O tym, jak bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie się, cały czas przypominają media. W końcu prawidłowa dieta zapobiega wielu chorobom oraz jest przydatna w leczeniu różnych schorzeń. Należy pamiętać, że dla naszego zdrowia groźne są niedobory żelaza, zwane anemią (niedokrwistością).
Mrożenie, kiszenie, pasteryzacja – to tylko niektóre sposoby konserwacji żywności. Jakie metody najlepiej wybierać, aby powstrzymać rozwój bakterii, grzybów i drożdży, które odpowiadają za rozkład jedzenia?
Żywienie małych dzieci to nie lada wyzwanie dla rodziców. Posiłek dla dziecka powinien być zdrowy, zbilansowany w taki sposób, aby dostarczał wszystkich niezbędnych składników. Zupa sprawdzi się tu idealnie!
Okazuje się, że ta najpopularniejsza, czyli biała mąka pszenna, jest coraz rzadziej wybierana przez zwolenników zdrowego odżywiania. Stąd wzrost zainteresowania innymi odmianami. Czym zastąpić białą mąkę? Jaka mąka jest najzdrowsza?
Nasza dieta zmienia się wraz z porami roku. Pomimo tego, że wiele artykułów spożywczych dostępnych jest w sklepach przez cały rok, zimą nie smakują one tak samo dobrze jak w sezonie. Jak wybrać najzdrowsze owoce dostępne zimą?
Włączenie do jadłospisu ciecierzycy to krok w dobrym kierunku. Ziarenka to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia składników. Smak powinien przekonać nawet największych sceptyków. Co można zrobić z ciecierzycy? Nie tylko wyjeść łyżeczką ze słoika. Polecamy przygotowanie hummusu!
Sprawdzone sposoby mogą okazać się niezastąpione na złe samopoczucie po szampańskim wieczorze. Chcesz wyleczyć kaca i szybko poczuć się lepiej? Wypróbuj nasze domowe sposoby na szybkie usunięcie alkoholu z organizmu.
Tradycyjny sękacz jest regionalnym wypiekiem, najbardziej znanym na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd osiąga dzięki sposobowi pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez około trzy godziny.
Każdy, kto pracuje nad swoją sylwetką, doskonale wie, że same ćwiczenia nie wystarczą do osiągnięcia sukcesu. Co jeść po treningu, aby jak najszybciej zobaczyć i utrwalić efekty?
Dowiedz się, dlaczego popularne zdrowe oleje są najgorszym wyborem do smażenia oraz sprawdź nasz ranking tych najlepszych.
Aktualności
Orzechy stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczów, co czyni je ważnym elementem zrównoważonej diety. Są również pełne błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, ale rodzaj orzechów robi dużą różnicę pod względem ich wartości odżywczej.
Kolagen jest bardzo ważnym białkiem w organizmie człowieka. Tworzy on większość tkanek łącznych, takich jak te, które budują skórę i kości. Stanowi około 30% wszystkich białek występujących w ludzkim ciele i jest najobficiej występującym białkiem u ssaków.
Polska jesień to cudowny obfity czas – daje nam wspaniałe warzywa: dynia, batat, papryka, kukurydza, pomidory... Można z nich przyrządzić sycące i apetyczne zupy!
Probiotyki to szczepy bakterii niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, znajdujące się m.in. w naszych jelitach. Dlaczego warto je suplementować i jak poprawnie to robić?