Co to jest kombucha? Właściwości i opinie
Kombucha to nazwa żywych kultur bakterii i zdrowego napoju herbacianego przygotowywanego na ich bazie. Jego właściwości zdrowotne orzeźwiający smak są znane od wieków w medycynie dalekowschodniej, a obecnie doceniają je również specjaliści od żywienia.
Co to jest kombucha?
Kombucha to napój przygotowywany poprzez fermentację posłodzonej czarnej lub zielonej herbaty za pośrednictwem bakterii kwasu octowego oraz specjalnych drożdży nazywanych SCOBY (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Jego zdrowotne walory doskonale znają mieszkańcy Dalekiego Wschodu (Chin, Japonii czy Korei), którzy spożywają go już od ponad 2 tysięcy lat. Do Europy ten herbaciany napój dotarł stosunkowo niedawno, bo na przełomie XIX i XX wieku.
Dziś badania naukowe potwierdzają to, o czym medycyna wschodnia wie od stuleci – spożywanie kombuchy jest zdrowe i przyczynia się do poprawy kondycji fizycznej ludzkiego organizmu. Stąd też rosnąca popularność i zainteresowanie tym niezwykłym napojem.
A jak wygląda i smakuje kombucha? W wyniku procesu fermentacji powstaje napój z grzybem herbacianym w kształcie dysku o galaretowatej konsystencji i mlecznobiałym kolorze. W smaku jest on lekko kwaskowy i musujący, przez co doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Właściwości i działanie
Herbaciany napój zawiera wiele składników odżywczych mających bardzo korzystny wpływ na organizm. Należą do nich między innymi witaminy z grupy B, witamina C, kwasy organiczne, aminokwasy, lipidy, białka oraz polifenole. Jakie korzyści zdrowotne uzyskasz, pijąc kombuchę? Oto najważniejsze z nich:
- Oczyszczenie organizmu – za sprawą obecnych w napoju bioaktywnych związków może on być z powodzeniem dodany do diety służącej oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn,
- Pomoc w odchudzaniu – ogranicza przyrost tkanki tłuszczowej i świetnie działa na przemianę materii, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu!
- Zwiększenie odporności – dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i wzmacniającym, napój polecany jest seniorom i osobom zmagającym się często z infekcjami,
- Usprawnienie pracy jelit – regularne spożywanie napoju przyczynia się do usprawnienia pracy jelit i wzbogacenia ich mikroflory oraz łagodzenia niektórych problemów z przewodem pokarmowym – niestrawności, zaparć czy wzdęć
- Przeciwdziałanie nowotworom – badania naukowe wykazały, że kombucha posiada działanie przeciwnowotworowe i hamuje wzrost ilości komórek rakowych w organizmie
Jak zrobić ją samemu?
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co to jest kombucha, spróbuj zrobić ją samodzielnie z naszym przepisem! Jest prosty, więc każdy może przygotować napój domowymi sposobami. Oto czego będziesz potrzebować:
- Duży, szklany słoik
- 2 litry wody
- 2-3 łyżki herbaty liściastej (dla pełni właściwości zdrowotnych napoju najlepiej zastosuj herbatę czarną)
- Około 150 gramów cukru białego lub trzcinowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Gaza
- Gumka recepturka
- 1 grzybek kombucha – możesz zamówić go na przykład za pośrednictwem Internetu
Jak przygotować kombuchę krok po kroku:
- Po starannym umyciu słoika, wlej do niego 2 litry zaparzonej herbaty, a następnie odcedź liście.
- Dodaj cukier i ostudź napar.
- Do słoika dolej ocet jabłkowy, a następnie dodaj grzybek kombucha, przykryj gazą i zabezpiecz gumką.
- Odstaw w zacienione miejsce (nie wkładaj do lodówki).
- Po 5-7 dniach napój przecedź i wlej do butelek, które możesz przechowywać w chłodnym miejscu.
Gotowe!
Przeczytaj także: Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?
Kombucha – wiemy już, co to jest, ale gdzie ją kupić?
Ze względu na swoją rosnącą popularność, napój możesz również nabyć w stacjonarnych i internetowych dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Wysokiej jakości produkty znajdziesz pod nazwami „kombucha bio” lub „kombucha tea”. Na rynku istnieje też wiele smakowych wersji z dodatkiem imbiru czy naturalnych owocowych soków. Na pewno odkryjesz swoją ulubioną!