Tofu – co to jest, jak smakuje i jak je przyrządzić? Wszystko, co musisz wiedzieć!
Co to jest tofu? Czy jest zdrowe? Jak je przygotować? Przeczytaj!
Jego popularność stale rośnie. To również jedna z tych potraw, które wciąż wywołują debatę. Niektórzy nie mogą nachwalić się jego dobroczynnych właściwości. Inni radzą, by za wszelką cenę go unikać. W artykule przedstawimy za i przeciw. Dowiedz się, czy ten sojowy produkt jest dla ciebie!
Co to jest tofu?
Tofu to delikatny twaróg z mleka sojowego. Potrawa pochodzi z Chin. Legenda głosi, że odkrył je kucharz, który przez przypadek zmieszał świeże mleko sojowe z nigari (substancją uzyskiwaną podczas odsalania wody morskiej). Według innego przekazu wynalazcą sojowego sera był arystokrata i alchemik Liu An poszukujący receptury na eliksir nieśmiertelności. Dziś przetwory z soi są ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Budzą też wzrastające zainteresowanie Europejczyków. Ma to związek z szybkim upowszechnianiem się diet roślinnych.
Z czego jest zrobione?
W publikacjach dotyczących soi podnosi się problem, że uprawy tej rośliny w dużej części są modyfikowane genetycznie. Temat nierzadko budzi emocje. Co mówią eksperci z agencji zajmujących się bezpieczeństwem żywności? Specjaliści z amerykańskiej FDA i europejskiej EFSA stoją na stanowisku, że produkty modyfikowane genetycznie nie są szkodliwe dla ludzi. Wykorzystanie w gospodarce organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) jest też popierane przez Polską Akademię Nauk. Osoby, które mimo tego obawiają się GMO, mogą sięgać po organiczne produkty sojowe.
Właściwości tofu
Zadając sobie pytanie, co to jest tofu, zastanawiamy się również nad jego właściwościami. Jest ono źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Najważniejsze z nich to:
- Białko: zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy. Z tego powodu tofu jest polecane wegetarianom i weganom. Jednak po produkty sojowe warto sięgać niezależnie od stosowanej diety, bo białko roślin strączkowych wywiera istotny, korzystny wpływ na zdrowie. Z białka sojowego, m.in. podczas trawienia, uwalniają się biologicznie czynne peptydy (np. lunazyna). Te związki chronią przed otyłością, nadciśnieniem i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają też właściwości przeciwutleniające (ochronne przed działaniem wolnych rodników), przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
- Izoflawony (np. genisteina): należą do grupy polifenoli. Działają jako „zmiatacze” nadmiaru wolnych rodników. Nazywa się je również fitoestrogenami. Przypominają bowiem budową żeńskie hormony płciowe i w związku z tym wykazują aktywność estrogenową. Dzięki ich zawartości produkty sojowe mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów sutka i prostaty. Uważa się także, że sprzyjają zapobieganiu i łagodzeniu objawów menopauzalnych. Izoflawony bywają zalecane jako alternatywa konwencjonalnej terapii hormonalnej. Naukowcy sugerują też, że chronią przed osteoporozą, ale zagadnienie to jest nadal badane.
- Tofu zawiera również dobre tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Ma przy tym niewiele kalorii (70 kcal/100 g).
Przeciwwskazania
Niestety istnieją też przeciwskazania do jedzenia tofu. Powinny go unikać osoby uczulone na białka soi. Roślina ta należy do tzw. wielkiej ósemki alergenów, która odpowiada za 90 proc. przypadków alergii pokarmowej. Część lekarzy rekomenduje też zmniejszenie spożycia soi kobietom z rakiem piersi (i chorującym w przeszłości na ten nowotwór) oraz osobom z zaburzeniami czynności tarczycy. To ostatnie zalecenie wiąże się z obecnością w soi goitrogenów. Do tej chwili nie potwierdzono negatywnego wpływu izoflawonów sojowych na męską płodność. Nie ma również dowodów na niekorzystny wpływ odżywek i produktów sojowych na niemowlęta. Badania nad tymi zagadnieniami są kontynuowane. W przypadku wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.
Tofu w ciąży
Tofu nie jest przeciwwskazane w ciąży. Jednak przyszłe mamy nie powinny po nie sięgać zbyt często. Przypuszcza się bowiem, że duże spożycie pokarmów sojowych może działać niekorzystnie na rozwój płodu. Ma to szczególne znacznie w przypadku chłopców. Zawarta w soi genisteina przechodzi przez łożysko i może hamować działanie męskich hormonów płciowych. Zaburzenia w rozwoju płciowym pod wpływem soi odnotowano dotąd u szczurów rodzaju męskiego. Te wstępne doniesienia naukowców wymagają dalszych badań.
Przeczytaj także: Tempeh a tofu - najważniejsze podobieństwa i różnice
Jak smakuje ten specjał?
Wiemy już, co to jest tofu. Ale jak smakuje? Naturalne nie ma silnego smaku ani aromatu. Jest jak gąbka. Chłonie zapachy i smaki innych składników oraz potraw, do których je dodajemy. W Polsce najłatwiej kupić wersję twardą. Dostępne jest też tofu jedwabiste (miękkie), które sprawdza się jako składnik deserów i dań na słodko. Można również nabyć suszony twaróg sojowy. Dodaje się go np. do zup. Cena tych produktów zależy od wielu czynników. Taki ser nietrudno też zrobić samemu. By go przyrządzić, wystarczy soja, sok z cytryny i sól.
Dania z tofu
Istnieje wiele przepisów na dania z tofu. Sojowy twaróg można marynować, smażyć, piec, panierować czy grillować. Jak przyprawić tofu? Azjatycki ser lubi czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę, garam masala, curry, imbir i z sos sojowy. Z orientalnego twarogu da się zrobić dania na każdy posiłek. O poranku świetnie smakuje roślinna jajecznica, czyli tofucznica. Sojowy ser będzie też dobrym składnikiem pasty czy omleta. Warto spróbować także kanapki z tofu wędzonym. Dania na obiad? Możemy wybrać zapiekankę, gulasz, kotlety czy nuggetsy z tofu. Wieczorem przygotujmy sałatkę z sojowym serem lub wegetariańskie szaszłyki. Na deser cieszmy podniebienie tofu jedwabistym – w serniku, lodach czy musie.