Syrop z pokrzywy - czym różni się od soku, jakie ma właściwości, kto powinien go stosować?
Syrop z pokrzywy zdobywa kolejnych zwolenników dzięki swoim leczniczym właściwościom. Sprawdź, czy to coś dla Ciebie!
Pokrzywa to popularna roślina, która występuje w zasadzie na całym świecie, uważana za zielsko, spotykana na polanach, w parkach, na trawnikach w lasach i w ogrodach. Zwraca uwagę konsumentów przez swoje właściwości lecznicze. Jest stosowana w kosmetologii i do celów spożywczych. Sporządza się z niej zdrowe przetwory. Liście i korzeń pokrzywy są cennym surowcem.
Zbierane są od czerwca do września. W pełni rozwinięte liście suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu. Wiosną i jesienią wykopywane są rozłogi, które trzeba suszyć w temperaturze około 40 stopni Celsjusza.
Właściwości liści z pokrzyw
Liście pokrzywy to bogactwo różnorodnych, cennych dla zdrowia składników, np.: kwasów organicznych, garbników, olejku eterycznego, fitosteroli, flawonoidów oraz witamin – C, K, witamin z grupy B, a także soli mineralnych i związków zwiększających odporność organizmu na infekcje.
Składniki lotne obecne są w parzących włoskach. Korzeń zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, fitosterole, lecytynę, a także substancje woskowe i śluzowe.
Od najdawniejszych czasów pokrzywa uważana jest za zioło oczyszczające krew z toksycznych substancji, co znajduje potwierdzenie we współczesnej nauce i w doświadczeniu lekarzy. Przetwory z liści pokrzywy pomagają nadciśnieniowcom, bo obniżają ciśnienie krwi i pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i przyczyniają się do zwiększenia poziomu hemoglobiny. Roślina ma działanie moczopędne i pomaga w usunięciu mocznika, chlorków i innych szkodliwych produktów przemiany materii.
Mieszkanki ziół, które w składzie mają pokrzywę, stosuje się w chorobach jelit, w wypadku osłabienia potencji i mechanizmów obronnych organizmu, a także podaje się rekonwalescentom, którzy przechorowali zapalenie wątroby i nieżyty żołądka oraz dróg żółciowych.
Syrop z pokrzywy – na co pomaga?
Każdy, kto dba o zdrowie, powinien przygotować sobie jego domowe zapasy. Potrzebne są jedynie liście z pokrzywy, woda oraz cukier. Roślinę na syrop należy zbierać, zanim zakwitnie z czubków rośliny. Wystarczy zerwać kilka sztuk rosnących z dala od zanieczyszczeń.
Syrop z pokrzywy na zimę jest domowym, znakomitym lekiem, zapobiegającym przeziębieniu, osłabieniu organizmu i anemii. To świetny środek do walki z opuchliznami powstałymi na skutek nadmiaru wody, zbierającej się w organizmie. Warto go pić, ponieważ uodparnia organizm, usprawnia przemianę materii, przywraca właściwy apetyt, przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami kluczowych witamin.
Syrop z pokrzywy na anemię
Anemia jest spowodowana niedoborem żelaza, ale na szczęście można jej zaradzić bez środków farmakologicznych, jedynie za pomocą dobrodziejstw natury. Syrop z pokrzywy to sposób na anemię sprawdzony od pokoleń. Dzięki wysokiej zawartości żelaza pozwala na uzupełnienie jego niedoboru, co zwiększa poziom hemoglobiny i pomaga w leczeniu anemii.
Oprócz żelaza pokrzywa zawiera także fosfor, mangan, krzem i wapń, w doskonale przyswajalnej postaci, co pozwala szybko wrócić do zdrowia. Dawkowanie syropu z pokrzywy powinno być umiarkowane.
Syrop z pokrzywy dla dzieci
Coraz częściej wracamy do naturalnych metod leczenia różnych schorzeń lub próbujemy uzupełniać leki darami natury. Domowe przetwory znów wróciły do łask. Syrop z pokrzywy dla dzieci to dobry pomysł w leczeniu niedokrwistości, problemów trawiennych i przy wspieraniu odporności. Taki specyfik pomaga najmłodszym pozbyć się kataru siennego oraz wzmacnia kości.
Przeciwwskazania
Trzeba pamiętać, że działanie syropu z pokrzywy może nie być zbyt korzystne dla osób cierpiących na choroby nerek, cukrzycę i kobiet, które zmagają się z chorobami narządów rodnych, np.: rak, mięśniaki, cysty i krwawienia. Nie zaleca się stosowania go w trakcie przyjmowania leków moczopędnych i rozrzedzających krew oraz tuż przed zabiegiem chirurgicznym i tydzień po operacji.
Przepis na domowy syrop z pokrzyw
Syrop z pokrzywy to fantastyczny, naturalny lek. Składniki są dostępne za darmo na łące lub w parku. Pokrzywy zbiera się w rękawicach. Idealny czas na zbiór to maj lub czerwiec. Po zerwaniu należy je opłukać w zimnej wodzie. Roślinę można wrzucić do garnka w całości lub pokroić i zmielić w maszynce. Receptur na to, jak zrobić produkt jest kilkadziesiąt. Podstawowy przepis wymaga posiadania czterech składników:
- 2 kg liści pokrzywy
- 3 l wody
- 2 cytryny
- 300 g cukru
Przygotowanie:
- Pokrzywę należy włożyć do garnka, wsypać przyprawy i wlać wodę i całość doprowadzić do wrzenia.
- Wywar gotuje się przez 3 minuty na mały ogniu.
- Po tym czasie wywar trzeba odstawić na kwadrans, nie zdejmując pokrywy.
- Przecedzić przez sitko.
- Można dodać miodu, po czym tak przygotowaną miksturę trzeba ponownie zagotować i przelać do słoików.
- Przez pewien czas słoiki z syropem powinny stać do góry dnem i przykryte ręcznikiem.
- Urozmaiceniem przepisu jest dodanie zamiast cukru miodu, goździków i cynamonu lub ksylitolu (cukru brzozowego) i imbiru. Pokrzywę można zmielić w maszynce do mięsa i w ten sposób wycisnąć sok.
Roślina nie tylko na sok lub syrop
Pokrzywa dostała nowe życie – ludzie docenili ponownie jej właściwości smakowe i zaczęli wykorzystywać do zrobienia zupy, dodawać ją do jajecznicy czy sałatek, a także udusić jak szpinak. Jest to także doskonały dodatek do soków warzywnych i warzywno-owocowych oraz i koktajli. Niepozorna roślina odzyskała należne jej miejsce w kuchni - przestała być jedynie paszą i nawozem.
Nie bez powodu jest uznawana przez świat medyczny za jedno z najbardziej leczniczych ziół. Zamiast wydawać mnóstwo pieniędzy w aptece i narażać się na skutki uboczne leków, dobrze jest skorzystać z mądrości minionych pokoleń i wrócić do tak cennych ziół. Syrop z pokrzywy jest łatwy w przygotowaniu i w stu procentach naturalny.