Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Co to jest kajmak? Przepisy, właściwości, zastosowanie

2022-02-25
kategoriaPrzepisy
Co to jest kajmak? Przepisy, właściwości, zastosowanie

Kajmak to smak dzieciństwa, krówek, ciast wielkanocnych. Coś, co wywołuje przyjemne skojarzenia i wzmaga ochotę na coś słodkiego. Jego smak rozpływa się w ustach. Ów przysmak przywędrował do Polski za sprawą fascynacji Orientem. Na międzynarodowych konsumenckich targach Grüne Woche w Berlinie został wybrany hitem imprezy. Przeżywa swój renesans, jest uwielbiany przez kolejne pokolenia.

Historia masy kajmakowej

Pochodzi z obecnych terenów Rosji i Turcji, a poprzez Bałkany rozpowszechnił się na całą Europę. W postaci słodkiej śmietanki należy do tradycyjnej kuchni bałkańskiej (południowej Europy), szczególnie w Turcji, Serbii, Czarnogórze, Macedonii oraz Bośni i Hercegowinie. W polskiej kuchni uwielbiany jest pod postacią twardniejącej masy.

Używa się jej jako dodatku do małych, kruchych babeczek. Z czasem brązowozłota masa była używana jako polewa do innych ciast, np. tortów. Na niezwykle słodką polewę, którą dekorowano mazurki, kładziono jeszcze migdały, orzechy i rodzynki. Już w czasach saskich znalazła uznanie w kuchni szlachty, magnaterii i mieszczaństwa. W tamtym czasie zmieniała się kuchnia - następowało odejście od tłustych i mocno przyprawione korzeniami potrawy. Zamiłowanie do orientu spowodowało wzrost zamiłowania do konfitur, słodkich sosów i słodyczy. Stąd wielkie powodzenie bakalii, pomarańczy, ananasów, cytryn i sorbetów.

Pełne bakalii wypieki były drogie, więc dla kuchni chłopskiej nieosiągalne. Sytuacja zmieniła się tuż po II wojnie światowej. Mazurki upowszechniły się, a wielu częściach kraju serca smakoszy zdobyły mazurki kajmakowe. Eksperci od tradycji kulinarnej podkreślają, że kajmak jest elementem różnorodnej kuchni kresowej, który stał się również nieodzownym składnikiem słodkości w kuchni ogólnopolskiej – narodowej. Potwierdzeniem niezwykłej roli tego przysmaku w kuchni polskiej jest fakt, że od 1 października 2007 produkt o nazwie widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. 

Skąd ten kolor?

 Złotobrązowy kolor masy kajmakowej pochodzi z karmelizacji cukru. Wersja z cukrem upowszechniła się II połowie XIX wieku. Cukier stał się wtedy powszechny i tani. Z biegiem czasu do tureckiej słodkiej śmietanki z cukrem w polskiej kuchni zaczęto dodawać tłuszcz, wanilię i czekoladę.

Całość z pewnością nie należy do dietetycznych, ale smakuje wybornie. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś kalorycznego, co zadowoli kubki smakowe.

Tajemna, medyczna wiedza o kajmaku

To oczywiście głównie słodki dodatek. Niewiele osób wie, że posiada on także właściwości odżywcze. Wśród składników odżywczych, w które jest bogaty, najważniejsze, są: białka, węglowodany, cukier i błonnik, węglowodany, cukier. Masa kajmakowa zawiera witaminy: C, A, E, D oraz K. Zawiera też witaminy z grupy B, np.: B1, B12. Ma też w sobie potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez oraz sód, miedź, mangan, selen.

Czym jest kajmak?

To nic innego, jak połączenie tłustej śmietanki lub mleka z cukrem, który został skarmelizowany. Warto wiedzieć, że choć terminy: kajmak i masa krówkowa używane są zamiennie, choć profesjonalni cukiernicy widzą różnicę. Oba przysmaki różnią się konsystencją oraz zastosowaniem. W sklepach dostępne są również gotowe masy kajmakowe, których warto spróbować!

Kajmak idealny do Twoich wypieków:

Przygotowanie masy kajmakowej - przepisy kulinarne

Zdecydowanie smaczniejsza jest ta przygotowana samodzielnie. Wymaga trochę pracy i czasu, ale warto to zrobić. Istotne znaczenie ma tu to, aby składniki długo gotować na wolnym ogniu do czasu, aż masa będzie ciemna i bardzo gęsta. Po ugotowaniu musimy ją jeszcze dokładnie ucierać. Jest to co prawda żmudne zajęcie, ale smak i jakość wynagradzają cały trud. Masę kajmakową ucieramy bowiem tak długo, aż mocno zgęstnieje i przestanie się ciągnąć.

Łatwiejszym sposobem na jej uzyskanie jest gotowanie puszki mleka skondensowanego. Długo ją gotujemy (około 3 godziny) w garnku z wodą, a następnie studzimy. W ten sposób uzyskujemy kajmak domowym sposobem, który nie wymaga ręcznego ucierania. Mniej pracy trzeba włożyć w przygotowanie takiej domowej masy, a efekt jest również bardzo apetyczny. Dla urozmaicenia smaku można do niej dodać wanilię, kawę, czekoladę, a nawet sól morską.

Jak przygotować kajmak

Przepis na tradycyjny kajmak nie jest trudny do wykonania. Potrzebujemy:

  • ½ mleka 3,2% lub śmietanki kremówki
  • 150 g cukru – może być biały lub trzcinowy
  • 50 - 125 g masła – w zależności od tłustości mleka lub śmietanki: 50 g dla śmietanki, 100 g dla mleka skondensowanego, 125 g dla mleka 3,2%
  • można również dodać łyżeczkę cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mniejszy garnek ustawiamy w większym, wypełnionym gorącą wodą - robimy tzw. kąpiel wodną, która zapobiega przypaleniu. Wszystkie składniki gotujemy na dużym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Trzeba uważać, bo masa nie może być lejąca ani ulec krystalizacji czy przypalić się. Masę kajmakową mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do ostudzenia.

Sernik z masą kajmakową i migdałami

Sernik z masą kajmakową z pewnością posmakuje każdemu, kto lubi domowe wypieki i chętnie próbuje nowych przepisów. Do przygotowania spodu potrzebujemy:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Do zrobienia masy serowej należy użyć:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 2 laski wanilii
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • skórka z cytryny
  • składniki na polewę kajmakową
  • 200 g masy kajmakowej (trzeba ją wcześniej przygotować)
  • 70 g śmietanki 30%
  • 50 g prażonych słupków migdałów
  1. Przygotowanie spodu rozpoczynamy od przesiania przez sito mąki. Dodajemy masło i całość siekamy. Następnie wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier waniliowy i siekamy wszystkie składniki.
  2. Wbijamy jajko i ponownie wszystko siekamy, aż do połączenia wszystkich składników, a potem całość zagniatamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  3. Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  4. Po schłodzeniu ciasta kroimy je w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i formujemy na dnie formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika.
  5. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, nasionka z lasek wanilii dodajemy do powstałej masy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło i kontynuujemy ucieranie.
  6. Następnie stopniowo wrzucamy twaróg, nie przerywając mieszania.
  7. Potem dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz przygotowany budyń waniliowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  8. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Na przestudzony spód wykładamy powstałą masę serowo-budyniową.
  9. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Podczas gdy sernik piecze się w piekarniku, zabieramy się za przygotowanie masy kajmakowej:

  1. Wylewamy śmietankę i dodajemy gotową masę kajmakową. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Wystarczy już dodać płatki migdałów i chwilę pogotować. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Sernik wyciągamy z formy. Masę kajmakową z migdałami wykładamy na wierzch sernika. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Sernik można przygotować również w wersji z orzechami.

Sernik z masą kajmakową i orzechami sprawdzi się na wszelkich rodzinnych świętach. Rozpływa się w ustach. Jeżeli ktoś lubi ciasteczka owsiane, to może je wykorzystać do zrobienia spodu sernikowego. Należy je pokruszyć „na piasek”, połączyć z masłem i wyrobić jednolitą masę. Taka wersja jest zdrowsza i mniej pracochłonna niż klasyczny spód sernikowy.

Ciasto z kajmakiem "Snikers"

Masa kajmakowa ma posmak karmelu i bez wątpienia jest jednym z najpopularniejszych dodatków cukierniczych. Klasyczne ciasto z kajmakiem to uczta dla podniebienia. Z pewnością warto umilić nim sobie popołudniową kawę. Najważniejsze, że jest proste do wykonania, a w smaku o wiele lepsze niż baton o tej samej nazwie. Do wykonania ciasta z kajmakiem typu Snikers potrzebujemy: 

  • herbatniki 700 gramów 
  • masa kajmakowa 500 gramów (gotowa lub przygotowana wcześniej w domu)
  • masło orzechowe 200 gramów 
  • masło 200 gramów 
  • orzeszki ziemne uprażone 80 gramów 
  • masa budyniowa:
  • mleko 1 litr 
  • jajka 2 sztuki 
  • mąka pszenna 3 łyżki 
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki 
  • cukier 180 gramów 

polewa:

  • gorzka czekolada 100 gramów 
  • olej 2 łyżki
  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od odlania szklanki mleka i dokładnego wymieszania tego płynu z dwoma żółtkami, cukrem, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
  2. Pozostałe mleko zagotowujemy. Po chwili wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i dokładnie mieszamy do zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do czystego naczynia i zakrywamy folią aluminiową. Czekamy do wystudzenia.
  3. W tym czasie ubijamy miękkie masło na lekki puch, dodajemy do masy budyniowej, nie przerywając mieszania. Potem dodajemy masło orzechowe i połowę porcję masy kajmakowej. Mieszamy.
  4. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie smarujemy herbatniki masą budyniową i zakrywamy kolejną porcją herbatników. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.
  5. Górną część smarujemy kajmakiem oraz posypujemy posiekanymi orzeszkami. Ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwoma łyżkami oleju. Wkładamy na całą noc do lodówki. Ten wypiek ma ważną zaletę – nie trzeba go piec.

Ciasto z mascarpone i kajmakiem

Ciasto czekoladowe z mascarpone i kajmakiem ma niezwykle wyszukany smak i aromat. Przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników. Intensywnie pachnie karmelem, a jego smak uzupełniają cynamonowy oraz czekoladowy krem i migdały. Do przygotowania ciasta potrzebne są:

spód

  • 100 g herbatników  
  • 50 g zmielonych migdałów  
  • 90 g masła  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 
  • szczypta soli  

Krem czekoladowy do torcika mascarpone: 

  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%  
  • 250 g serka mascarpone  
  • 100 g czekolady gorzkiej 64%  
  • 50 g zmielonych migdałów  

Krem kajmakowy: 

  • 250 g serka mascarpone  
  • 200 g masy kajmakowej  
  • 2 łyżeczki wanilii 

Krem cynamonowy: 

  • 250 g schłodzonej śmietanki 30%  
  • 250 g serka mascarpone  
  • 40 g cukru pudru  
  • łyżeczka cynamonu mielonego 

Dodatkowo: 

  • 260 g masy kajmakowej  
  • ok. 150 g pełnoziarnistych herbatników  
  • 100 g ciepłej wody  
  • pół łyżeczki Cynamonu mielonego
  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od pokruszenia, wręcz zmiażdżenia herbatników.
  2. Dodajemy cynamon i zmielone migdały, mieszamy całość z rozpuszczonym masłem.
  3. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i układamy gęstą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone.
  4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
  5. Do ubitej masy dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy.
  6. Wsypujemy delikatnie zmielone migdały. 
  7. Krem czekoladowy wykładamy na spód.
  8. Wykładamy kolejną warstwę herbatników - można je nasączyć ponczem przygotowanym z wody z cynamonem.
  9. Kładziemy część gotowej masy kajmakowej (można ją przygotować samodzielnie lub kupić).
  10. Pozostały kajmak miksujemy z mascarpone i dokładamy do ciasta.
  11. Można wyłożyć kolejną porcję herbatników nasączonym ponczem.
  12. Śmietankę ubijamy z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem.
  13. Kilka łyżek kremu rozprowadzamy na warstwie herbatników. Pozostałą część możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i utworzyć ozdoby na cieście.
  14. Wstawimy przysmak do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeżeli ktoś nie lubi spodu z herbatników, to może wykonać biszkopt z mascarpone i kajmakiem. 

Tarta z kajmakiem

Tarta z kajmakiem bez pieczenia, szybka w przygotowaniu, to idealna propozycja na przyjęcie urodzinowe. Na imprezie szybko znika ze stołu. Do jej przyrządzenia potrzebujemy: 

  • 250 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników  
  • 3 łyżki cukru pudru  
  • 2 łyżki Ciemnego kakao 
  • Szczypta soli  
  • 150 g masła  

Nadzienie bananowo-krówkowe:

  • 400 g masy krówkowej (kajmakowej)  
  • 4 banany  
  • Sok z połowy cytryny  

Bita śmietana: 

  • 500 ml schłodzonej śmietanki  
  • 1 łyżka cukru pudru  
  1. Pierwszą czynnością, którą musimy wykonać, aby zrobić tartę z kajmakiem, jest pokruszenie herbatników, z których powstanie spód. Pokruszone ciasteczka należy wymieszać z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli.
  2. Masło rozpuszczamy, przelewamy do mieszanki z ciastkami, po czym dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  3. Całość przesypujemy do formy do tarty, równomiernie rozprowadzając i wyrównując łyżką. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie na spód wkładamy masę kajmakową.
  5. Banany kroimy na dość grube plasterki, przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, po czym kładziemy je na masie krówkowej.
  6. Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy i dodajemy cukier puder. 
  7. Znów ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji.
  8. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdabiamy tartę.
  9. Wierzch oprószamy kakao.
  10. Każdą porcję przed podaniem można polać sosem toffi. Jeżeli ktoś nie lubi sosu toffi lub uważa, że dodanie jego sprawia, że tarta będzie za słodka, to może ten składnik pominąć.

Wafle/andruty z kajmakiem

Co prawda wafli z kajmakiem jest w sklepach mnóstwo, to jednak o wiele smaczniejsze są te zrobione samodzielnie. Nie ma w nich konserwantów, ani sztucznych barwników, a jest fantastyczny, słodki smak. Ich wykonanie jest bardzo proste. Potrzebujemy zaledwie trzech składników:

  • 1 opakowanie suchych wafli
  • 1/2 kostki masła
  • 1 puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego o smaku krówkowym (lub gotową masę krówkową w puszce). 
  1. Masło ucieramy na puch mikserem, dodajemy łyżką masę krówkową i dalej ucieramy.
  2. Masą przekładamy suche wafle. Wafel na wierzchu pozostawić suchy.
  3. Na gotowych waflach kładziemy deseczkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  4. Kiedy masa stężeje, kroimy łakoć na kawałki.

Andruty z kajmakiem to znakomity deser, który świetnie sprawdza się na przyjęciach i podkreśla smak kawy.

Wielkanocny mazurek z kajmakiem

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez mazurka. Najpopularniejsze są mazurki z polewą czekoladową lub z kajmakiem. Przepisów na powyższe ciasto jest setki. W zasadzie każdy, kto je lubi, ma swoją ulubioną recepturę. Wielkanocny mazurek z kajmakiem i do tego pięknie udekorowany jest ozdobą świątecznego stołu. Jest prosty w wykonaniu – robimy kruchy spód i dowolnie dekorujemy. Słodką masę kajmakową można przełamać dżemem. Mazurki powinny być pięknie udekorowane, np.: pierwszymi wiosennymi kwiatami - bratkami i czekoladowymi jajeczkami. Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 20 dag masy krówkowej kajmak
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego
  • jadalne kwiaty (bratki )
  • kolorowe jajeczka (np.: czekoladowe w cukrowej polewie ) lub inne dekoracje
  • mąka pszenna do posypania stolnicy 
  1. Pieczenie mazurka rozpoczynamy od zagniatania ciasta z podanych powyżej składników.
  2. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
  3. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka, np.: zajączki, jajeczka, baranki. Nie trzeba tego robić, jest to jedynie element dekoracyjny, ale warto, bo piękno mazurków i sztuka ich przyrządzania tkwi w dekoracjach. 
  4. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy aż do zarumienienia, około 10-15 minut.
  5. Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy. 
  6. Nakłuwamy widelcem. Spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia spodu to 25-30 minut. Studzimy.
  7. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami. 

Babeczki z kajmakiem

Babeczki lub muffinki z kajmakiem to mało co nieco, które osładza dzień. Robi się je w kilka chwil. Potrzebujemy do nich suchych i mokrych produktów. Suche składniki, których będziemy używać do babeczek to:

  • 340g mąki pszennej
  • 160g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli 

Mokre składniki przydatne do wykonania muffinek to (wszystkie w temp. pokojowej):

  • 1 jajko
  • 80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 160ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 14 łyżeczek kajmaku (ostatecznie może być masa krówkowa)

Posypka:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na 175 stopni. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem.
  2. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy mleko i dodajemy masło oraz ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi. 
  3. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta, włożyć na środek po 1 łyżeczce kajmaku i przykryć resztą ciasta. 
  4. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i taką mieszanką posypujemy ciasto z wierzchu.
  5. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 20 minut, upieczone babeczki z kajmakiem od razu wyjmujemy, zostawić na chwilę w formie do wystygnięcia.

II wersja – kruche babeczki z kajmakiem

Babeczki mogą powstać także z kruchego ciasta. Do upieczenia kruchych babeczek z kajmakiem potrzebujemy:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru pudru 
  • 200 g zimnego masła 
  • 1 łyżka śmietany 18% 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki margaryny 
  • 1 puszka masy kajmakowej (470 g)  
  • ok. 80 g masła w temperaturze pokojowej 
  1. Pracę nad kruchymi babeczkami z kajmakiem rozpoczynamy od przesiania mąki z cukrem pudrem. 
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, żółtka i zagniatamy szybko gładkie ciasto.
  3. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Pędzelkiem smarujemy foremki do babeczek roztopioną margaryną.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wkrawamy kółka o nieco większej średnicy niż średnica foremek do babeczek, którymi następnie wyklejać foremki.
  6. Ciasto w foremkach należy nakłuć widelcem. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  7. Masę kajmakową ucieramy mikserem na gładki krem. Podczas ucierania dodajemy po łyżce miękkie masło aż do uzyskania kremu. Gotowy krem należy chłodzić.
  8. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy babeczki. 

Ciastka /ciasteczka z kajmakiem

Wiele osób przyzwyczaiło się do kupowania słodyczy w sklepach. Batoniki, batony, ciasteczka, wafelki mogą zawierać polepszacze smaku i konserwanty. Domowe ciastka wyprzedzają je bowiem o sto długości w kwestii walorów smakowych i składu.

Ciasteczka z kajmakiem o kruchym herbatnikowym spodzie, pokryte karmelem, to przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie domowych ciastek z kajmakiem wymaga trochę czasu, ale i smak jest wart poświęcenia. Do przygotowania ciasteczek w domu potrzebujemy:

  • 200 g precli  
  • 100 g białej czekolady  
  • 130 g miękkiego masła  
  • 1/4 łyżeczki soli  

Nadzienie kajmakowe: 

  • 400 g masy kajmakowej z puszki  
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych  
  • 100 g miękkiego masła  

Czekoladowa polewa: 

  • 50 g czekolady mlecznej  
  • 100 g czekolady gorzkiej  
  • 100 g masła  
  1. Wykonanie ciasteczek rozpoczynamy od pokruszenia precli.
  2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ją z preclami, pod koniec dodajemy miękkie masło, mieszamy do połączenia składników.
  3. Do formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę z precli. Trzeba ją dokładnie wyrównać. 
  4. Masę kajmakową mieszamy w miseczce, a orzeszki pokruszymy w malakserze. 
  5. Masę kajmakową mieszamy z orzeszkami. Wykładamy równomiernie na spód ciasta.
  6. Czekolady z masłem rozpuszczamy w garnuszku i przelewamy na ciasto. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki. 

Ciasto z kajmakiem i budyniem

Połączenie budyniu i kajmaku z kruchym ciastem daje wspaniały efekt. Jest idealne na długie, zimowe wieczory do herbaty lub kawy. Ciasto z kajmakiem i budyniem to prosty przepis na słodkość, która bogactwem smaku przewyższa ciasta z cukierni lub sklepu. Do jego wykonania potrzebujemy:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostkę masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa

  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • cukier jeżeli kupisz budynie bez cukru

Kajmak

  • 400 g masy kajmakowej
  1. Pieczenie ciasta rozpoczynamy od wyspania do miski mąki, cukru, proszku do pieczenia, masła i wbicia żółtka. Całość zgniatamy.
  2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut.
  3. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.
  4. Po upływie pół godziny większy kawałek ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wylewamy na ciasto ugotowany i przestudzony budyń.
  6. Budyń smarujemy masą kajmakową.
  7. Mniejszy kawałek ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto.
  8. Pieczemy w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut. Wypiek powinien mieć złoty kolor.

Z ciasta tego można zrobić również tartę, babeczki. Ciasto musi być dobrze schłodzone.

Orzechowiec z kajmakiem

Orzechowiec z kajmakiem to ciasto, które lubią łasuchy. Połączenie orzechów, miodu i kajmaku zawsze wychodzi znakomicie. Aby wykonać powyższy wypiek, należy przygotować następujące składniki:

Ciasto: 

  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 op. cukru waniliowego

Polewa Orzechowa: 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki miodu 
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich

Kremy: 

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 125 dag margaryny miękkiej

Drugi krem: 

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego 
  1. Przygotowanie orzechowca z kajmakiem rozpoczynamy do wymieszania mąki ze sodą i posiekania margaryny.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i zgniatamy.
  3. Ze składników na polewę wykonujemy pyszną polewę orzechową.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą i drugą część pieczemy, a na 3 część wylewamy gorącą polewę orzechową, po czym ją pieczemy.
  5. Następnie gotujemy budyń, studzimy i ucieramy z margaryną. 
  6. Aby wykonać kajmak, należy wstawić puszkę z mlekiem kondensowanym do garnka z wodą i gotować ok 3h, przestudzić.
  7. Na jeden placek nakładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim wysmarowanym kajmakiem, nakrywamy trzecim z polewą orzechową.

Ciasto można włożyć do reklamówki, aby postało kilka godzin lub przez noc, wtedy będzie mięciutkie.

Deser z kajmakiem

Szybki deser z kajmakiem ze składników, które akurat mamy pod ręką, to wybawienie z trudnej sytuacji, kiedy przychodzą niezapowiedziani goście. Słodkie kuleczki kajmakowo-kokosowe posmakują dzieciom i dorosłym. Do wykonania kulek z kajmakiem potrzebujemy:

  • wiórek kokosowych
  • kajmaku
  • herbatników

Herbatniki kruszymy „na mąkę”. Dodajemy kajmak i wiórki kokosowe. Mieszamy. Z takiej masy robimy niewielkie kuleczki i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki odkładamy na dwie godziny do lodówki. 

Tort bezowy z kajmakiem 

Tort z kajmakiem to świetne i jakże tradycyjne ciasto na urodziny. Prawdziwym cukierniczym wyzwaniem jest wykonanie tortu bezowego z kajmakiem. Krucha, chrupiąca beza i krem z dodatkiem kajmaku oraz orzechów włoskich to prawdziwa, słodka rozkosz dla podniebienia. Do wykonania tego cukierniczego rarytasu potrzebujemy:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g kajmaku
  • cukier puder + gorzkie kakao do oprószenia bezy 
  1. Pracę nad łakociem rozpoczynamy do przygotowania bezy - ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne, dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując.
  2. Rodzynki i orzechy siekamy.
  3. Połowę bakalii dodajemy do masy z białek.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
  5. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa kółka o średnicy ok. 22 - 23 cm, kładziemy je na blachę, po czym wypełniamy oba koła masą bezową i wyrównujemy.
  6. Gotową blachę wstawiamy do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni na ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). 
  7. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia na kilka godzin, a nawet na całą noc.
  8. Pozostało przygotowanie nadzienia kremu kajmakowego. Mascarpone ubijamy i wymieszamy z masą kajmakową.
  9. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy z mascarpone i kajmaku. Całość mieszamy.
  10. Dodajemy pozostałe bakalie i znów mieszamy.
  11. Na jeden blat wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Całość oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao i posypujemy bakaliami. 

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to uczta dla prawdziwych łasuchów. Jest wyjątkowo aromatyczne i bardzo smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej. Ciasto wymaga umiejętności przygotowania biszkoptu. Do jego wykonania potrzebujemy poniższych produktów.

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)

Krem:

  • 500 g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
  • 280 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g słonecznika
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 50 - 70 ml wódki
  • około 180 g herbatników (użyłam kakaowych)

Polewa:

  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru 
  1. Pracę rozpoczynamy do zrobienia biszkoptu, dla wielu osób najtrudniejszej części wykonania takiego wypieku.
  2. Mąkę z kakao przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  5. Potem do białek dodajemy żółtka i przez chwilę ucieramy mikserem. Ma powstać kremowa jednolita masa.
  6. Do jajecznej masy dodajemy w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszamy ostrożnie łyżką.
  7. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Ciasto ostawiamy do ostygnięcia.
  9. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, oddzielamy nożem ciasto od brzegów i ostrożnie je wyjmujemy. Zdejmujemy papier do pieczenia i ponownie wkładamy ciasto do blaszki.
  10. Kiedy mamy gotowy spód biszkoptowy, to możemy przystąpić do wykonania kremu. Na patelni topimy masło, dodajemy cukier, mleko i słonecznik.
  11. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 15 - 20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni.
  12. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
  13. W końcu przyszła pora na wykonanie kremu krówkowego – masło ucieramy przez 3 minuty mikserem o najwyższych obrotach. Dodajemy masę kajmakową i ucieramy do połączenia się składników. Do kremu krówkowego dodajemy uprażony słonecznik i mieszamy.
  14. Ostygnięty biszkopt nasączamy kawą i wykładamy na nim krem ze słonecznikiem. Na wierzchu układamy herbatniki (można je nasączyć wódką i polać polewą). Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Placek z kajmakiem

Szybki placek z kajmakiem przygotowuje się w 15 minut plus czas pieczenia. To idealne ciasto, kiedy chcemy się zrelaksować po ciężkim dniu. Potrzebujemy do niego:

  • masy krówkowej
  • 7 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • kostkę margaryny
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  1. Pierwszą czynnością przy pieczeniu tego ciasta jest roztopienie margaryny i jej wystudzenie.
  2. Ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich stopniowo cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając.
  3. Później dodajemy żółtka i krótko ucieramy.
  4. Kolejno wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy.
  5. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
  6. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta i układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta i znowu układamy kupki masy kajmakowej.
  7. Całość nakrywamy resztą ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 150 stopniach (z termoobiegiem) przez około godzinę.

Trzeba jednak zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać ilością masy kajmakowej, gdyż jest kalorycznym produktem, który może źle wpłynąć na naszą figurę. Nie mniej jednak - raz na jakiś czas warto zrobić sobie deser z masą kajmakową i rozpieścić swój zmysł smaku!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4194 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-21
Jest mega
2024-12-17
Polecam w 100%
pixel