Czosnek niedźwiedzi - przepisy na dania, pesto, zupy, przetwory
Przepisy na czosnek niedźwiedzi? Sprawdź, czym się różni od zwykłego czosnku!
Kiedy słyszymy tę nazwę, przed oczami mamy kulkę składającą się z ząbków o intensywnym i bardzo charakterystycznym zapachu. Czosnek pospolity jest naturalnym antybiotykiem i cennym dodatkiem w kuchni. Jeszcze lepszy pod względem właściwości jest czosnek niedźwiedzi (allium ursinum), cechujący się bogactwem związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie.
Roślina znana jest pod nazwami lokalnymi jako: cebula czarownic lub czosnek cygański. W naturze pojawia się na przełomie marca i kwietnia, głównie w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. Jest objęty częściową ochroną. Jest to także roślina uprawna o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Niebezpieczeństwo pomyłki z konwalią
Według starogermańskiej legendy nazwa rośliny wzięła się stąd, że stanowiła ona pierwszy posiłek misia po wybudzeniu się z zimowego snu. Jadalną częścią są liście zawierające substancje prozdrowotne. Kwiaty mogą zawierać składniki trujące, dlatego nie należy ich zjadać.
Samodzielne zbieranie rośliny w lesie nie jest wskazane, ponieważ rośnie on w tym samym czasie, co trująca, choć piękna konwalia, a liście obu są podobne. O wiele bezpieczniejsze jest pozyskiwanie czosnku z uprawy.
Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze
Nie posiada ząbków. Kulinarnie i leczniczo wykorzystuje się liście, które mają czosnkowy smak. Ma bardzo cenne właściwości prozdrowotne. Zawiera związki siarki, dzięki czemu zapobiega infekcjom układu oddechowego i grypie. Obecne w nim kwasy fenolowe, rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszania i pomaga pozbyć się kaszlu.
Roślina wykazuje działanie podobne do antybiotyku, gdyż niszczy baterie chorobotwórcze bez zakłócana równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Stymuluje produkcję immunogloblin, czyli wzmacnia odporność. Związki zawarte w omawianej roślinie podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL i trójglicerydów, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu miażdżycy, zawału serca, choroby wieńcowej i udaru.
Przepisy z czosnkiem niedźwiedzim na zimę i nie tylko
Wykorzystuje się go w kuchni jako składnik past, kremów, sosów, serów, twarogów, dań mięsnych, sałatek. Można go kisić i suszyć. Wystarczy posiekać liście nożem i dodać do przygotowywanego posiłku. Czosnek niedźwiedzi do słoika czy kiszony to popularne przepisy na zimę.
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Ma trochę łagodniejszy smak niż jego pospolity kuzyn. Dlatego warto go zakisić. W takiej formie jest rewelacyjnym dodatkiem do sosów, zup i kanapek. Ważne jest to, aby zbierać liście tuż przed zakwitnieniem. Sam proces przypomina robienie kiszonych ogórków.
Czosnek niedźwiedzi do słoika to świetny zimowy zestaw witamin. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 300 - 500 g liści
- 2 łyżeczki soli
- ewentualnie dodatki do kiszenia ogórków np. chrzan, liść laurowy, ziele angielskie
- Młode liście razem z ogonkami myjemy, możemy pokroić i układamy ciasno w słoikach.
- Przesypujemy solą (na litrowy słoik 2 łyżeczki) soli i dodajemy aromatyczne dodatki.
- Liście zalewamy gorącą wodą, czosnek lekko ubijamy, by usunąć jak najwięcej powietrza.
- Po dwóch tygodniach czosnek się ukisi.
Najlepszym miejscem do przechowywania kiszonego czosnku niedźwiedziego jest pomieszczenie suche, zaciemnione i chłodne, np.: piwnica lub dolna półka lodówki. W takim miejscu dobrze zakręcone słoiki postoją dłużej niż rok. Przetwory można jeść prosto ze słoika, dodawać do kremów i sałatek.
Przetwór ma bardzo cenne właściwości prozdrowotne: obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, znacznie zmniejsza ilość żółci powstającej w organizmie. Ze względu na właściwości zasadowe, jest produktem zalecanym dla osób mających problemy z nadprodukcją kwasu żołądkowego, które często zmagają się nieprzyjemną zgagą. Kiszony czosnek niedźwiedzi zapobiega jej powstawaniu.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Świeży czosnek niedźwiedzi zyskuje popularność, ponieważ jest łagodniejszy w smaku od tradycyjnych ząbków i ma naprawdę dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Co można zrobić z niego oprócz ukiszenia? Mnóstwo smacznych potraw i dodatków!
Jeżeli ktoś nie przepada za kiszonkami, to może czosnek niedźwiedzi do słoika wrzucić w innej formie, m.in.: pesto. Jak je zrobić? Wystarczy zmiksować w blenderze opukane liście, dodać sól i olej. Masę należy włożyć do wyparzonych słoików, uważając, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Przysmak można wzbogacić o dodatki takie jak: nasiona słonecznika, orzechy, czy żółty ser. Potrawę najlepiej przechować w lodówce.
Suszony czosnek niedźwiedzi
Jednym ze sposobów przechowywania czosnku niedźwiedziego jest zrobienie z niego suszu. Najprostszy przepis to wysuszenie roślin w suszarce. Suszy się je około 5 - 6 godzin.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Nalewka z takiego czosnku niedźwiedziego wykazuje właściwości lecznicze. Wspiera pracę układu krążenia, układu pokarmowego i immunologicznego. To nic innego jak jego świeżo zebrane liście zalane spirytusem, wódką lub innym mocnym alkoholem. Alkohol wydobywa z ziół smak, aromat i bogactwo prozdrowotnych właściwości.
Tak przygotowany płyn należy odstawić w ciepłe miejsce (np. na słońcu) i po 3 tygodniach mamy gotowy napitek. Trzeba pamiętać o codziennym delikatnym potrząsaniu butelką, by przemieszać jej zawartość i wydobyć z liści czosnku wszystkie drogocenne substancje. Po trzech tygodniach trzeba odcedzić liście i przelać nalewkę do butelki.
Napój można sporządzić z liści suszonych, ale wyciąg ze świeżych liści jest bardziej wartościowy. Nalewka z czosnku niedźwiedziego ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalane, wspiera pracę układu krążenia oraz chroni przed rozwojem pasożytów, typu: owsiki, glisty, tasiemce. Wzmacnia odporność.
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim
Zastosowanie w kuchni czosnku niedźwiedziego jest coraz popularniejsze. Może być on składnikiem sosu do produktów sypkich, tworząc wartościowe, odżywcze i zdrowe danie obiadowe. Wystarczy 15 minut i obiad jest gotowy. Aby przygotować pastę z czosnkiem niedźwiedzim, potrzebujemy:
- ulubiony makaron
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- orzeszki pinii lub pestki słonecznika
- wiórki parmezanu
- Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente.
- Na patelni podgrzewamy pesto z czosnku niedźwiedziego. Jeżeli będzie zbyt gęste, można je rozprowadzić odrobiną wody z gotowania pasty.
- Odcedzony dodajemy do pesto, mieszamy i całość podgrzewamy przez chwilę.
- Orzeszki lub pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Całość posypujemy orzeszkami i wiórkami parmezanu.
Pasta z czosnku niedźwiedziego
Jest to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek, placków, mięs. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 100 g twarogu,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki jogurtu,
- łyżeczka pasty sardelowej,
- 2 łyżki usiekanych listków czosnku niedźwiedziego, pieprz.
Przygotowanie pasty z czosnku niedźwiedziego rozpoczynamy od posiekania na drobno białek i utarcia żółtek z masłem, jogurtem, pastą, twarogiem oraz pieprzem na jednolitą masę. Następnie masę należy połączyć z listkami (może być w wersji kiszonej) oraz białkami i schłodzić.
Zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Przepisy kulinarne z czosnkiem niedźwiedzim mają także propozycje sycących, aromatycznych, smakowitych i bardzo zdrowych kremów. To idealne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim na zimę. Można podawać ją posypaną szczypiorkiem, z kleksem śmietany, dodatkowo z grzankami lub świeżą bagietką. Do ugotowania kremu należy przygotować:
- masło
- 2 - 3 cebulki dymki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 nieduży por, tylko biała część
- 1 L dowolnego bulionu
- ziemniaki
- dużą szklankę ubitych liści czosnku niedźwiedziego
- kremówkę
- sól, pieprz, gałkę muszkatołową
- starty parmezan
- grzanki
- pestki dyni
- Przyrządzanie rozpoczynamy od podsmażenia na maśle posiekanej dymki i czosnku.
- Dokładamy cienko pokrojonego pora, dusimy, mieszając, aż zmięknie.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście czosnku niedźwiedziego i gotujemy do miękkości.
- Całość miksujemy blenderem, zabielamy, przyprawiamy do smaku. Na chwilę przed podaniem posypujemy danie parmezanem, grzankami i pestkami dyni.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Zupa z czosnku niedźwiedziego przypadnie do gustu miłośnikom zielonych polewek. Wygląda apetycznie, jest sycąca, a co najważniejsze - zdrowa. Do jej przygotowania potrzebne są następujące produkty:
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki bulionu drobiowego lub jarzynowego
- sól
- pieprz
Do podania:
- jajka (mogą być kurze lub przepiórcze)
- jogurt (grecki, naturalny)
- Na rozgrzanym maśle należy zeszklić cebulę, potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po chwili smażenia trzeba całość zalać wywarem, przykryć i gotować do miękkości.
- Czosnek umyć, łodygi odciąć i odłożyć, a liście posiekać i wrzucić do mikstury. Całość można zmiksować.
- Zupkę należy przyprawić do smaku i podawać z ugotowanymi na twardo jajkami lub gęstym jogurtem.
Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin. Doskonałej jakości kiełbasa powinna zachwycać bogactwem aromatów. Najlepsza jest oczywiście ta robiona w domu, ponieważ mamy pewność, że nie ma w niej szkodliwych konserwantów. Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim wykonana w domu to wręcz arcydzieło sztuki kulinarnej. Do jej wykonania potrzebujemy:
- 60% mięsa wieprzowego z szynki, łopatki
- 40% mięsa wieprzowego typu boczek, karkówka, podgardle (10% max) – najlepszy mix tych mięs
- 18 g peklosoli / kg mięsa
Przyprawy na 1 kg:
- 2 g pieprzu czarnego mielonego
- 2 g gorczycy mielonej
- 3 g czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę
- 4,5 g czosnku suszonego
- 10% zimnej wody
Dodatkowo:
- jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm
Przygotowanie:
- Pierwszym etapem w procesie samodzielnego przygotowania kiełbasy jest oczyszczenie i pokrojenie mięsa na kawałki 3×3 cm.
- Mięso przekładamy do pojemnika, zasypujemy solą peklową, mieszamy i odkładamy do lodówki na 48 godzin.
- Po dwóch dniach mięso mielimy na sitku 8 mm. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy.
- Dodajemy wodę i ponownie wyrabiamy.
- Kolejny etap produkcji własnej kiełbasy to przygotowanie jelit. Trzeba je namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem także w środku.
- Mięso przekładamy do nadziewarki i uzupełniamy nim jelita. Kiełbasę wieszamy na kijach wędzarniczych i osadzamy przez 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej.
- Czas wędzenia zależy od tego, jaką chcemy mieć kiełbasę. Można ją parzyć lub podpiekać. Ostatnim etapem jest zahartowanie gorącej kiełbasy zimną wodą oraz odstawienie w chłodne i przewiewne miejsce.
Czosnek niedźwiedzi to jedno z najbardziej wartościowych ziół. Warto go uprawiać w ogródku i wykorzystywać w kuchni. Na pewno zyska na tym nasze zdrowie i samopoczucie, a dania staną się bardziej aromatyczne.