Jak zrobić sok z pokrzywy – sprawdź prosty przepis bez wyciskarki
Właściwości zdrowotne pokrzywy były doskonale znane naszym przodkom, a dziś napój z tej pospolitej rośliny przeżywa prawdziwy renesans. Jak zrobić sok z pokrzywy najprostszymi domowymi sposobami bez użycia sokowirówki? Sprawdź nasz łatwy przepis na zdrowie!
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna od wieków rośnie w pobliżu ludzkich zabudowań i przeważnie znana jest jako chwast polny. Ze względu na liście i łodygi pokryte parzącymi igiełkami wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Jednak od wielu pokoleń roślina ta, za sprawą przygotowywanego z niej naparu i soku, służy ludziom w łagodzeniu wielu dokuczliwych dolegliwości. Również dziś jest doceniana w ziołolecznictwie, stanowiąc składnik rozmaitych naturalnych preparatów i suplementów diety.
Właściwości lecznicze pokrzywy wynikają z obecności w niej wielu cennych dla organizmu aktywnych składników. Należą do nich między innymi witaminy (A, B2, C, E, K), żelazo, magnez, wapń, krzem, a także flawonoidy. Dzięki nim sok z tej rośliny z powodzeniem stosuje się w łagodzeniu i zapobieganiu wielu schorzeń.
Czy warto pić sok z pokrzywy?
Pokrzywa na układ moczowy, włosy i nie tylko
Picie pokrzywy jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na dolegliwości układu moczowego. Pokrzywa zawiera substancje, które oczyszczają nerki z toksyn i wykazują delikatne działanie moczopędne. To szczególnie pomocne przy infekcjach takich jak zapalenie pęcherza, a nawet kamica nerkowa.
Specyfik docenią ponadto panowie zmagający się z przykrymi objawami wynikającymi z przerostu gruczołu krokowego. Specjaliści zalecają regularne picie soku w początkowych stadiach tej przypadłości.
Dobroczynny wpływ pokrzywy na układ moczowy sprawia, że stanowi ona sporą część ziołowych mieszanek leczniczych, usprawniających pracę nerek i pęcherza (w tych celach jest często łączona z wyciągiem z żurawiny).
Sok z pewnością polubią miłośnicy naparu z pokrzywy!
Ponadto pokrzywa:
- Wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd.
- Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Obniża zbyt wysokie ciśnienie i rozszerza naczynia krwionośne.
- Łagodzi objawy niektórych alergii (przede wszystkim objawy skórne i te związane z układem oddechowym).
- Pomaga w leczeniu niedokrwistości przy niedoborze żelaza, anemii.
- Zmniejsza krwawienie na przykład w przypadku krwotoków z nosa lub zbyt obfitego krwawienia miesiączkowego.
- Oczyszcza organizm – wypłukuje toksyny takie jak mocznik i chlorek sodu.
- Ma wpływ na poziom glukozy w organizmie – z tego powodu nie jest polecany osobom chorującym na niektóre typy cukrzycy.
Prosty przepis na syrop z pokrzywy
W Internecie możesz znaleźć wiele przepisów na sok z pokrzywy, jednak często wymagają one użycia wyciskarki do owoców. Na szczęście wcale nie jest to konieczne! Aby domowymi sposobami przygotować ok. 1,3 litra smacznego napoju, wystarczy jedynie:
- 500 gramów świeżo zebranych młodych liści pokrzywy (pamiętaj, by zbierać je w rękawiczkach ochronnych),
- około 1 litra wody (przegotowanej, filtrowanej lub mineralnej),
- blender,
- sito,
- duży słój lub kilka szklanych butelek.
A oto przepis na sok z młodych pokrzyw, bez wyciskarki:
- Zebrane liście solidnie opłucz w zimnej wodzie, usuwając przy tym resztki ziemi i naturalnych zabrudzeń.
- Osusz opłukane liście, a następnie pokrój je na drobne kawałki.
- Całość włóż do blendera, zalej wodą, a następnie blenduj do czasu uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
- Uzyskany koktajl przecedź przez sito – i już! Gotowy sok przechowuj w lodówce, w szklanym naczyniu.
Dla urozmaicenia smaku napoju możesz wzbogacić go w dodatki – np. miód, sok z limonki, cytryny lub ananasa oraz liście świeżej mięty bądź szpinaku.
Gdzie kupić gotowy produkt?
Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów, a co za tym idzie bardzo korzystny wpływ soku z pokrzywy na organizm, często można go zobaczyć na półkach aptek, sklepów zielarskich i tych ze zdrową żywnością.
Jak najlepiej pić sok pokrzywowy?
Sugerowana dzienna dawka płynnego preparatu z pokrzywy wynosi od 1 do 3 łyżek stołowych. Napój można również rozcieńczyć z wodą, sokiem lub innymi dodatkami.