Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Co zrobić z mąki migdałowej - przepisy i porady

2021-09-02
Co zrobić z mąki migdałowej - przepisy i porady

Zastanawiasz się, co zrobić z mąki migdałowej? Odkryj najlepsze przepisy fit i nie tylko! 

Zdrowa dieta wymaga urozmaicenia i składa się z prostych składników. Nie toleruje konserwantów, polepszaczy smaku i innych niepotrzebnych dodatków. Kuchnia pełna zdrowia opiera się na naturalnych składnikach, zachowujących wszystkie walory odżywcze. To, co trafia do sklepu, powinno być  jak najmniej przetworzone. Przykładem zdrowego produktu, który w zasadzie nie ma sztucznych dodatków, jest mąka migdałowa. Powstaje z mielonych migdałów, najczęściej obranych ze skórki. To jedna  najzdrowszych mąk dostępnych na rynku.

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa to bogate źródło jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera mało węglowodanów, a dużo cennego dla zdrowia błonnika. Ma w sobie sporo witamin i minerałów. 

Jej właściwości wynikają bezpośrednio z zalet samych migdałów, które  są przecież bardzo pożądanym elementem prawie każdej zdrowej diety. Jedząc je, przyczyniamy się do  zmniejszania ryzyka chorób układu krążenia, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Antyoksydanty chronią człowieka przed wolnymi rodnikami, mają działanie antyrakotwórcze oraz obniżają także ciśnienie krwi. Stosowanie migdałów w diecie zapobiega cukrzycy, a u diabetyków  obniża poziom cukru we krwi. Orzechy te nie zawierają glutenu. 

W 30 gramach mąki znajduje się 6,8 mg witaminy E - uznawanej za witaminę młodości, bo zapobiega uszkodzeniom skóry. Zawiera też żelazo (i to całkiem sporo), magnez, wapń, który  nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale także jest niezbędny, aby układ krążenia rozprowadził enzymy i hormony w całym organizmie. Warto wiedzieć, że w mące migdałowej znajduje się także potas, który jest konieczny, aby utrzymać ciśnienie krwi w normie. 

To lekki produkt i można z niej wypiekać nawet biszkopty. Przepisy z mąki migdałowej warto włączyć do swoich wypieków i cieszyć się pysznym smakiem oraz zdrowiem.

Mąka migdałowa – przepisy fit

Osoby dbające o linię szukają zdrowych zamienników tradycyjnej mąki pszennej, która jak wiadomo, jest pozbawiona praktycznie wszystkich zdrowych składników. Z kolei migdałowa wersja spełnia oczekiwania konsumentów pod względem wartości zdrowotnych. Nadaje się nie tylko do wypieków, ale także do zupy. 

Daniem, które bez wątpienia można polecić osobom na różnych dietach, jest zupa migdałowa, składająca się z mąki migdałowej, mleka migdałowego, bagietki, oliwy, octu jabłkowego, soli i przypraw cebuli i czosnku w proszku. Jest to potrawa szybka i prosta w przygotowaniu:

  1. Wystarczy zmiksować bagietkę, mąkę, mleko oraz przyprawy. 
  2. Po zmiksowaniu należy dodać oliwę i znów zmiksować. 
  3. Zupę podaje się na zimno posypaną ziołami. 

Przepisy fit z mąki migdałowej to bardzo ciekawe propozycje słodkości znanych i lubianych, tyle że w zdecydowanie zdrowszej wersji. 

Pieguski z mąki migdałowej lub mąki amarantusowej

Popularne ciasteczka - pieguski dostępne niemal w każdym sklepie, to produkt niezbyt zdrowy, ale jeżeli przygotujemy je w domu jako wypiek z mąki migdałowej, to zyskają na smaku i cennych składnikach odżywczych. Do przygotowania piegusek w nowej wersji potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) – dopuszczalne jest dodanie mąki amarantusowej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego albo masła
  • 1/8 szklanki mleka kokosowego (można zamienić na  śmietanę)
  • 3 płaskie łyżeczki ksylitolu lub 1/2 łyżeczki płynnej stewii
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 125 g czekolady gorzkiej ponad 70% 

Wykonanie:

  1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od roztopienia oleju kokosowego lub masła i posiekania czekolady. 
  2. W misce należy wymieszać mąkę z sodą i ksylitolem
  3. W drugiej misce ucieramy jajka z olejem i łączymy z zawartością pierwszej miski oraz dodajemy czekoladowe kawałki. 
  4. Masę można nakładać łyżką na blaszce lub ulepić z niej kulki. 
  5. Należy je piec około 25 minut i delektować się wspaniałym aromatem migdałów, który unosi się po domu.  

Ciastka nie są zbyt słodkie, ale chrupiące i dzieci je uwielbiają, a osoby na różnych dietach mogą je zajadać bez wyrzutów sumienia.

Przeczytaj także: Zdrowe naleśniki z mąki amarantusowej - szybki przepis

Inne wypieki z mąki migdałowej - przepisy

Wypieki te kuszą zapachem i są zdrowe, a w połączeniu z czekoladą i pomarańczą to uczta dla podniebienia.  Zaletą ciasta z mąki migdałowej jest to, że można je jeść bez obawy o zbędne kilogramy, ponieważ nie zawiera białej mąki ani tłuszczu. Do ciasta potrzebujemy:

  • 2 pomarańcze,
  • mąkę migdałową, czyli zmielone na drobny pyłek migdały
  • 6 jajek
  • kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 250 g ksylitolu

Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania obranej pomarańczy - owoce powinny być w całości przykryte wodą. Należy je gotować przez dwie godziny, odlać wodę i wystudzić owoce. Pomarańcze należy pokroić na ćwiartki i zmiksować, dołożyć pozostałe składniki i ponownie włączyć blender lub mikser. Składniki muszą się połączyć. W cieście będą wyczuwalne niewielkie kawałki pomarańczy. Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na około godzinę i podać po wystudzeniu.

Ciasto migdałowe bez mąki

To deser dla każdego, kto lubi migdały, a nie przepada za smakiem mąki lub jest w grupie osób, które ze względów zdrowotnych muszą ją ograniczać. Ciasto migdałowe bez mąki jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak zadowoli łasucha. Zamiast cukru lepiej użyć ksylitolu lub erytrytolu. Ciasto powstaje z:

  • 3 jajek
  • 150g zmielonych migdałów
  • 100g erytyrolu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ksylitol w pudrze do posypania

Przygotowanie:

  1. Tortownicę trzeba natłuścić masłem, a piekarnik nastawić na 150 stopni. 
  2. Jajka ubić z erytrolem, skórką z cytryny i cynamonem na jednolitą, jasną masę. 
  3. Dołożyć zmielone migdały i delikatnie mieszać na jednolitą masę. 
  4. Tak przygotowane ciasto należy przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 35 minut. 
  5. Wystudzone ciasto można  do smaku oprószyć ksylitolem w pudrze.

Naleśniki z mąki migdałowej

Dzieci kochają naleśniki. Zdecydowanie zdrowsze są naleśniki z mąki migdałowej, które również można podać z ulubionymi dodatkami.

Mąka migdałowa jest prosta w przygotowaniu i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Podbiła serca smakoszy i osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Można z niej przyrządzać potrawy dla dzieci i osób chorujących na cukrzycę. Warto sięgać po wszelkie zamienniki pszennej mąki.

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 391 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-21
Serdecznie polecam. Produkty w super cenie. Błyskawiczna dostawa.
2021-08-25
Szybko i bezproblemowo. Wszystko ok. Mogę polecić.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel