Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kukurydza — wartości odżywcze, kalorie, sposoby jedzenia

2022-06-09
Kukurydza — wartości odżywcze, kalorie, sposoby jedzenia

Słodkie, złociste ziarenka ułożone w kolbę wyglądają tak apetycznie, że nie sposób się im oprzeć. Kukurydza to jedno z podstawowych zbóż, w dodatku bezglutenowych.

Zajmuje drugie miejsce na świecie po pszenicy pod względem popularności upraw. Odznacza się wysoką plennością i wszechstronnym zastosowaniem jako roślina pastewna, jadalna i przemysłowa.

Kojarzy się głównie z prażeniem, ale tak naprawdę znajduje się w wielu produktach: w płatkach, chrupkach, tortilli. Ma imponującą historię i olbrzymie znaczenie gospodarcze.

Rodzaje kukurydzy

Potocznie nazywa się ją „złotem Indian”. Kukurydza zwyczajna należy do rodziny traw, ale powszechnie uznaje się ją za zboże. Ma ponad 200 typów. Podgatunki różnią się między sobą budową. Największe znaczenie dla gospodarki mają:

  • kukurydza zwyczajna (twarda),
  • kukurydza koński ząb (pastewna),
  • kukurydza pękająca o formie perłowej lub ryżowej,
  • kukurydza cukrowa.

Przez ludzi spożywana jest odmiana cukrowa. Jej część jadalną stanowią nasiona umieszczone w kolbach o długości max. 20 cm.

Wygląd idealnej kukurydzy

Idealna kukurydza jest okryta jasnozielonymi liśćmi i ma śliskie długie „włosy”. Ziarna są gładkie i ściśle do siebie przylegają. Najczęściej uprawiane są odmiany biała i żółte. Inne gatunki – czerwone lub niebieskie można spotkać np. w Afryce. Dziko rosnąca odmiana kukurydzy nigdy nie istniała. Pierwsza powstała w wyniku skrzyżowania naturalnie rosnących traw. Wywodzi się ze strefy podzwrotnikowej, ale świetnie adaptuje się w klimacie umiarkowanym. Obecnie uprawia się odmiany paszowe, zbożowe (wykorzystywane do produkcji mąki i kaszy) oraz kukurydzę cukrową.

Zbiór cukrowy przypada na sierpień i wrzesień. Kolby ścina się etapami – w miarę dojrzewania. Gotowe do zbioru, idealne ziarna powinny mieć barwę kanarkową oraz być miękkie i soczyste w smaku. W przypadku odmiany białej nasiona mają kolor perłowy i słodki smak. Nie należy kupować produktów z pożółkłymi liśćmi, ponieważ są stare. W naszym klimacie uprawiane są odmiany przystosowane do klimatu europejskiego.

Mąka kukurydziana jest id produktem dozwolonym dla alergików i chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Olej kukurydziany wytwarzany z zarodków jej nasion i jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przysmak obu Ameryk

Złocista odmiana kojarzy się z Meksykiem, gdzie obok fasoli i papryki jest bazą większości dań. Bez niej swojego codziennego menu nie wyobrażają sobie mieszkańcy krajów: Kostaryki, Salwadoru, Gwatemali, Hondurasu, Nikaragui, Panamy czy Peru. Przepadają za nią także obywatele Stanów Zjednoczonych Ameryki. Jednak uznanie zyskała sobie na całym świecie – podbiła kubki smakowe milionów ludzi. 

Trochę mitów i historii

Była ważną rośliną na terenie Ameryki Północnej. Znano ją na wiele wieków przed dotarciem tam Krzysztofa Kolumba. Istnieje wiele baśni i legend na temat jej powstania. Według wierzeń Majów bogowie ulepili ich z krwi i kukurydzy! Powszechnie uznaje się jednak, że ten słoneczny przysmak pochodzi z Ameryki Łacińskiej, choć okoliczności jego powstania nadal owiane są tajemnicą. Była uprawiana na terenie Meksyku aż 9 tysięcy lat temu. Uważano ją za roślinę świętą i traktowano jak obiekt kultu.

Chociaż niektóre źródła podają, że  była wykorzystywana w starożytnym Rzymie, to jednak dominuje przekonanie o sprowadzeniu jej dopiero przez Krzysztofa Kolumba. Kiedy wielki odkrywca w XV wieku dotarł na tereny zamieszkane przez Indian, zastał rozległe uprawy kukurydzy. Wkrótce niewielkie jej ilości przetransportowano do Hiszpanii. Na początku wieku XVI mieszkańcy Portugalii, drogą handlu, dostarczyli warzywo do Afryki i do Indii, a stamtąd trafiło do Turcji, Rosji, Gruzji i Węgier.

Na przełomie XVII i XVIII wieku kukurydza dotarła do Polski. Sama nazwa pochodzi od węgierskiego słowa „kukuruc”. Jedną z ciekawszych historii jest fakt, że popcorn został odkryty przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. 

Kalorie i wartości odżywcze kukurydzy

To zboże inne niż wszystkie. Zawiera więcej polifenoli i ma silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż pozostałe (ryż, pszenica i owies). Na szczególną uwagę zasługuje niebieska kukurydza, której pigment wynika z zawartości antocyjanów (jest już dostępna w sklepach internetowych, choć praktycznie nieznana szerszej publiczności). Kukurydza jest ważnym elementem diety osób chorych na celiakię, ponieważ naturalnie nie zawiera glutenu.

Wartość odżywcza kukurydzy to 110 kcal, w tym aż 70% to węglowodany, 15% białka. Najchętniej sięgamy po nią w formie popcornu, płatków kukurydzianych, chrupek, czy ciasteczek. Kukurydza zawiera dużo składników odżywczych, które pomagają zachować zdrowie i witalność. Jedną z ważniejszych właściwości, jest fakt, że jest sycąca, a nie tuczy.

Czy kukurydza jest zdrowa?

Badania naukowe potwierdziły, że minerały i witaminy w kukurydzy to skarb, dzięki któremu można zapobiegać wielu groźnym schorzeniom. Złociste ziarenka zawierają bogaty zestaw witamin: witaminę A, witaminy z grupy B (B1,B2,B3,B6,B9), witaminę C,D, E, L ((kwas antranilowy). Osoby, które nie są na diecie redukcyjnej, mogą włączyć kukurydzę do swojej diety bez żadnych obaw. Ich organizm bardzo na tym skorzysta. Składniki odżywcze kukurydzy to również minerały: cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń, cynk, mangan, żelazo.

Witamina B3, która znajduje się kukurydzy, nie tylko obniża stężenie cholesterolu, ale także działa pozytywnie na włosy i skórę. Z kolei selen wraz z witaminą E i beta-karotenem chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Dietetycy podkreślają, że kukurydza powinna być ważnym składnikiem każdej dobrze zbilansowanej diety. Ciekawostką jest szczególna jej właściwość – podczas gotowania zwiększa się ilość aktywnych przeciwutleniaczy.

Właściwości zdrowotne słodkiej kukurydzy

Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego – jedna szklanka zaspokaja 18% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Pęcznieje on w żołądku, dając uczucie sytości. Dzięki temu poprawia przemianę materii, a więc nasz metabolizm. Dodatkowo działa oczyszczająco na jelita, wspiera odchudzanie i chroni przed zaparciami. Minusem jest jej wysoki indeks glikemiczny – dlatego diabetycy powinni ograniczyć spożywanie kukurydzy do minimum.

Dla zdrowego serca

Dbanie o serce i układ krwionośny ma kluczowe znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn śmierci nawet młodych ludzi. Zdrowe odżywianie jest najskuteczniejszą profilaktyką. Poznanie właściwości prozdrowotnych roślin pozwala lepiej dobierać składniki odżywcze i zdrowo przygotowywać. Badania naukowe wykazały, że spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, np.: mąki kukurydzianej obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, trzyma ciśnienie w bezpiecznych dla zdrowia granicach oraz utrzymuje idealny poziom cholesterolu. 

Na dobry wzrok

Jest bogatym źródłem antyoksydantów. Obecna w niej luteina pomaga utrzymać nasz wzrok w dobrym stanie i zapobiega wystąpieniu zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy. Inaczej mówiąc, jest znakomitym i godnym polecenia źródłem związków, które poprawiają nasze widzenie.

Kukurydza z puszki konieczność czy zdrowy produkt?

Właściwości zdrowotne kukurydzy przekonują wiele osób, aby próbować kolejnych dań z jej udziałem. W Polsce częściej można kupić kukurydzę w puszcze lub mrożoną. Świeża dostępna jest tylko w sezonie. Wartości odżywcze i właściwości kukurydzy w puszcze są zbliżone do tej świeżej. Właściwości kukurydzy konserwowej zależą także od składu zalewy, a także od tego, czy produkt zawiera wyłącznie kukurydzę, czy mix innych warzyw.

Najlepiej kupować produkt o prostym składzie: kukurydza, woda, sól. Wtedy mamy pewność, że jest to produkt wysokiej jakości, porównywalnej z przetworami domowymi. Zdarza się, że puszka zawiera cukier. Producenci dodają go ze względu na określone preferencje konsumenta. Niewielki dodatek cukru nie jest czymś strasznym. Jednak lepiej wybierać produkt bez tego niepotrzebnego dodatku i delektować się naturalnym smakiem.

Niewielka liczba kalorii w puszcze – 102, to kolejna zaleta tego produktu. Osoby na diecie mogą bez obaw wyjadać ją z puszki, przygotować z niej gulasz czy farsz do naleśników. Bardzo ciekawą potrawą jest napój z kukurydzy, miodu, brązowego cukru i chilli, zwany atoli. Spotyka się także jego przeróżne wersje z wanilią, kakao, kwiatem pomarańczy lub przyprawami korzennymi.

Przygotowanie kukurydzy konserwowej w domu

Sezon na kukurydzę powinno się wykorzystać w stu procentach. Złote ziarenka znakomicie nadają się na domowe przetwory. Kukurydza w słoiku domowej produkcji daje pewność składu zalewy. Aby ją przygotować, wystarczy ją obrać i zrobić zalewę z wody i soli. Na koniec słoiki trzeba zapasteryzować. Przy zakupie wszelkiej żywności puszkowanej zaleca się, aby w domu jak najszybciej przełożyć ją do pojemników na żywność lub słoików i przechowywać w lodówce.

Odżywcza kukurydza konserwowa

Czy kukurydza konserwowa jest zdrowa? Okazuje się, że tak. Wartości odżywcze kukurydzy konserwowej są zbliżone do świeżych ziaren. Zawiera ona około 2 gramy białka, 14 g węglowodanów, 0,77 g tłuszczu, 1,7 g błonnika. Zachowuje ona również dużą część witamin i składników mineralnych obecnych w świeżej kukurydzy. W zależności od składu jej indeks glikemiczny jest podobny do kukurydzy gotowanej. Wersja z puszki ma w sobie tak cenne mikroelementy i witaminy jak: 

  • selen
  • kwas ferulowy, wspomagający układ odpornościowy
  • witaminy z grupy B poprawiające metabolizm
  • witamina A (beta-karoten) i luteina, które są niezbędne dla prawidłowego widzenia
  • witamina D budująca kości i zęby
  • witamina E pomagająca zachować młodość
  • witamina K polepszająca krzepliwość krwi

Właściwości kukurydzy gotowanej

Gotowana kukurydza kojarzy się ze smakiem wakacji, z urlopem i próbowaniem lokalnych, sezonowych specjałów. Jej właściwości są takie same jak świeżej. Aby była smaczna, musi być przygotowana z młodych plonów.

Dzięki antyoksydantom obniża ona ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Obecny w niej magnez, błonnik i witamina E dobrze wpływają na regulowanie poziomu glukozy we krwi. Skrobia oporna (nierozpuszczalna frakcja błonnika) wspomaga pracę jelit i hamuje biegunkę. Wspomniana wcześniej skrobia oporna nie ulega strawieniu, dociera do jelita grubego, w którym wspiera namnażanie pożytecznych bakterii. Oznacza to, że pełni rolę probiotyku.

Ponadto w ziarenkach obecna jest luteina i zeaksantyna, które budują barwnik plamki w oku. Jedzenie gotowanej kukurydzy chroni nas przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a więc przed uszkodzeniem wzroku. 

Kukurydza dla kobiet w ciąży

Spożywanie produktów zawierających w sobie luteinę pod każdą postacią zaleca się także kobietom w ciąży, ponieważ ten związek wspiera prawidłowy rozwój prenatalny maleńkiego człowieka. Kukurydza zawiera także kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Panie, które planują macierzyństwo lub są w ciąży, powinny włączyć ją do swoich ulubionych smaków. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a do tego jest słodka. Jej jedzenie to taka mała przyjemność.

Przeczytaj także:

Dziewczynka trzyma nadpoczętą kolbę grillowanej kukurydzy i cieszy się z jej jedzenia.

Jak ugotować kukurydzę?

Zazwyczaj kupujemy ją w puszcze lub w słoiku. Otwieramy opakowanie i wyjadamy ziarenka lub używamy do różnorodnych dań. W sezonie mamy okazję spróbować świeżej wersji w kolbach. I tutaj pojawia się problem – jak ugotować świeżą kukurydzę? Koneserzy radzą, żeby przed ugotowaniem włożyć ją na godzinę do lodowatej wody. Następnie gotować 10-15 minut, w wodzie z dodatkiem cukru, bez soli, albo w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Należy przestrzegać czasu, ponieważ dłuższa obróbka termiczna powoduje, że twardnieje.

Najwięcej zwolenników ma podana tylko z solą, pieprzem i masłem. Ziarna dojrzałej kukurydzy można konserwować, marynować, a kolby zamrażać. Z jednej otrzymuje się ok. 3/4 szklanki ziarenek. Są składnikiem wielu pysznych dań. Młode kolby kilkucentymetrowej długości podaje w całości na przystawkę lub dodatek do mięs.

Kukurydza zastosowanie w kuchni

Kukurydza znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Gotuje się z niej zupki i kremy, przyrządza rozmaite farsze, dodaje do dań mięsnych i warzywnych. Młode kolby cudownie smakują z wiórkami masła zapiekane w folii. Ze świeżych ziaren można upiec ciasto. W potrawach świetnie komponuje się z papryczką chilli, neutralizując jej palący smak, co potwierdzają dania kuchni meksykańskiej.

Mało kto wie, że można z niej przyrządzić napój atoli. Powstaje on z kukurydzy, miodu, cukru brązowego i chilli. Do podstawowej wersji można dodać jeszcze inne składniki, np.: kakao, wanilię, anyż, czy kwiat pomarańczy. Napój z kukurydzy jest popularny w Meksyku i Ameryce Środkowej.

Na kontynencie amerykańskim grillowane kolby sprzedaje się w przydrożnych budkach obok hot dogów, kiełbasek i hamburgerów. Amerykanie jedzą ją jako dodatek do żeberek z grilla, steków i kurczaka. W Polsce jej popularność rośnie, choć niekoniecznie w najzdrowszych wersjach. A przecież bez problemu można łączyć ją z fasolą, a nawet grochem.

Potrawy z mąki kukurydzianej mamałyga, polenta, tortille, bliny

Mąka kukurydziana (drobna lub gruboziarnista) ma charakterystyczny złocisty kolor. Na południu Stanów Zjednoczonych i w krajach Ameryki Łacińskiej to najpopularniejsza mąka do wypiekania chleba i rozmaitych placków. Jest podstawą tortilli, czyli meksykańskiego chrupiącego placka usmażonego z obu stron na rozgrzanej metalowej płycie lub patelni bez dodatku tłuszczu. Robi się z niej bliny i kluski podobne znanych i lubianych w Polsce, kopytek. Przyrządza się z niej również nadzienie do indyka lub ryby. Mieszkańcy Karaibów zajadają się kluskami z mąki kukurydzianej z mięsnym lub serowym nadzieniem. Kluski owinięte są w liście kukurydzy i przygotowywane na parze. Swoje tradycyjne, regionalne danie oparte na tej mące mają mieszkańcy północnych Włoch – gotuje się ją z wodą i odrobiną soli na gęstą papkę i podaje na okrągłej drewnianej tacy w formie placka, który kroi się na porcje drewnianym nożem. Jest to tak zwana polenta, którą serwuje się z gulaszem lub gęstym sosem pomidorowym. To popularny dodatek do mięsa. Rumunia słynie z mamałygi ugotowanej na papkę kaszy kukurydzianej przełożonej kozim serem, zapieczonej i polanej śmietaną. Kukurydza ma istotne znaczenie jako pożywienie w najbiedniejszych krajach afrykańskich. Kleiki i placki są tam podstawowym posiłkiem. Gęsta papka stanowi dodatek do mięsa. Jednak na taki luksus może sobie pozwolić tylko zamożniejsza część społeczeństwa.

Dania z kukurydzy konserwowej

Jest ona najczęściej spotykanym produktem kukurydzianym w naszych sklepach. Stąd jej popularność i szerokie wykorzystanie do różnych dań. Kukurydza w puszce może być bardzo ciekawą inspiracją do łączenia smaków różnych kuchni i próbowania dań z odległych stron świata.

Leczo

Leczo z chorizo to przykładowe połączenie hiszpańskiej kiełbasy z tradycyjnym węgierskim daniem. Jest to jednogarnkowy posiłek, którego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Przepis jest prosty, a efekt smakowy jest wart wysiłku. Do ugotowania leczo z chorizo potrzebne będą:

  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szklanka bulionu
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • chorizo
  • ulubiony bulion
  1. Przygotowanie leczo rozpoczynamy od posiekania drobno cebuli i czosnku i zeszklenia ich na rozgrzanym oleju.
  2. Kroimy w plastry kiełbasę chorizo i krótko podsmażamy.
  3. Obieramy cukinię, kroimy ją w talarki. Dodajemy do kiełbasy.
  4. Następnie wysypujemy kukurydzę oraz pokrojoną w słupki paprykę.
  5. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 15 minut.

Przeczytaj także: Jakie przyprawy muszą znaleźć się w prawdziwym leczo?

Sałatka z kukurydzą i brokułami

Kiedy brakuje czasu na gotowanie obiadu, szukamy szybkich dań, które zawierają wszystko, co niezbędne dla sycącego dania głównego. Mieszanka z brokułów, kurczaka i kukurydzy to pomysł także na lunch w pracy. Będą do niej potrzebne takie składniki:

  • pierś z kurczaka
  • brokuły
  • ugotowane jajka
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • puszka kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  1. Brokuły i jajka ugotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka grillujemy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy grillowej patelni ani żadnego urządzenia z funkcją grilla, to możemy mięso podsmażyć.
  3. Następnie jogurt naturalny mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem.
  4. Różyczki brokułów można blanszować.
  5. Przekładamy je do miseczki, dodajemy kurczaka i jajka pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy do smaku i polewamy dipem koperkowym.

Galaretka drobiowa z kukurydzą konserwową

Galareta drobiowa to świetny pomysł na szybszą potrawę na przyjęcie. Pięknie wyglądająca, kolorowa galaretka raz dwa pada łupem gości. Do jej wykonania potrzebujemy następujących produktów:

  • pierś z kurczaka
  • kukurydza
  • groszek zielony
  • marchewka
  • koperek
  • natka pietruszki
  • żelatyna 
  • masło
  1. Pierś z kurczaka kroimy w paski i umieszczamy w garnku z wodą z dodatkiem łyżeczki soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Gotujemy mięso 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Po wystudzeniu mięso kroimy jeszcze drobniej i skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Obieramy marchewkę i nadajemy jej postać zgrabnych, niewielkich kosteczek. Gotujemy marchewkę przez 15 minut. Odcedzamy, dodajemy masło i mieszamy.
  5. W gorącej wodzie (1,5 litra) rozpuszczamy żelatynę.
  6. Siekamy koperek i natkę pietruszki.
  7. Na dno miski wykładamy mięso, a na nie kukurydzę i groszek. Dodajemy marchewkę, koperek i natkę pietruszki. Wlewamy ciepłą żelatynę i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Galaretkę można polać octem. 

Sałatka z tortellini – przysmak na naprawdę duży głód

Tortellini z grzybowym nadzieniem to doskonały pomysł na obiad, smaczną kolację lub szybką przekąskę do pracy. Jest niezwykle sycące, a przy tym apetycznie wygląda. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

  • tortellini z nadzieniem grzybowym
  • por
  • papryka czerwona
  • majonez light lub zwykły majonez
  • kukurydza
  1. Tortellini ugotujemy według instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki.
  3. Pora także należy umyć i pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem (najlepiej na sitku), odcisnąć nadmiar wody i połączyć z papryką.
  4. Kukurydzę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski.
  5. Dodajemy do warzyw tortellini.
  6. Następnie robimy „sosik”: przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Placuszki z kukurydzy

Co zrobić, kiedy dzieci nie chcą jeść obiadu? Przygotować placki! To lubią prawie wszystkie dzieci. Placki możemy przygotować z warzyw, również z kukurydzy. Piękny kolor przypominający słoneczko sprawi, że najmłodsi smakosze zjedzą obiad bez marudzenia. Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym, to przepis na kulinarny sukces. Do przygotowania placków będą potrzebne:

na sos różany

  • jogurt grecki – 200 g 
  • konfitura z róży – 1 łyżeczka 
  • sok wyciśnięty z 1 limonki 
  • sól 
  • pieprz 
  • świeża mięta – 2 łyżki 
  • ziarenka granatu – 3 łyżki 

na placuszki

  • kukurydza – 1 puszka 
  • szalotka – 2 szt. 
  • papryczka chili – 1 szt. (nie jest konieczna, można zastąpić papryką słodką) 
  • mąka kukurydziana – 40 g 
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki 
  • sól 
  • pieprz 
  • duże jajko – 1 szt. 
  • świeża bazylia – 6 liści 
  • zielona pietruszka – 2 gałązki 
  • olej kokosowy do smażenia
  1. Wykonanie sosu zaczynamy do zmieszania jogurtu z konfiturą różaną oraz sokiem wyciśniętym z limonki.
  2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną miętą.
  3. Sos dekorujemy ziarenkami granatu, co sprawia, że przepięknie prezentuje się na stole i wzbudza zainteresowanie dzieci.
  4. Kukurydzę odsączamy, odkładamy na bok trzy łyżki, a resztę blendujemy.
  5. Siekamy szarlotki i paprykę i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Mieszamy z pozostałą częścią ziaren kukurydzy.
  6. Rozpoczynamy przygotowanie ciasta - mąkę mieszamy z sodą, solą i pieprzem.
  7. Jajko ubijamy mikserem i dodajemy do masy. 
  8. Dodajemy pozostałe składniki do masy i mieszamy.
  9. Siekamy bazylię i pietruszkę.
  10. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy sosem i posiekaną miętą.

Przepisy na kukurydzę gotowaną

Jest bardzo prosta do wykonania, a przy tym niezwykle smaczna. To ekstra pomysł na kolację lub letnie przyjęcie. 

Na talerzu leżą wykwintne kolby grillowanej kukurydzy z serem feta i kolendrą.

Kukurydza gotowana z sosem serowym

Do jej wykonania potrzebne są 3 kolby i 3 łyżeczki cukru. Składniki sosu serowego to:

  • masło – 2 łyżki 
  • mąka pszenna – 2 łyżki 
  • mleko 3,2% – 2 szklanki (lub roślinne)
  • sól 
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta 
  • ser typu gruyère – 200 g (można zastąpić wegańskim)
  • natka pietruszki – 1 garść 
  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut. W sumie daje to około 15 minut.
  3. W międzyczasie można przygotować sos serowy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki.
  4. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru.
  5. Cały czas mieszając, dolewamy mleko.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość będzie gęsta.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do sosu.
  9. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Posypujemy go posiekaną pietruszką. Kolby polewamy sosem.

Kukurydza gotowana w mleku

To świetne danie na przekąskę podczas oglądania filmu. O wiele lepsze niż popcorn czy wszelkiego rodzaju chipsy. Jest prosta do przygotowania. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, które i tak na co dzień mamy w domu:

  • 2-3 kolby kukurydzy cukrowej 
  • ok. 2 szklanki mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • dodatkowo: gruboziarnista sól i wiórki masła do posypania, patyczki do nadziewania 
  1. Kukurydzę obieramy z liści i wąsów.
  2. Kroimy ją kawałki długości 5-6 cm.
  3. Mleko gotujemy z cukrem i masłem, wkładamy kukurydzę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, 10-15 minut.
  4. Podajemy gorącą, posypaną gruboziarnistą solą i wiórkami masła, jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.

Przepisy z wykorzystaniem kolby

Sezon na świeżą kukurydzę nie jest za długi, dlatego warto go wykorzystać w pełni i cieszyć się smakiem złocistych nasion.

Prosta sałata z kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi

Kolorowe danie sprawia, że zmysł wzroku i smaku mówią to samo… „prosimy o dokładkę”. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • kolby: 4–5 sztuk
  • pomidorki koktajlowe 1 szklanka
  • czerwona cebula  
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • świeża bazylia 
  • pieprz, sól do smaku
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Wrzucamy do wrzącej wody kolby, czekamy do ponownego zagotowania, a następnie zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po ostygnięciu za pomocą noża należy obrać kolby z ziaren.
  3. Ziarna wrzucamy do miski, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, przekrojone na pół pomidorki oraz przyprawy i oliwę. Wymieszać. Przed podaniem całość można posypać świeżą bazylią.

Krem z kukurydzy i batatów 

Kukurydza to idealny składnik kremu. Oryginalny, zaskakujący krem to pewność kulinarnego sukcesu. Do jego wykonania musimy mieć pod ręką:

  • bataty 2 sztuki 
  • kolby: 3–4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • wywar warzywny 1 litr
  • mleczko
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: pieprz, chili, sól 
  • do podania: świeża kolendra, płatki migdałów
  1. Bataty i cebulę obieramy i kroimy. Kolby obieramy za pomocą noża.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy ziarenka i pokrojone bataty.
  3. Po chwili zalewamy wszystko wywarem warzywnym i gotujemy pod przykryciem do miękkości (przez około 20 minut).
  4. Przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny i mleczko kokosowe.
  5. Całość miksujemy na gładki krem.
  6. Danie podajemy posypane płatkami migdałów i świeżą kolendrą. 

Pieczona kukurydza 

Świeża kukurydza z piekarnika zaskakuje prostotą wykonania i smakiem godnym konesera. Wiadomo, że dania łatwe do przygotowania okazują się zwykle wyborne w smaku. Składniki:

  • kolby: 4 sztuki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • ząbki czosnku 4 sztuki 
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą, ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i odrobiną soli.
  2. Kolby umyć i osuszyć, a następnie polać przygotowaną wcześniej oliwą.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kukurydzę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec przez około 20–25 minut. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. 

Rady dotyczące pieczenia kukurydzy

Najlepsza do pieczenia jest wersja nieobrana z liści lub dokładnie zawinięta w folię. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy liście i wąsy lub zdejmujemy folię aluminiową. Każdą sztukę smarujemy z wierzchu masełkiem, posypujemy chili, tartym twardym serem, posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki (z tego spisu wybieramy składniki, które najbardziej lubimy) 

Zupa krem z kukurydzy i marchewki 

Idealna na jesienne dni - rozgrzewa, syci, a do tego kusi słodkim smakiem. Do zupy można wykorzystać kukurydzę świeżą lub z puszki, więc można ją jeść, kiedy mamy ochotę. Do tego przepisu będą potrzebne:

  • 3 kolby  
  • 1 cebula 
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 marchewki 
  • 1 litr bulionu drobiowego 
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany 
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
  • szczypta chili 
  • sól i pieprz
  • suszona natka pietruszki 
  • groszek ptysiowy lub grzanki 
  1. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Ziarna zdejmujemy z kolby.
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę i ziarna przez 10 minut.
  5. Przyprawiamy danie. Kukurydzę z cebulą przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki oraz przyprawy.
  6. Gotujemy przez ok. 30 minut. Całość blendujemy i podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Jak zrobić kukurydzę z grilla?

Istnieją dwa niezawodne sposoby: w liściach lub wstępnie ugotowaną (co najmniej 10 minut od zagotowania wody). Składniki: 

  • 4 kolby kukurydzy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • gorąca woda 
  • sól i słodka papryka do smaku 
  • masło 82% według uznania 
  • koperek świeży, dowolna ilość 
  1. Kukurydzę dokładnie obieramy i płuczemy, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Trzeba pamiętać, że musi być przykryta wodą.
  2. Ugotowaną wyjmujemy i osączamy z wody, układamy na foli aluminiowej, oprószamy papryką i na każdą nakładamy po kawałeczku masła.
  3. Zawijamy. Kładziemy na grillu na 15-20 minut. Pod koniec można położyć ją na chwilę bez foli na ruszcie będzie bardziej zrumieniona.
  4. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Na gorącą kukurydzę nakładamy jeszcze po porcji masła, oprószamy solą i posypujemy koperkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu. Wtedy najlepiej smakuje. 

Na koniec ciekawostka. Bardzo interesującą odmianą jest niebieska kukurydza, która swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych. Ma lekko orzechowy smak. Zawiera silne antyoksydanty, które chronią organizm przed m.in.: szybkim starzeniem się, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami i wieloma innymi chorobami. Zawiera także rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach (B, D, E, K) oraz istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związki mineralne, np.: potas, cynk, żelazo, wapń, fosfor i magnez.

Oczywiście warto stawiać na kukurydzę bio - wolną od gmo i konserwantów. W takiej wersji może być naprawdę cennym składnikiem diety bezglutenowej i nie tylko!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

pixel