Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Tradycyjny przepis na matcha latte w domu – delektuj się jej smakiem i właściwościami

2022-11-07
kategoriaPrzepisy
Tradycyjny przepis na matcha latte w domu – delektuj się jej smakiem i właściwościami

Kuchnia japońska to nie tylko świetne zupy, np.: ramen i miso, ale także znakomite herbaty. Kraje azjatyckie słyną z kultury picia herbaty, a ludzie mają do tego napoju szczególny sentyment. Znana na całym świecie jest japońska matcha latte, która słynie z przepięknego koloru. Jest takim herbacianym dziełem sztuki. To prawdziwy superfood wypełniony antyoksydantami aż po brzegi. Dzięki połączeniu kofeiny i L-teaniny doskonale pobudza, dlatego Japończycy uważają, że jest zdrową alternatywą dla porannej kawy.

Sekret matchy

Matcha to w dosłownym tłumaczeniu herbata w proszku. Nie jest to jednak po prostu zmielona zielona herbata liściasta. Krzewy i liście roślin na dwa tygodnie przed zbiorem zostają osłonięte przed słońcem specjalnymi matami. Dzięki temu wolniej dojrzewa i nabywa cennych substancji. Co ważne – staje się wtedy słodsza i posiada głębszy aromat. Matcha latte z mlekiem jest nazywana najzdrowszą herbatą na świecie, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny z powodzeniem zastępuje poranną kawę i doskonale pobudza na cały dzień. Ten tradycyjny japoński napój powstaje poprzez dodanie spienionego mleka do zmielonych w drobny proszek liści zielonej herbaty. Takie połączenie tworzy wyśmienitą kompozycję, zapewniającą witalności będącą pieszczotą smakową dla naszego podniebienia.

Dla miłujących tradycję

Pyszne matcha latte to japoński napój zyskujący popularność wśród zwolenników zdrowego odżywiania i nie tylko. Nazwa wielu osobom nasuwa skojarzenia z kawą i dlatego przeżywają niespodziankę, kiedy okazuje się, że jest to herbata, tyle że z dodatkiem mleka. Teoretycznie niby nic wielkiego, bo przecież tradycyjna bawarka od lat ma swoich fanów. Jednak to coś zupełnie innego niż bawarka. Połączenie zielonej herbaty i spienionego mleka daje przepiękny jasnozielony kolor. W Japonii wykorzystuje się ją w tradycyjnej ceremonii parzenia i picia herbaty. To jeden z najstarszych gatunków, który uprawiany jest za pomocą specyficznej metody. W odróżnieniu od zwykłych herbat, które pijemy w formie naparu, matcha to liście zmielone na drobny proszek, które wypijamy wraz z wodą. Tak więc, pijąc latte matcha, dostarczamy organizmowi bardzo wiele składników odżywczych zawartych w liściach

Właściwości matcha latte – zamiast kawy

Jej popularność nie wynika tylko z jej orientalnego pochodzenia oraz unikalnego smaku. Matcha latte to także bogate źródło cennych składników, które pozwalają cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem! Warto poznać wszystkie drogocenne właściwości tej mieszanki, by jeszcze bardziej docenić jej wyjątkowy charakter. Być może dzięki temu stania się ona jednym z bardziej lubianych napojów w rodzinie i promowanym wśród znajomych.

Jej zaletą jest obecność katechiny – substancji pomagającej budować odporność organizmu. Wspomaga ona układ immunologiczny organizmu, poprzez działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Matcha jest także cennym źródłem witamin A i C, które przecież są podstawowymi wzmacniaczami odporności. Jedna filiżanka dostarcza do organizmu znaczne ilości potasu, wapnia i żelaza. Mleko, będące ważnym jej komponentem, także dostarcza niezbędnych do zachowania zdrowia składników, takich jak wapń, potas i fosfor.

Ten, kto polubi picie herbaty matcha, zyska obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca, udaru mózgu oraz choroby niedokrwiennej serca. Dobrą informacją jest także fakt, że omawiana herbata spowalnia procesy starzenia – zawiera antyoksydanty i przeciwutleniacze. Regularne jej picie znacznie redukuje ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę. 

Na stole leżą dwie filiżanki – jedna z cappuccino, druga z matcha latte – zdobione sercem na piance.

Nadzieja na nowe, skuteczniejsze terapie w leczeniu nowotworów

Pojawiają się badania naukowe potwierdzające, że matcha hamuje procesy nowotworowe w organizmie. W jednym z badań pokazano, że suplementowanie diety dziennie ilością 600 mg katechin w niej zawartych zmniejszało postęp raka prostaty. Zespół naukowców z uniwersytetu Penn State ustalił, że EGCG znajdujący się w zielonej herbacie zabija komórki rakowe nowotworu jamy ustnej, ale pozostawia bez szwanku zdrowe komórki. Jest to ogromna nadzieja na stworzenie skutecznych terapii nowotworowych, które nie będą ingerowały tak mocno w organizm człowieka. Badania populacyjne wykonane na próbie 75 tysięcy Chinek w średnim i starszym wieku wykazały, że regularne picie zielonej herbaty matcha zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory układu pokarmowego, w tym raka żołądka i jelita grubego. U kobiet, które wypijały 2-3 filiżanki dziennie aż o 21 procent zmniejszyło ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego. W przypadku kobiet deklarujących picie jej przez ponad 20 lat zagrożenie wystąpienia raka jelita grubego spadało o 27-29 procent. Wszystkie kobiety były niepalące i niepijące. Różnice w diecie i stylu życia zostały uwzględnione w analizie wyników. Warto pamiętać, że jedna filiżanka tej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłego naparu z zielonej herbaty. 

Zatrzymać czas

Przeciwutleniacze i antyoksydanty zawarte w tym produkcie hamują także procesy utlenienia w organizmie i zwalczają wolne rodniki, spowalniając starzenie się skóry oraz pomagając utrzymać szczupłą sylwetkę. Jako że mieszanka zawiera kofeinę, niweluje uczucie zmęczenia i senności, a to także pomaga zachować młody wygląd. Badania pokazują, że regularne spożywanie kofeiny redukuje ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona – schorzenie to doprowadza do niepełnosprawności. 

Herbatka relaksu i szczęścia

Od ponad 1000 lat matcha jest używana przez chińskich taoistów i japońskich buddyjskich mnichów Zen jako środek ułatwiający utrzymanie spokoju i jasności umysłu podczas długich godzin medytacji. W wyniku przeprowadzonych badań naukowych okazało się , że za te neuropsychiczne procesy odpowiada między innymi L-teaninia , aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji. L-teanina pobudza emitowanie fal alfa w mózgu, które wpływają na nasze samopoczucie i wywołują uczucie relaksu i spokoju, nie powodując przy tym senności. Oznacza to, że człowiek może się dłużej skoncentrować na pracy lub innej czynności i nie męczy się tak szybko. Dzieje się tak dlatego, że L-teanina pomaga wywołać stan czujnego odprężenia – mniej więcej taki jak podczas medytacji.

Tradycyjna matcha w proszku ma czterokrotnie większą zawartość L-teaniny niż zielona herbata serwowana w torebce. L–teanina utrzymuje odpowiedni poziom dopaminy i serotoniny w organizmie. Jak wiadomo, są to jedne z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu, które odgrywają ważną rolę w procesie snu oraz zdolnościach do koncentracji i motywacji. Inaczej mówiąc, herbatka z Japonii działa relaksująco na umysł i ciało. Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia, ponieważ jej niedobór może spowodować obniżony nastrój i depresję. Picie matchy obniża poziomu stresu i niepokoju. 

Lepsza niż espresso – energia bez wysokiego ciśnienia

Obiegowa prawda głosi, że konieczny zastrzyk energii zapewnia mocna kawa. Jest to oczywiście prawda, ale są środki, które również dodają energii i witalności życiowej, a nie mają skutków ubocznych. Takim produktem jest matcha. Wojowniczy Samuraje pili ją przed wyprawą na bój jako naturalny środek energetyzujący. Poziom energii po wypiciu filiżanki może się utrzymywać ponad 6 godzin. Mimo zawartości kofeiny po jej spożyciu nie pojawiają się skutki uboczne typowe dla stanu po wypiciu kawy, np.: nadpobudliwość, wysokie ciśnienie i nerwowość.

Nasze kubki smakowe także nie powinny narzekać na taką zmianę nawyków. Poczucie przypływu energii jest stabilniejsze, niż w przypadku stymulacji kawą, bo kofeina rozprowadzana jest we krwi w miarowych dawkach. Nie ma też zagrożenia poczuciem nagłego odpływu energii, na które narzekają miłośnicy mocnych kaw. Warto zapamiętać poniższą zależność – 80 miligramów kofeiny w filiżance matchy odpowiada 90-150 miligramom w porcji kawy. Można dostarczyć swojemu organizmowi mniej kofeiny i mieć lepszy efekt niż po większej dawce tego związku.

Wsparcie przy odchudzaniu

 Zielona herbata matcha przyspiesza metabolizm, powodując 4-krotnie spalanie tłuszczu. To naturalny suplement diety niepowodujący żadnych skutków ubocznych. Warto spróbować włączyć ją do swoich ulubionych napojów i cieszyć się ze znikających z wagi kilogramów. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu produkt posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Poprzez specjalną metodę produkcji – zacienianie krzewów herbacianych trzy tygodnie przed zbiorem, ilość chlorofilu w liściach wzrasta. Kolejną zdrową właściwością jest obniżanie poziomu glukozy i insuliny we krwi, nawet jeżeli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych. Ma to istotne znaczenie dla zdrowia diabetyków. 

Zdrowsze serce

Katechiny, szczególnie najsilniejsza EGCG, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W badaniach osoby, które uwielbiają matchę i piją nawet 4 filiżanki dziennie, miały o 20 procent niższe ryzyko udaru, niż konsumenci niepijący. Regularne picie zielonej herbaty poprawia pracę układu krążenia, ponieważ zapobiega formowaniu się zakrzepów. Substancjami chroniącymi przed udarem i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi są właśnie katechiny. Wykazują one działanie przeciwzapalne i antyzakrzepowe, mogą zapobiegać powstaniu śmiertelnej choroby – tętniaka aorty. Tętniaki występują jako skutek procesów miażdżycowych, nadciśnienia tętniczego i gwałtownego wysiłku. 

Jak smakuje matcha latte?

Co do tego, że produkt ma fantastyczne właściwości prozdrowotne, nie ma najmniejszych wątpliwości. Osoby, które planują rozpoczęcie stosowania matcha latte tea chcą wiedzieć, jak smakuje matcha. Wysokiej jakości mieszanka ma słodkawy delikatny smak, prawie całkowicie pozbawiony goryczy, i świeży, lekko trawiasty zapach. Skład matchy to dwie rzeczy: zielona herbata w proszku i mleko (może być roślinne lub krowie).

Jak zrobić matcha latte?

Przygotowanie matchy latte nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem do zaparzenia jest odmierzenie bambusową łyżeczką dwóch małych porcji. Jest to około 1 łyżeczka. Herbatę wsypujemy na sitko, które umieszczamy nad naczyniem do parzenia (fachowo zwane chawan). Następnie przesypujemy matchę przez sitko, delikatnie dociskając łyżkę do sitka. Zalewamy ją ok 80 ml ciepłej wody.

Od temperatury wody, w jakiej parzymy matchę, zależy jej smak. Jeśli użyjemy wody o temperaturze 70 stopni C, to otrzymamy napar o delikatnym słodkim smaku. Temperatura nieco wyższa – 80 stopni C – sprawi, że herbata będzie miała głęboki aromat. Proszek i wodę należy dokładnie wymieszać, wykonując energiczne ruchy w kształcie litery M (od jednej ścianki naczynia do drugiej). Do mieszania służy specjalna miotełka chasen, ale na początek możemy zacząć od łyżeczki.

Na zielonym blacie stoją dwa kubki z zieloną matcha latte razem z karteczką

Przepis na pyszne matcha latte

Do przygotowania matchy potrzebujemy następujących składników:

  • pół szklanki ciepłej wody (o temperaturze około 80 st. C) 
  • pół szklanki mleka kokosowego lub innego lubionego mleka.
  • 1 łyżeczka herbaty matcha 

Jeżeli przygotowujemy większą ilość, np.: dla kilku osób, należy zwiększyć ilość składników. 

  1. Na kubku układamy małe sitko i za pomocą bambusowej łyżki odmierzamy porcję herbaty matcha – dwie małe bambusowe łyżki na porcję.
  2. Herbatę należy przesypać przez sitko i zalać niewielką ilością ciepłej wody. Mieszamy wodę razem z herbatą, używając do tego mieszadła do mleka.
  3. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe i resztę wody do temp. około 80 st. C i dodajemy do matchy, gotowe! Powstanie nam pyszna mleczna pianka.

Do przygotowania matcha latte świetnie nadaje się też mleko migdałowe lub sojowe. Warto wiedzieć, że herbatę matcha możemy też dodawać do koktajli, ciast, babeczek, placuszków, zup lub owsianek – możliwości jest wiele!

Ciasto marmurkowe z matchą

Matcha jest cenionym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. Trochę żartobliwie mówiąc, jest to naturalny barwnik, który każdą potrawę zabarwi na piękny, zielony kolor. W domu można przygotować nie tylko słodkości, ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha. Obecnie jest ona bardzo łatwo dostępna nawet w supermarketach. Czas wykorzystać ją w szerszym zakresie w kuchni. Kto spróbuje, ten nie pożałuje swojej decyzji.

Tradycyjne ciasto marmurkowe to połączenie ciasta jasnego z ciemnym w kolorze brązowym (od kakao). Miłośnicy nietypowych smaków i pięknych kolorów, mogą zrobić coś powtarzalnego, co zaskoczy domowników i gości. Będzie wspaniale prezentowało się na wielkanocnym lub urodzinowym stole. Nie jest trudne w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 1 szklanki i 2 łyżki stołowe masła w pokojowej temperaturze 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki stołowe (jedna do ciasta, druga do posypania) matchy  
  • 6 jajek 
  • 1/4 szklanki i 1 łyżka stołowa mleka krowiego lub kokosowego 
  • 2 łyżki stołowe przesianego proszku do pieczenia 
  • 2 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej 
  • 1 łyżka stołowa pasty waniliowej 

Składniki na polewę:

  • 1/2 szklanki białej czekolady 
  • 2 łyżki matchy 
  • 6 łyżek stołowych gorącej wody 
  • 1/2 szklanki przesianego cukru 
  • 2 łyżki stołowe gorącej śmietanki 
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od posmarowania formy do ciasta masłem.
  2. Następnie za pomocą miksera łączymy masło z cukrem na gęstą lekką masę.
  3. Dodajemy jajka, jedno po drugim, za każdym razem ubijając krem przed dodaniem następnego jajka.
  4. Następnie wlewamy 1/4 szklanki mleka, wsypujemy wanilię i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  5. Dzielimy krem na dwie części i przekładamy je do dwóch osobnych naczyń.
  6. Matchę roztrzepujemy w 2 łyżkach mleka za pomocą bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka. Następnie dolewamy ją do jednej z porcji kremu i mieszamy.
  7. Nakładamy do formy porcję kremu bez matchy, a następnie krem z matchą i tak naprzemiennie, aż do wyczerpania kremu. Przeciągamy patyczkiem, robiąc zygzaki przez ciasto dla uzyskania marmurkowego efektu.
  8. Ciasto pieczemy przez 50 min. w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z formy.

Instrukcje przygotowania polewy:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w garnku z gorącą wodą i przesianym cukrem lub w żaroodpornej miseczce nad parą. Musimy uzyskać gładką polewę.
  2. Dodajemy gorącą śmietankę i mieszamy.
  3. Polewamy ciasto polewą tak, żeby spłynęła po brzegach.

Ciasto marmurowe z zielonym kolorze mamy gotowe. Z pewnością długo nie będzie leżało na stole. Kusi kubki smakowe pięknym kolorem.

Koktajle z matchą

To produkt, który w ostatnim czasie podbił europejską kuchnią i odkrył przed Europejczykami nowe możliwości kulinarne. Herbaciany proszek można wykorzystać do najróżniejszych potraw, także do pysznych, odżywczych i bardzo zdrowych koktajli.

Smoothie wanilia, banan, matcha

Do wykonania tego koktajlu musimy mieć następujące składniki:

  • 1 szklanka niesłodzonego migdałowego mleka
  • 1/2 szklanki lodu
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • świeża wanilia z 1/5 laski wanilii

Wszystkie składniki należy wrzucić do naczynia i przy użyciu blenedera zmiksować i już mamy gotowy wspaniały deser lub zdrowe drugie śniadanie.

Lemoniada ogórek i matcha

Do wykonania doskonale gaszącej pragnienie lemoniady potrzebne będą:

  • 2 długie posiekane ogórki
  • 1 szklanka liści mięty
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 1 szklanka lodu

Ogórki i liście mięty dokładnie miksujemy w blenderze. W dużym dzbanie mieszamy wodę, sok z cytryny i herbatę, dodajemy zmiksowane z ogórkami liście mięty. Tak przygotowaną lemoniadę podajemy w schłodzonej szklance.

Matcha w Japonii znana jest od wieków. Europejczycy dopiero ją odkrywają i próbują, jak smakuje jako napój i dodatek do innych potraw. Powstają wspaniałe, a co najważniejsze, zdrowe kompozycje kulinarne. 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

pixel