Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Soja

( ilość produktów: 10 )

BIO soja – niezwykle zdrowe nasiona w atrakcyjnej cenie. Zrób ekologiczne i bezpieczne zakupy w Arkanach Smaku!

Soja to czołowa przedstawicielka nasion roślin strączkowych. Wyróżnia się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka oraz cennych składników aktywnych. Produkty z soi stanowią podstawę większości diet wegańskich i wegetariańskich na całym świecie. Uprawy rośliny przeznaczone są nie tylko do celów spożywczych, ale także z przeznaczeniem na produkcję pasz dla zwierząt oraz wyrobów z branży przemysłowej czy kosmetycznej. W Arkanie Smaku oferujemy Ci nasiona soi najwyższej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych. Kupisz ją w różnych odmianach i pod różną postacią.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Nasiona soi w wersji BIO

Zastanawiasz się, gdzie kupić soję? Gwarantujemy Ci, że w naszym sklepie znajdziesz produkty najwyższej jakości. Oferujemy certyfikowany ekologiczny asortyment, który pochodzi od sprawdzonych dostawców, z kontrolowanych upraw. Ciesz się autentycznym smakiem i najwyższą wartością odżywczą strączków!

W ofercie znajdziesz m.in.:

  • soję w postaci suchych nasion oraz w zalewie (w puszce),
  • soję czarną,
  • a także granulat sojowy i kiełki soi.

Soja jako źródło białka

Nasiona soi są doskonale znane przede wszystkim wegetarianom i weganom. Są one jednym z podstawowych surowców roślinnych dostarczających sporej ilości białka, przez co stanowią świetny zamiennik mięsa w diecie. Suche ziarno może zawierać nawet 40% tego składnika. Białko sojowe prezentuje porównywalną wartość odżywczą do białek mięsa czy jaj kurzych.

Co więcej, soja oferuje szerokie możliwości zastosowania w przetwórstwie żywności. W rezultacie to właśnie ten gatunek jest najczęstszym składnikiem różnorodnych wyrobów wegańskich, w tym wszelkich roślinnych odpowiedników mięsa (np. kotletów sojowych). Podstawowe produkty z soi to:

Soja ? indeks glikemiczny i skład

Podobnie jak większość nasion roślin strączkowych, soja charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). Oznacza to, że nie powoduje ona gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a więc może być bezpiecznie spożywana przez cukrzyków czy osoby chorujące na insulinooporność.

Soja wyróżnia się bardzo bogatym składem chemicznym. Oprócz białka dostarcza także cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. zdrowe tłuszcze) i duże ilości błonnika pokarmowego. Dzięki takiej kompozycji składników odżywczych, nasiona te skutecznie zaspokajają głód i utrzymują sytość na długi czas. Co więcej, wpływają one pozytywnie na pracę układu pokarmowego, m.in. usprawniając trawienie.

To jednak nie wszystko, ponieważ ziarna te dostarczają również wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim należy wspomnieć o witaminach z grupy B, magnezie, potasie, wapniu, fosforze i manganie.

Soja ? fitoestrogeny

Soja jest także bogata w izoflawony, które należą do grupy naturalnych antyoksydantów. Oznacza to, że mają zdolność do pozbywania się wolnych rodników, które to są odpowiedzialne m.in. za rozwój komórek nowotworowych.

Izoflawony roślinne swoją budową chemiczną przypominają żeńskie hormony płciowe ? estrogeny, dlatego też nazywane są fitoestrogenami. W związku z tym wykazują podobne do hormonów działanie, choć jest ono zdecydowanie słabsze.

Efekty działań hormonalnych wynikających ze spożycia soi odczuwać mogą kobiety w okresie menopauzy ? i są one pozytywne. Mowa tu o łagodzeniu nieprzyjemnych objawów związanych z okresem przekwitania, takich jak uderzenia gorąca, nadmierna potliwość, rozdrażnienie, bóle głowy. Fitoestrogeny mogą ponadto zapobiegać rozwojowi raka piersi oraz osteoporozy.

pixel