Tempeh a tofu - najważniejsze podobieństwa i różnice
Tofu i tempeh to dwa najpopularniejsze białka pochodzenia roślinnego. Dla osób, które na co dzień korzystają z diety wegetariańskiej lub wegańskiej, są one jednymi z podstawowych alternatyw dla mięsa, ze względu na dużą zawartość białka. Przy wytwarzaniu obu produktów głównym składnikiem jest soja.
Istnieje kilka różnic między tymi produktami. Głównymi właściwościami, które je różnicują, są wartości odżywcze, smak, a także możliwości ich wykorzystania. Jeśli interesujesz się zdrowymi substytutami mięsa zwierzęcego, warto dowiedzieć się, jakie są różnice między tempeh a tofu.
Tempeh - co to jest?
Tempeh jest tradycyjnym produktem spożywczym kuchni indonezyjskiej. Produkowany jest z ziaren soi, które są poddawane odpowiednim procesom fermentacji. Po ich długotrwałym namoczeniu gotowane są z dodatkiem substancji zakwaszającej, co pozwala na wzrost bakterii, które odpowiadają za fermentację i powstanie gotowego składnika.
Wartości odżywcze
Wraz z popularyzacją diety wegańskiej i wegetariańskiej, tempeh staje się coraz częściej wykorzystywany do przygotowywania potraw, ze względu na wysoką zawartość białka. Na 100 gram produktu, tempeh zawiera aż 20 gramów białka, co sprawia, że jest doskonałym zamiennikiem mięsa.
Pozwala uniknąć niedoborów ważnych składników pokarmowych, jak żelaza, wapnia oraz magnezu. Dodatkowo charakteryzuje go wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, co pozwala wspierać układ sercowo-naczyniowy.
Smak i zastosowanie w kuchni
Tempeh cechuje się twardą strukturą. Po zjedzeniu odczuwalny jest orzechowy posmak, który jest bardzo wyrazisty i charakterystyczny. Pozwala to urozmaicić dania wegan i wegetarian, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. W specjalnych sklepach możesz również zaopatrzyć się w tempeh wędzony.
Możemy go smażyć, piec w piekarniku oraz grillować. Sprawdzi się, podobnie jak tofu, jako składnik sałatek, makaronów czy dodatek do kanapek.
Tofu - co warto wiedzieć?
Przez miłośników diety wegetariańskiej nazywane jest również twarożkiem sojowym. Produkt powstaje w wyniku procesu koagulacji mleka sojowego, co pozwala na otrzymanie naturalnego, wysokobiałkowego składnika pokarmowego. Wysokiej jakości ziarna soi, po namoczeniu w wodzie, zostają poddane mieleniu z wodą. Tak przygotowana struktura nazywana jest mlekiem sojowym, które po podgrzaniu zostaje połączone z środkiem koagulującym, jak sok z cytryny. Powstałe grudki białka sojowego zostają odsączone z nadmiaru płyny i podzielone na bloki.
Wartości odżywcze
Tofu jest jednym z najpopularniejszych zamienników mięsa na całym świecie, dzięki temu, że 100 gramów produktu zawiera około 10 gramów białka. Dodatkowo jest ono bogaty w sole mineralne oraz witaminy z grupy B, co pozwala na pokrycie zapotrzebowania organizmu na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Jaki ma smak?
Produkt nie charakteryzuje się wyraźnym smakiem, dzięki czemu, po wykorzystaniu go do dań, przyjmuje posmak innych produktów spożywczych. Dlatego tak lubiany jest z dodatkiem sosu sojowego czy w wyrazistych marynatach.
W zależności od chęci wykorzystania jest dostępny w twardej lub miękkiej konsystencji, a także wersji wędzonej.
Tempeh a tofu - podobieństwa i różnice
Oba produkty są doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo, warto podkreślić, że są pełnowartościowymi produktami, które uzupełniają nie tylko poziom białka, ale również niezbędnych witamin, tłuszczy oraz mikro i makroelementów.
Jakie zalety posiadają oba produkty?
Tempeh bio - zalety | Tofu bio - zalety |
posiada mocny, orzechowy wyrazisty smak, który nadaje potrawom charakteru,
|
nie posiada własnego smaku, dlatego można mu nadać dowolny charakter, nawet słodki posmak,
|
jest lekkostrawny, nie powoduje wzdęć,
|
jest łatwy w obróbce, można go wykorzystać do przygotowania różnorodnych potraw,
|
zapewnia odpowiednią podaż białka w diecie, a także pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały,
|
jest niskokaloryczny, dlatego poleca się go na diecie redukcyjnej,
|
mogą po niego sięgać osoby, które mają problem z trawieniem roślin strączkowych.
|
jest ogólnodostępny w większości sklepów, a do tego występuje w niskiej, przystępnej cenie.
|
Zarówno tofu, jak i tempeh są pełnowartościowymi i smacznymi produktami roślinnymi, z pomocą których można przygotować różnorodne dania, nie tylko zastąpić mięso. Ten drugi charakteryzuje się większą ilość wartości odżywczych, co czyni go bardziej wartościowym. Niemiej jednak, oba produkty będą ciekawym dodatkiem dla każdego smakosza nowości. Wśród produktów sojowych na uwagę zasługuje także seitan, o którym opowiemy Wam już niebawem!
Specjały te kupimy w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oraz większych marketach.