Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jakie przyprawy dodać do tradycyjnej fasolki po bretońsku? - przepis idealny

2021-11-12
Jakie przyprawy dodać do tradycyjnej fasolki po bretońsku? - przepis idealny

Co fasolka po bretońsku ma wspólnego z Polakami, Francuzami i Brytyjczykami? Pochodzi z francuskiej Bretanii, należy do klasycznego zestawu śniadaniowego Wielkie Brytanii i jest jednym z ulubionych dań Polaków. Ten międzynarodowy status potrawy wart jest bliższego poznania, a na pewno spróbowania. Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku sprawiają, że pokochały ją co najmniej dwa narody, a trzeci tworzy niezliczone wariacje?

Polacy kochają fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku to proste, aromatyczne danie, nawet wtedy, gdy nie korzysta się z gotowych, puszkowanych wersji, ale całe danie przygotowuje samodzielnie. Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka i posiada go więcej niż mięso, chociaż ten rodzaj białka jest z kolei mniej wartościowy niż białko zwierzęce z uwagi na braki w grupie aminokwasów. Niemniej fasola jest przebogatym źródłem witamin z grupy B, a przede wszystkim niezwykle ważnej dla nas witaminy B1 czyli tiaminy, która działa nasz organizm przeciwdepresyjnie, poprawia pracę mózgu i usprawnia logikę myślenia.

I to te cudowne właściwości sprawiły zapewne, że Brytyjczycy włączyli fasolkę do swojego pierwszego posiłku każdego dnia, co z kolei dla nas Polaków, również miłośników tego dania, wydaje się być ekstremalną zachcianką.

A może to zioła do fasolki po bretońsku działają tak na nasze zmysły?

Próbując znaleźć odpowiedź na pytanie o przyczynę popularności tej potrawy warto zweryfikować przyprawy do fasolki po bretońsku. Może właśnie tam, w ziołach, narodziło się zamiłowanie do tego aromatycznego dania? Zatem jakie przyprawy do fasolki po bretońsku muszą znaleźć się w potrawie?

Idealna przyprawa do fasolki po bretońsku to:

  • ziele angielskie, kilka ziaren
  • liście laurowe, kilka listków
  • majeranek, co najmniej duża łyżka
  • papryka wędzona słodka
  • cząber na wzdęcia
  • sól, pieprz

i opcjonalnie:

  • bazylia, kilka listków
  • papryczka chilli, nada ostrości
  • pieprz cayenne, nada ostrości i aromatu

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

  1. Największą trudność tego dania i opór, co tu dużo mówić, sprawia przygotowanie samej fasoli, a właściwie pierwszy etap jej obróbki, czyli moczenie. To smaczne danie trzeba bowiem zaplanować wcześniej, nie można wyjąć po prostu fasoli z szafki i przystąpić do gotowania.
  2. Suchą fasolę, najlepiej fasolę Jaś, należy zalać zimną wodą, powyżej poziomu ziaren, tak by fasola w trakcie moczenia mogła chłonąć nadmiar wody, i odstawić ją na co najmniej 12 godzin lub całą noc. Nie dłużej jednak, ponieważ w wodzie mogłyby rozpocząć się procesy gnilne. Po tym czasie fasolkę należy wypłukać pod zimną wodą.
  3. Niektórzy miłośnicy tego dania już na etapie moczenia dodają do fasoli sody, by ograniczyć wzdymające skutki dania, ale można również dodać do gotowania cząber.
  4. Po przepłukaniu wrzucamy fasolę do garnka, zalewamy wodą i dodajemy klasyczne przyprawy. Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku muszą się tu znaleźć? To przede wszystkim liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz cząber. Fasola z przyprawami musi gotować się pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 90 minut, aż będzie idealnie miękka. Czas gotowania może być krótszy bądź dłuższy, trzeba próbować.
  5. Gdy fasola się gotuje na ogniu, w tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Czosnek można też pokroić w cieniutkie plasterki lub nie dodawać go wcale. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojony boczek, który smażymy powoli, tak by tłuszcz się wytopił a boczek zrumienił. Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do boczku na patelnię. Smażymy tak długo, aż kiełbasa się zrumieni. Dodajemy do niej cebulkę i czosnek, smażymy.
  6. Do ugotowanej, gorącej i miękkiej fasoli dodajemy zawartość patelni i wszystko starannie mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę cukru i pozostałe zioła do fasolki po bretońsku: majeranek, wędzoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut, już bez przykrycia, mieszając.
  7. Jeżeli po ugotowaniu wydaje nam się, że nasza fasolka po bretońsku jest za rzadka, można zagęścić ją odrobiną mąki.

Na koniec wykładamy naszą potrawę na talerz i zjadamy z grzankami czy smaczną bułką paryską.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.75 / 5.00 434 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Cały proces zamówienia bez zarzutów. Wszystko szybko i sprawnie. Produkty świetne.
2021-08-27
Wszystko ok, zamówienie wysłane błyskawicznie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel