Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czosnek w ciąży. Fakty i mity

2021-11-05
Czosnek w ciąży. Fakty i mity

Odżywianie w okresie ciąży ma kluczowe znaczenie dla rozwoju płodu i zdrowia ciężarnej. Nie wszystkie produkty wolno spożywać w okresie ciąży, np.: alkoholu, serów pleśniowych, nadmiaru tłustego mięsa, fast-foodów, zupek chińskich, konserw.

Wiele kontrowersji wzbudza temat czosnku w ciąży: czy jest on dozwolony, czy powinno się go unikać? Czosnek ma cenne właściwości lecznicze, jest naturalnym antybiotykiem. Bez wieki był jednym z pierwszych środków leczniczych, który podawano choremu.

Czosnek – korzystne cząstki siarki

Przyszła mama doświadcza różnorodnych niedogodności zdrowotnych, które są charakterystyczne dla poszczególnych etapów ciąży. Nudności, zgaga, ból pleców – to najczęściej spotykane dolegliwości. Organizm kobiety, w którym rozwija się nowe życie, jest osłabiony i bardziej podatny na zachorowania. W okresie jesienno-zimowym może pojawić się katar i ból gardła, gorsze samopoczucie, podwyższona temperatura i osłabienie.

Trzeba pamiętać, że w tym szczególnym czasie niewskazane jest stosowanie leków, nawet tych bez recepty, bez zgody lekarza. Jak zatem leczyć przeziębienie w ciąży? W ciąży sprawdzają się tradycyjne, babcine receptury, opierające się na naturalnych produktach. Czosnek w ciąży może zdziałać wiele dobrego, ponieważ zawiera związki siarki, które zwalczają drobnoustroje i mobilizują białe krwinki do obrony przed wirusami i bakteriami. Czosnek wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości - zawiera witaminy z grupy B, beta karotenu, makro- i mikroelementy, flawonoidy oraz olejki eteryczne bogate w allicynę i siarczki.

Bezpieczna dawka czosnku w ciąży

Wiele kobiet stosuje jeszcze przed ciążą domowe sposoby leczenia przeziębień. W momencie pojawienia się dwóch kresek na teście ciążowym, pojawiają się wątpliwości, czy „babcine metody” radzenia sobie z drobnymi przypadłościami nie zaszkodzą dziecku.

Metody naturalne są zdecydowanie lepsze na przeziębienie w ciąży niż leki dostępne bez recepty. Leki o działaniu przeciwzapalnym mogą być szkodliwe dla zarodka/płodu. Dlatego polecane jest wzmacnianie odporności sposobami naturalnymi, np.: stosując miód, czosnek i cebulę. Bezpieczna dawka czosnku w ciąży to 3-5 ząbków dziennie.

Wskazania do stosowania czosnku w ciąży

Ciężarne są narażone na wzdęcia czy zaparcia, ale nie mogą przyjmować leków z apteki, które mogłyby im pomoc w zwalczaniu dolegliwości. Czosnek w ciąży mogą przyjmować. Co więcej, regularne jedzenie czosnku w ciąży pomaga w regulacji pracy jelit. Produkt zapobiega i leczy zaparcia oraz wzdęcia. Medyczne wskazania do spożywania czosnku w czasie ciąży to:

  • profilaktyczne wzmacnianie odporności,
  • leczenie przeziębienia czy grypy,
  • wzdęcia i zaparcia,
  • zbyt wysoki cholesterol,
  • stres.

Istnieją też przeciwwskazania do przyjmowania czosnku w ciąży. Powinny go unikać przyszłe mamy mające zbyt niskie ciśnienie krwi, schorzenia wątroby lub żołądka.

Obawy dotyczące czosnku w ciąży

Przyszła mama nie powinna go jeść w ilościach większych, niż przed ciążą. Optymalną i bezpieczną dawką są 2-4 świeże ząbki czosnku dziennie.

Obawy związane z jedzeniem czosnku na przeziębienie w ciąży są związane z tym, że produkt ten w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, co może oznaczać ryzyko krwawienia i przedwczesnego porodu. Dlatego należy zachować umiar. Lekarze są zgodni co do tego, że wskazane jest ograniczenie czosnku do podanej powyżej dawki w trzecim trymestrze ciąży. Pozwoli to uniknąć powikłań podczas porodu.

Czosnek uchodzi za produkt bezpieczny i za skuteczne lekarstwo w walce z przeziębieniem. Na pytanie, czy czosnek szkodzi kobietom w ciąży, można odpowiedzieć, że nie szkodzi, pod warunkiem zachowania umiaru, braku schorzeń wątroby i żołądka oraz alergii.

Panie lubiące czosnek, powinny uważać, aby nie zjeść go za dużo w ostatnich tygodniach ciąży. Apteka natury jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży niż farmaceutyki, które są łatwo dostępne bez recepty, nawet w sklepach spożywczych.

Jak jeść czosnek w ciąży?

Czosnek jest dobrym sposobem na przeziębienie w ciąży. Pytanie: jak jeść czosnek w okresie oczekiwania na narodziny maleństwa? Najzdrowszy jest świeży i surowy. Świetnie sprawca się jako składnik syropu z dodatkiem cebuli lub wzmacniacz zdrowotny mleka. Do mleka dobrze jest dodać miód.

Mleko z czosnkiem w ciąży

Mleko z czosnkiem to znany już prababciom sposób na przeziębienie. Może trochę zniechęca zapachem, ale nieprzyjemne odczucia aromatyczne rekompensują właściwości lecznicze. O przeziębienie w ciąży nie jest trudno – wystarczy zmoknąć czy przegrzać się, aby złapać katar i kaszel. 

Mleko z czosnkiem w ciąży jest tak skuteczne na przeziębienie, jak preparaty z apteki, ale nie powoduje skutków ubocznych. Ten sposób można z czystym sumieniem polecić ciężarnej. Każdy ze składników, czyli mleko i czosnek mają właściwości zdrowotne, które korzystnie wpływają na przeziębioną przyszłą mamę.

Mleko to cała lista witamin i minerałów, (cynk i witaminy z grupy B) które wspierają układ odpornościowy dla przykładu witamina A, która utrzymuje w dobrej kondycji nasze błony śluzowe. Olejki eteryczne zawarte w czosnku hamują rozwój bakterii, a więc i infekcji.

Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży

Mleko z czosnkiem można połączyć również z miodem. Zmieni się smak napoju na lepszy, bardziej wyczuwalny będzie miód. Szczególnie ważne i cenne dla przeziębionych ciężarnych pań jest to, ze do właściwości leczniczych mleka i czosnku dołączają cudowne składniki bakteriobójcze miodu. Nie od dziś wiadomo, że ten złocisty produkt zawiera związki antybiotyczne dla przykładu lizozym, apidycynę i inhibinę.

Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży to zabójcza broń na paciorkowce, gronkowce, grzyby ze szczepu Candida. Miód to także bogactwo mikroelementów: żelazo, wapń, kobalt, fosfor, magnez, wapń, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy biotynę. 

Korzystne dla zdrowia jest łączenie mleka z kurkumą, ponieważ taki napój korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wątrobę i odporność organizmu.

Niestety, miód może wywołać alergię, dlatego mogą go dodawać do mleka, jedynie osoby, które nie mają stwierdzonej alergii. 

Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży – jedynie w początkowej fazie choroby

Oczywiście mleko z czosnkiem i miodem w ciąży jest tradycyjny i sprawdzonym ratunkiem jedynie w początkowej fazie choroby. Dobrze jest je wypić po przyjściu do domu w deszczowy, chłodny dzień. Jeżeli pojawią się objawy typu: wysoka gorączka, uporczywy kaszel należy udać się do lekarza, który może zlecić inne leki. Kobiecie w ciąży nie wolno zażywać leków bez porady lekarza.

Trzeba pamiętać, że mleko z czosnkiem nie jest zalecane dla ciężarnych, które mają problemy z żołądkiem, ponieważ czosnek może podrażniać uszkodzoną śluzówkę żołądka. Zbyt duża ilość wypitego mleka przy osłabionym żołądku doprowadza do biegunki.

Mleko z czosnkiem i miodem w ciąży – prosty przepis

Przygotowanie mleka z czosnkiem i miodem nie wymagają specjalnych umiejętności kucharskich. Bierzemy 250 ml mleka, łyżka miodu, ząbek czosnek i masło do smaku. Mleko podgrzewamy i gdy jest jeszcze ciepłe, dodajemy miód. Ząbek czosnku rozgniatamy i dodajemy razem z masłem na samym końcu. Napój należy pić na ciepło, dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Syrop z czosnku i cebuli w ciąży

Syrop z cebuli to jeden z najpopularniejszych środków domowych na przeziębienie. Nie wszystkie leki, a nawet domowe sposoby na przeziębienie są polecane dla kobiet w ciąży. Doradza się jedynie te receptury, których składniki zostały przebadane pod kątem bezpieczeństwa dla rozwijającego się maleństwa. Stosowanie syropu z czosnku i cebuli w ciąży polecają ginekolodzy.

Syrop z cebuli ma wiele odmian. Niektórzy dodają do niego imbir i zioła. Nie zaleca przyprawiania syropu imbirem w pierwszym trymestrze ciąży. Ostrożnie również należy podchodzić do ziół, ponieważ nie nie wszystkie są wskazane w tym wyjątkowym okresie. Bez obaw natomiast można dodać czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem.

Syrop z czosnku i cebuli w ciąży ma jeszcze silniejsze działanie antybakteryjne niż syrop z samej cebuli. Dla osłodzenia napoju polecany jest miód. Łagodzi suchy kaszel i przyśpiesza zdrowienie z infekcji. Możemy wybrać, jaką cebulę bardziej lubimy: białą, czy czerwoną -obie są bezpieczne dla rozwijającego się maleństwa oraz poprawiają odporność organizmu. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami.

Kanapka z czosnkiem w ciąży

Nie ma przeciwwskazań, aby zjeść kanapkę z czosnkiem w ciąży – można go pokroić w plasterki lub zrobić masełko czosnkowe. Rodzaj pieczywa – najlepiej dietetyczne.

Czosnek w tabletkach w ciąży

Dla przyszłych mam, które choć nie mają dolegliwości trawiennych po spożyciu czosnku, ale tolerują jego smaku, poleca się czosnek w tabletkach. Działa podobnie do świeżego, choć nie można z niego przygotować syropu, czy pokroić na kanapkę. Nie pachnie też tak intensywnie, jak ząbek, co akurat może być uznane za zaletę przez osoby, które nie lubią zapachu czosnku. W takim przypadku dawkowanie suplementu powinien ustalić lekarz po rozmowie z pacjentką.

Czosnek niedźwiedzi w ciąży

Czosnek niedźwiedzi nie ma ząbków i nie wygląda, jak jego bardziej znany imiennik. Bogactwem składników charakteryzują się jego liście. Zawierają one wiele substancji czynnych, np.:

  • olejków eterycznych,
  • flawonoidów,
  • saponin,
  • enzymów,
  • aminokwasów,
  • związków o działaniu antybiotycznym,
  • antyoksydantów.

Najważniejszymi składnikami olejków eterycznych są związki siarkowe. Czosnek niedźwiedzi to roślina, która przoduje pod względem zawartości związków siarki wśród wszystkich roślin Europy. Badania wykazały, że omawiana roślina zawiera sporą ilość antyoksydantów, stanowiących związki fenolowe kwasu galusowego. Cechuje się również bogactwem makro- i mikroelementów. W liściach omawianej rośliny wykryto zawartość:

  • żelaza,
  • magnezu,
  • cynku,
  • manganu,
  • miedzi,
  • ołowiu.

Badania nad czosnkiem niedźwiedzim dają powody do optymizmu – roślina zawiera allicynę, więc może pomóc z zapobieganiu nowotworom. Na pewno wspomaga leczenie nadciśnienia, niestrawności, wzdęć, miażdżycy tętnic, trądziku i innych chorób skórnych. Stosowanie czosnku niedźwiedziego w ciąży wymaga ostrożności, ponieważ cały czas trwają badania nad wpływem tej rośliny na płód. W czasie ciąży i karmienia piersią należy unikać nadmiernego spożycia tego rodzaju czosnku.

Nie ma wątpliwości, że czosnek w ciąży jest wskazany jako pierwsza pomoc w leczeniu przeziębień, choć powinien być stosowany z umiarem i ograniczony w III trymestrze. Czosnek to naturalny antybiotyk, więc lepiej jeść czosnek i zapobiec rozwojowi choroby niż zażywać w okresie oczekiwania na dziecko antybiotyki.

Lewatywa z czosnku w ciąży

Lewatywa nie jest niczym niezwykłym, choć zazwyczaj kojarzy się z przygotowaniem do porodu. Jest to wlew doodbytniczy, do którego wskazaniem są zaparcia i przygotowanie do niektórych badań. Można ją stosować do detoksykacji organizmu. Zabieg lewatywy polega na wlaniu poprzez odbyt do okrężnicy płynu w celu usunięcia zalegających mas kałowych lub wprowadzenia lekarstwa. Zabieg był stosowany starożytności. Wykonywano go w Chinach, Indiach, Grecji, Egipcie czy Ameryce Południowej.

Zwolennicy lewatywy doceniają jej właściwości detoksykacyjne. Uważają, że łagodzi ona bóle głowy i reguluje masę ciała oraz zwiększa siły witalne. Do jej zalet zaliczają jeszcze:

  • poprawę samopoczucia,
  • korzystny wpływ na wygląd cery,
  • zwiększenie odporności organizmu,
  • likwidacja zaparć i wzdęć,
  • zwiększenie wchłaniania substancji odżywczych.

Z lewatywą nie należy przesadzać, ponieważ zbyt częste sięganie po nią doprowadza do zaburzenia funkcji jelit. Lewatywa z czosnku w ciąży jest doskonałym orężem w walce z pasożytami. Przyjmowanie czosnku w ten sposób sprawia, że wchłania się bezpośrednio do ścian jelita i nie jest trawiony przez soki żołądkowe. Czosnkowa lewatywa oczyszcza krew i ma działanie przeciwgrzybiczne oraz usuwa także pasożyty z przewodu pokarmowego.

Lewatywy nie wolno wykonywać dzieciom. Nie jest to dobry sposób na pozbycie się pasożytów, jeżeli kobieta w ciąży choruje na niedrożność jelit i wszelakie owrzodzenia jelita. Lewatywę często wykonuje się przed samym porodem, ponieważ zapobiega oddaniu stolca w czasie akcji porodowej. Kobieta ma większy komfort psychiczny, bo nie obawia się nieprzyjemnej niespodzianki i może skupić się na porodzie.

 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 392 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Wszystko ok
2021-08-28
Super!!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel