Co to jest falafel? Zaproś go do swojej kuchni!
W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób decyduje się najróżniejsze diety roślinne. Dlatego bardzo duża popularnością cieszą się wegańskie falafele. Danie to można spotkać w różnych knajpach, które specjalizują się w serwowaniu kebabów. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat tej niezwykłej potrawy.
Falafele - co to jest?
Falafele to nic innego jak malutkie kotleciki zrobione z ciecierzycy namoczonej w odpowiedni sposób, które później są smażone na głębokim tłuszczu. Geneza tej potrawy wywodzi się z Egiptu, gdzie jest ona uznawana za danie narodowe. Oryginalnie robiono je z bobu, dziś także możemy śmiało dodać te do przepisu.
W ostatnim czasie falafele zyskały jednak dużą popularność na całym świecie. Można je zamówić w wielu fastfoodach, najczęściej w tych punktach, które się specjalizują w serwowaniu kebabu i innej kuchni arabskiej. Można je serować w picie lub w zestawieniu z różnymi warzywami czy sosami.
Falafele - wartości odżywcze
Falafele mają około 164 kcl w 100g produktu. Jednak dokładne kaloryczność jest w dużej mierze zależna od tego w jaki sposób przygotowano danie. Warto także wspomnieć, że cieciorka ma bardzo niski indeks glikemiczny. W porównaniu z innymi fastfoodami jest to bardzo zdrowe i niskokaloryczne danie. Nie zawiera on tłuszczów nasyconych, chyba, że podaje się go z ciężko strawnymi dodatkami.
Falafele z ciecierzycy są bardzo bogatym źródłem białka. Dlatego produkt ten jest bardzo ceniony w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ma on niepowtarzalny smak, a także warte podkreślenia walory odżywcze. Ciecierzyca zawiera między innymi:
- witaminę B,
- fosfor,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- błonnik.
Falafele są też bardzo sycące, ich spożywanie wpływ na stabilizację poziomu cukru we krwi, a także obniża ciśnienie, poziom cholesterolu, a także pomaga wchłaniać węglowodany. Danie to powinno być częścią jadłospisu osób, które borykają się z chorobami układu krążenia, a także z cukrzycą.
Co warto wiedzieć o falafelach?
Jak wspomniano wcześniej, falafele można zamówić w różnych lokalach fast food. Jednak warto zaznaczyć, że są tam smażone w głębokim tłuszczu. Weganie powinni się upewnić, czy nie było w nim dodatku smalcu. Często zdarza się także, że potrawa jest odgrzewana, a wcześniej przez długie dni leży w lodówce.
O wiele lepszym sposobem jest przyrządzenie falafeli samodzielnie w domu. Przepis na falafele może być bardzo różny. Niekoniecznie też trzeba smażyć kotleciki w głębokim tłuszczu. Ciekawym rozwiązaniem jest np. falafel pieczony. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak idealny. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy falafel, który pokocha każdy.
Najważniejszą zasadą jest używanie surowej, namoczonej ciecierzycy lub bobu. Nie używamy produktu z puszki i nie gotujemy jej!
Przepis na falafel idealny
Do przygotowania falafeli potrzebne będą następujące składniki:
- około 400g suchej ciecierzycy,
- cebula,
- szczypta soli,
- czosnek,
- natka pietruszki,
- soda,
- olej,
- dowolne przyprawy np. pieprz, kardamon, kumin czy kolendra,
W pierwszej kolejności trzeba zalać ciecierzycę zimna wodą i dodać odrobinę sody oczyszczonej. Ziarna trzeba moczyć przez całą noc. Następnym krokiem jest jest odcedzenie ciecierzycy i rozdrobnienie jej - należy ją zmielić na gładką masę, np. w melakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia warto dodać przyprawy wedle uznania.
Z tak przygotowanej masy, należy formować kulki lub kotleciki, a następnie smażyć je na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju, około 3 minuty z każdej strony.
Idealne falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Falafele z piekarnika
Falafele można także upiec w piekarniku. Danie smakuje wyśmienicie! Dobrą propozycją jest pieczenie go z ziemniakami, które wcześniej powinny być delikatnie podgotowane i pokrojone na mniejsze plastry. Warto też przygotować specjalną marynatę z oliwy z oliwek i wybranych przypraw.
Tortilla z falafela
Falafele można także podawać w tortilli. Warto np. dodać do niej warzyw, sosów i surówek. Dobrym rozwiązaniem są liście sałaty, kiszone ogórki, pomidory koktajlowe czy papryka. Możliwości jest naprawdę wiele, a taka forma podania ciecierzycy świetnie nadaje się np. na jako przekąska na imprezach.
Falafele - z czym podawać?
Niezależnie od tego w jaki sposób przygotowano falafele, potrawa ta może być podawana z rożnymi dodatkami. Ciekawym rozwiązaniem jest hummus lub jeden z wielu sosów. Można też zdecydować się na świeże warzywa, frytki lub talarki ziemniaczane.
Jeżeli ktoś liczy na bardziej unikatowe dodatki, może też postawić na bataty lub arabskie pieczywo! Możliwości są naprawdę nieograniczone.
Sos do falafeli
Falafele można podawać w towarzystwie najróżniejszych sosów. Do najbardziej popularnych nalży np. sos tahini, delikatny dip ziołowo - jogurtowy, a także o wiele ostrzejsze sosy np. z dodatkiem jalapeno.
Bardzo prostym dodatkiem do falafeli jest sos warzywny. Można go przygotować z pomidorów, papryki, cebulki, czosnku, natki pietruszki, z dodatkiem soli, pieprzu i oleju. Taki sos jest bardzo zdrowy i dostarcza organizmowi wiele wartości odżywczych.
Te niesamowite kulki z ciecierzycy podbiły kubki smakowe wegetarian i wegan, ale powinien spróbować ich każdy miłośnik dobrej kuchni!