Cukier trzcinowy
( ilość produktów: 37 )Ekologiczny cukier trzcinowy nierafinowany. Fantastyczny smak i mniej kalorii. Sprawdź naszą ofertę!
Cukier trzcinowy wyróżnia się brązowym kolorem i lekko karmelowym aromatem. Jest wykorzystywany na wiele sposobów – do deserów, potraw azjatyckich, drinków czy nawet dekoracji. W naszym sklepie kupisz wyłącznie oryginalne produkty, czyli cukier otrzymany z trzciny cukrowej, z naturalną melasą w składzie. Oferujemy BIO cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony), pochodzący z certyfikowanych upraw. Znajdziesz tu produkty o różnych gramaturach, w postaci pudru, kryształków lub kostek.
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 250 g - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 2 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 500 g - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 1 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 5 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 10 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany - demerara 25 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 250 g - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 500 g - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 1 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 2 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 5 kg - TOLA
Cukier trzcinowy nierafinowany Dark Muscovado 10 kg - TOLA
- 1
- 2
Cukier trzcinowy nierafinowany ? właściwości
Cukier trzcinowy pozyskuje się z trzciny cukrowej. Swój kolor i nieco odmienne właściwości od substancji pozyskiwanej z buraków zawdzięcza obecności melasy (która w procesie produkcji nie jest oddzielana od kryształków). Produkt nierafinowany, czyli nieoczyszczony, poza sacharozą, zawiera w swoim składzie także kilka minerałów ? przede wszystkim żelazo.
W sprzedaży dostępnych jest kilka odmian cukru trzcinowego, najpopularniejsze to:
- demerara - surowiec przetworzony w niewielkim stopniu, przez co wykazuje wszystkie naturalne właściwości. Wyróżnia się dużymi i wilgotnymi kryształkami;
- muscovado - charakteryzuje się najwyższą zawartością melasy, przez co ma ciemną barwę i dużą lepkość.
Oryginalny cukier trzcinowy z melasą
Niestety nieuczciwi producenci stosują sztuczki, które mają na celu zabarwienie cukru buraczanego, np. dodając do niego karmel. W ten sposób sprzedają zwykły rafinowany biały cukier pod nazwą "cukier brązowy", sugerując konsumentom, że jest to cukier trzcinowy. Nie zawiera on jednak w swoim składzie melasy, która odpowiada za odmienne właściwości (niższą kaloryczność oraz zawartość minerałów).
W Arkanach Smaku dokonasz bezpiecznych zakupów. W tej kategorii znajdziesz wyłącznie oryginalny cukier trzcinowy, importowany z ekologicznych upraw trzciny cukrowej.
Cukier trzcinowy ? kalorie
Ponad 90% zawartości cukru trzcinowego to, tak samo, jak w przypadku cukru białego, sacharoza. Oznacza to, że cała energia przez niego dostarczana pochodzi z węglowodanów.
Warto jednak zaznaczyć, że brązowe kryształki są nieco mniej kaloryczne niż ich biały odpowiednik. Im wyższa w nich zawartość melasy, tym ta różnica jest większa. 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego z dużą zawartością melasy to ok. 370 kcal, podczas gdy w tej samej porcji rafinowanego cukru buraczanego znajduje się ok. 405 kcal.
Cukier trzcinowy a cukrzyca
Bez względu na to, ile zawiera melasy, cukier trzcinowy wciąż stanowi źródło sacharozy. Porcja o masie 14 g (jedna łyżka) dostarcza mniej więcej 13 g węglowodanów. Oznacza to, że jego indeks glikemiczny jest wysoki.
Zjedzenie porcji cukru wiąże się z gwałtownym podniesieniem stężenia glukozy we krwi, a następnie szybkim jej zmniejszeniem poniżej poziomu wyjściowego. Wiąże się to z dużymi wahaniami, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Spożywanie zarówno cukru białego, jak i trzcinowego powinno być jak najmniejsze, zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę oraz dzieci.
Cukier trzcinowy ? do czego go wykorzystać?
Cukier trzcinowy charakteryzuje się ciekawym aromatem, który świetnie komponuje się z innymi produktami, np. kawą. Doskonale sprawdza się także w napojach (np. lemoniadach i drinkach) oraz wypiekach ? ciastach, ciasteczkach, rogalikach. W cukiernictwie jest często używany również ze względu na swoją atrakcyjną barwę.
Nierafinowany cukier trzcinowy stanowi ponadto istotny składnik wielu dań kuchni na całym świecie, przede wszystkim azjatyckiej, indyjskiej i meksykańskiej. Wykorzystuje się go także w produkcji rumu.