Deserki sojowe - przysmak nie tylko dla wegan!
Bez mleka, bez laktozy i bez glutenu, za to pełne smaku, o delikatnej, kremowej konsystencji. Tym właśnie wyróżniają się deserki sojowe dla wegan i wegetarian. Chociaż popularne są szczególnie w diecie bezmięsnej, coraz częściej sięgają po nie również mięsożercy lub fleksiwegetarianie. Wszystko to dzięki przyjemnemu, lekkiemu smakowi i wszechstronnemu zastosowaniu.
Czym są deserki sojowe?
Desery sojowe to mała przekąska przypominająca klasyczny jogurt. Produkt nie zawiera jednak ani grama mleka, dlatego świetnie sprawdza się jako stały element diety wegańskiej.
Jogurty cechują się lekko słodkim smakiem, a ich konsystencja jest bardzo delikatna i półpłynna. Wraz ze wzrastającą popularnością roślinnych produktów na rynku zaczęły pojawiać się również inne podobne produkty, takie jak sojowe jogurty pitne czy też mleko sojowe.
Deserki sojowe mogą posiadać różne smaki, spośród których najpopularniejsze to:
- Waniliowy
- Czekoladowy
- Karmelowy
- Truskawkowy
Prawdziwi smakosze mogą zainteresować się bardziej wyszukanymi, takimi jak na przykład deser sojowy o smaku kokosowym, morelowym czy słonej czekolady z dodatkiem soli morskiej.
Jak tworzone są deserki sojowe?
Desery wytwarzane są z obłuszczonego ziarna soi. W przypadku produktów z certyfikatem ekologiczności wszystkie ziarna pochodzą z upraw kontrolowanych. Ziarna są rozgniatane, prasowane i mieszane z wodą do uzyskania odpowiedniego stężenia.
Następnie jogurt wzbogacany jest w cukier bądź słodziki. W zależności od producenta może być to zwykły biały cukier, ekologiczny cukier trzcinowy lub ksylitol. Do deserków dodaje się także odpowiednie aromaty oraz kakao w przypadku smaku czekoladowego.
W ekologicznych deserach sojowych nie znajdziemy sztucznych zagęszczaczy czy barwników - np. zamiast karagenu czy fosforanów potasu stosuje się prozdrowotne pektyny, mączkę chleba świętojańskiego czy skrobię modyfikowaną kukurydzianą. Nie zawierają również maltodekstryny. Rolę regulatorów kwasowości pełnią naturalne dodatki z certyfikatami bio. Niektóre desery są dodatkowo wzbogacone o witaminy: ryboflawinę, B12, D2.
Kto powinien sięgać po deserki sojowe?
Stworzone zostały przede wszystkim z myślą o weganach. Niemniej jednak obecnie mają wielu fanów również wśród wegetarian, a nawet miłośników mięsa. Niezależnie od rodzaju stosowanej diety, produkty sojowe zawsze mogą stanowić cenne źródło białka.
Warto zauważyć, że smaczne desery sojowe są produktami bez laktozy oraz bez glutenu. Są zatem odpowiednie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać tych składników. Sprawdzą się również w przypadku uczulenia na białko mleka krowiego.
Czy te desery są zdrowe?
Jogurty sojowe ekologiczne mają bardzo dobry skład, ponieważ tworzone są jedynie z produktów z kontrolowanych upraw. Ponadto stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych.
Kaloryczność jogurtów sojowych
Większość jogurtów sojowych jest niskokaloryczna, ponieważ posiada 80-90 kalorii w 100 gramach produktu. Przekąska ta sprawdzi się zatem dobrze jako mała słodkość podczas odchudzania.
Białko
Soja jest najbogatszym roślinnym źródłem białka. Jako jedyna z roślin strączkowych dostarcza wszystkich egzogennych aminokwasów. Właśnie dlatego produkty sojowe są tak rekomendowane w diecie wegańskiej.
Wapń i witaminy z grupy B
W jogurtach sojowych znaleźć można również wapń oraz witaminy B2 czy B12. Dzięki temu stanowią one pełnowartościową alternatywę dla nabiału.
Niska zawartość tłuszczów
Jogurty sojowe praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczu. Mogą być spożywane przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Skład deserków sojowych
Większość deserków sojowych, szczególnie tych ekologicznych, posiada krótkie i proste składy. Na pierwszym miejscu znajduje się baza sojowa wykonana z obłuszczonych ziaren soi i wody. Następnie w spisie składników znaleźć można różnego rodzaju substancje słodzące. Pozostałe składniki zależą od pożądanego smaku i gęstości. Mogą być to naturalne zagęstniki, aromaty czy też kakao.
Szybka przekąska w ciągu dnia
Pakowane są w małe, wygodne opakowania. Można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a także na podróż.
Jogurty zawierają dużą ilość białka oraz błonnika, dlatego są bardzo sycące. W połączeniu z owocem lub sokiem mogą stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek.
Przekąska dla dzieci
Produkty sojowe mogą być spożywane również przez najmłodszych. Jogurty dla dzieci sprzedawane są w mniejszych opakowaniach. Ich różnorodne smaki z pewnością zainteresują zarówno małych niejadków, jak i łasuchów.
Obecnie w sklepach znaleźć można również deserki sojowe dla niemowląt. Często pakowane są one w wygodne, zakręcane tubki.
Warto mieć jednak na uwadze, że soja jest silnym alergenem, dlatego należy na nią uważać w przypadku dzieci ze skłonnościami do uczuleń, a także w przypadku gdy rodzice mają alergie.
Przepisy z deserkami sojowymi
Chociaż mogą być spożywane samodzielnie, jeśli tylko mamy nieco więcej czasu, warto poeksperymentować i poszukać nowych smaków i kompozycji. Jogurty bardzo dobrze smakują z dodatkiem granoli lub orzechów. Można łączyć je również z owocami.
Deserki sojowe można wykorzystać również jako polewę do placuszków, racuchów lub omleta. Stanowią one również dobrą bazę do koktajlów. Są pro prostu pyszne!
Deser sojowy o smaku waniliowym czy apetyczny deser sojowy z kokosem? A może wanilia? Lub coś o tropikalnym smaku i aksamitnej konsystencji - mango z marakują? Kosztuj różnych produktów i odkryj swój ulubiony!