5 najlepszych dań z ciecierzycy - sprawdzone przepisy kulinarne
Rośliny strączkowe to ważny element zdrowej diety. Są smaczne, zdrowe i można z nich przyrządzić najróżniejsze przysmaki. Zajmują ważne miejsce w kuchni bezmięsnej, ale także w jadłospisie osób preferujących dietę mięsną. Jedną z najstarszych roślin strączkowych, uprawianych od tysięcy lat, jest ciecierzyca zwana cieciorką lub grochem włoskim. Jest ona zaliczana do super żywności, dzięki imponującym właściwościom zdrowotnym.
Od pradziejów ludzkości
Jej nasiona są bardzo zdrowe, a do tego smaczne i sycące. To połączenie zalet sprawia, że jest ona niezwykle popularną rośliną strączkową i jednocześnie jedną z najwcześniej uprawianych. Najstarsze ślady, które zostały po niej znalezione na Bliskim Wschodzie, pochodzą prawdopodobnie z okolic 8500–7500 p.n.e., późniejsze pochodzą również z zupełnie innych rejonów, co świadczy o jej szerokim stosowaniu w różnych miejscach na świecie. Ciecierzyca obecna jest w kuchni bliskowschodniej, a także indyjskiej i śródziemnomorskiej, pojawia się również w kuchni fusion.
Najpopularniejszą odmianą jest najbardziej nam znana - kabuli, o dużych kulkach kremowego koloru. Ciecierzyca pospolita to jednoroczna roślina krzaczasta. Należy do rodziny bobowatych, pochodzi z Azji Zachodniej. Od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni arabskiej.
Krzaki owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się jeden do dwóch groszków. Orzechowa nuta ciecierzycy idealnie komponuje się z wszelkimi sałatami. Może być spożywana świeża, bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotkamy się z nią w łuskanej formie. Do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.
Zamiast kawy
Kawa może różnorodnie działać na organizm. Niektórzy ludzie mają problemy żołądkowe po wypiciu jej, ale nie chcą z niej rezygnować ze względu na zdolności pobudzające i smak napoju. Ciekawostką i mało znanym faktem jest to, że mielona, pieczona ciecierzyca była używana jako substytut kawy w Europie już w 1793 r. Podczas I wojny światowej w niektórych częściach Niemiec uprawiano ją wyłącznie w kawowym celu. W niektórych częściach świata do dzisiaj jest warzona jako zastępstwo małej czarnej. Użycie rośliny jako substytutu kawy zyskuje zwolenników.
Orzechowy posmak
Ciecierzyca jest kochana za wiele rzeczy. Po pierwsze jest bardzo pożywna, ma przyjemny smak i można ją jeść bez jakichkolwiek dodatków. Jest skarbnicą białka i innych składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma lekko orzechowy i delikatny smak. Można ją przyrządzić na wiele sposobów - jako składnik głównego dania, zdrowe śniadanie i na bazę deserów. Kulinarnie wykorzystuje się całe lub zmielone ziarna, a także mąkę z ciecierzycy o bardzo ciekawych właściwościach. Jako ciekawostkę można podać informację, że cieciorka jest uważana za afrodyzjak.
Dwie najpopularniejsze odmiany
Wyróżnia się dwa jej rodzaje: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany, czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę. Nasiona desi są małe i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Nutę smakową mają podobną - nieco słodkawą, o delikatnym orzechowym posmaku.
Ciecierzyca uprawiana jest obecnie w krajach o ciepłym klimacie, w których rzadko występują opady. W Europie króluje w krajach śródziemnomorskich, a w reszcie świata uprawiania jest przede wszystkim w Afryce, Azji Mniejszej i Środkowej oraz w Ameryce Południowej. W Polsce praktycznie nie spotkamy się ze świeżą rośliną. Do wyboru mamy produkt w puszce.
Ciecierzyca – źródło drogocennego białka
Dietetycy i lekarze przekonują, że w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w sposobie odżywiania dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka. Konsumenci nie zawsze przestrzegają owych zaleceń i ze względów etycznych całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych, decydując się wegańską dietę.
Cieciorka jest znakomitym źródłem białka. Komplet niezbędnych aminokwasów zapewni spożywanie razem z nią innych produktów zbożowych, np.: chleba lub kaszy. Omawiany produkt spożywczy zawiera witaminy z grupy B, w tym niezbędny dla kobiet w ciąży kwas foliowy, niacynę i ryboflawiny oraz witaminę K, wapń, żelazo, mangan, miedź. Regularnie jej jedzenie może wspomóc pracę pracy układu pokarmowego, ze względu na dużą zawartość błonnika. Dania z ciecierzycą zapobiegają anemii i obniżają ryzyko powstania złego cholesterolu i nadciśnienia. Zawiera potas, który jak wiadomo, udrażnia naczynia krwionośne i przyśpiesza wydalanie nadmiaru sodu.
Ciecierzyca – produkt do zadań specjalnych
Polecana jest kobietom w ciąży, osobom na diecie roślinnej lub redukcyjnej, sportowcom i alergikom. Jej smak powinny poznać osoby cierpiące na anemię – ma dużą zawartość żelaza. Często jest również pomocna w stanach napięcia nerwowego lub przemęczenia umysłowego. Zawiera przecież witaminy z grupy B, które bardzo wspierają układ nerwowy, poprawiają też koncentrację i pamięć.
Okazuje się, że dania z ciecierzycy powinny regularnie gościć w jadłospisie diabetyków oraz osób mających problemy z nadmiarem cholesterolu. Błonnik w niej zawarty usprawnia natomiast działanie układu pokarmowego, co zapobiega powstawaniu hemoroidów. Roślina zapobiega niedokrwistości i anemii. Powinny po nią sięgać kobiety w czasie miesiączki.
Niski indeks glikemiczny
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG = 30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów. Dzięki włączeniu do diety tych małych kulek można zredukować tkankę tłuszczową i zwiększyć odporność na insulinę.
Pierwsze badania wykazały, że jedzenie jej może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Sprawa wymaga dalszych badań i potwierdzenia odkrycia. Jednak już sama możliwość zapobiegania cukrzycy dzięki jedzeniu jest czymś optymistycznym.
Ciecierzyca na zdrowe serce
Choroby serca to jeden z ważniejszych problemów społecznych. Jedną z ich przyczyn jest nieprawidłowe odżywianie się dużej części społeczeństwa. Tłuste odzwierzęce produkty można zastąpić zdrową roślinną żywnością. Ciecierzyca to produkt zaliczany do najzdrowszego jedzenia. Zawiera potas, błonnik oraz witaminę C i B6 , które wspierają zdrowie serca. Błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, co znacznie redukuje ryzyko choroby serca. Badania potwierdzają, że pomaga on w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Bardzo cennym składnikiem jest także potas – pierwiastek redukujący ryzyko zawału serca. Folian również przyczynia się do zdrowia serca, ponieważ przeciwdziała homocysteinie - aminokwasowi, który pomaga w tworzeniu się skrzepów krwi.
Odchudzanie
Zawarty w omawianych ziarnach błonnik wydłuża czas trawienia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości i to na dłuższy czas. Błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez, które pomagają przezwyciężyć kryzys podczas diety odchudzającej. Spożywana z umiarem przyczynia się do spadku masy ciała.
Alternatywa dla mięsa i jaj
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i jaj. Potrzebują produktów spożywczych, które mogą zastąpić wyeliminowane potrawy. Ze względu na swoje właściwości, ciecierzyca może być zamiennikiem dla wyrobów odzwierzęcych.
Sprawdza się jako alternatywa mięsa i jaj, ponieważ można z niej przyrządzać wiele różnorodnych potraw. Wytwory z cieciorką wspomagają organizm w stanach przemęczenia i konieczności naturalnego uzupełnienia występujących niedoborów.
Cenny selen
Selen nie występuje w większości owoców i warzyw. Cieciorka jest tutaj chlubnym wyjątkiem. Selen pomaga wątrobie w prawidłowym funkcjonowaniu, umożliwiając jej detoksykację. Warto wiedzieć, że ten pierwiastek hamuje stany zapalne i zapobiega wzrostowi guzów nowotworowych.
Mąka z ciecierzycy
Mąka ta jest polecana dla osób z nietolerancją glutenu. Uważa się, że to bardzo dobra alternatywna dla mąki pszennej. Cechuje ją niski indeks glikemiczny. To bardzo ważna informacja dla diabetyków oznaczająca, że poziom cukru we krwi rośnie powoli, stopniowo, nie powodując gwałtownego wyrzutu insuliny.
Mąka z cieciorki jest wykorzystywana do pielęgnacji włosów i skóry. Zwolennicy „kosmetyków z kuchni” polecają ją do pielęgnacji skóry twarzy. Należy wymieszać mąkę z wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji i nałożyć na twarz na kilka minut, a następnie zmyć papkę letnią wodą. Zastosowana w ten sposób oczyszcza twarz, nie powodując podrażnień. Skóra jest odświeżona i czysta.
Mąka z ciecierzycy wprowadza nową jakość do wypieków i innych potraw mącznych oraz ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawiera białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. W kuchni zastępuje mąkę pszenną lub bułkę we wszelkiego typu kotletach. Świetnie łączy różne składniki w potrawach. Odpowiedzialna jest za połączenie, jak i idealne zespolenie ze sobą składników w różnych potrawach. Dzięki użyciu takiej mąki z powodzeniem możemy połączyć masę powstałą z mięs albo ze startych warzyw.
Produkt jest używany jako zamiennik śmietany - świetnie zagęszcza sosy, czy zupki. Dwie łyżeczki mąki należy rozrobić w szklance zimnej wody. Tak powstałą masę wlewa się do gotującej potrawy i miesza. Tak zagęszczony posiłek należy doprowadzić do wrzenia, a potem pozostawić do ostudzenia na co najmniej dwie minuty. Pozwala to uniknąć posmaku surowego grochu, który nie jest specjalnie apetyczny. Można ją wykorzystać do wykonania smacznych deserów, np.: omletów bez użycia jajek lub gofrów.
Mąka z ciecierzycy jako kosmetyk do włosów
Pomysłem na ziarna może być wykorzystanie ich jako kosmetyku do włosów. Wiele protein, z których słynie ten rodzaj mąki, wpływa bardzo korzystnie na odżywienie naszych włosów. Dzięki nim włosy stają się gęste. Mąka z ciecierzycy idealnie wchłania tłuszcz, więc jest z powodzeniem wykorzystywana do zmywania z włosów odżywek z dodatkiem olejków. Bez wątpienia warto ją stosować w codziennej pielęgnacji swoich włosów.
Najlepsze przepisy z ciecierzycą
Jak zrobić domowy hummus?
Najbardziej znanym wytworem z ciecierzycy jest domowy hummus. Jest stosunkowo prosty do wykonania. By zrobić najprostszą jego wersję, blendujemy ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy.
To znakomity dodatek do pieczywa, jako dip do warzyw. Jedzony jest jako sos do sałatek lub makaronu. Istnieje wiele wariantów smakowych, co pomaga zapobiegać nudzie w kuchni. Najpopularniejszy jest na Bliskim Wschodzie, gdzie konsumenci uwielbiają go w roli przystawki podawanej do świeżych warzyw lub jako krem na chlebki pita lub krakersy.
Domowy wyrób można łatwo dopasować do swoich preferencji. Zaletą przysmaku jest fakt, że jest on zdrowy i powstaje z tanich składników. Do przygotowania możemy użyć ciecierzycy z puszki. Ciecierzycę gotuje się w lekko osolonej wodzie, a wody z ciecierzycy (aquafaby) nie należy odlewać bezpośrednio po ugotowaniu. Znawcy kuchni Bliskiego Wschodu uważają, że konieczne jest, aby ziarna wystygły w wodzie z gotowania, ponieważ wtedy hummus będzie kremowy i smaczny. Ponadto aquafabę można wykorzystać do ubijania na wzór białka jaja. Pozwala stworzyć bezę czy nadać puszystość kremowi. Jednak wody nie wolno używać w nadmiarze, ponieważ powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Bliskowschodni sekret udanego hummusu
Tajemnicą smacznego i kremowego humusu jest pozbycie się skórek z ciecierzycy. Można zrobić to ręcznie, obierając każde ziarno osobno lub posłużyć sprytnym, kuchennym sposobem. Wkładamy ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę na patelnię i posypujemy sodą oczyszczoną. Podgrzewamy patelnię i mieszamy przez ok. 3-4 minuty, by dokładnie pokryć kulki sodą oczyszczoną. Przekładamy je do zimnej wody i mieszamy. Skórki powinny same wypłynąć na wierzch, a ziarna opadną na dno. Kiedy pozbędziemy się skórek łyżką cedzakową, to można zacząć przyrządzać potrawę z obraną ciecierzycą.
Pasta z cieciorki
Innym pomysłem jest pasta z cieciorki, która uchodzi za jednen z najciekawszych kremów cenionych przez wegetarian i wegan. Do jej przygotowania potrzebne są:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 3 połówki pomidorów suszonych z olejku - około 35 g
- 5 łyżek oleju np. ze słoika z pomidorami
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego; 1/3 płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 500 gramów domowej pasty.
Czas szykowania podany został przy użyciu ciecierzycy z puszki i wynosi około 15 minut. Wystarczy zblendować wszystkie składniki. Krem podaje się z falafelem, świeżą bagietką lub zwykłym pieczywem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie paluszków, krakersów lub grissini. W tak przygotowanym dipie można maczać słupki warzyw - seler naciowy, marchew, paprykę, łódki z liści cykorii lub sałaty rzymskiej.
Pastę z ciecierzycy przechowuj w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu z zamknięciem. Może tak leżeć śmiało do jednego tygodnia.
Jak zrobić falafel?
Falafel to bardzo popularna i super smaczna przekąska, powstająca z powszechnie dostępnych, a co najważniejsze tanich składników. Do wykonania omawianej przekąski są potrzebne surowa i namoczona ciecierzyca z cebulą, czosnkiem i przyprawami.
To wegański kotlecik, ale do jego przygotowania nie używa się ciecierzycy z puszki, ale wyłącznie surowej, namoczonej w wodzie. Należy ją zmielić, na końcu doprawić i smażyć na głębokim tłuszczu.
Dania z cieciorką – 5 ciekawych potraw
Ciecierzyca ma cenne właściwości zdrowotne. Cechuje ją mnogość kulinarnych zastosowań. Oprócz popularnego hummusu można z niej przyrządzić sałatę, ciasto, burgera, pasztet i oczywiście zupę. Jak widać każdy może znaleźć ciekawą propozycję. Żółtawe kulki zachęcają dzieci do jedzenia. Jednocześnie pamiętajmy, że ciecierzyca jest rośliną strączkową, więc należy ją wprowadzać do diety bardzo ostrożnie.
Sałatka z ciecierzycą
Zaletą jest jej ekspresowe przygotowanie. Jest idealna na obiad i kolację. Czosnek można, ale nie trzeba dodawać. Do jej wykonania potrzebne będą:
- 125 g świeżej roszponki,
- 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
- 2 średniej wielkości gruszki,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 70 ml oliwy (najlepiej intensywnej w smaku) + 10-20 ml wody
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- zioła i przyprawy: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz do smaku.
- Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostkę.
- Mieszamy roszponkę z ciecierzycą i gruszkami.
- Blendujemy składniki dressingu: posiekaną drobno natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz do smaku.
- Sałatkę mieszamy z dressingiem. Warto ją podać z pieczywem podpieczonym w piekarniku.
Sałatka z ciecierzycy, marchewki, cukinii i tuńczyka
Taka sałatka może stać się pełnowartościowym obiadem. Wystarczy, że dodamy tuńczyka i cukinię. Do jej wykonania potrzebujemy:
- 3 duże marchewki,
- 1 mała cukinię
- 185 g tuńczyka w oleju,
- puszka cieciorki,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
- Marchewkę i cukinię należy obrać i zetrzeć na tarce.
- Tuńczyk lekko rozdrabniamy i dodajemy do warzyw.
- Cieciorkę odsączamy z wody i dorzucamy do pozostałych składników.
- Szczypiorek szatkujemy i posypujemy sałatkę.
- Jogurt należy wymieszać z majonezem i przyprawami. Warzywa łączymy z sosen i dokładnie mieszamy.
Pomidorowa zupa z ciecierzycy
Pomidorowa to kuchenna klasyka. Każdy kucharz ma swoją recepturę. W rankingu popularności zup jest ona najczęściej wybieranym pierwszą częścią obiadu. To ukochana zupa większości dzieci. Urozmaicenie pomidorowej, dodatnie nietypowego jak na kuchnię polską składnika sprawi, że domownicy odkryją zupełnie nowy smak. Zupa z ciecierzycą jest idealna na zimę, bo znakomicie rozgrzewa. Do jej wykonania potrzebujemy:
- pomidory krojone w puszce,
- ciecierzyca w puszce,
- czosnek 2 duże ząbki,
- bulion warzywny,
- po łyżeczce rozmarynu i papryki wędzonej słodkiej,
- sól i pieprz,
- pęczek pietruszki,
- olej - odrobina do smażenia,
- ulubiony makaron.
- Przygotowanie rozpoczynamy od obrania, pokrojenia w plasterki i podsmażenia w garnku czosnku.
- Następnie dodajemy rozmaryn i pomidory. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Gotującą się potrawę mieszamy od czasu do czasu.
- Wlewamy ciepły bulion i posiekaną natkę pietruszki oraz odcedzoną ciecierzycę.
- Gotujemy około 5 minut i doprawiamy. Podajemy z ulubionym makaronem.
Ciasto z ciecierzycy
Sprawdza się nie tylko jako składnik obiadów. Okazuje się, że nadaje się także do wypieków. Jak widać jest to wszechstronna roślina strączkowa. Ciasto można przygotować z ciecierzycy puszkowej. Aby upiec czekoladowe ciasto potrzebujemy:
- puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
- 70 g masła
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 36%
- plus ulubione owoce lub pistacje do wyłożenia na wierzch ciasta
- Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni C, tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Powstanie nam gęsty sos, który należy odstawić do wystudzenia.
- Do większej miski wkładamy odlaną z zalewy cieciorkę.
- Białka oddzielamy do żółtek i przelewamy je do suchej miski, a żółtka dodajemy do cieciorki.
- Do miski z cieciorką i żółtkami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Blendujemy na gładką masę.
- Podczas blendowania wlewamy powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko blendujemy na gładko.
- Pozostałe białka ubijamy na gęstą, sztywną pianę.
- 1/4 białek wymieszać delikatnie i przełożyć do reszty składników. Znów wymieszać.
- Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy 35 minut.
- Gotowe ciasto powinno przejść test suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
- Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy prawie do wrzenia śmietankę i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do powstania gładkiej masy i polewamy ciasto.
- Można położyć na wierzch ciasta ulubione owoce lub pistacje. Gdy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe do jedzenia.
Burgery z ciecierzycy
Burgery nie muszą być mięsne. Istnieje też roślinna alternatywa! Chętnie sięgają po nią weganie i osoby, które poszukują nowych smaków i połączeń kulinarnych. Burgery z ciecierzycy znakomicie smakują z mizerią. To przysmak, którego warto spróbować, przechodząc na zdrową kuchnię. Do przygotowania potrzeba:
- 250 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (80 g suchej, 1/3 szklanki)
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, suszonego oregano i słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- 2 łyżeczki pasty tahini - opcjonalnie
- olej kokosowy lub masło klarowane
- Przygotowanie burgerów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Przed gotowaniem należy ją kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, gotować do miękkości pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Studzimy kaszę. Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy w rozdrabniaczu. Nie musi to być miksowanie na gładką masę, mogą w niej pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy.
- Tak samo należy zmiksować kaszę jaglaną (można też ją rozgnieść praską).
- Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawimy solą i resztę przypraw i smażyć jeszcze przez około minutę, co chwilę mieszając.
- Podsmażone warzywa z przyprawami miksujemy. Łączymy rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną i cebulę w jednej misce.
- Teraz należy doprawić składniki solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, tahinę, jeśli ją mamy i wymieszać składniki na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. W piekarniku podgrzewamy połówki bułek i składamy burgery z ulubionych dodatków: sałata, szpinak, ogórki, ulubione sosy.
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet roślinny sprawdzi się nie tylko od święta! Składniki:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 300 g pietruszki
- sól, pieprz, 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki tahini
- Na patelnię wlewamy tłuszcz i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy startą pietruszkę, doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Dodajemy bulion i gotujemy razem przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Wszystkie składniki dokładnie mielimy, najlepiej w melakserze.
- Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez około godzinę.
Ciecierzyca ma wiele zalet – jest bogatym źródłem białka i można z niej przygotować wiele szybkich i smacznych potraw. W pełni zasłużenie staje się najbardziej popularnością rośliną strączkową, a konsumenci z sukcesami poszukują pomysłów na jej wykorzystanie. Idealnie sprawdzi się w rozgrzewających gulaszach czy pysznym curry, ale również - jak widzimy - na słodko!