Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Ryż brązowy

( ilość produktów: 12 )

Naturalny i ekologiczny ryż brązowy od certyfikowanych producentów. Postaw na pyszny smak i zdrowie!

Ryż brązowy to pełnoziarniste ziarno – wyjątkowo zdrowe i pożywne. Często wybierany jako element zdrowego odżywiania, a także różnych diet, np. odchudzającej. Stanowi podstawę wielu potraw, szczególnie kuchni azjatyckiej. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w wersji na słodko. W naszej ofercie znajdziesz naturalny ryż brązowy w wersji BIO pochodzący z certyfikowanych upraw i od sprawdzonych producentów. U nas zrobisz bezpieczne zakupy z dostawą do domu!

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Ryż brązowy ? właściwości

Ziarna brązowego ryżu swój kolor zawdzięczają obecności m.in. otrąb, czyli zewnętrznych części nasiona (usuwa się je podczas produkcji ryżu białego). Są one najbogatsze we wszystkie cenne składniki, stąd spora różnica w składzie ryżu brązowego i białego.

Warto zaznaczyć, że brązowa odmiana ryżu ma krótszy okres przydatności do spożycia oraz wymaga dłuższego gotowania.

Ryż brązowy ? wartość odżywcza

Zarówno ryż biały, jak i brązowy dostarczają podobną liczbę kalorii ? porcja 100 g to około 115-120 kcal. Energia pochodzi przede wszystkim z węglowodanów, przez co produkt jest bardzo odżywczy. Brązowa odmiana jest bogatsza w białko, a przede wszystkim ? błonnik pokarmowy.

Wartość odżywcza ugotowanego ryżu brązowego (w 100 g)

Energia

120 kcal

Białko

2,4 g

Tłuszcz

0,2 g

Węglowodany

26,8 g

Błonnik

0,8 g

Sól

0,0 g

Ryż brązowy ? indeks glikemiczny

Ryż brązowy ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż zwykła, biała odmiana. Wynika to z dużo mniejszego stopnia przetworzenia ziarna, a przez to wyższej zawartości błonnika pokarmowego.

Jest on dużo rozsądniejszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę bądź insulinooporność. W takim wypadku należy jednak pamiętać, aby go nie rozgotować (podwyższa to IG) oraz spożywać w towarzystwie warzyw i źródła białka.

Czy ryż brązowy jest zdrowy?

Spożywanie ryżu brązowego przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Z uwagi na swoją pełnoziarnistość, w porównaniu do oczyszczonych białych ziaren cechuje się on składem bogatszym w:

  • witaminy ? przede wszystkim witaminy E i B6,
  • minerały ? głównie magnez (to nawet o 200% wyższa zawartość),
  • błonnik pokarmowy ? dzięki któremu ryż jest dłużej trawiony, a przez to zapewnia sytość na dłuższy czas. Ponadto błonnik wpływa pozytywnie na pracę jelit oraz obniżenie stężenia glukozy i cholesterolu we krwi.
  • Poza wymienionymi już składnikami, w brązowym ryżu znajdują się również: witaminy B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy oraz mikro- i makroelementy takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, cynk, selen, miedź oraz mangan.

Jaki ryż wybrać?

Należy jednak podkreślić, że brązowy ryż nie zawsze będzie zdrowszym wyborem. Oczyszczona, biała odmiana ziaren jest wprawdzie uboższa w witaminy, minerały i błonnik, ale właśnie dzięki mniejszej zawartości tego ostatniego, jest on lekkostrawny. Może to mieć bardzo duże znaczenie w przypadku chorób układu pokarmowego, zatruć, niestrawności czy biegunki.

Ryż brązowy będzie doskonałym wyborem w codziennej diecie osób zdrowych, chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, odchudzających się, a także dla dzieci.

pixel