Odżywianie w okresie ciąży ma kluczowe znaczenie dla rozwoju płodu i zdrowia przyszłej mamy. Nie wszystkie produkty wolno spożywać w okresie ciąży. Wiele kontrowersji wzbudza temat czosnku w ciąży: czy jest on dozwolony, czy powinno się go unikać?
Wegetarianie już dawno pokochali soję ze względu na jej właściwości, czas by mąka sojowa zdobyła równie duże uznanie wśród osób reflektujących nawet zwykłą dietę.
Kwasy omega 3 to rodzaj tłuszczów nienasyconych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie są ich najbardziej przyswajalne źródła?
To, jakie przyprawy pasują do ryb, zależy od lokalnej tradycji: w kuchniach Azji ryby wymagają intensywnych marynat, ostrych przypraw i fermentowanych sosów, w których występuje smak umami. A jak jest w Europie?
Kiedy myślisz o kiszonkach, pierwszym skojarzeniem jest kiszona kapusta. Nie jest ona jednak jedynym warzywem, które można kisić. Szczególnie smaczne są również zakwaszone marchew, buraki, kapusta czerwona i wiele innych...