Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Sycące zupy kremy – idealne jesienią! Najlepsze przepisy i pyszne porady

2022-09-28
kategoriaPrzepisy
Sycące zupy kremy – idealne jesienią! Najlepsze przepisy i pyszne porady

Polska jesień to cudowny obfity czas – daje nam wspaniałe warzywa: dynia, batat, papryka, kukurydza, pomidory. Można z nich przyrządzić sycące i apetyczne zupy. Te przez lata były podstawą polskiej kuchni, ceniono je za sytość i wartości odżywcze. Były dość ciężkie i zawiesiste, bo zwykle „zaklepane mąką”. Zupy miały dodawać energii i stanowić źródło siły do pracy. W ciągu ostatnich lat przeszły wiele zmian – w zapomnienie odeszły zasmażki. Popularność zyskały lekkie wywary z warzyw i mięsa drobiowego. Dzięki temu stały się lekkostrawne.

Zupa – danie uniwersalne

Ich popularność na polskich stołach w ostatnich latach stanowczo zmalała. Nie jest to zmiana na lepsze. Są one bowiem wspaniałym, niezbędnym, smacznym daniem w naszym jadłospisie. Zupa jest daniem uniwersalnym, można ją skomponować z dowolnych składników i skonsumować w czasie głównych posiłków, np. obiadu, kolacji, jak również śniadań. Nie musimy się ograniczać. Jest pożywna, niekiedy stanowi wykwintny i uwielbiany przez domowników posiłek jednodaniowy. Kiedy jest podawana przed drugim daniem w niewielkiej ilości, pobudza łaknienie. Dostarcza nam całą gamę składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, jest źródłem płynów, nawadniając organizm.

Zaletą zup jest możliwość modyfikacji do gustu rodziny (wystarczy dodać lub odjąć jakiś składnik). Zawarte w nich jarzyny, których powinno być jak najwięcej, przyczyniają się do zaspokojenia jednej z pięciu porcji żywieniowych, które są niezwykle istotnym czynnikiem w naszej codziennej diecie. Zupa doskonale sprawdza się w sytuacjach, gdy trzeba ogrzać lub schłodzić nasz organizm (chłodnik). 

Zupy z różnych stron świata

W dobrych zupach znajdują się warzywa i mięso, które wywierają dobroczynny wpływ na zdrowie i dodają sił witalnych na cały dzień. Pierwsze danie obiadowe zawiera też „dobre” tłuszcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie elementy komponują się w doskonałą całość – pyszną i łatwo przyswajalną. Zupy mogą być różnorodne. W zasadzie każdy kraj ma swoje ulubione, którymi częstuje się gości. Najbardziej popularne w Polsce: 

  • pomidorowa
  • kapuśniak
  • kalafiorowa
  • rosół
  • różne rodzaje barszczu
  • brokułowa
  • pieczarkowa
  • grzybowa
  • ogórkowa
  • grochowa
  • kwaśnica 
  • żurek
  • fasolowa
  • szczawiowa
  • szpinakowa
  • krupnik
  • dyniowa
  • jarzynowa

W Luksemburgu za potrawę narodową uważana jest zupa fasolowa. Oryginalnością imponuje rosół peruwiański, czyli aquadito de pollo (na kurczaku, ale z dodatkiem imbiru, jajek, 1-2 awokado, soku z limonek). Europejczycy pokochali włoską zupę minestrone z włoską kapustą, fasolą i pomidorami. Miłośnicy rybnych smaków mogą się skusić na Zupa Tom Yang Gung, bardzo wyraziste danie z Dalekiego Wschodu, w której smak ryby jest nieco przytłumiony ostrą papryczką chilli i grzybami. Połączenie to daje oryginalną, orientalną nutę. O japońskiej ramen pisaliśmy wcześniej.

Szwajcarska zupa serowa przygotowywana jest z różnych gatunków twardych serów i dlatego jest tak smaczna i pożywna. Daniem niezwykle prostym jest grecka zupa z białej fasoli, fasolatha, składająca się z fasoli, pomidorów, cebuli, marchewki i selera oraz z tymianku, natki pietruszki i liści laurowych. We Francji przysmakiem jest zupa cebulowa gotowana na bulionie wołowym i winie. Holendrzy zimą gotują erwtensoep (także snert), to znaczy gęstą zupę grochowa z zielonego, łuskanego grochu. 

Bogactwo składników odżywczych

Składniki mineralne, jakie dostarczymy organizmowi dzięki zupie, zależą od rodzaju dania i użytych produktów spożywczych. Zupy kremy są bez wątpienia bardzo cennym źródłem wielu składników mineralnych ,np: potasu, żelaza, wapnia, czy fosforu. Zawierają też witaminy antyoksydacyjnych, które zapobiegają szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na organizm. Razem z zupą zjadamy cenne kwasy organiczne i błonnik, który reguluje poziom złego cholesterolu we krwi i wpływa na trawienie. Po zjedzeniu kremu jesteśmy syci, co zapobiega nadmiernemu podjadaniu i przybieraniu na wadze. Wiele z nich – szczególnie te, które zawierają kasze, makarony lub ryż – dostarczają organizmowi dobrych i koniecznych węglowodanów, a dania zabielone śmietaną lub jogurtem to skarbnica witaminy D, która dba o stan kości i układu krążenia. Po zupie powinno się zjeść mniej drugiego dania, które może zawierać więcej tuczących składników. Zupy kremy polecane są przez dietetyków jako element wielu diet odchudzających. Pomysłów na dania jest tak wiele, jak osób, które uwielbiają je gotować.

Zupy odchudzające z samych warzyw

Osoby zainteresowane zrzuceniem kilku kilogramów powinny postać na zupy gotowane na bulionie warzywnym – bez mięsa, zasmażki, śmietany i ziemniaków. Dopuszczalny jest wywar z kurczaka lub indyka. Jako wypełnienie dostarczające węglowodanów najlepszy jest brązowy ryż lub razowy makaron

Rozgrzewające zupy kremy na rodzinne popołudnia

Gorące zupy znakomicie rozgrzewają, dlatego jak najczęściej powinny gościć stole w chłodne miesiące. Trudno wyobrazić sobie mroźne popołudnie bez ciepłego przysmaku, czyli fantastycznej zupy, która szybko przywróci właściwą temperaturę ciała. Gdy znajduje się w niej dużo jarzyn, w tym czosnek i cebula, wzmacnia organizm i wspiera układ odpornościowy, co jest bardzo potrzebne w sezonie jesienno-zimowym, w którym bardzo łatwo o przeziębienia i wieczny katar.

Najlepsze dla zdrowia zupy

"Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem” – słowa Hipokratesa są aktualną poradą nawet dla współczesnych. Od prawidłowego odżywiania się zależy ludzkie zdrowie. Wiele badań naukowych udowodniło korzystny wpływ na zdrowie zbóż, kasz, warzyw, owoców i ryb oraz niektórych gatunków mięsa: kurczaka, indyka, gęsiny i wołowiny. Doskonale wiemy, że wiele zup polecanych jako remedium na choroby, np.: rosół. Jest on wartościowym daniem, a przecież to nic innego jak odwar z warzyw, mięsa, przypraw, z których podczas gotowania do wody przedostają się substancje aktywne – witaminy, minerały, ale także związki chemiczne o działaniu prozdrowotnym. Do najzdrowszych zup należy także zupa pomidorowa, kapuśniak i barszcz czerwony. Polecana jest także zupa grzybowa, która w składzie ma kurki i borowiki, może to być krem z kurek.

Barszcz czerwony przeciw anemii

W większości polskich domów barszcz czerwony to świąteczna zupa jedzona na wigilię. I słusznie: barszcz działa zasadotwórczo, więc zapobiega zgadze. Warto go jadać częściej. Można go przyrządzić inaczej. Rzecz jednak w tym, że podstawa czerwonego barszczu i jego największy atut, buraki – powinny na stałe zagościć w kuchni. Zawierają magnez, potas i wapń oraz żelazo. Obfitują też w kwas foliowy. Wspomagają układ krążenia. Szklanka barszczu ma mniej kalorii niż jabłko.

Krupnik – wspomaga trawienie

Tradycyjny polski krupnik przygotowujemy z kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym. I bardzo dobrze. Polacy jedzą za mało kasz, a szkoda, bo to przyjaciele naszego zdrowia. Kasza jęczmienna posiada błonnik pokarmowy i obniża zły cholesterol oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Obfituje też w witaminy z grupy B. Kasza jęczmienna ma największą zawartość witaminy K, sporo w niej wapnia, jest też trochę cynku, potasu i żelaza. Dobry nastrój, mocniejsze paznokcie, silne kości – to tylko niektóre zalety kasz, zapewniane przez ich składniki. To wszystko można organizmowi dostarczyć za pomocą aromatycznego, niezawodnego krupniku.

Zupa jarzynowa: kompozycja niemal idealna

Świeże warzywa i owoce to bardzo ważny element idealnej diety, zalecany przy każdym posiłku. Gotowane również są wskazane. Ziemniaków, brukselka, warzywa strączkowe nie mogą być jedzone na surowo, a są niezwykle wartościowym składnikiem diety. Im większa różnorodność w zupie, tym lepiej, bo wówczas możemy liczyć na prawdziwą pożywną bombę witaminowo-mineralną. Zupa warzywna wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry. Z łatwością można modyfikować jej skład, żeby się nie znudziła.

Pomysły na zupę

Pożywne, sycące, pyszne zupy kremy skutecznie rozgrzeją i nawodnią. W zależności od użytych składników usuwają objawy przeziębienia, wspomogą serce i układ krwionośny, nawet usprawnią przemianę materii. Najkrócej mówiąc – mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pomysłów na zupę są setki, więc zawsze można mieć oryginalne, smakowite danie. Każdy z nas ma ulubione, które często goszczą na stole. Ciekawe przepisy na zupy kremy można wprowadzić do swojego jadłospisu i dzięki temu wzbogacić kuchnię. Warto je wypróbować o każdej porze roku.

Zupa krem z dyni – smak jesieni

Jesień to pora, kiedy na straganach pojawia się dynia. O pięknym kolorze, idealna do sałatek, zapiekanek i oczywiście do zup. Złota polska jesień to idealny czas na przygotowanie delikatnej i kremowej zupy z dyni. Aby ją przygotować, potrzebujemy następujących składników:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej) 
  • 1 mała cebula 
  • sok z połowy cytryny 
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny) 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier 
  • 100 ml słodkiej śmietany 30-36% 
  1. Przyrządzanie zupy rozpoczynamy od umycia dyni, przekrojenia jej na pół, oczyszczenia z pestek i włókien. Kroimy w drobną kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę też obieramy i kroimy w kosteczkę.
  3. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przekładamy do garnka. Należy je zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw. 
  4. Zupę miksujemy blenderem na krem.
  5. Doprawiamy sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  6. Dodajemy śmietanę – można to zrobić podczas miksowania lub dolać do zupy podanej na talerzach.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym – z orientalną nutą

Jesienią zupy wracają do łask. Świetnie rozgrzewają i zapewniają niezbędne składniki odżywcze. Piękny pomarańczowy kolor umili jesienne popołudnie. Z takiego daru jesieni, jak dynia, po prostu trzeba skorzystać i zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Jest gęsta i kremowa, pikantna i słodka, a przede wszystkim szybka do zrobienia. Nie ma w niej fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i bez problemu można dostać składniki w sklepie. Nawet następnego dnia smakuje znakomicie. Do wyczarowania takiej zupy w naszej kuchni potrzebujemy następujących produktów spożywczych:

  • 1,2 kg miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • około 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki lub cytryny do smaku
  1. Dynię, czosnek i marchewkę układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości.
  2. Następnie w garnku topimy masło i podsmażamy cebulę. 
  3. Następnie dodajemy upieczone warzywa, pokrojone jabłko, ziemniaki, pastę curry, tahihi i pozostałe przyprawy – smażymy przez chwilę, cały czas mieszając.
  4. Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gotową zupę miksujemy na krem, wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem z pora – coś ciekawego na obiad

Por – to jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w kuchni. Tymczasem jest świetnym dodatkiem podkreślającym smak wielu dań, nadaje się na surówki i oczywiście na zupę. Aby smak pora był łagodniejszy w daniach gotowanych, należy go podsmażyć. Dodatek ziemniaków sprawia, że to pożywne danie obiadowe. Do wykonania kremu z pora potrzebujemy bardzo prostych i ogólnie dostępnych składników, takich jak:

  • 1 l wywaru jarzynowego 
  • 3 duże pory 
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g) 
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • sól, pieprz do smaku
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od usunięcia zewnętrznych liści z pora. Pozostałą część kroimy na plasterki.
  2. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone składniki i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Trzeba pamiętać o mieszaniu co jakiś czas.
  4. Później jarzyny zalewamy wywarem i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości. Zwykle trwa to około 15 minut.
  5. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem z cukinii – aromatyczna i smaczna

Cukinia daje nieskończone możliwości kulinarne – idealna na placki, do nadziewania, zup, frytek, past, a nawet do dań na słodko. Można z niej wyczarować nawet kotlety. Zupa krem z cukinii to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest pyszna, zdrowa i zielona. Ma super konsystencję, cechuje ją prawdziwe bogactwo smaku i aromatu. Miesza się w niej delikatny smak cukinii, wyraźny aromat czosnku oraz gałki muszkatołowej. Krem z cukinii można doprawić białym pieprzem. Do smaku powinno się dodać prażone pestki dyni. Niektórzy lubią ją jeść z grzankami lub groszkiem ptysiowym. W każdej wersji jest znakomita. Aby ją przygotować potrzebujemy kilku składników:

  • 4 szklanki bulionu jarskiego
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (min.18%)
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

do podania:

  • 4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki
  1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy w kosteczkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy, tylko drobną kosteczkę, ząbki czosnku kroimy w cienkie paski.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1 cm.
  3. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu. Należy pamiętać o mieszaniu cebuli, aż się zeszkli, to znaczy przez około 2-3 minuty. 
  4. Dodajemy czosnek i cukinię i znów musimy mieszać, smażymy przez 3-4 minuty.
  5. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy do całkowitej miękkości ziemniaków. Zwykle jest to 10-12 minut.
  6. Następnie wszystko miksujemy. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. 
  7. Przelewamy do miseczek i dla dekoracji oraz dodania dodatkowego smaku, posypujemy potrawę pestkami dyni i koperkiem.

Zupa z białych warzyw – kremowa królowa stołu

Kiedy brakuje pomysłu na jedzenie, można wykorzystać grę kolorów i ugotować posiłek z warzyw o konkretnym kolorze. Barwa ma znaczenie dla ich właściwości zdrowotnych. Zupa z białych warzyw jest niezwykle kremowa, apetyczna i przepięknie wygląda na talerzu. Do tego jest prosta w wykonaniu, więc stanowi świetny pomysł na prosty i szybki obiad lub sycącą kolację. Do przygotowania można też użyć mrożonek. Potrzebujemy do niej następujących składników:

  • pół kalafiora  
  • biała cześć sporego pora
  • 2 spore cebule
  • 6 średnich ziemniaków  
  • 1/4 korzenia selera  
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody lub bulionu
  • 200 g mascarpone, śmietany lub mleka 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego 

Można użyć również innych jarzyn, np.: ciecierzyca, kalarepka, topinambur, biała fasola, biała papryka. Kalarepkę, paprykę oraz topinambur dodajemy w tym samym momencie co ziemniaki, seler i pietruszkę. Białą fasolę oraz ciecierzycę wrzucamy pod koniec gotowania zupy, razem z kalafiorem. Najlepiej używać fasoli i ciecierzycy z puszki.

  1. Krem z białych warzyw szykuję w jednym garnku, więc i cebulę z porem podsmażamy w garnku na maśle i oliwie.
  2. W garnku, w którym zamierzamy gotować, roztapiamy dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego.
  3. Wlewamy też cztery łyżki delikatnej oliwy z oliwek (w zastępstwie może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy czy też inny olej do smażenia).
  4. Do garnka dodajemy obrany i posiekany biały kawałek pora oraz obraną i poszatkowaną cebulę i podsmażamy je przez dziesięć minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywamy przykrywką, a całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  5. Po tym czasie do garnka wlewamy trzy szklanki wody lub domowego bulionu warzywnego/drobiowego. W ten sposób można wykorzystać niezjedzony rosół.
  6. Dodajemy obrane w kostkę ziemniaki, seler, dwie pietruszki i przyprawy: sól, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczyptę kminu rzymskiego. Garnek przykrywamy przykrywką.
  7. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika do takiej, by lekko mrugała. Gotujemy przez 10 minut.
  8. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki cztery ząbki czosnku. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze pięć minut.
  9. Po tym czasie wkładamy różyczki kalafiora i gotujemy zupę przez ostatnie 10-15 minut, czyli do miękkości kalafiora.
  10. Przed samym wyłączeniem wlewamy jeszcze cztery łyżki soku z cytryny i dodajemy 200 g mascarpone. Można zastąpić go mlekiem lub śmietaną kremówką 30%.
  11. Gotową całość miksujemy na gładko. Sprawdzamy też smak. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę soli, pieprzu lub gałki.

Spis najlepszych dodatków do zupy z białych warzyw:

  • ulubione zielone pesto + oliwa
  • plasterki smażonego bekonu lub prażonej cebulki 
  • prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałów 
  • groszek ptysiowy lub domowe grzanki + płatki chili i oliwa 
  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub kolendra + oliwa 
  • oliwa truflowa + orzechy włoskie lub piniowe

Zupa krem z pomidorów – słoneczny smak pomidorów

Gotowana w wielu domach nawet kilka razy w miesiącu. Uwielbiana przez dzieci za słodkawy smak, a nawet przez osoby, które niezbyt chętnie spożywają pomidory. Zupę pomidorową łatwo zmodyfikować, aby odkryć jej kompletnie nowy smak. Aby przygotować krem z pomidorów, potrzebujemy następujących składników:

  • łyżka oliwy extra virgine 
  • 1/2 łyżki masła 
  • 1/2 cebuli 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • opcjonalnie: 1/4 szkl. białego wina 
  • 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów 
  • 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego 
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  1. Przygotowanie zupy kremu z pomidorów rozpoczynamy od zeszklenia pokrojonej w kosteczkę cebuli. Najlepiej użyć masła lub oliwy.
  2. Dodajemy pokrojony czosnek. Jeżeli ktoś zdecyduje się na użycie wina, to może je w tym momencie wlać do szklących się warzyw. Wszystko razem gotujemy przez minutę.
  3. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, a później miąższ w kostkę. Odkładamy ok. pół szklanki pokrojonych pomidorów, a resztę wkładamy do garnka.
  4. Dodajemy ocet i cukier oraz składniki opcjonalne, jeśli ich używamy, zagotowujemy.
  5. Wlewamy gorący bulion i znów zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 5 minut. 
  6. Miksujemy, a potem gotujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy odłożone pomidory i po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Mieszamy z posiekaną bazylią i doprawiamy w razie potrzeby. 

Propozycja podania 

  • Grzanki z bagietki / bazylia / tarty parmezan lub mozzarella lub śmietanka

Zupy dla dzieci znikają z talerza bez marudzenia

Pierwsze zupy dla dzieci pojawiają się w diecie 6-7 miesięcznego bobaska. Są to zupy kremy. Początkowo gotujemy je z jednego lub dwóch warzyw, najczęściej są to: ziemniaki, kalafior, brokuł lub kalarepka. W ósmym miesiącu możemy dodać kawałek mięska (filet z kurczaka lub indyka), a 9 -10 miesiącu wprowadzamy żółtko. Do pierwszych urodzinek maleństwa miksowanie zupki jest konieczne. Do drugiego roku życia nie używamy soli ani pieprzu lub innych ostrych przypraw. Bobasek musi przyzwyczaić do naturalnego smaku warzyw i wywaru.

Zupy dla dzieci w słoiczkach są przebadane i mają niezbędne atesty. Sprawdzają się głównie na urlopie i poza domem. Na co dzień zdecydowanie lepszym pomysłem jest gotowanie w domu i przyzwyczajanie dziecka do kuchni domowej. Pociechę karmimy małą łyżeczką przeznaczoną specjalnie dla niemowląt. Wskazane jest założenie dziecku śliniaczka, ponieważ dziecko wierci się podczas jedzenia, a zawartość łyżeczki „ląduje” wtedy na ubrankach lub podłodze.

Zupy dla niemowląt należy gotować ze świeżych warzyw, najlepiej na parze i zmiksować. Dziecku powyżej pierwszego roku życia można składniki drobno siekać, dzięki temu maluszek uczy się gryzienia. Dzieci od 2 roku życia mogą spokojnie jeść zupy domowe, o ile nie są pikantne. Nie powinny jeszcze jeść grochówki, cebulowej, fasolowej i grzybowej.

Przepisy na zupy dla dzieci

Jest wiele prawdy w twierdzeniu, że małe dzieci jedzą oczami. Ich posiłki muszą być kolorowe i kojarzyć się z zabawą. Zupy są rewelacyjnym sposobem, by przemycić solidną porcję warzyw do diety maluchów. W zależności od pory roku możemy ugotować zupę z dyni, pomidorów albo kalafiora. Jak wiadomo, dzieci nie lubią kuchennej nudy. Warto im urozmaicać zupy-kremy, wtedy mamy pewność, że nie będą niejadkami i chętnie zjedzą obiad. 

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą – by niejadek zjadł obiadek

Dzieci lubią zupę pomidorową. Można ją podawać nie tylko z ryżem czy makaronem. Świetnie smakuje najmłodszym, kiedy zawiera w sobie serowe grzanki i pesto. Gdy trwa sezon na pomidory, najlepiej zrobić ją ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie smaczniejsza i zdrowsza. Do przygotowania zupy pomidorowej, która zachwyci dzieci, potrzebujemy:

  • masło 2 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2 sztuki
  • pomidory w puszce 500 g
  • bulion 2 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • paluch z parmezanem, boczkiem i pieczonym czosnkiem 
  • mozzarella 
  • suszone pomidory 
  • pesto
  1. Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Dodajemy pomidory i smażymy do połączenia się smaków.
  3. Dolewamy 2 szklanki bulionu, dobrze mieszamy i jeszcze przez moment gotujemy. Przyprawiamy do smaku.
  4. Paluchy kroimy na grube kromki (np. po 3 kromki na talerz) i układamy je na blaszce do pieczenia.
  5. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na kromkach pieczywa. Zapiekamy grzanki przez kilka minut w piekarniku do rozpuszczenia się mozzarelli. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika na każdej układamy kilka cząstek posiekanych suszonych pomidorów. Grzanki układamy na rancie talerza z zupą. Całość można skropić kroplami pesto i oliwy. 

Zupa ufoludkowa, czyli jak przemycić brokuły

Wiadomo, że najmłodsi niekoniecznie lubią brokuły, choć są zdrowe i naprawdę dobre w smaku. Jeżeli powiemy, że na obiad jest zielona zupa ufoludkowa, to mamy pewność, że nasza pociecha zje cały talerz. Oczywiście zupa dla dzieci powinna mieć postać kremu, żeby nie było widać brokułowych różyczek. Udekorowana płatkami migdałów wygląda niezwykle apetycznie. Do jej ugotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze:

  • jeden świeży brokuł 
  • marchew 
  • pietruszka
  • por 
  • seler 
  • szczypta soli 
  • odrobinkę pieprzu
  • gałka muszkatołowa 
  • migdały w płatkach 
  1. W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotujemy warzywa na wywar. Gdy zmiękną, trzeba je wyłowić, a do pozostałego wywaru dodać brokuła oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Zupę gotujemy około 15 minut, po czym miksujemy.
  3. Przyprawiamy do smaku, np.: solą, pieprzem i odrobiną startej na tarce gałki muszkatołowej. 
  4. Migdały rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi krem z brokułów. Wychodzi nam piękna zielona zupa z białymi migdałami, której nie oprze się żaden smakosz.

Zupa serowa – rozgrzewający i prosty posiłek

Dobra zupa serowa  z grzankami to sposób na rozgrzewający posiłek na jesieni i zimą. Kremowa konsystencja i smak pełen aromatu sprawiają, że zupa z serkiem topionym jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyca gości i domowników. Ser to składnik sprawiający, że wszystko od razu smakuje lepiej. Jej kremowa konsystencja doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami czy diablotkami z ciasta francuskiego. 

Do przygotowania zupy serowej potrzebujemy:

  • 1,5 l bulionu
  • 4 serki topione po 100 g
  • 100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka w proszku
  • grzanki, diablotki lub groszek ptysiowy
  1. Szynkę lub boczek kroimy na drobne paseczki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
  2. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na maśle wędlinę, odkładamy na bok.
  3. Podsmażamy cebulę i czosnek.
  4. Zagotowujemy bulion, dorzucamy podsmażoną cebulę i czosnek oraz serki topione.
  5. Mieszamy, aż sery się rozpuszczą. Miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy, a na koniec dodajemy podsmażona szynkę i mieszamy. 

Zupa ziemniaczana – świetna na obiad

Zupa ziemniaczana na bazie podsmażanych jarzyn jest pyszna i pożywna. Ich intensywny smak sprawi, że zachwyci nawet niejadka. Przepis na zupę ziemniaczaną jako przyprawy doradza liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Nie są one konieczne, ale sprawiają, że kartoflanka nabiera bardziej wyrazistego smaku. Kiedyś była przyrządzana na smalcu. Obecnie korzysta się z oliwy z oliwek lub klarowanego masła. Do ugotowania tej zupy potrzebujemy następujących składników:

  • 2 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzenia
  • 1/2 pora
  • pęczek pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • sól i pieprz 

Do zasmażki:

  • 1 łyżka masła klarowanego (do wyboru: smalec lub oliwa)
  • 1 łyżka mąki 
  1. Gotowanie zupy ziemniaczanej rozpoczynamy do obrania warzyw. W następnej kolejności należy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na klarowanym maśle.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  3. Do warzyw dolewamy ć 2 litry wody i wsypujemy ziemniaki.
  4. Gotujemy zupę na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
  5. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. 
  6. Podsmażamy masło z mąką i dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku, a na wierzch posypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Zupa krem z brokułów – talerz pełen zieleni

Brokuły to samo zdrowie, choć niekoniecznie chcą je jeść dzieci. Rozwiązaniem brokułowego problemu jest pomysł na zupę. Po zmiksowaniu mamy zielony kolor, a nasza pociecha nie wie, że to zupa krem z brokułów. Można ją ugotować z brokułów świeżych lub mrożonych. Można podać ją z takimi dodatkami, jak: grzanki, groszek ptysiowy, świeże zioła, podprażone ziarna słonecznika czy pestki dyni lub grissini (włoskimi paluchami chlebowymi). Najlepiej ją doprawiać po zblendowaniu wszystkich składników.

Do przygotowania potrzebujemy następujących składników:

  • 1 brokuł
  • 1 mała marchewka 
  • 2 pietruszki (korzeń) – pokrojone w sporą kostkę
  • 1/2 selera 
  • 2 ziemniaki – pokrojone w większą kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu 
  • mała garść świeżej natki pietruszki 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% 
  1. Przygotowanie rozpoczynamy do zagotowania bulionu, do którego dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, pietruszkę (2 sztuki, korzeń i natkę), seler (1/2, średniej wielkości), oraz brokuła. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy.
  2. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw przez około 25-30 minut, kontrolując ilość wody. Jeżeli ubyło za dużo bulionu, należy dolać nieco wody.
  3. Dolewamy 100 ml śmietany.
  4. Na koniec blendujemy zupę oraz doprawiamy do smaku. Możemy podać z dowolnym dodatkiem z listy umieszczonej powyżej.

Zupa czosnkowa – zdrowa i aromatyczna

Czosnek to naturalny antybiotyk, ale nie każdy lubi jego surowy smak. Pyszny krem czosnkowy z grzankami to świetny sposób, aby czosnek przemycić i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie. Jest to zupa rozgrzewająca, sprawdza się idealnie w chłodniejsze dni. Do przygotowania potrzebujemy prostych składników:

  • 2 główki czosnku
  • 6 ziemniaków 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 liść laurowy
  • 15 dag żółtego sera 
  • sól jodowana
  • pieprz biały
  • bagietka
  1. Przyrządzanie tego dania rozpoczynamy od rozgrzania masła na patelni. Wrzucamy na nią pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy pięć minut i dodajemy ząbki czosnku.
  2. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy. 

Omawianą zupę podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażamy z obu stron na patelni, na łyżce masła). 

Zupa z ciecierzycy – super jedzenie

Ciecierzyca jest uznawana za superfood, zawiera w sobie dużą ilość zdrowych składników. Ciecierzyca to nie tylko hummus czy falafel. Jest składnikiem wielu dań – sałatek, curry czy wielu przekąsek. Obecnie jest coraz bardziej doceniana w kuchni. Warto wiedzieć, że cieciorka jest tak cennym źródłem białka, że może zastępować mięso, za co kochają ją wegetarianie i weganie. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Najważniejszy jest fakt, że zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Do przygotowania zupy z ciecierzycy potrzebujemy takich produktów spożywczych: 

  • 250 g ciecierzycy 
  • 1 l bulionu jarzynowego 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5-6 pomidorów 
  • 1/4 łyżeczki curry 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku 
  • 1 płaska łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pęczek natki pietruszki lub świeża kolendra do przybrania 
  1. Gotowanie zupy z ciecierzycy musi być dokładnie zaplanowane wcześniej, ponieważ na 12 godzin przed gotowaniem należy ją opukać i wstawić do namoczenia.
  2. Po tym czasie ciecierzycę płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut.
  3. Ugotowane na miękko ziarna przecedzamy i odstawiamy.
  4. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i zarumieniamy.
  5. Następnie dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość smażymy około 15 minut, pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać. 
  6. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Można ponownie doprawić. Zagotowujemy całość.
  8. Zupę z ciecierzycą dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Krem z kalafiora – z prostych i dostępnych składników

Kalafior pasuje do wielu dań. Krem z kalafiora wygląda bardzo efektownie i jest sytą zupą, a przy tym jest wyrazista w smaku. Przygotowuje się go bardzo szybko, składa się ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Do jej wykonania potrzebujemy następujących produktów spożywczych:

  • 1/2 kg kalafiora 
  • 750 ml bulionu jarzynowego 
  • 400 g ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 125 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz do smaku 
  • pieczywo 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  1. Gotowanie zaczynamy od obrania i drobnego posiekania cebuli i czosnku.
  2. Następnie obieramy, myjemy i kroimy ziemniaki w drobną kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i ziemniaki. Całość podsmażamy przez pięć minut.
  3. Do garnka dodajemy wywar z jarzyn i podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  4. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy całość przy pomocy blendera. Doprawiamy do smaku.
  5. Aby przygotować grzanki, kroimy kromki chleba w niedużą kostkę. W misce mieszamy oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanej oliwy wrzucamy kawałki pieczywa i mieszamy. Grzanki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupa chrzanowa – przysmak na Wielkanoc

To jedna z ulubionych polskich potraw wielkanocnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotować ją w dowolnej chwili. Chrzan ma wiele właściwości zdrowotnych. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • 1 łyżka masła 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 200 g wędzonych żeberek lub wędzonych kości wieprzowych 
  • 1,25 litra bulionu 
  • 4 ziemniaki 
  • 3 surowe białe kiełbaski 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) 
  • 100 ml kwaśnej śmietany 

Do podania:

  • ugotowane na twardo jajka 
  • szczypiorek 
  1. W garnku z grubym dnem szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodajemy starty czosnek, mieszamy i wszystko przez chwilę podsmażamy.
  3. Wlewamy gorący bulion, dodajemy wędzone żeberka lub wędzone kości i zagotowujemy.
  4. Wrzucamy do wywaru pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę i majeranek.
  5. Doprawiamy do smaku, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut, aż do miękkości ziemniaków.
  6. Na koniec dodajemy chrzan, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Zupę zaprawiamy śmietaną, podajemy z jajkami i szczypiorkiem. 

Krem ze szparagów – prosta zupa sezonowa

To prawdziwy sezonowy rarytas. Jest niezwykle delikatny i może być gotowany z zarówno białych, jak i zielonych szparagów. Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi nie ma sobie równych. Białe szparagi są łagodniejsze w smaku od zielonych. Zrobiona z nich zupa z nich jest bardzo delikatna, Jeżeli dodamy do niej żółtko, nabiera aksamitnej konsystencji. Białe szparagi, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Do przygotowanie kremu ze szparagów potrzebujemy:

  • białe szparagi 
  • woda 
  • surowe żółtko 
  • kwaśna śmietana 
  • sól 
  • cukier 
  • pieprz czarny 
  • gałka muszkatołowa 
  • czerstwa bułka pszenna 
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od umycia szparagów. Trzeba odłamać zdrewniałe końce, odciąć czubki i obrać. Z końców i obierek gotujemy wywar – zalewamy je wodą i gotujemy przez 15 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy grzanki z bułki pszennej – bułkę kroimy w cienkie kromki, a później w kostkę. Przekładamy kosteczki z bułki do miski i skrapiamy oliwą, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
  3. Odcedzamy wywar ze szparagów, dodajemy do niego pokrojone w kawałki łodygi (bez czubków), uzupełniamy odparowaną wodę. Wszystko gotujemy przez 10 minut.
  4. Ugotowaną zupę blendujemy na gładką masę.
  5. W małym rondelku zagotowujemy ok. szklanki wody, na wrzątek wrzucamy czubki szparagów na 1-2 minuty i odcedzamy.
  6. W filiżance rozprowadzamy żółtko ze śmietaną, wlewamy do rondla z zupą, energicznie mieszając.
  7. Zupę podajemy z szparagami i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na talerzu doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy listkami pietruszki.

Zupa cebulowa krem

Cebula ma swój specyficzny smak. Najczęściej stosowana jest jako dodatek. Tradycyjna zupa cebulowa może budzić niechęć o osób, które za nią nie przepadają. Krem z cebuli ma intensywniejszy smak i gładką konsystencję. Dodatek sera, który łączy się z zupą sprawia, że potrawa na długo zapada w pamięć. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 1,5 kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 litry wywaru lub rosołu
  • 200 ml białego wina
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • bagietka pokrojona na kromki, a potem w kostkę
  1. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym smażymy cebulę i czosnek do momentu, kiedy cebula zmięknie i zyska brązowy kolor.
  2. Do cebuli wlewamy wino i dusimy, aż płyn wyparuje.
  3. Dolewamy wywar i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy i wlewamy gorącą do miseczek. Posypujemy żółtym serem i grzankami.

Zupa krem z pieczarek

Pieczarki wyróżniają się od innych grzybów nie tylko kolorem blaszek, ale także tym, że są dostępne przez cały rok. Zupa krem z pieczarek jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Zawsze wychodzi idealnie. Można ją serwować z podsmażonymi pieczarkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, a nawet z makaronem. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 350g pieczarek (może być więcej, jeżeli chcemy mieć więcej pysznej zupy)
  • 1 cebula 
  • 750 ml wywaru warzywnego lub mięsnego 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 50 ml śmietany 30- 36% 
  • sól, pieprz 
  • trochę natki pietruszki 
  • groszek ptysiowy
  1. Gotowanie zupy rozpoczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Natkę siekamy.
  3. Na łyżce oleju przysmażamy cebulę i pieczarki. Odstawiamy na bok.
  4. Masło roztapiamy. Dodajemy mąkę i smażymy, ciągle mieszając, aż mąką się lekko zarumieni.
  5. Dolewamy zimny wywar i szybko mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  6. Dodajemy przysmażone pieczarki z cebulą i blendujemy. 
  7. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Zupę można jeszcze posypać groszkiem ptysiowym. 

Zupa krem z marchewki – energia dla oczu

Zupa krem z marchewki składa się z niewielu składników łatwo dostępnych w sklepach. Marchewki są rewelacyjnym źródłem witaminy K, C i E. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku. Do przygotowania tej zdrowej zupy potrzebujemy:

  • 500 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka mleka
  • pół małego pora
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła i oliwy z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sól i pieprz 
  1. W garnku podsmażamy na łyżce oliwy i łyżce masła drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i główny składnik, czyli marchew.
  2. Chwilę podsmażamy na szybkim ogniu tak, aby warzywa się trochę przypiekły, po czym zmniejszamy moc kuchenki i wlewamy gorący bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec gotowania wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem. 
  4. Zupę marchewkową podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chilli.

Krem z kukurydzy – niskokaloryczny, ale pożywny

Kukurydza jest jednym z najzdrowszych produktów. Krem z kukurydzy jest pożywny i smaczny. Ma łagodny smak, a słodycz kukurydzy można przełamać odpowiednimi przyprawami. Jak wiele propozycji, jest również wegetariańska. Do przyrządzenia potrzebujemy następujących produktów spożywczych:

  • 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła/oleju
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
  • 1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie - dla koloru)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
  • płatki migdałowe 
  1. Przygotowanie zupy rozpoczynamy od posiekania i podsmażenia cebuli.
  2. Bulion łączymy z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotowujemy 10-15 minut.
  3. Dodajemy cebulę i blendujemy na gładki krem.
  4. Całość należy ponownie zagotować i doprawić do smaku. Można ją podać z groszkiem ptysiowym lub płatkami migdałowymi.

Zupa krem z groszku – zje nawet niejadek

Często zastanawiamy się, co zrobić na obiad, kiedy nasze dziecko niezbyt lubi zupy i wyrzuca z nich warzywa. Pomysłem jest zupa krem z zielonego groszku. Można do niej wykorzystać groszek świeży lub mrożony i podać od niej grzanki, makaron lub groszek ptysiowy. Do jej wykonania potrzebne są:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 450 g groszku zielonego  
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • sól, czarny pieprz mielony 

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • ok. 100 g słodkiej śmietanki 30-36% 
  • posiekana zielona cebulka 
  • groszek ptysiowy lub grzanki (dowolny wybór)
  1. Kulinarną przygodę rozpoczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Odstawiamy na bok.
  2. Bulion zagotowujemy. Dodajemy groszek i ponownie zagotowujemy. Dalej gotujemy na niskiej mocy palnika przez 10 minut.
  3. Do zupy dodajemy przesmażoną cebulę. Całość zmiksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Do gotowej zupy można dodać śmietankę ubitą na sztywno. Całość posypujemy zieloną cebulką.

Krem z batatów – innowacja, którą pokochają domownicy

Zupami można się bawić – zmieniać ich dodatki, a co za tym idzie smak. Wtedy wychodzą genialne połączenia smakowe. Bataty to warzywo, które daje ogromne możliwości eksperymentowania. Słodkie ziemniaki są w Polsce coraz popularniejsze, więc warto je włączyć do swojej kuchni. Krem z batatów najlepiej smakuje jogurtem naturalnym, chudym serem kozim lub delikatnym twarogiem. Taka zupka jest idealna dla najmłodszych i osób na specjalnych dietach. Musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 duże bataty
  • po pół łyżeczki: pieprz ziołowy, sól, słodka papryka, gałka muszkatołowa, imbir 
  • do dekoracji na talerzu: świeży lubczyk oraz jogurt naturalny 
  1. Przygotowujemy w garnku 1 litr wywaru warzywnego.
  2. Następnie myjemy i obieramy bataty. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z ziemniakami.
  3. Zupa nie powinna gotować się dłużej niż 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z palnika i miksujemy. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Zupa krem z papryki – intensywnie pomarańczowa

Kiedy domownikom znudziła się tradycyjna pomidorowa, to znaczy, że pora na coś odmiennego o równie pięknym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Zupa krem z papryki jest słodka i bez wątpienia dekoracyjnie prezentuje się na stole. Można ją podawać z makaronem – wtedy zastąpi dwudaniowy obiad. Do jej ugotowania nie potrzebujemy wielu składników, wystarczą jedynie:

  • 4 czerwone papryki 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego 
  • 100 ml słodkiej śmietany 30% 
  • sól, pieprz 
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od oczyszczenia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z czosnkiem – siekamy go bardzo drobno.
  2. Masło roztapiamy w dużym garnku, dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy ok 10 minut do miękkości warzyw.
  3. Dolewamy wywar i gotujemy 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.
  4. Później miksujemy całość, doprawiamy śmietaną i przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Zupa krem z buraków – zdrowa słodycz

Buraczki warto sprawdzić w różnych odsłonach, również tych słodko-wytrawnych.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg gotowych bio buraczków gotowanych na parze
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 750 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • po łyżeczce soli i pieprzu
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy.
  2. Zanim będą miękkie, dorzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków.
  3. Dodajemy pozostałe składniki, blendujemy.
  4. Gotujemy jeszcze 5 min. Całość można podawać z serem typu feta.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

Gazpacho (hiszpańska zupa warzywna) bio 1 l

Gazpacho (hiszpańska zupa warzywna) bio 1 l

18,20 zł brutto/1szt.(0,02 zł / ml brutto)
Zupa krem z pomidorów bio 400 g

Zupa krem z pomidorów bio 400 g

11,90 zł brutto/1szt.
pixel