Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Zdrowe napoje energetyczne – sposób na naturalne pobudzenie

2022-07-13
Zdrowe napoje energetyczne – sposób na naturalne pobudzenie

Picie energetyków od lat wzbudza liczne kontrowersje. Powszechnie wiadomo, że są one niezdrowe, a mimo to wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich dnia. Tylko w 2015 r. przeciętny Polak spożył w ciągu roku aż 3,1 litra napojów energetycznych. To jeden z najwyższych wyników w całej Europie.

A gdyby tak zastąpić je czymś równie pobudzającym, ale naturalnym? Zajrzyj do artykułu i poznaj zdrowe napoje energetyzujące. Dowiesz się również, dlaczego lepiej nie sięgać po popularne „energetyki”.

Nadmierne spożycie kofeiny i innych składników energetyków

Zastanawiasz się nad tym, czy napoje energetyczne są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie w większości przypadków brzmi: tak. Niestety to, co teoretycznie pobudza mózg do pracy i ma pomóc w walce z sennością w rzeczywistości okazuje się być szkodliwe dla zdrowia.

Mężczyzna trzyma w dłoniach napój energetyczny zawierający kofeinę, taurynę, L-karnitynę i inne substancje pobudzające organizm.

Wieloletnie badania nad szkodliwością energetyków potwierdzają, że napoje te mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Pojawia się więc pytanie, czemu są szkodliwe? Przyczyny należy upatrywać w składzie tych produktów. Pojawiają się w nim substancje takie jak:

  • Kofeina – która pobudza organizm, przez co przyspiesza także pracę serca i układu krążenia. Ponadto redukuje ona oznaki zmęczenia. Związek ten sam w sobie nie jest szkodliwy pod warunkiem, że nie spożyje się go w nadmiarze. W jednej puszce napoju znajduje się ok. 30 mg kofeiny. Dla porównania filiżanka kawy parzonej zawiera 50 mg. Znaczenie ma tu jednak pochodzenie substancji – ta dostarczona z energy drinkiem jest wytworzona sztucznie, przez co bardziej szkodliwa.
  • Tauryna – to związek, który przyspiesza metabolizm oraz poprawia koncentrację. Wystarczy szybki rzut oka na listę składników, by zauważyć, że w energetykach jest jej zdecydowanie za dużo. Na każde 100 ml napoju przypada ponad 400 mg substancji. Takie ilości tauryny mogą wywoływać drżenie rąk, niepokój, nieregularną pracę serca oraz skurcze mięśni.
  • Inozytol – mylnie nazywany witaminą B8, choć tak naprawdę nią nie jest i organizm w pewnym stopniu samodzielnie go syntetyzuje. W niewielkich dawkach jest on potrzebny naszemu organizmowi do funkcjonowania. M.in. poprawia pamięć i samopoczucie, łagodząc przy tym również stany depresyjne. Niestety w sklepowych energetykach występuje jej za dużo, przez co hamuje wchłanianie minerałów takich jak żelazo, cynk i wapń.
  • Kwas ortofosforowy – czyli regulator kwasowości, który znany jest również pod symbolem E338. Co ciekawe, ten sam regulator jest jednym ze składników nawozów sztucznych i odkamieniaczy. 
Ponadto w każdej puszcze napoju energetycznego znajduje się potężna dawka cukru oraz chemicznych substancji aromatyzujących. Czasem dodaje się do nich również substancje takie jak ekstrakt z guarany, żeń-szenia, czy glukuronolakton.

Nadmierne spożycie energetyków a choroby

Nie da się ukryć, że to właśnie cukier (także pod postacią substancji słodzących, np. syropu glukozowo-fruktozowego) jest czynnikiem, który wywołuje największe spustoszenie w organizmie człowieka. W niektórych napojach zawartość cukrów prostych przekracza 10 g na 100 ml napoju. Takie ilości cukru spożywane codziennie, mogą stać się przyczyną występowania chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2 i otyłości.

Na stole leżą kostki cukru ułożone jedna na drugiej, obrazując, ile cukru zawierają popularne energetyki.

Wpływ napojów energetycznych na organizm

Zawarte w napojach energetycznych składniki, choć bezpieczne w małych ilościach, to wymieszane wszystkie razem potrafią wywołać wiele szkód – zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Wielu pediatrów ostrzega również przed tym, że mają one działanie psychoaktywne. Im częściej się je spożywa, tym większe zmiany nastroju mogą one powodować.
Co więcej, spożycie zbyt dużych ilości (co najmniej 5 mg na każdy kilogram masy ciała) powoduje znaczny wzrost ciśnienia krwi.
Regularne spożywanie dużych ilości napojów energetycznych może ponadto:
  • negatywnie wpłynąć na kości i zęby, ponieważ kofeina wypłukuje z organizmu wapń;
  • wywołać niepokój, kołatanie serca i niestabilność emocjonalną;
  • obniżyć jakość snu, doprowadzić do bezsenności;
  • pogorszyć koncentrację oraz samopoczucie;
  • doprowadzić do nadwagi;
  • zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, miażdżycę oraz nadczynność tarczycy, jak również wywołać schorzenia nerek oraz wątroby;
  • uzależnić – zarówno cukier, jak i kofeina są substancjami silnie uzależniającymi.
Ponadto u osób nadużywających napoje energetyczne często można zauważyć nadpobudliwość ruchową, objawy rozdrażnienia, niepokój, a nawet i nawracające napady lęku. Jeżeli więc dalej masz ochotę sięgnąć po energetyki – pomyśl o swoim zdrowiu, które masz tylko jedno!
Postaw na zdrowszą alternatywę. Znacznie lepiej pobudzą, a przy okazji również i nawodnią, naturalne napoje energetyczne.

Zdrowe napoje energetyczne – prosto z natury!

Natura obdarzyła nas wieloma produktami spożywczymi, które powodują pobudzenie organizmu i zwiększają wydajność umysłową. Dlatego też doskonale sprawdzą się one do stosowania na co dzień – jako zdrowe napoje bezalkoholowe, które działają pobudzająco, ale też poprawiają nastrój!

1. Zielona herbata

Liście zielonej herbaty skrywają w sobie wiele substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Wśród nich znajduje się tanina o właściwościach pobudzających – dlatego po filiżance naparu czujemy się rześcy i pełni energii.
Ten produkt jest również dobrym zamiennikiem kawy. Zawiera mnóstwo naturalnych antyoksydantów. Regularne spożycie poprawia krążenie, koncentrację oraz ogólne samopoczucie.

2. Woda kokosowa

To napój, który nie tylko doda energii, ale i doskonale nawodni. Pozyskiwana z orzechów kokosów, jest prawdziwą bombą witaminową. Ponadto zawiera duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B, przez co ma znakomity wpływ na organizm.
Woda kokosowa skutecznie poprawia pracę serca oraz dodaje witalności. Na uwagę zasługuje również jej wyjątkowy smak. Jest przyjemnie słodka, ale nie zawiera cukru, dzięki czemu mogą ją pić także diabetycy i dzieci.

3. Matcha

Herbata matcha to japońska zielona herbata, która ma szczególne właściwości prozdrowotne. Napar delikatnie pobudza, a przy okazji działa odprężająco. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów skutecznie opóźnia procesy starzenia i dodaje siły.
Co więcej, stymuluje ona organizm do produkcji dopaminy i serotoniny, czyli tzw. hormonów szczęścia. Obie te substancje są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Warto również wspomnieć, że regularne picie matchy ułatwia przyswajanie wiedzy.

4. Żeń-szeń

Korzeń żeń-szenia to roślina popularna w medycynie Dalekiego Wschodu już od wielu tysięcy lat. Jest najczęściej spożywany w postaci proszku i naparów. Dostarcza energii oraz wigoru, a także poprawia pamięć i koncentrację.
Jest to również roślina uznawana za silny afrodyzjak, która wzmacnia potencję. Regularne zażywanie preparatów z żeń-szeniem wzmacnia odporność organizmu na stres oraz skutecznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Przeczytaj także: Żeń szeń nie tylko na potencję! Poznaj jego właściwości zdrowotne i przeciwwskazania do stosowania

5. Yerba mate

Bardzo skutecznym zastrzykiem energii są również napoje takie jak Yerba Mate. Ten wyjątkowy napar z Ameryki Południowej w 1 łyżeczce suszu może zawierać od 350 do nawet 700 mg naturalnej kofeiny. Ponadto można w nim znaleźć substancje takie jak teobromina, polifenole, flawonoidy i saponiny, które sprzyjają detoksykacji organizmu.
Wspomniana teobromina występuje również w gorzkiej czekoladzie i jest znakomitym sposobem na naturalne pobudzenie. Warto też dodać, że Yerba Mate poprawia krążenie, koncentrację oraz przemianę materii. Zaleca się ją pić przy zwiększonym wysiłku fizycznym oraz podczas pracy w stresującym środowisku.

6. Guarana

Guarana to roślina, która rośnie w Południowej Ameryce (głównie Brazylii). Co ciekawe, gatunek ten od stuleci jest wykorzystywany w medycynie Indian z dorzeczy Amazonki. W wierzeniach niektórych z tamtejszych grup etnicznych guarana była uważana za źródło energii i symbol witalności.
Wszystko za sprawą zawartych w niej substancji takich jak: cholina, katechina i adenina, które pobudzają pracę mózgu. W dodatku taki napój pomaga się skoncentrować i nabrać energii. Efekt pobudzenia utrzymuje się nawet do 6 godzin i nie powoduje późniejszych spadków energetycznych. Guarana wpływa pozytywnie również na układ nerwowy i umiejętność radzenia sobie ze stresem.

7. Woda z miodem i cytryną

Miód, cytryna i odrobina soli to najprostszy domowy sposób na to, by uzupełnić brakujące elektrolity. Jak się jednak okazuje nie tylko, ponieważ zawarte w takim napoju substancje odżywcze skutecznie pobudzą do działania.
Co więcej, dogłębnie nawodnia i odżywia cały organizm. Woda wzbogacona wymienionymi dodatkami zamienia się w prawdziwy koktajl witamin i minerałów. Zdaniem wielu, nie tylko dodaje ona siły i witalności, ale i poprawia samopoczucie. Regularne picie takiego napoju wzmocni również odporność. Do mikstury można dodać odrobinę imbiru.

8. Teeccino

Pod tą egzotyczną i jeszcze mało znaną w Polsce nazwą kryje się organiczna, prażona herbatka ziołowa, która smakuje jak kawa. Przyrządzony napar nie tylko ma właściwości pobudzające, ale i nie powoduje późniejszego nagłego spadku energetycznego. Wszystko za sprawą specjalnej mieszanki ziaren, ziół i owoców, które dodają energii.
W składzie suszu znajdują się m.in.: cykoria francuska, nasiona ramón, palony jęczmień, a także hiszpański chleb świętojański, który po zaparzeniu nadaje lekko czekoladowego smaku i aromatu.

9. Gorąca czekolada z przyprawami

Kakaowiec to roślina, której właściwości pobudzające znane były już wielu prekolumbijskim kulturom. Korzystali z nich m.in. starożytni Majowie, którym napar z ziaren kakaowca towarzyszył w najważniejszych wydarzeniach religijno-kulturalnych. To właśnie tam popularne stało się spożywanie gorącej czekolady z ostrą papryczką chilli. Z kolei przywiezienie ziaren kakaowca do Europy spowodowało, że równie popularnym napojem stała się gorąca czekolada z cynamonem.
Obie mieszanki nie tylko skutecznie dodają sił, ale i rozgrzewają. Warto również dodać, że czekolada uważana jest za silny afrodyzjak, który wpływa również na produkcję serotoniny i endorfin – czyli hormonów szczęścia.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

pixel