Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Zdrowe odżywianie

Czym zastąpić mleko – roślinne odpowiedniki w Twojej kuchni

Czym zastąpić mleko na co dzień? Coraz więcej osób rezygnuje z nabiału z różnych przyczyn. Często ma to wpływ brak tolerancji laktozy, weganizm czy też zwykła potrzeba wzbogacenia swojej diety. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych. Przyjrzyjmy im się bliżej!

Czytaj więcej
Chlorella – dlaczego warto ją wypróbować? Skład i działanie

Chlorella jest mikroalgą uznawaną za superżywność. Chcesz poznać jej właściwości? Przeczytaj nasz wpis!

Algi to ważny składnik diety długowiecznych mieszkańców Okinawy. Wielu naukowców nazywa je jedzeniem przyszłości. Z powodu bogactwa składników odżywczych określane są mianem superfoods. Ceni się je od wieków. Na Dalekim Wschodzie służyły m.in. do łagodzenia przeziębień, kaszlu, otyłości czy bólu. Część z ich działań leczniczych potwierdzili współcześni naukowcy. Badania na ten temat są prowadzone także w Polsce.

Czytaj więcej
Co to jest kozieradka i kto powinien ją stosować?

Kozieradka jest rośliną o szerokim przeznaczeniu. Odnajduje zastosowanie w kosmetologii oraz cechują ją właściwości lecznicze. Jeśli interesujesz się naturalnymi metodami na poprawę urody oraz ekologicznymi sposobami lecznictwa, przeczytaj koniecznie o jej cudownym zastosowaniu.

Czytaj więcej
Mleko orkiszowe – właściwości i wykorzystanie w kuchni

Mleko orkiszowe to zbożowy napój roślinny, który jest jednym ze zdrowszych zamienników mleka krowiego. Ze względu na swoje właściwości, zdobywa coraz większą popularność, nie tylko w kuchni wegańskiej. Jakie korzyści dla organizmu przynosi jego spożywanie i jak pomysłowo wykorzystać go w diecie?

Czytaj więcej
Jakie białko w proszku wybrać i jak je stosować?

Białka w proszku to produkty funkcjonalne chętnie stosowane przez osoby aktywne fizycznie w celu budowania masy mięśniowej, odbudowy mikrouszkodzeń, a także wspomagania odchudzania oraz regeneracji. Zastanawiasz się, jaką odżywkę białkową kupić? Szukasz wegańskiego białka w proszku? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej.

Czytaj więcej

Jeszcze niedawno bardzo trudno było go kupić, na szczęście dziś warzywo to zyskuje coraz większą popularność. Topinambur, bo o nim mowa, to prawdziwy „superfoods”! Warto włączyć go do swojego jadłospisu, ponieważ te niepozorne bulwy są niezwykle bogate w  substancje bioaktywne korzystnie oddziałujące na zdrowie. Czym właściwie jest topinambur? Jak smakuje, jak go przyrządzić i jakie posiada właściwości? Dowiesz się tego z poniższego artykułu!

Czytaj więcej
Napój sojowy a mleko sojowe. Właściwości, wady i zalety

Napój sojowy powstał w Chinach, lecz obecnie stosowany jest na całym świecie jako najczęściej wybierany substytut mleka krowiego w diecie roślinnej lub przez osoby z nietolerancją laktozy. Charakteryzuje się on zbliżoną do produktu zwierzęcego zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów, a dodatkowo zawiera składniki bioaktywne o prozdrowotnym działaniu. Dowiedz się więcej o tym popularnym napoju!

Czytaj więcej
pixel