Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ksylitol a cukier. 40% mniej kalorii!

2021-12-24
Ksylitol a cukier. 40% mniej kalorii!

Zyskujący na popularności oryginalny fiński ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik będący doskonałym zamiennikiem cukru. Jakie są jego właściwości, cena i gdzie go kupić?

Co to jest ksylitol (cukier brzozowy)?

Ksylitol to naturalny słodzik, ze względu na swoje właściwości zdrowotne i identyczny smak często wykorzystywany jako zamiennik dla cukru białego i trzcinowego. Produkowany jest pod postacią drobnego, białego, bezwonnego proszku. Metoda jego pozyskiwania z kory brzozy opracowana została w Finlandii. Mimo że wynaleziony w połowie XX wieku, fiński produkt zyskał popularność stosunkowo niedawno. Obecnie jest on już powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Jakie są różnice między nim a białym cukrem?

Ksylitol a cukier

Oto najważniejsze cechy, które różnią go od cukru:

  • Jest aż o 40% mniej kaloryczny,
  • Mogą spożywać go osoby na diecie, chore na cukrzycę i cierpiące na insulinoodporność.
  • W przeciwieństwie do cukru, nie jest szkodliwy dla zdrowia, a nawet posiada pewne właściwości lecznicze
  • Jest odporny na działanie wysokich temperatur, przez co doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów owocowych (dżemów, konfitur, powideł) .

Właściwości ksylitolu 

Popularność i pozytywne opinie o cukrze brzozowym wiążą się z jego właściwościami zdrowotnymi i niską kalorycznością. Dzięki temu stanowi on doskonałą alternatywę dla zwykłego cukru. Jakie jeszcze są zalety spożywania tego naturalnego słodzika?

Ile ma kalorii?

Podstawową zaletą ksylitolu i tym, co korzystnie odróżnia go od cukru, jest jego bardzo mała kaloryczność przy zachowaniu pełni walorów smakowych. Na 100 gram zwykłego cukru przypada średnio 386 kalorii, a w tej samej ilości cukru brzozowego jest ich 240 – aż 40% mniej! To świetna wiadomość dla osób, które ze względu na towarzyszące choroby muszą uważać na poziom glukozy we krwi lub te, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. 

Indeks glikemiczny

Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny - wynosi on 8 jednostek. Dla porównania ig cukru białego to 50 - 60 jednostek. Jest to więc doskonała alternatywa dla diabetyków. Słodzenie ksylitolem nie spowoduje tak nagłego wyrzutu glukozy do krwi.

Działanie przeciwpróchnicze

Ksylitol znany jest ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie jamy ustnej – chroni bowiem zęby przed próchnicą. Guma do żucia z ksylitolem zalecana jest przez lekarzy i dietetyków na ochronę szkliwa zęba. Skutecznie hamuje ona rozwój bakterii w ślinie. Z tego powodu słodycze produkowane na bazie tego słodzika (na przykład lizaki, cukierki, czekolady) są doskonałymi produktami dla dzieci, które są najbardziej narażone na niekorzystne działanie zawartego w słodyczach cukru.  

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Badania naukowe dowiodły, że ksylitol przeciwdziała rozmnażaniu się niektórych szkodliwych bakterii i grzybów w ludzkim organizmie. Do ciekawostek należy fakt, że cukier brzozowy spożywany przez dzieci redukuje ich zachorowalność na zapalenie ucha środkowego nawet o 25-40%! Takie pozytywne „skutki uboczne” ksylitolu powodują, że jego obecność w diecie może przyczynić się do wzmocnienia odporności oraz rzadszego przechodzenia niektórych infekcji i przeziębień. To kolejny powód, aby odstawić klasyczny cukier i zastąpić go tym brzozowym!

Zdrowie kości 

Innym ciekawym faktem jest pozytywny wpływ cukru brzozowego na funkcjonowanie kości. Jego obecność w diecie prowadzi do lepszego przyswajania wapnia – pierwiastka odpowiedzialnego za budowę i zdrowie tkanki kostnej. Działanie tradycyjnego cukru jest natomiast odwrotne – wypłukuje on z organizmu wapń wraz z innymi solami mineralnymi. Dzięki takim właściwościom ksylitol polecany jest osobom chorującym na osteoporozę, jak również dzieciom do 3 roku życia, których układ kostny dopiero się kształtuje. 

Inne przeciwwskazania

Ksylitol, jak stewia czy erytrytol, jest niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Nie każdy może go jednak użyć bez konsekwencji. Przede wszystkim należy wprowadzać go do diety stopniowo, inaczej narazimy się na nieprzyjemne biegunki, wzdęcia czy tym podobne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 3 łyżeczki dziennie to maksimum. To produkt niedozwolony dla małych dzieci oraz osób z zespołem jelita drażliwego.

To również substancja słodząca szkodliwa dla psów. Nie można dopuścić do przypadkowego spożycia przez naszego pupila, gdyż powoduje ona bardzo niebezpieczny poziom cukru we krwi psiaka.

Ksylitol fiński – gdzie kupić?

Wraz ze wzrostem popularności cukru brzozowego, coraz częściej można go znaleźć na sklepowych półkach. Warto jednak uważać – część z produktów oferowanych przez sklepy spożywcze i markety z oryginalnym fińskim ksylitolem mają niewiele wspólnego, a zamiast tego stanowią jedynie chemiczną „podróbkę”. Dlatego najlepiej zaopatrywać się w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Można w nich nabyć wyroby najwyższej jakości, często posiadające stosowne certyfikaty z informacją na etykiecie. 

Ksylitol – cena 

Cena tego produktu różni się oczywiście między wielkością opakowania. Jego koszt jest nieco wyższy niż cena cukru, z drugiej jednak strony rekompensują to liczne zalety tego naturalnego i zdrowego słodzika. Warto więc stosować ksylitol w codziennej diecie nie tylko ze względu na słodki smak, ale na wiele korzyści zdrowotnych.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-08-07
Szybko i smacznie
2022-08-01
Świetne produkty. Polecam!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel