Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?

2021-04-21
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?

Samodzielne przygotowanie fermentowanej herbaty jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak zrobić własną, domową kombuchę!

Kombucha (kombucza) to smaczny, lekko musujący, orzeźwiający napój, który powstaje poprzez fermentację słodkiej herbaty. Coraz więcej mówi się o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych wynikających z jego regularnego spożywania. Z uwagi na różnorodność składu kultur bakteryjno-grzybiczych, różne rodzaje herbat wykorzystywanych do produkcji kombuchy, a także odmienny czas fermentacji, poszczególne napoje różnić będą się ostatecznymi właściwościami oraz walorami smakowymi.

Przeczytaj więcej: Co to jest kombucha? Właściwości i opinie

Grzyb herbaciany

Grzyb o nazwie SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), zwany również grzybkiem japońskim, to podstawa kombuchy. To właśnie on odpowiada za fermentację cukrów, czyli proces powstawania charakterystycznego napoju. SCOBY to bladożółta, galaretowata kultura bakteryjno-grzybicza, która z wyglądu nieco przypomina meduzę oraz przybiera rozmiar naczynia, w którym przebywa.

Herbata Kombucha własnej produkcji - jak ją zrobić?

Aby rozpocząć przygotowanie domowej kombuchy, musisz posiadać grzyb herbaciany. Można go kupić lub dostać od osoby, która jest właścicielem własnej kolonii. SCOBY bardzo szybko się rozrasta i rozwarstwia, dzięki czemu można podzielić się własną kolonią bez strat.

Kolejnym składnikiem będzie herbata. Możesz użyć dowolnego, ulubionego naparu, na przykład herbaty zwykłej czarnej, zielonej, białej lub mieszanki ziołowej - zarówno liściastej, jak i w torebkach. Pamiętaj, aby pozbyć się ewentualnych fusów po zaparzeniu.

Przygotuj także wodę, szklane naczynie (na przykład słoik), odpowiednio duży kawałek gazy do przykrycia naczynia oraz coś do związania (gumkę recepturkę lub sznurek). Pamiętaj, aby nie używać metalowych naczyń i sztućców.

Ostatni składnik to cukier. Bez niego się nie obejdzie, ponieważ to właśnie cukier stanowi pożywkę dla grzybka i jest podstawą procesu fermentacji. Możesz zastąpić go miodem.

Jak zrobić kombuchę - krok po kroku

  1. Zaparz wybraną herbatę i rozpuść w niej szklankę cukru. Przestudź.
  2. Do słoika włóż SCOBY, zalej herbatą i dopełnij słoik wodą. Można także wykorzystać już gotową kombuchę.
  3. Szczelnie przykryj naczynie gazą. Oczka w materiale zapewnią dostęp powietrza, a jej szczelne zabezpieczenie zapobiegnie dostaniu się zanieczyszczeń oraz owadów.
  4. Słoik ustaw w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie chowaj go do lodówki i innego zimnego miejsca, aby nie zatrzymać procesu fermentacji.
  5. Szybkość procesu fermentacji, czyli powstawania kombuchy, zależy od temperatury. Im będzie cieplej, tym szybciej zajdzie. Napój będzie gotowy zdecydowanie szybciej latem, niż zimą. To, kiedy kombucza będzie gotowa, w dużej mierze zależy od osobistych preferencji. Warto smakować roztwór co kilka dni, aby zobaczyć, jak zmienia się jego smak oraz który najbardziej ci odpowiada. Im dłużej napój będzie fermentował, tym mniej będzie słodki. Jeśli pozwolisz działać grzybkowi bardzo długo, otrzymasz ocet herbaciany. 
  6. Kiedy napój osiągnie idealny smak, przelej go do innego (również szklanego) naczynia, zakręć i przechowuj w lodówce. 

Jak spożywać?

Pamiętaj, że jeśli nie spożywasz regularnie kiszonych produktów to duże ilości fermentowanego napoju, jakim jest kombucha, mogą spowodować problemy żołądkowo-jelitowe. Początkowo rozcieńczaj ją wodą lub sokami owocowymi, aby nabrać tolerancji. 

Spróbuj dodać do domowej kombuchy wody gazowanej oraz zmrożonych owoców - będzie to fantastyczny, idealnie orzeźwiający napój na letnie dni!

Kombucha - gdzie kupić?

Jeżeli chcesz poznać smak fermentowanej herbaty przed rozpoczęciem domowej produkcji lub przygotowywanie własnego napoju nie jest dla ciebie - sprawdź niezwykle bogatą ofertę w sklepie internetowym Arkana Smaku. Znajdziesz tam przeróżne wersje tego popularnego napoju, które powstały na bazie ekologicznych surowców i naturalnych dodatków. Znajdź swój ulubiony smak kombuchy!   

 

Piśmiennictwo:

  • Villarreal-Soto S. A. i wsp. “Understanding Kombucha Tea Fermentation: A Reviev”, Journal of Food Science, 2018
  • anna-urbanska.pl
  • blimsien.com
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Kombucha herbata czarna BIO 2 l

Kombucha herbata czarna BIO 2 l

27,80 zł brutto/1szt.
Kombucha imbirowa bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha imbirowa bezglutenowa BIO 500 ml

14,83 zł brutto/1szt.(29,66 zł / ml brutto)
Kombucha z hibiskusem bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha z hibiskusem bezglutenowa BIO 500 ml

14,83 zł brutto/1szt.(29,66 zł / ml brutto)
Kombucha z zielonej herbaty bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha z zielonej herbaty bezglutenowa BIO 500 ml

14,83 zł brutto/1szt.(29,66 zł / ml brutto)
Kombucha z trawą cytrynową bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha z trawą cytrynową bezglutenowa BIO 500 ml

14,83 zł brutto/1szt.(0,03 zł / ml brutto)
Kombucha lawendowa bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha lawendowa bezglutenowa BIO 500 ml

14,83 zł brutto/1szt.(0,03 zł / ml brutto)
Kombucha original 330 ml

Kombucha original 330 ml

6,49 zł brutto/1szt.(0,02 zł / ml brutto)
Kombucha rose bio 315 ml

Kombucha rose bio 315 ml

7,48 zł brutto/1szt.127.80 pkt.(0,02 zł / ml brutto)
Kombucha bio probiotyk detoks shot 100 ml

Kombucha bio probiotyk detoks shot 100 ml

5,11 zł brutto/1szt.(0,05 zł / ml brutto)
Kombucha bio probiotyk energia shot 100 ml

Kombucha bio probiotyk energia shot 100 ml

5,11 zł brutto/1szt.(0,05 zł / ml brutto)
Kombucha bio probiotyk odporność shot 100 ml

Kombucha bio probiotyk odporność shot 100 ml

5,11 zł brutto/1szt.(0,05 zł / ml brutto)
pixel