potencjał swojej wegańskiej kuchni. 

Niektórzy mówią, że tofu nie ma swojego smaku. To od kucharza i jego weny zależy, jakiego aromatu nabierze. Należy jednak pamiętać, że każdy rodzaj jest nieco inny i sprawdzi się też w innych potrawach. Przedstawiamy kilka najprostszych przepisów dopasowanych do konkretnych sojowych wyrobów.

Spis treści

  1. Jak smakuje tofu — rodzaje wraz z najlepszymi przepisami
  2. Tofu naturalne
  3. Przepis na pikantne tofu panierowane
  4. Tofucznica - Podstawowy przepis na legendarną jajecznicę z tofu
  5. Silken tofu
  6. Przepis na sernik z tofu
  7. Przepis na pastę z tofu i suszonych pomidorów
  8. Tofu wędzone
  9. Przepis na szaszłyki z tofu na wege grilla
  10. Przepis na tofu w pięciu smakach
  11. Tofu w marynacie
  12. Przepis na marynowane tofu w tempurze
  13. Przepis na tofu grillowane
  14. Tofu smażone w głębokim oleju

 


 

Jak smakuje tofu — rodzaje wraz z najlepszymi przepisami 

Istnieją dwa podstawowe rodzaje tego przysmaku różne pod względem swojej twardości: tofu naturalne i silken tofu. Różnią się one strukturą i sposobem przechowywania. 

Tofu naturalne

Jest ono częściej spotykane. Ma bardziej zwartą konsystencję, nadaje się do wielu potraw w formie kostek, plastrów, a nawet w całości. To ono najłatwiej przejmie smak, który chcemy mu nadać. Pokropione sokiem z cytryny nada się również do przygotowywania dań na słodko, idealnie zastępując zwierzęcy twarożek. Do wytrawnej wersji potrzebujemy odpowiedniej marynaty. Przygotujemy z niego wegański kotlety, sos bolognese, kanapki, ryż czy makaron z tofu a nawet wegańskie desery. Poniżej prezentujemy przepis na danie w panierce oraz wegańską jajecznicę.

Przepis na pikantne tofu panierowane

Składniki:

Wykonanie:

  1. Odsącz tofu przy pomocy ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, wygodne do panierowania i smażenia.
  2. Włóż kawałki do woreczka, słoika lub innego zamykanego pojemnika. Obsyp przyprawami i potrząsaj, by kawałki były dokładnie nimi pokryte. Tak przygotowane pozostaw na około 2 godziny.
  3. Mąkę wymieszaj z wodą do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Maczaj przygotowane tofu najpierw w mące, następnie w bułce tartej. Kawałki smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia się każdej ze stron.
  4. Odsącz gotowe danie na ręcznikach papierowych.

Tofucznica - Podstawowy przepis na legendarną jajecznicę z tofu

Składniki:

  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • nieco oleju roślinnego do smażenia

Wykonanie:

  1. Odsączone tofu rozdrób palcami lub widelcem. Dodaj sól, pieprz, płatki drożdżowe i kurkumę.
  2. Podsmaż mieszankę na rozgrzanym oleju.
  3. Gdy lekko się zarumieni, dodaj wodę/mleko roślinne. Mieszaj aż do odparowania płynu.
  4. Tofucznicę możesz jeść z ulubionymi dodatkami, takimi jak zeszklona wpierw cebulka, szczypiorek czy pomidory. 

Silken tofu

Ten rodzaj jest o wiele delikatniejszy, szybko się kruszy. Swoje zastosowanie znajduje w takich potrawach jak desery, sosy, zupy czy pasty. Takie też dwa przepisy prezentujemy poniżej.

Przepis na sernik z tofu

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka surowych migdałów
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (stopionego)

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
  • 1 kostka jedwabistego tofu
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę.
  2. Tortownicę możesz wyłożyć dodatkowo folią, by uniknąć ucieczki ciasta.
  3. Włóż płatki owsiane, migdały, cukier kokosowy i sól morską do robota kuchennego lub blendera wysokoobrotowego, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Mieszankę połącz ze stopionym olejem kokosowym.
  5. Wyłóż ciasto do tortownicy, zostawiając ok 2 - 3 cm rantu. Piecz 15 min. w 180 stopniach. Potem studź przez ok. 15 min.
  6. Umieść w blenderze lub robocie kuchennym odcedzone orzechy nerkowca, tofu, mleko kokosowe, cukier kokosowy, skrobię kukurydzianą, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól. Blenduj do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.
  7. Piecz w 180 stopniach około 50 min. tak, by brzegi ciasta były zarumienione, ale konsystencja pozostawała lekko miękka. Studź ok. 1 godz. Odstaw do lodówki na noc.
  8. Możesz udekorować gotowy sernik bitą śmietaną wykonaną z pozostałej części mleka kokosowego, truskawkami czy startą czekoladą wegańską.

Przepis na pastę z tofu i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Lekko odsącz pomidory tak, by zachowały w sobie nieco oleju do pasty. Zblenduj je.
  2. Dodaj pokruszone tofu, przyprawy i zblenduj składniki razem.
  3. Jeśli pasta jest zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę oliwy z oliwek.

Inne produkty dla miłośników soi 

Poza tym podstawowym podziałem w sklepach znajdziemy także specyficzne produkty sojowe o różnym smaku i aromacie:

  • tofu wędzone
  • tofu w marynacie
  • tofu z dodatkami

Przeczytaj także: Tempeh a tofu - najważniejsze podobieństwa i różnice

Tofu wędzone 

Tofu wędzone cechuje się intensywniejszym smakiem od naturalnej. Świetnie sprawdzi się jako gotowy dodatek do kanapek, przekąsek, zapiekanek czy sałatek z tofu. Doskonale smakuje przy zasmażaniu lub po smażeniu. Dzięki swojej zwartej konsystencji nie rozpływa się przy obróbce termicznej, a raczej zachowuje jak oscypek. Wegetarianom, którzy tęsknią za smakiem mięsa, ten rodzaj sojowego sera najbardziej przypadnie do gustu.

Przepis na szaszłyki z tofu na wege grilla

Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu
  • 1 cukinia
  • 6 - 8 pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie / kiść pomidorków koktajlowych
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • 1 - 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej umieść pokrojone w kostkę tofu w ulubionej marynacie (przepis na marynatę znajdziesz poniżej). Zostaw na noc w lodówce w szczelnym opakowaniu.
  2. Cukinię pokrój w plasterki, pieczarki i pomidorki na połówki, a paprykę i cebulę w miarę możliwości na niewielkie kwadraty. 
  3. Wszystkie warzywa umieść w misce, posyp przyprawami wg uznania, dodaj olej i wymieszaj.
  4. Tak przygotowane składniki są gotowe do skomponowania z nich szaszłyków. Grilluj je z obu stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.

Przepis na tofu w pięciu smakach

Składniki:

  • 2 kostki wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • ciemny sos sojowy
  • koper włoski
  • pieprz czarny 
  • cynamon
  • goździki
  • sól
  • kmin rzymski
  • papryka ostra
  • olej do smażenia
  • pietruszka lub kolendra do posypania
  • makaron ryżowy do podania

Wykonanie:

  1. Podsmaż posiekaną cebulkę na patelni.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę tofu oraz wszystkie przyprawy. 
  3. Wlej na patelnię nieco wody i duś wszystko pod przykryciem ok. 5 minut.
  4. Podawaj z makaronem ryżowym i pietruszką / kolendrą.

Tofu w marynacie

Gotowe tofu w marynacie to sposób na zaoszczędzenie czasu w samodzielne marynowanie produkty. Pamiętajmy jednak, że warto czasem ulepszyć sklepową marynatę, gdyż może się ona składać głównie z sosu sojowego. Możemy również przygotować taką marynatę od podstaw.

Przepis na marynatę do tofu

Podstawowe składniki:

Dobierzmy coś z ulubionych składników:

  • ząbek czosnku
  • starty imbir (można także dodać sok z imbiru)
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • papryczka chilli
  • słodka papryka
  • oregano
  • kolorowy pieprz
  • syrop z agawy
  • miód
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę lub paski.
  2. Wymieszaj składniki swojej marynaty. 
  3. Dodaj tofu i dokładnie mieszaj.
  4. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Przepis na marynowane tofu w tempurze 

Składniki:

  • marynowane tofu pokrojone w kostki
  • 150 g mąki sojowej lub mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 500 ml schłodzonej wody
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąki z wodą. Mogą pozostać niewielkie grudki, które ulegną wysmażeniu.
  2. Dodaj tofu i delikatnie obtocz je przygotowaną mieszanką.
  3. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju aż do zarumienienia się z każdej strony.

Przepis na tofu grillowane

Składniki:

  • marynowane tofu pokrojone w paski

Wykonanie:

  1. Przygotuj grill, patelnię grillową lub piekarnik.
  2. Grilluj tofu, aż stanie się rumiane.

Przepis na tofu smażone w głębokim oleju

Składniki:

  • marynowane tofu pokrojone w kostkę lub paski
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni tak, by tofu było w całości zanurzone.
  2. Stopniowo dodawaj tofu i smaż do uzyskania złocistego koloru.

Sojowy ser z dodatkami

Ten ser wegański znajdziemy w sklepie również z różnymi dodatkami. Są to oliwki, suszone pomidory, chilli i różnorodne zioła. Warto skosztować również takiego gotowego tofu przed eksperymentowaniem z różnymi smakami w domu. 

Dania gotowe

A kto powinien skosztować gotowych dań z tofu? Na pewno zabiegani, ale rozsmakowani w tym produkcie. Nasz sklep wegański to kopalnia gotowych pomysłów. Do wyboru mamy kotleciki lub medaliony z tofu, wegańskie pierogi, pesto z tofu, tofu curry i wiele więcej! Dzięki jego rosnącej popularności możemy wybierać i przebierać w gotowych produktach oraz półproduktach do samodzielnego przygotowania, nie tracąc ich cennych właściwości. 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Tofu naturalne BIO 300 g

Tofu naturalne BIO 300 g

10,90 zł brutto/1szt.
Tofu wędzone BIO 220 g

Tofu wędzone BIO 220 g

12,00 zł brutto/1szt.
Pesto bazyliowe z tofu wegańskie bio 130 g

Pesto bazyliowe z tofu wegańskie bio 130 g

17,80 zł brutto/1szt.534 pkt.
Tofu bio 300 g

Tofu bio 300 g

13,70 zł brutto/1szt.411 pkt.
Tofu rosso BIO 200 g

Tofu rosso BIO 200 g

13,40 zł brutto/1szt.
Tofu naturalne BIO 180 g

Tofu naturalne BIO 180 g

6,00 zł brutto/1szt.
Tofu wędzone BIO 160 g

Tofu wędzone BIO 160 g

6,70 zł brutto/1szt.
Tofu wędzone BIO 160 g

Tofu wędzone BIO 160 g

6,70 zł brutto/1szt.
Tofu naturalne BIO 180 g

Tofu naturalne BIO 180 g

6,00 zł brutto/1szt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4127 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-10
Wszystko ok
2024-11-10
Ciekawe produkty, bezproblemowe zamówienia
pixel