Woda kokosowa jest często określana jako naturalny napój izotoniczny, który zapewnia szybkie nawilżenie i pozwala uzupełnić pierwiastki śladowe. Czy jest zdrowa? Jakie dobroczynne właściwości posiada?
Kolagen jest bardzo ważnym białkiem w organizmie człowieka. Tworzy on większość tkanek łącznych, takich jak te, które budują skórę i kości. Stanowi około 30% wszystkich białek występujących w ludzkim ciele i jest najobficiej występującym białkiem u ssaków.
Proszek z baobabu to zaskakujący składnik diety. Wspomaga wiele ważnych funkcji organizmu. Jest jednak niedoceniany. Poznajmy go lepiej!
Risotto to włoskie danie na bazie ryżu, z dodatkiem mięsa, warzyw, ziół lub owoców morza. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane dodatki. Dobrze zrobione powinno być delikatne, kremowe, gładkie i rozpływające się w ustach.
Karob występuje obecnie w środowisku naturalnym w regionie Morza Śródziemnego m.in. w Chorwacji, Portugali czy Grecji. Jest to nadzwyczajna substancja pozyskiwana ze strąków drzewa o tej samej nazwie.
Chleb jest dla wielu z nas podstawowym produktem spożywczym, goszczącym na śniadanie, kolację i często nawet do obiadu. Który jest zdrowy i można wręcz traktować go jak lekarstwo, a który niszczy organizm i przyprawia o choroby cywilizacyjne?
Naturalny błonnik wykazuje wiele cennych właściwości, m.in. ma pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza jelita z zalegających treści, wspiera prawidłową perystaltykę oraz procesy trawienne.
To jest jeden z tych produktów, który zawsze powinien być w domu. Każdy rodzaj miodu ma swoje cenne właściwości zdrowotne.
Polska jesień to cudowny obfity czas – daje nam wspaniałe warzywa: dynia, batat, papryka, kukurydza, pomidory... Można z nich przyrządzić sycące i apetyczne zupy!
Żywokost, znany też jako kosztywał, to roślina o doskonałych właściwościach leczniczych. Jest pomocna w leczeniu chorób skóry, kości, a także stawów. Jakie jeszcze właściwości wykazuje?