Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?

2021-04-21
Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?

Samodzielne przygotowanie fermentowanej herbaty jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak zrobić własną, domową kombuchę!

Kombucha (kombucza) to smaczny, lekko musujący, orzeźwiający napój, który powstaje poprzez fermentację słodkiej herbaty. Coraz więcej mówi się o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych wynikających z jego regularnego spożywania. Z uwagi na różnorodność składu kultur bakteryjno-grzybiczych, różne rodzaje herbat wykorzystywanych do produkcji kombuchy, a także odmienny czas fermentacji, poszczególne napoje różnić będą się ostatecznymi właściwościami oraz walorami smakowymi.

Przeczytaj więcej: Co to jest kombucha? Właściwości i opinie

Grzyb herbaciany

Grzyb o nazwie SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), zwany również grzybkiem japońskim, to podstawa kombuchy. To właśnie on odpowiada za fermentację cukrów, czyli proces powstawania charakterystycznego napoju. SCOBY to bladożółta, galaretowata kultura bakteryjno-grzybicza, która z wyglądu nieco przypomina meduzę oraz przybiera rozmiar naczynia, w którym przebywa.

Herbata Kombucha własnej produkcji - jak ją zrobić?

Aby rozpocząć przygotowanie domowej kombuchy, musisz posiadać grzyb herbaciany. Można go kupić lub dostać od osoby, która jest właścicielem własnej kolonii. SCOBY bardzo szybko się rozrasta i rozwarstwia, dzięki czemu można podzielić się własną kolonią bez strat.

Kolejnym składnikiem będzie herbata. Możesz użyć dowolnego, ulubionego naparu, na przykład herbaty zwykłej czarnej, zielonej, białej lub mieszanki ziołowej - zarówno liściastej, jak i w torebkach. Pamiętaj, aby pozbyć się ewentualnych fusów po zaparzeniu.

Przygotuj także wodę, szklane naczynie (na przykład słoik), odpowiednio duży kawałek gazy do przykrycia naczynia oraz coś do związania (gumkę recepturkę lub sznurek). Pamiętaj, aby nie używać metalowych naczyń i sztućców.

Ostatni składnik to cukier. Bez niego się nie obejdzie, ponieważ to właśnie cukier stanowi pożywkę dla grzybka i jest podstawą procesu fermentacji. Możesz zastąpić go miodem.

Jak zrobić kombuchę - krok po kroku

  1. Zaparz wybraną herbatę i rozpuść w niej szklankę cukru. Przestudź.
  2. Do słoika włóż SCOBY, zalej herbatą i dopełnij słoik wodą. Można także wykorzystać już gotową kombuchę.
  3. Szczelnie przykryj naczynie gazą. Oczka w materiale zapewnią dostęp powietrza, a jej szczelne zabezpieczenie zapobiegnie dostaniu się zanieczyszczeń oraz owadów.
  4. Słoik ustaw w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie chowaj go do lodówki i innego zimnego miejsca, aby nie zatrzymać procesu fermentacji.
  5. Szybkość procesu fermentacji, czyli powstawania kombuchy, zależy od temperatury. Im będzie cieplej, tym szybciej zajdzie. Napój będzie gotowy zdecydowanie szybciej latem, niż zimą. To, kiedy kombucza będzie gotowa, w dużej mierze zależy od osobistych preferencji. Warto smakować roztwór co kilka dni, aby zobaczyć, jak zmienia się jego smak oraz który najbardziej ci odpowiada. Im dłużej napój będzie fermentował, tym mniej będzie słodki. Jeśli pozwolisz działać grzybkowi bardzo długo, otrzymasz ocet herbaciany. 
  6. Kiedy napój osiągnie idealny smak, przelej go do innego (również szklanego) naczynia, zakręć i przechowuj w lodówce. 

Jak spożywać?

Pamiętaj, że jeśli nie spożywasz regularnie kiszonych produktów to duże ilości fermentowanego napoju, jakim jest kombucha, mogą spowodować problemy żołądkowo-jelitowe. Początkowo rozcieńczaj ją wodą lub sokami owocowymi, aby nabrać tolerancji. 

Spróbuj dodać do domowej kombuchy wody gazowanej oraz zmrożonych owoców - będzie to fantastyczny, idealnie orzeźwiający napój na letnie dni!

Kombucha - gdzie kupić?

Jeżeli chcesz poznać smak fermentowanej herbaty przed rozpoczęciem domowej produkcji lub przygotowywanie własnego napoju nie jest dla ciebie - sprawdź niezwykle bogatą ofertę w sklepie internetowym Arkana Smaku. Znajdziesz tam przeróżne wersje tego popularnego napoju, które powstały na bazie ekologicznych surowców i naturalnych dodatków. Znajdź swój ulubiony smak kombuchy!   

 

Piśmiennictwo:

  • Villarreal-Soto S. A. i wsp. “Understanding Kombucha Tea Fermentation: A Reviev”, Journal of Food Science, 2018
  • anna-urbanska.pl
  • blimsien.com
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 392 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Cały proces zamówienia bez zarzutów. Wszystko szybko i sprawnie. Produkty świetne.
2021-08-28
Dostaje od Was kody rabatowe, których przy zamawianiu nie mogę wykorzystać. Zawracanie głowy.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel