Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić pyszne domowe pesto? Najlepsze przepisy

2022-03-15
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić pyszne domowe pesto? Najlepsze przepisy

Jak zrobić pesto? To świetny dodatek do makaronów, mięs czy słonych przekąsek. W markecie możemy znaleźć wiele jego rodzajów, ale nie dorównują one domowemu wyrobowi. Możemy wykonać je w klasycznej bazyliowej wersji, a także niestandardowej - z rukoli, pietruszki, szpinaku, a nawet pomidorów. Poniżej znajdziecie najlepsze kulinarne przepisy na pesto!

Domowe pesto

Wykonanie jest bardzo proste. Potrzebować będziemy do niego tylko kilku składników:

  • Składnik bazowy - to głównie on będzie odpowiadać za smak naszego pesto. Możemy użyć tutaj m.in. liści świeżej bazylii, pietruszki, jarmużu czy suszonych pomidorów.
  • Składnik białkowo-tłuszczowy - najczęściej stosuje się tutaj orzeszki piniowe. Jeśli nie przepadamy za pinią, możemy wymienić je na migdały, ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca.
  • Składniki oleiste - w środku musi się znaleźć oliwa z oliwek lub ewentualnie olej lniany.
  • Przyprawy - z reguły dodaje się parmezan, sok z cytryny, sól i pieprz. Dla wzmocnienia ostrości możemy dodać także czosnek czy odrobinę chilli.

Pesto bazyliowe - genovese

To najbardziej klasyczna wersja tego smacznego sosu. Wykonać je możemy w następujący sposób:

  1. 2 łyżki orzeszków pinii podprażamy na patelni do zarumieniania
  2. Następnie przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy do nich 2 szklanki liści bazylii, 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz oraz 1 łyżkę soku z cytryny
  3. Całość blendujemy na gładki sos. Jeśli nie posiadamy blendera, to możemy zastąpić go moździerzem. Jest to jednak bardziej pracochłonne rozwiązanie.
  4. Próbujemy całość. Możemy doprawić je bardziej do smaku oraz dodać więcej olejów, jeśli wyszło zbyt gęste.

Pesto alla genovese możemy użyć do wykonania wielu różnych dań. Najprostszym z nich jest makaron z sosem pesto. Aby móc cieszyć się tym daniem, wystarczy ugotować pastę al dente i wymieszać wszystko z naszym włoskim sosem. Możemy wzbogacić danie, dodając podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. 

Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki jest ciekawą alternatywną dla klasycznego specjału z Włoch. W przepisie wystarczy zastosować tylko drobne zmiany, aby otrzymać inny smak sosu. Do wykonania potrzebować będziemy:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Odrobina soli i pieprzu

Wszystkie wymienione składniki wystarczy wrzucić do kielicha blendera i zblendować. Świetnie sprawdzi się ono jako dodatek do pieczonego kurczaka oraz do makaronu.

Pesto z rukoli

Również często jest przygotowywane jako inne zielone pesto. Do jego wykonania potrzebować będziemy:

  • 1 opakowanie rukoli (około 100 g)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżkę soku z cytryny
  • 1/4 szklanki olejów
  • Szczyptę pieprzu i soli

Wszystkie składniki naszego pesto musimy zblendować na gładki sos. Polecamy użycie go do pizzy zamiast sosu pomidorowego. Świetnie komponuje się także z sałatką z sera burrata i pomidorów. Możemy także klasycznie użyć go do pasty.

Pesto szpinakowe

To niestandardowy rodzaj tego zielonego sosu. Nie jest ono tak popularne jak pesto z bazylii czy pietruszki, ale jest równie smaczne. Do wykonania potrzebować będziemy następujących składników:

  • 200 g liści szpinaku
  • Pół szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2-3 łyżek tartego parmezanu
  • Soli i pieprzu do smaku

Pesto szpinakowe wykonujemy tak samo, jak pozostałe rodzaje zielonego pesto. Wystarczy zblendować wszystkie składniki i dodać nasz sos do makaronu lub posmarować nim kanapkę.

Czerwone pesto z pomidorów

Pesto rosso to nieco inny typ tego sosu. Różni się ono nie tylko kolorem, ale także smakiem. Potrzebować do niego będziemy:

  • 1,5 szklanki pomidorków koktajlowych
  • Pół szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki oliwy
  • czosnek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Papryczka chilli
  • Opcjonalnie: łyżeczka rodzynek i łyżeczka kaparów

Wykonanie pesto z pomidorów musimy rozpocząć od zarumienienia migdałów na patelni. Następnie musimy wrzucić je do kielicha blendera i zblendować. Użycie rodzynek oraz kaparów doda naszemu przysmakowi ciekawej nuty smakowej. 

Pesto z pomidorów najlepiej jest podawać jako sos do pizzy lub do makaronu. Świetnie sprawdzi się także jako sos do klasycznej włoskiej bruschetty.

Pesto z cukinii

To najmniej oczywista z naszych propozycji. Warto jednak dać jej szansę, bo nie ustępuje ono smakiem jego klasycznym odpowiednikom. Aby przygotować pesto z cukinii, potrzebować będziemy tylko kilku składników:

  • 1 średniej cukinii
  • Pół szklanki orzeszków
  • 1/4 szklanki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Orzeszki podprażamy, a następnie blendujemy wszystkie składniki. Użyć możemy go np. jako dodatku do kluseczek gnocchi.

Gotowe pesto należy przechowywać w lodówce i spożyć z ciągu kilku dni. Zazwyczaj jednak znika ono o wiele szybciej. Mamy nadzieję, że nasze przepisy kulinarne zainspirują Was do eksperymentowania!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-07-28
Świetne produkty w konkurencyjnych cenach, ekspresowa dostawa i świetny kontakt ze sklepem. Polecam znajomym
2022-07-27
Szybko i na najwyższym poziomie!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel