Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Przepisy

Co to są karczochy? Jak je przyrządzić i z czym zjeść?

Co to są karczochy? Jak je przyrządzić i z czym zjeść?

Karczochy to bardzo oryginalne warzywo. Jest to produkt zdrowy, zawierający sporo błonnika. Ceni się je ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, poprawiających funkcjonowanie układu trawiennego i stymulujących procesy metaboliczne. Jest to bardzo dobra wiadomość dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy – zdaniem dietetyków są jednym z lepszych naturalnych preparatów na odchudzanie.

Czytaj więcej
Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Suszone pomidory - jak zrobić je w domu i do czego wykorzystać?

Jak zrobić suszone pomidory? To jeden z najbardziej znanych produktów z południowych  Włoch, kojarzą się ze słońcem, makaronem i klimatem włoskich kafejek. Produkt powstał zupełnie przypadkowo – rolnicy chcieli delektować się cudownym smakiem pomidorów przez cały rok i wpadli  na doskonały pomysł - ususzyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły warzywa, które zyskały przez to zupełnie, nowy smak i aromat. Trafiły do marynaty w oliwie extra virgin i stały się jednym z najbardziej znanych przetworów Półwyspu Apenińskiego. Można zrobić je również w domu! Dowiedz się, jak!

Czytaj więcej
Jakie (nieoczywiste) przyprawy dodać do bigosu?

Jakie (nieoczywiste) przyprawy dodać do bigosu?

Jakie przyprawy dodajemy do bigosu według tradycji, a co może być jego ciekawym urozmaiceniem? 

To kapuściane danie to w wielu domach klasyka kuchni polskiej. Niezastąpione na przyjęciu czy balu karnawałowym. Powstaje na bazie kapusty i mięsa oraz sekretnych dodatków, które dobiera do swojego gustu osoba przyrządzająca potrawę. Jest to danie jednogarnkowe wymagające długiego gotowania wszystkich składników. Nie ma jednego przepisu – jedni wolą, kiedy dominuje kwaśny smak, inni lubią słodszy posmak. Są też osoby preferujące pikantne nuty. 

Czytaj więcej
Co można zrobić z orzechów - 6 prostych i szybkich przepisów na orzechowe przekąski i nie tylko 

Co można zrobić z orzechów - 6 prostych i szybkich przepisów na orzechowe przekąski i nie tylko 

Co zrobić w kuchni z orzechów i dlaczego warto? To bogactwo energii, białka, witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa między innymi na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. To nie jedyne zalety, ponieważ do tego wszystkiego są po prostu pyszne. Pasują do wielu dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poniżej znajdziesz kilka propozycji!

Czytaj więcej
pixel