Syrop klonowy czy z agawy? Który bio zamiennik cukru wybrać?
Nie wiesz, który wybrać - syrop klonowy czy z agawy? Sprawdzamy, jak smakują i w jakich potrawach sprawdzą się najlepiej!
Człowiek ma taką naturę, że lubi wszystko, co słodkie. Nasz organizm kojarzy słodkości z przyjemnością, z czymś smacznym, co czyni nas szczęśliwymi. Chętnie słodzimy kawę, lubimy słodkie napoje, jemy desery i słodycze. Niestety, nadmiar słodkości ma swoje konsekwencje w postaci niepotrzebnych kilogramów i chorób cywilizacyjnych. Na rynku pojawia się wiele zamienników cukru, których producenci zapewniają, że są niskokaloryczne i zdrowe. Jednymi z najchętniej kupowanych „słodzików” są właśnie syropy.
Właściwości syropu z agawy
Syrop z liści agawy znany był już Indianom. Obecnie produkuje się go z rdzenia agawy i długo poddaje obróbce. Powstaje gęsty produkt, kolorem i konsystencją przypominający miód. Po rafinacji i filtracji pozostaje towar składający się wyłącznie z cukru.
Na pytanie, czy syrop z agawy jest zdrowy, odpowiedź nie jest oczywista. Nie jest zdrowszy od białego cukru. Fruktoza, którą jest wypełniony, spożywana w nadmiarze przynosi organizmowi szkody - przeradza się w tkankę tłuszczową, która osadza się na brzuchu, uszkadza wątrobę i powoduje tycie. Warto zaznaczyć, że jest to nadwaga najgorszego typu – otłuszczenie narządów jamy brzusznej. Poza tym sprzyja produkcji trójglicerydów, które osadzają się w tętnicach, prowadząc do miażdżycy.
Nadmiar fruktozy powoduje produkcję kwasu moczowego w większych ilościach, co zwiększa ryzyko wystąpienia dny moczanowej. Syrop z agawy to odmiana syropu glukozowo-fruktozowego, który tak samo wpływa na zdrowie.
Nektar z agawy dla rocznego dziecka
Dzieciom do drugiego roku życia w ogóle nie można podawać cukru i dosładzać jedzenia. Syrop z agawy z racji obecności fruktozy jest przeciwwskazany dla dzieci. Nie jest zdrowszą alternatywą cukru dla dziecka.
Czym zastąpić syrop z agawy?
Produktów, które mogą zastąpić syrop z agawy, jest naprawdę dużo, np.: stewia, ksylitol – cukier brzozowy, miód i syrop klonowy.
Syrop z agawy – IG
Dla cukrzyków dieta jest niezwykle istotna – złe nawyki mogą spowodować nawet zagrożenie życia. Diabetycy mogą spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Skład syropu z agawy zawiera od 56 do 92 proc. fruktozy i glukozy od 8 – do 20 proc. Indeks glikemiczny syropu z agawy, który wynosi od 15 do 30 IG (im więcej fruktozy, tym IG jest niższy). Oznacza to, że produkt dopuszczalny w diecie diabetyków.
Fruktoza nie jest bezpośrednio wchłaniana do krwi, co nie powoduje nagłego skoku insuliny.
Jednak ze względu na inne właściwości syropu z agawy, diabetycy powinni zachowywać ostrożność, używając tego produktu. Badania dotyczące indeksu glikemicznego wykonano na szczurach, a nie na ludziach i nie można ich wyników przekładać w 100% na organizm człowieka.
Ponadto zauważono, że przyczynia się do powstania insulinooporności tkanek i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Mimo niskiego indeksu nie poleca się go diabetykom, ponieważ olbrzymia zawartość fruktozy uszkadza wątrobę, która i tak nie ma łatwego życia przy tej chorobie.
Właściwości syropu klonowego
Syrop klonowy to zupełne przeciwieństwo syropu z agawy. Nazywany jest „kanadyjskim płynnym złotem” i trzeba przyznać, że jest w tej nazwie sporo prawdy. Ma cenione walory smakowe i mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości.
To wartościowy zamiennik cukru, którego nie można nazwać pustymi kaloriami. Zawiera: wapń, magnez, cynk, salen, fosfor, potas, mangan i witaminy z grupy B (w tym witaminę b12- ryboflawinę). Dostarcza również kwasu abscyzynowego, który uwrażliwia komórki tłuszczowe na insulinę i stymuluje komórki trzustki do jej wydzielania. Oznacza to, że działa przeciwcukrzycowo.
Badania wykazały, że syrop klonowy korzystnie wpływa na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Jest też mniej kaloryczny niż cukier buraczany czy miód. Należy wybierać jak najciemniejszy syrop klonowy, ponieważ wtedy zawiera najwięcej składników odżywczych. Można w nim znaleźć 24 przeciwutleniacze.
Badania kanadyjskich naukowców wykazały, że syrop klonowy ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga antybiotykoterapię. W składzie syropu klonowego znajduje się aż 54 związki antyoksydacyjne. Należy kupować wyłącznie syrop naturalny bez żadnych słodzików i konserwantów.
Syrop klonowy poprawia odporność i stan skóry oraz wspomaga pracę mózgu i przemianę materii. Ze względu na zawartość potasu, powinny go stosować osoby chorujące na nadciśnienie. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że syrop klonowy może wykazywać działanie antynowotworowe niektórych związków izolowanych. W warunkach in-vitro syrop klonowy hamował wzrost komórek raka prostaty i raka płuc. Powyższa kwestia wymaga dodatkowych badań, ale z pewnością jest to optymistyczna wiadomość.
Syrop klonowy - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny syropu klonowego jest wysoki i wynosi 65, co sprawia, że mogą sobie na niego od czasu do czasu pozwolić tylko te osoby chorujące na cukrzycę, które wahania poziomów glukozy we krwi mają pod kontrolą. Przed zastosowaniem syropu klonowego należy zasięgnąć porady diabetologa. Warto wiedzieć, że 100 g syropu klonowego dostarcza około 333 kcal, czyli około 33 kcal na łyżkę. Jest to mniej więcej 15 proc. mniej niż miód i około 25 proc. mniej niż tradycyjny cukier.
Co jest zdrowsze - syrop klonowy czy cukier?
Ze względu na słodki smak syrop klonowy może zastąpić zwykły cukier. Ma mniej kalorii i o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Jest znakomitym dodatkiem do gofrów, naleśników, jogurtów, płatków śniadaniowych. Może zastąpić biały proszek w wypiekach. Syrop klonowy czy cukier? Zdrowszy jest syrop klonowy.
Syrop klonowy bio dla dzieci?
Dzieciom do drugiego roku życia w ogóle nie powinno się podawać cukru. Nie należy przyzwyczajać maluchów do słodkich potraw. Starsze dzieci mogą zjeść gofra, czy naleśnika z syropem klonowym raz na jakiś czas. Syrop klonowy jest na pewno lepszym słodzikiem niż cukier czy syrop z agawy.
Syrop klonowy czy miód?
Trudno wybrać jedną opcję. Oba produkty, które produkowane są z zachowaniem tradycyjnego sposobu wytwarzania, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mniej kalorii ma syrop klonowy. Produkt kanadyjski jest produktem wegańskim, co na pewno ma znaczenie dla konsumentów, którzy wykluczyli produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu.
Syrop klonowy i miód mają złoty kolor i pod wieloma względami są do siebie podobne. Miód zawiera aminokwasy, enzymy i witaminy, ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jego stosowanie wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała zmęczeniu oraz wspomaga układ odpornościowy w walce z przeziębieniem. Syrop klonowy też ma słodki smak i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Na pewno warto wprowadzić oba produkty do swojej kuchni i korzystać z ich właściwości i smaku.
Syrop klonowy - skutki uboczne
Nawet najzdrowsze produkty nie są przeznaczone dla wszystkich i w pewnych grupach ludzi mogą pojawić się skutki uboczne ich stosowania. Syrop klonowy nie jest polecany pacjentom zmagającym się z kandydozą i kobietom cierpiącym na zespół policystycznych jajników (PCOS). Nadmiernego spożywania syropu klonowego powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ zawarty w nim potas może doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy.
Nie ma wątpliwości, że syrop klonowy jest zdecydowanie zdrowszy od syropu z agawy. Technologia produkcji syropu klonowego jest całkowicie naturalna. Już dwie łyżeczki syropu klonowego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na mangan i cynk. Jak ze wszystkim - w spożywaniu obu należy zachować zdrowy rozsądek i umiar.